Recept na fajitas s květákovými plackami, rajčatovou salsou
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

vecere30

Fajitas s květákovými plackami, rajčatovou salsou a guacamole

vecere30

Fajitas s květákovými plackami, rajčatovou salsou a guacamole

  , , , , ,   , , ,   , , , , , ,

Leden 31, 2015

Hodnotit recept
Fajitas s květákovými plackami, rajčatovou salsou a guacamole
0.0 0

Tímto jídlem jsem včera završila své úspěšné Whole30. Chtěla jsem připravit něco netradičního, co plně odpovídá pravidlům Whole30, ale zároveň nadchne i běžné „jedlíky“. A co může být lepšího než jídlo, kde si každý nabere podle své chuti a vše si zkombinuje podle toho, jak to má rád? Osobně mám tyhle jídla moc ráda – vše položíte doprostřed stolu, každý si nabírá sám, klidně se jí rukama, všichni si povídají a nikam se nepospíchá 🙂

  • Množství: 4 osoby
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

Fajitas

800 g libového masa (kuřecí, krůtí, vepřová panenka, hovězí svíčková atd.)

2 cibule

2 červené cibule

2 červené papriky

2 žluté papriky

sádlo nebo ghee

1 lžička římského kmínu

1 lžička uzené papriky

sůl

pepř

Rajčatová salsa

500 g cherry rajčátek

1 čerstvá chilli paprička

1 limetka

nať z 1 čerstvého koriandru

Květákové "tortily"

2 menší květáky

6 vajec

1 lžička sladké papriky

K podávání

guacamole ze 2 avokád

1 limetka

lístky z 1 svazku čerstvého koriandru

Postup

Nejprve si připravte květákové placky. Pokud nejíte podle pravidel Whole30, můžete je nahradit mandlovými tortilami, které se svou strukturou více blíží svým klasickým mexickým předlohám. S těmi květákovými ale také nešlápnete vedle 😉

Květák rozeberte na menší růžičky, odřízněte větší části košťálu a v mixéru ho rozdrťte na zrníčka o velikosti rýže. Ty pak dejte vařit do osolené vody na cca 10 minut.

Jakmile je květák krásně měkký, vodu slijte a květák nasypte na čistou utěrku. Pevně jí okolo květákové drti obtočte a vymačkejte z květáku co nejvíce tekutiny (opravdu co nejvíc to půjde), takže vám zůstane víceméně jen suchá směs podobná drobivému těstu.

Přimíchejte vejce, sladkou papriku a sůl.

Ze vzniklého těsta vytvarujte na plechu vyloženém pečícím papírem cca 3 placky na osobu, tzn. pro 4 lidi z daného množství celkem 12 placek (budete potřebovat víc plechů).

Placky by měly být co nejslabší, ale zároveň ne moc, aby se netrhaly (ideální je výška cca 5 mm).

Pečte je v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 20-25 minut.

Během pečení plechy v troubě prohoďte, placky jemně oddělte od pečícího papíru a otočte (není to nutné, ale lépe se tak propečou).

Takto připravené placky si můžete udělat klidně dopředu, před podáváním pak je jen přihřát.

Na rajčatovou salsu si nadrobno nakrájejte cherry rajčátka.

Smíchejte je s pokrájenou natí z koriandru (lístky nechte na finální podávání), jemně nasekanou chilli papričkou zbavenou semínek, osolte, opepřete a zakápněte šťávou z jedné limetky.

Dejte vychladit.

Papriky zbavte jádřince a nakrájejte je na silnější proužky.

Na přibližně stejné velké kousky nakrájejte i maso, cibuli pak na měsíčky.

Nakrájené maso si promíchejte s rozdrceným římským kmínem, uzenou paprikou, solí a pepřem.

Rozehřejte si na vysokou teplotu nepřilnavou pánev. Jakmile je rozpálená, nalijte na ní trošku sádla nebo ghee a přihoďte cibuli a papriky.

Zeleninu nechte za občasného prohození opékat (měly by se na ní udělat tmavé opečené „flíčky“, které jí dodají tu správnou chuť).

Jakmile je zelenina opečená (stačí cca 5 minut), přihoďte maso a zprudka ho osmahněte (opět stačí pár minut, maso by mělo zůstat krásně šťavnaté).

Masová směs by se měla podávat na horké pánvi (solte až na stole, ať zelenina zbytečně nepustí šťávu), doplněná o květákové placky, rajčatovou salsu a guacamole.

Primal strávníci můžou vše doplnit i o zakysanou smetanu a strouhaný sýr (nejlépe vysokoprocentní čedar).

Pro dochucení pak strávníkům nabídněte klínky limetky a lístky čerstvého koriandru, pro otrlejší i nakrájenou čerstvou chilli papričku.

PS: Pro ty z vás, kterým nevadí použití mikrovlnné trouby, nabízím jednodušší způsob přípravy květákových placiček. Rozdrcený květák vložte ve vhodné nádobě do mikrovlnky a zde ji za občasného promíchání nechte „vařit“ po dobu cca 10 minut (záleží na výkonu vaší trouby). Takto připravenou drť pak není nutné nijak ždímat. Jen ji nechte pořádně vychladnout, než přidáte vejce. Dál pokračujte dle návodu výše.

00:00

2 Recenzí / komentářů

Evika

Únor 15, 2016

To vypadá krásně .. Dneska se chystám na ty květákové placky. Máte nějaký tip jak nahradit to vejce? /mam AIP Whole30/ … napadá mě jen olivovy olej .. a jeste mě napadlo avocado, to je takove „mazlave“ . co myslite? diky

Lucie

Únor 15, 2016

Osobně se také aktuálně vejcím vyhýbám. Bohužel si myslím, že bez vajec to nebude držet. Zkoušela jsem různé náhrady, ale nikdy to nebylo ono. Osobně doporučuji placky vynechat a udělat si k tomu květákovou rýži.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation