Recept na cukeťáky (cuketové "bramboráky") » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

cuketaky

Cukeťáky (cuketové „bramboráky“)

cuketaky

Cukeťáky (cuketové „bramboráky“)

  ,   , , , , ,   ,

Srpen 28, 2014

Hodnotit recept
Cukeťáky (cuketové „bramboráky“)
0.0 0

Máte rádi bramboráky, ale z různých důvodů se snažíte vyhýbat konzumaci brambor? Snadná pomoc. Vyzkoušejte cukeťáky - pečené či smažené cuketové placičky.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg cukety

2 vejce M

cca 3 lžíce sádla

2 stroužky česneku

1 lžička majoránky

1 lžička soli

pepř

Postup

Nastrouhejte si najemno omyté cukety, posypte je 1 lžičkou soli, dobře promíchejte a nechte 5 minut "vypotit".

Cuketu slijte přes cedník a opravdu pečlivě vymačkejte. A když říkám pečlivě, myslím opravdu hooodně 😉 Prostě dokud bude pouštět nějakou tekutinu. V tomto množství cuketa pustí i přes půl litru vody. Takže se opravdu snažte, ať nemáte z těsta polévku 😉

Vymačkanou cuketu smíchejte s vejci, majoránkou a rozdrceným česnekem (občas majoránku a česnek vynechám pro více neutrální chuť placiček) a ochuťte pepřem. Dosolovat již většinou není potřeba, část soli v cuketě zůstala.

Nyní máte dvě možnosti, jak placičky připravit - usmažit nebo upéct.

V případě pečení si nejdříve nahřejte troubu na 180°C a pak vytvořte pomocí lžíce na plechu vyloženém pečícím papírem malé placičky. Vložte do horké trouby a pečte cca 20 minut.

V případě smažení si na nejvyšší teplotu rozpalte velkou pánev. Jakmile je horká, teplotu stáhněte cca o třetinu a nechte na pánvi rozpustit část připraveného sádla. Pak v něm pomocí lžíce vytvořte malé placičky a ty pečte dozlatova z obou stran. S otáčením placek nijak nepospíchejte, otáčejte je, až když se ze spodu udělá hezká tmavá pevná kůrka, jinak se vám potrhají.

Podávejte samotné jako bramboráky, nebo doplněné oblíbenou masovou směsí, či jako přílohu k omáčkám a pečenému masu.

PS: Na fotografii vidíte obě varianty placiček - pečené v troubě (vpravo) i smažené (vlevo).

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation