Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Cukeťáky (cuketové „bramboráky“)

Cukeťáky (cuketové „bramboráky“)

  , , ,   , , , , , , ,   , ,

Ohodnotit recept
Cukeťáky (cuketové „bramboráky“)
5.0 15

Máte rádi bramboráky, ale z různých důvodů se snažíte vyhýbat konzumaci brambor? Anebo se vám na zahrádce tak rozrostly cukety, že už nevíte co s nimi. Snadná pomoc! Vyzkoušejte cukeťáky - pečené či smažené cuketové placičky.

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 30 minut

    30 minut

    1 hodina

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

CUKEŤÁKY

1 kg cukety

1 lžička soli

2 vejce

2 stroužky česneku

1 lžička majoránky nebo oregána

pepř

VARIANTY

cca 3 lžíce sádla

50 g slaniny

100 g nastrouhané tvrdé mozzarelly

20 g strouhaného sýru parmazánového typu

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 30 minut

    30 minut

    1 hodina

  • Množství: 2 porce

Postup

ZÁKLADNÍ PEČENÉ CUKEŤÁKY

Cukety omyjte nebo oloupejte. Nastrouhejte je najemno nebo rozmixujte v elektrickém sekáčku.

Promíchejte se solí, nalijte do síta vystlaného čistou bavlněnou utěrkou a nechte alespoň 5 minut vypotit.

Cuketu pečlivě vymačkejte. A když říkám pečlivě, myslím opravdu hooodně. Prostě dokud bude pouštět nějakou tekutinu. Z původního kila by vám mělo zůstat méně než 500 g, ideálně ještě méně (překvapivě lze lépe vymačkat rozmixovaná cuketa). Takže se opravdu snažte, ať nemáte z těsta polévku 🙂

Pokud si chcete tenhle krok co nejvíce zjednodušit, doporučuji okraje utěrky přehnout přes cuketovou směs, zatížit hrncem naplněným vodou a nechat odstát. Gravitace pak velkou část práce odvede za vás 🙂

Vymačkanou cuketu smíchejte s vejci, majoránkou a rozdrceným česnekem (občas majoránku a česnek vynechám pro více neutrální chuť při použití placek jako přílohy) a ochuťte pepřem. Dosolovat již většinou není potřeba, část soli v cuketě zůstala.

Nahřejte troubu na 190 °C, na plechu vyloženém pečicím papírem (ten můžete trošku potřít sádlem nebo ghee) vytvořte malé placky a dejte péct na cca 20 minut. Pak placičky na papíře obraťte a ještě pár minut dopečte dozlatova.

VARIANTY

Kromě pečení můžete cukeťáky i usmažit na pánvi. V takovém případě pánev rozpalte na nejvyšší teplotu. Až bude horká, teplotu stáhněte cca o třetinu a nechte na pánvi rozpustit část připraveného sádla. Pak v něm pomocí lžíce vytvořte malé placičky a ty pečte dozlatova z obou stran. S obracením placek nijak nepospíchejte, otáčejte je, až když se zespodu udělá hezká tmavá pevná kůrka, jinak se vám potrhají.

Skvělým ochucením základních placek je nadrobno nakrájená a dokřupava orestovaná slanina. Vmíchejte ji do připraveného těsta a na vypečeném tuku můžete placičky osmažit nebo jím potřít pečicí papír při přípravě v troubě.

Pokud se nevyhýbáte mléčným výrobkům, můžete do cuketového těsta přimíchat nastrouhanou mozzarellu nebo parmazán (případně oboje najednou). Těsto bude pak o něco pevnější a bude se s ním lépe pracovat.

SERVÍROVÁNÍ

Cukeťáky můžete podávat samotné jako bramboráky, nebo je doplňte oblíbenou masovou směsí či upečeným masem a omáčkou. Skvěle se také hodí jako jídlo zabalené s sebou.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




46 Recenzí / komentářů

Terka

1 července, 2017

Byly výborné. Jen jich bylo něka málo 🙂 Pro nás by to muselo být asi tak z 5 kg 🙂

Lucie

1 července, 2017

😉 Pokud nejsou smažené, je jich potřeba víc

Terka

1 července, 2017

Byly pečené 🙂 Nevadí, cuket ze zahrádky mám ještě dost 🙂 🙂

Terka

1 července, 2017

Ale, říkám si..1 kg – tolik?? Nakonec to mělo 1,2 kg, ale pustilo to opravdu meskutečné množství vody a je to pak strašně „jedlé“ 🙂

JanaH.

15 srpna, 2017

Tak dnes vyzkoušené a musím tedy říci, že lepší, jak dělané z brambor. Jsou jemné a fakt moc dobré. Děkuji za recept!

