📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Pico de gallo

Pico de gallo

  , , ,   , , , , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Pico de gallo
1.0 1

U některých receptů si vystačíte s pouhými pár surovinami, přesto vás výsledná chuť vystřelí do nebes ❤️ Třeba jako tato tradiční mexická pochoutka z rajčat, cibule, jalapeño papriček, limetky a koriandru. Hodí se skvěle jako svěží doplněk k masu či jako chuťovka k tortilla chipsům. Tohle prostě musíte zkusit!

  • Příprava: 30 minut
  • 30 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

500 g dokonale zralých, ale pevných rajčat

100 g cibule

30 g čerstvé jalapeño papričky

1 limetka

1 menší svazek čerstvého koriandru

sůl

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 30 minut
  • 30 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Ve zkratce - rajčata, cibuli, papričky a koriandr můžete nakrájet a smíchat se solí a limetkovou šťávou. Hotovo 🙂 Ale pokud chcete dosáhnout opravdu co nejlepší a autentické chuti této oblíbené mexické salsy, věnujte přípravě o trochu více péče. Rozdíl poznáte na první ochutnání ❤️

Omytá rajčata rozkrojte na čtvrtiny. Pomocí nože nebo lžičky z nich odstraňte vodnatý střed se semínky a také odřízněte tvrdou část od stopky.

Dužinu nakrájejte na drobné kostičky, nasypte do velkého síta, promíchejte s troškou soli a nechte alespoň 10 minut vykapat.

Mezitím drobounce nakrájejte cibuli. Promíchejte ji s cca 20 g limetkové šťávy a dejte stranou odpočívat.

Jalapeño papričky zbavte stopky (podle volby také žebrování a semínek) a nakrájejte nadrobno.

Čerstvý koriandr smotejte do balíčku a nasekejte najemno.

Vykapaná rajčata smíchejte s odpočinutou cibulí, nakrájenými papričkami a nasekaným koriandrem. Podle chuti osolte a doplňte další limetkovou šťávou.

Pico de gallo můžete hned podávat nebo uložit až na 2 dny do lednice pro pozdější použití (chutě se ještě lépe propojí, ale je nutné počítat s tím, že rajčata pustí hodně šťávy).

Salsu můžete na stole doplnit domácími tortilla chipsy (na fotce), nebo ji použít jako svěží doplněk upečeného masa (skvělé při grilování), plněných tortill a různých salátových misek. Skvěle si rozumí s guacamole, proto nikdy nešlápnete vedle, když tyto dvě "salsy" budete podávat společně.

TIPY

Pico de gallo (čtěte piko de gajo) znamená v překladu "kohoutí zobák". Údajně to odkazuje na velikost krájení surovin, které by mělo být tak drobné, aby se vešlo do zobáčku. Nebo se uvádí, že se to vztahuje k pikantní chuti, která by vás měla v každém soustu jemně štípnout. Můžete se také setkat s názvem "salsa fresca" nebo "salsa cruda".

Na přípravu zvolte spíše větší, co nejzralejší, ale stále pevná rajčata. Cherry se příliš nehodí, protože z nich budete mnohem hůře odstraňovat vodnatý střed se semínky.

Tradičně se do pico de gallo používá bílá cibule. Nicméně chybu neuděláte ani se žlutou (běžná cibule) nebo červenou, případně jejich kombinacemi.

Máte rádi pikantnější chuť? Jalapeño nahraďte tradičními serrano papričkami.

Všechny suroviny krájejte opravdu co nejvíce nadrobno. Jedině tak se všechny chutě správně propojí a salsa se vám bude i lépe nabírat na tortilla chipsy.

Vyříznuté vnitřky rajčat a vykapanou šťávu nevyhazujte (směsi bude podle typu rajčat okolo 200 g). Můžete vše zamrazit a později použít do nějaké omáčky či směsi z pánve, nebo přidejte pár celých rajčat a připravte obdobu jiné mexické salsy, konkrétně roja. Rajčata zprudka povařte v pánvi spolu s jalapeño nebo chilli papričkou do zhoustnutí, volitelně rozmixujte a/nebo propasírujte přes síto a smíchejte s utřeným česnekem, nadrobno nakrájenou cibulí a koriandrem. Podle chuti přidejte sůl, pepř a mletý římský kmín. Omáčku můžete podávat s připraveným pico de gallo, nebo uložit do lednice pro pozdější použití.

Se solí přimíchanou do rajčat to nepřežeňte, ale zase jí nedávejte příliš málo. Hodně soli chuťově znehodnotí vykapanou šťávu, málo soli nebude mít ten správný efekt na odvodnění rajčat.

Abyste z limetky získali co nejvíce šťávy, poválejte ji za současného tlaku dlaní na kuchyňském prkénku. Půjde pak lépe vymačkat. Obdobně pomáhá i párvteřinové prohřátí v mikrovlnné troubě.

Pokud neseženete čerstvé jalapeño papričky, nahraďte je menším množstvím chilli papriček, případně zcela vynechte.

Do tradiční autentické pico de gallo se nepřidává žádný pepř, ani česnek. Nicméně ani jedné suroviny se bát nemusíte. Stejně tak i pár kapek olivového oleje, nakrájeného manga, nektarinek, paprik či avokáda.

Pokud nemáte rádi koriandr, můžete ho nahradit hladkolistou petrželkou. Nicméně chuť bude už úplně někde jinde. To stejné platí i pro náhradu limetky za citrón.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/2 podle receptu
Energetická hodnota80 kcal / 330 kJ
Sacharidy13 g
Tuky1 g
Bílkoviny3 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

4 Recenzí / komentářů

Miroslava

6 srpna, 2022

Dobrý den, recept vypadá moc dobře a určitě ho brzo vyzkouším. Ikonky zeleninky jsou za mě super nápad

Lucka

6 srpna, 2022

Dobrý den, děkuji za milý komentář. Mám radost, že vás recept zaujal. Doufám, že si na něm hodně pochutnáte 🙂
Díky za pochvalu ikonek ❤️

Vector Rilke

24 září, 2023

Do pico de gallo se davaji papriky serrano, ne jalapeno. A salsa cruda je spravny nazev pro typ “salsy”/ingredience.
Ocenuji nicmene poznamku jak zuzitkovat zbytek rajcat 🙂

Lucka

24 září, 2023

Děkuji za doplnění / opravu informací. Je znát, že tomu rozumíte 🙂
Jalapeño jsem použila záměrně, protože serrano je v Čechách jen velmi těžko běžně k sehnání a jalapeño se často používá jako alternativa.
Že se jedná o “salsa cruda” píši v Tipech pod receptem. Nicméně máte pravdu, že poznámka v úvodu byla možná trošku zbytečně matoucí, proto jsem ji smazala.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky