Recept na cukeťáky (cuketové "bramboráky") » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Cukeťáky (cuketové “bramboráky”)

Cukeťáky (cuketové “bramboráky”)

  ,   , , , , ,   ,

Srpen 28, 2014

Hodnotit recept
Cukeťáky (cuketové “bramboráky”)
5.0 10

Máte rádi bramboráky, ale z různých důvodů se snažíte vyhýbat konzumaci brambor? Snadná pomoc. Vyzkoušejte cukeťáky - pečené či smažené cuketové placičky.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg cukety

2 vejce M

cca 3 lžíce sádla

2 stroužky česneku

1 lžička majoránky

1 lžička soli

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Nastrouhejte si najemno omyté cukety, posypte je 1 lžičkou soli, dobře promíchejte a nechte 5 minut "vypotit".

Cuketu slijte přes cedník a opravdu pečlivě vymačkejte. A když říkám pečlivě, myslím opravdu hooodně 😉 Prostě dokud bude pouštět nějakou tekutinu. V tomto množství cuketa pustí i přes půl litru vody. Takže se opravdu snažte, ať nemáte z těsta polévku 😉

Vymačkanou cuketu smíchejte s vejci, majoránkou a rozdrceným česnekem (občas majoránku a česnek vynechám pro více neutrální chuť placiček) a ochuťte pepřem. Dosolovat již většinou není potřeba, část soli v cuketě zůstala.

Nyní máte dvě možnosti, jak placičky připravit - usmažit nebo upéct.

V případě pečení si nejdříve nahřejte troubu na 180°C a pak vytvořte pomocí lžíce na plechu vyloženém pečícím papírem malé placičky. Vložte do horké trouby a pečte cca 20 minut.

V případě smažení si na nejvyšší teplotu rozpalte velkou pánev. Jakmile je horká, teplotu stáhněte cca o třetinu a nechte na pánvi rozpustit část připraveného sádla. Pak v něm pomocí lžíce vytvořte malé placičky a ty pečte dozlatova z obou stran. S otáčením placek nijak nepospíchejte, otáčejte je, až když se ze spodu udělá hezká tmavá pevná kůrka, jinak se vám potrhají.

Podávejte samotné jako bramboráky, nebo doplněné oblíbenou masovou směsí, či jako přílohu k omáčkám a pečenému masu.

PS: Na fotografii vidíte obě varianty placiček - pečené v troubě (vpravo) i smažené (vlevo).

00:00

30 Recenzí / komentářů

Terka

Červenec 1, 2017

Byly výborné. Jen jich bylo něka málo 🙂 Pro nás by to muselo být asi tak z 5 kg 🙂

Lucie

Červenec 1, 2017

😉 Pokud nejsou smažené, je jich potřeba víc

Terka

Červenec 1, 2017

Byly pečené 🙂 Nevadí, cuket ze zahrádky mám ještě dost 🙂 🙂

Terka

Červenec 1, 2017

Ale, říkám si..1 kg – tolik?? Nakonec to mělo 1,2 kg, ale pustilo to opravdu meskutečné množství vody a je to pak strašně “jedlé” 🙂

JanaH.

Srpen 15, 2017

Tak dnes vyzkoušené a musím tedy říci, že lepší, jak dělané z brambor. Jsou jemné a fakt moc dobré. Děkuji za recept!

Lucie

Srpen 15, 2017

Mám radost, že chutnalo <3

Lenka

Srpen 20, 2017

Luci je to včetně toho středu cukety nebo ji vydlabáváte? Mám velkou ze zahrádky a je to opravdu pořádný kus

Lucie

Srpen 21, 2017

Většinou včetně toho středu. Ale je nutné tu nastrouhanou cuketu opravdu pořádně vymačkat. Pokud je ale cuketa už hodně veliká a má ten střed hodně vodnatý, asi bych ho raději alespoň částečně odstranila.

jana

Leden 14, 2018

Dobrý den, děkuji moc za recept. zkoušela jsem placky z bílé řekve a byly skvělé. Jen mi nešly moc oddělit od pečícího papíru – tak nevím jestli sem někde udělala chybu? ty cuketové jdou v pohodě od pečího papíru?

Lucie

Leden 14, 2018

Dobrý den, důvodů může být mnoho. Nejčastěji se jedná o nedostatečně vymačkanou zeleninu, nedopečené placky, nebo papír, který více “saje”.
Pokud se mi stane něco podobného, většinou zkusím placky ještě chvíli péct a pak hlavně stahuji papír z placek a ne placky z papíru 🙂 To většinou pomůže. Držím palce, ať se placičky vydaří podle vašich představ. Moc díky za zajímavý tip na použití ředkve.

Arlet

Únor 24, 2018

Prostě mňam
Z mačkání mě teda trošku bolí ruce, ale stálo to za to. Když jsem dělávala z brambor, vždy jsem se snažila, aby byly co nejtenčí, občas si ze rodiče mě stříleli, že to nejsou bramboráky ale palačinky. Ale mě to tak prostě chutná
Cukeťáčky jde upéct ještě tenčí

Mňam mňam, nezbylo.

Lucie

Únor 24, 2018

Když chutná, tak ta troška práce stojí za to vždycky 🙂 Mám velkou radost, že se cukeťáčky povedly ke spokojenosti a chutnaly.

Helena Pavlikova

Duben 25, 2018

jaké jsou makro hodnoty na tento recept?

Lucie

Duben 25, 2018

Pro pečenou variantu přibližně 150 kcal, 12 g S, 6 g T a 12 g B

Jana

Červen 20, 2018

Perfektní, jako každý recept od vás. Běžně dělám recept také podle https://www.pomodo.cz/recepty/cuketovy-bramborak-na-plech což je vlastně jen jedna z variant. Jinak děkuji za vaši skvělou e-kuchařku. Jana

Lucie

Červen 20, 2018

Mám radost, že chutnalo 🙂 Cuketa je skvělá surovina, její uplatnění je tak široké, že člověk stejně nikdy nevyzkouší všechny varianty. Ale aspoň není nuda 🙂
To já děkuju za objednávku e-kuchařky. Když se vám líbí a chutná podle ní, je to pro mě ta největší odměna. Takovéhle zprávy mi vždycky udělají velkou radost. Moc děkuju <3

Šárka

Červen 24, 2018

Horsi recept jsem snad jeste nezkousela:(

Lucie

Červen 25, 2018

Mrzí mě, že nechutnalo. Ale nejde vymyslet recept, který by chutnal naprosto všem.
Co konkrétně se prosím nepovedlo? Chuť, konzistence?

Štěpa

Červen 25, 2018

Tyjo ještě jsem dvě cukety (ten cca 1 kg mít musely) musela nastavit 3bremborama,natřikrát mačkala tu vodu (měla jsem “těsto” přes noc v lednici) a byl z toho jen 1 plech -cca8-10placiček…jako chuťově vynikající ale za tolik práce s “těstem” málo muziky..:-/

Lucie

Červen 25, 2018

Zkuste (pokud budete chtít recept ještě někdy udělat 🙂 ) cukety vymačkat v bavlněné utěrce. Jde to rychle.
Cukety jsou plné vody, bohužel je jich na pár placiček hodně. To ale není chyba receptu 🙂

Martina

Červenec 10, 2018

Musím říct, že výborný recept!!! Příště víc cuket a bude to bomba

Lucie

Červenec 11, 2018

Mám radost, že chutnalo 🙂 Musím si je také zase udělat.

Dana

Červenec 18, 2018

Dobrý večer,
Musím říct, že tyhle placičky jsou naprostá pecka !!! Prostě to je neskutečná chuťová bomba ❤️. Pekla jsem je v troubě neb s ročním špuntem za zadkem nemám čas stát u plotny a smažit, a co víc je to zdravější forma přípravy této dobroty. Vyzkoušela jsem je ze zbytku obrovské cukety, takže jich bylo pár, ale zato jsme si je s manželem beze zbytku vychutnali.
Moc díky za Vaše delikatesní recepty, které nám už 8 týdnů úspěšně pomáhají bojovat s manželovou cukrovkou.

Lucie

Červenec 19, 2018

Dobrý den, Dano,
mám velkou radost, že jste si doma pochutnali. Takovéhle zprávy jsou pro mě odměnou <3 Moc děkuju. Ale největší pochvala stejně patří vám, to vy jste placičky připravila 🙂
Vaše poslední věta mi udělala obrovskou radost. Vědět, že to má všechno smysl, že to někomu pomáhá, je obrovskou motivací pokračovat.
Mějte se krásně a ať je manželovi lépe a lépe.

Martina

Červenec 24, 2018

Mne zozatali vo vnutry akoby surove, aj na povrchu boli uplne bez farby a to som ich nechala v rure cez pol hodiny 🙁 Neviete kde robim chybu? Smazit ich nechcem, nerobi mi to s mojou HIT dobre … ak by sa mi nabuduce podarili tak je to super recept do mojej diety.

Lucie

Červenec 25, 2018

Zkuste zvednout teplotu, každá trouba peče jinak. Nicméně i tak nečekejte vypečené křupavé placičky jako u klasických bramboráků.

Radka

Červenec 28, 2018

Výborné! Manžel prohlásil, že jsou lepší než bramboráky 🙂

Lucie

Červenec 30, 2018

Chvála patří kuchařce, která je připravila 🙂

mmares

Září 20, 2018

Chuťově jsou placičky výborné. Ale nepodařilo se mi udělat tu “pevnou kůrku”. Ať jsem to smažila rychle nebo pomalu, na sucho nebo vyšší vrstvě sádla, tlustou placičku nebo tenkou, vždycky se mi to při obracení roztrhalo. Bylo to málo vymačkané? Nebo to chce opravdu dlouho smažit z jedné strany?

Lucie

Září 21, 2018

Vyloženě pevné křupavé kůrky jako u bramboráků s cuketou nedosáhnete, chybí škrob. Trošku pomoct se tomu dá třeba přidáním strouhaného sýru (záleží na druhu stravování), nebo nějaké ořechové mouky. Ale mě osobně víc chutná základní varianta a ta křupavost mi až tak nechybí 🙂
Je pravda, že cuketa musí být opravdu hoooodně dobře vymačkaná, jinak se s ní hůř pracuje. Pomůže i dělat spíše menší placičky, smažit je jen na střední teplotu a obracet až po tom, co se zespodu zpevní.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Monika před 11 hodinami
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
zakoupil/a: Radka před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Barbora před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Alena před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Šárka před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Katarína před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Peter před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Adéla před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Kateřina před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Jitka před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Blanka před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Petra před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Kateřina před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: viorica před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Zbyněk před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Milan před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Barbora před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Petra před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Petra před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Beata před 4 dny
 
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů
a hlavně chutně.