Lucie

15 srpna, 2017

Mám radost, že chutnalo <3

Lenka

20 srpna, 2017

Luci je to včetně toho středu cukety nebo ji vydlabáváte? Mám velkou ze zahrádky a je to opravdu pořádný kus

Lucie

21 srpna, 2017

Většinou včetně toho středu. Ale je nutné tu nastrouhanou cuketu opravdu pořádně vymačkat. Pokud je ale cuketa už hodně veliká a má ten střed hodně vodnatý, asi bych ho raději alespoň částečně odstranila.

jana

14 ledna, 2018

Dobrý den, děkuji moc za recept. zkoušela jsem placky z bílé řekve a byly skvělé. Jen mi nešly moc oddělit od pečícího papíru – tak nevím jestli sem někde udělala chybu? ty cuketové jdou v pohodě od pečího papíru?

Lucie

14 ledna, 2018

Dobrý den, důvodů může být mnoho. Nejčastěji se jedná o nedostatečně vymačkanou zeleninu, nedopečené placky, nebo papír, který více „saje“.
Pokud se mi stane něco podobného, většinou zkusím placky ještě chvíli péct a pak hlavně stahuji papír z placek a ne placky z papíru 🙂 To většinou pomůže. Držím palce, ať se placičky vydaří podle vašich představ. Moc díky za zajímavý tip na použití ředkve.

Arlet

24 února, 2018

Prostě mňam
Z mačkání mě teda trošku bolí ruce, ale stálo to za to. Když jsem dělávala z brambor, vždy jsem se snažila, aby byly co nejtenčí, občas si ze rodiče mě stříleli, že to nejsou bramboráky ale palačinky. Ale mě to tak prostě chutná
Cukeťáčky jde upéct ještě tenčí

Mňam mňam, nezbylo.

Lucie

24 února, 2018

Když chutná, tak ta troška práce stojí za to vždycky 🙂 Mám velkou radost, že se cukeťáčky povedly ke spokojenosti a chutnaly.

Helena Pavlikova

25 dubna, 2018

jaké jsou makro hodnoty na tento recept?

Lucie

25 dubna, 2018

Pro pečenou variantu přibližně 150 kcal, 12 g S, 6 g T a 12 g B

Jana

20 června, 2018

Perfektní, jako každý recept od vás. Běžně dělám recept také podle https://www.pomodo.cz/recepty/cuketovy-bramborak-na-plech což je vlastně jen jedna z variant. Jinak děkuji za vaši skvělou e-kuchařku. Jana

Lucie

20 června, 2018

Mám radost, že chutnalo 🙂 Cuketa je skvělá surovina, její uplatnění je tak široké, že člověk stejně nikdy nevyzkouší všechny varianty. Ale aspoň není nuda 🙂
To já děkuju za objednávku e-kuchařky. Když se vám líbí a chutná podle ní, je to pro mě ta největší odměna. Takovéhle zprávy mi vždycky udělají velkou radost. Moc děkuju <3

Šárka

24 června, 2018

Horsi recept jsem snad jeste nezkousela:(

Lucie

25 června, 2018

Mrzí mě, že nechutnalo. Ale nejde vymyslet recept, který by chutnal naprosto všem.
Co konkrétně se prosím nepovedlo? Chuť, konzistence?

Štěpa

25 června, 2018

Tyjo ještě jsem dvě cukety (ten cca 1 kg mít musely) musela nastavit 3bremborama,natřikrát mačkala tu vodu (měla jsem „těsto“ přes noc v lednici) a byl z toho jen 1 plech -cca8-10placiček…jako chuťově vynikající ale za tolik práce s „těstem“ málo muziky..:-/

Lucie

25 června, 2018

Zkuste (pokud budete chtít recept ještě někdy udělat 🙂 ) cukety vymačkat v bavlněné utěrce. Jde to rychle.
Cukety jsou plné vody, bohužel je jich na pár placiček hodně. To ale není chyba receptu 🙂

Martina

10 července, 2018

Musím říct, že výborný recept!!! Příště víc cuket a bude to bomba

Lucie

11 července, 2018

Mám radost, že chutnalo 🙂 Musím si je také zase udělat.

Dana

18 července, 2018

Dobrý večer,
Musím říct, že tyhle placičky jsou naprostá pecka !!! Prostě to je neskutečná chuťová bomba ❤️. Pekla jsem je v troubě neb s ročním špuntem za zadkem nemám čas stát u plotny a smažit, a co víc je to zdravější forma přípravy této dobroty. Vyzkoušela jsem je ze zbytku obrovské cukety, takže jich bylo pár, ale zato jsme si je s manželem beze zbytku vychutnali.
Moc díky za Vaše delikatesní recepty, které nám už 8 týdnů úspěšně pomáhají bojovat s manželovou cukrovkou.

Lucie

19 července, 2018

Dobrý den, Dano,
mám velkou radost, že jste si doma pochutnali. Takovéhle zprávy jsou pro mě odměnou <3 Moc děkuju. Ale největší pochvala stejně patří vám, to vy jste placičky připravila 🙂
Vaše poslední věta mi udělala obrovskou radost. Vědět, že to má všechno smysl, že to někomu pomáhá, je obrovskou motivací pokračovat.
Mějte se krásně a ať je manželovi lépe a lépe.

Martina

24 července, 2018

Mne zozatali vo vnutry akoby surove, aj na povrchu boli uplne bez farby a to som ich nechala v rure cez pol hodiny 🙁 Neviete kde robim chybu? Smazit ich nechcem, nerobi mi to s mojou HIT dobre … ak by sa mi nabuduce podarili tak je to super recept do mojej diety.

Lucie

25 července, 2018

Zkuste zvednout teplotu, každá trouba peče jinak. Nicméně i tak nečekejte vypečené křupavé placičky jako u klasických bramboráků.

Radka

28 července, 2018

Výborné! Manžel prohlásil, že jsou lepší než bramboráky 🙂

Lucie

30 července, 2018

Chvála patří kuchařce, která je připravila 🙂

mmares

20 září, 2018

Chuťově jsou placičky výborné. Ale nepodařilo se mi udělat tu „pevnou kůrku“. Ať jsem to smažila rychle nebo pomalu, na sucho nebo vyšší vrstvě sádla, tlustou placičku nebo tenkou, vždycky se mi to při obracení roztrhalo. Bylo to málo vymačkané? Nebo to chce opravdu dlouho smažit z jedné strany?

Lucie

21 září, 2018

Vyloženě pevné křupavé kůrky jako u bramboráků s cuketou nedosáhnete, chybí škrob. Trošku pomoct se tomu dá třeba přidáním strouhaného sýru (záleží na druhu stravování), nebo nějaké ořechové mouky. Ale mě osobně víc chutná základní varianta a ta křupavost mi až tak nechybí 🙂
Je pravda, že cuketa musí být opravdu hoooodně dobře vymačkaná, jinak se s ní hůř pracuje. Pomůže i dělat spíše menší placičky, smažit je jen na střední teplotu a obracet až po tom, co se zespodu zpevní.

Lenka

30 září, 2018

Byly vážně skvělé, vytunila jsem je trochou domácí slaniny a čedarem na kůrčičku 🙂

Lucie

1 října, 2018

Skvělá varianta <3 Mám radost, že chutnalo 🙂

Václav

31 ledna, 2019

Dobrý den , Vaše recepty jsou opravdu vynikající. Jsem normálně silně masožravý , ale až díky Vám jím spoustu zeleniny a zdravěji celkově.
Přeji hodně zdaru a spokojených strávníků.

Lucie

1 února, 2019

Dobrý den, Václave, váš komentář mi udělal velkou radost, děkuju <3 Těší mě, že se Vám moje stránky líbí a hlavně – že podle nich chutná. Přeji spoustu nových báječných chutí a ať se daří 🙂

Markéta

23 května, 2019

Ahojky Lucko, cukeťáky jsou naprosto dokonalý . Dělala jsem poprvé, tak jsem zkusila variantu na pánvi a část jsem dala do horkovzdušného friťáku s lžičkou sádla… Výborné oboje, z friťáku drželi líp tvar. Podle komentářů jsem měla strach, že jich bude málo, ale měli jsme 16 placiček a úplně se po nich zaprášilo. Manža měl s uzeným a jak si chrochtal. Děkuji za skvělé recepty. M

Lucie

24 května, 2019

Ahoj, Markéto, použití horkovzdušné fritézy je skvělá varianta. Díky za sdílení tipu na přípravu <3 Mám velkou radost, že se cukeťáky povedly a chutnaly 🙂

Josef

10 července, 2019

Byly výborné.Jen trochu se hůře obracely. Snad přidat trochu mouky, ne?

Lucie

10 července, 2019

To samozřejmě můžete, určitě to konzistenci pomůže 🙂 Já se snažím mouku nepoužívat, proto v receptu není uvedená. Osvědčilo se mi zeleninu opravdu hodně vymačkat a pak ve většině případů drží bez problémů.

Adéla

1 září, 2019

Dobrý den, loupete cuketu? Nebo strouhate se slupkou? Dekuji za odpoved

Lucie

1 září, 2019

Dobrý den, většinou pouze cukety omyju a neloupu. Ve své podstatě je to ale jedno, jen se změní barevnost.

Katka

17 června, 2020

Vynikající recept! Moc děkuji! Právě vytaženo z trouby! Vyšperkovala jsem to o sýr (Grana Padano) a naprosto vynikající 🙂

Lucka

18 června, 2020

Moc ráda čtu, že chutnalo 🙂 Děkuji za vyzkoušení receptu a za sdílení tipu s přidáním sýru ❤️

Marta

31 července, 2020

Bezvadný recept, moc děkuji.

Lucka

1 srpna, 2020

Já děkuji za komentář 🙂 Jsem ráda, že se recept líbí a doufám, že podle něj chutnalo.

Petra P.

18 září, 2020

Chuťově opravdu dobré, do těsta jsem ale musela přidat sýr, aby lépe držely pohromadě. Škoda, že i z obrovské cukety jich vyjde opravdu relativně málo… 🙂

Lucka

20 září, 2020

Cuketa je prevít vodovatá 😀 Pro dobrou konzistence je potřeba ji opravdu dobře vymačkat a pak z ní zbude jen trošička 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0