Recept na kachnu se zelím a celerovými „knedlíky“ » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

dscn0592b

Kachna se zelím a celerovými „knedlíky“

dscn0592b

Kachna se zelím a celerovými „knedlíky“

  , ,   , ,   , , , , , ,

Listopad 13, 2014

Hodnotit recept
Kachna se zelím a celerovými „knedlíky“
0.0 0

Kachna s knedlíkem a se zelím – další tradiční pokrm české kuchyně. Ani na paleu není nutné se této dobroty vzdávat, stačí udělat jen pár změn. U knedlíků možná trošku větší změny, ale to neznamená, že výsledek nestojí za to 😉

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 9 hodin
  • 30 minut

    9 hodin

    9 hodin 30 minut

  • Množství: 4-6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kachna (cca 2 kg)

3 jablka

2 velké cibule

1 velká bulva celeru

3 vejce

1 lžíce psyllia

100 g slaniny

1 hlávka červeného zelí

1 balení bílého kysaného zelí (bez cukru a éček, např. od Alnatura)

1 lžíce kokosového cukru

1/4 lžičky mleté skořice

1 lžíce jablečného octa

3 lžíce sádla

1 batát (volitelně)

kmín

sůl

Postup

Pečená kachna

Den předem si nasolte a okmínujte kachnu z vnějšku i zevnitř.

Vložte do ní jablko zbavené jádřince a pokrájené na čtvrtky, přidejte i čtvrtky z jedné cibule.

Kachnu vložte do pekáčku (prsama nahoru), zakryjte a dejte péct do trouby nahřáté na 80°C těsně předtím než půjdete spát.

Ráno, po cca 8 hodinách pečení, kachnu zkontrolujte.

Pokud by pustila málo šťávy, můžete ji podlít troškou vody, většinou to ale není potřeba.

Zvyšte teplotu na 180°C a pečte zakryté cca 40 minut.

Pak kachnu odkryjte a pečte posledních cca 20 minut, aby získala křupavou kůrku.

Zelí

Než se vám upeče maso, připravte si zelí a knedlíky.

Pokud budete připravovat oba dva druhy zelí, nejdřív začněte tím červeným. Jeho příprava trvá o něco déle.

Hlávku zbavte vrchních listů, vyřízněte košťál.

Zelí si nakrouhejte nožem nadrobno Lze případně i nastrouhat na mandolíně).

Na 2 lžících sádla si nechte zkaramelizovat cibulku. Chvíli to trvá, než hezky zhnědne, ale tento krok nezkracujte. Nasládlá chuť opečené cibulky bude důležitá pro výslednou chuť zelí.

Když je cibule hezky opečená, přidejte do hrnce nakrouhané zelí a chvíli nechte osmahnout.

Pak zelí osolte, nastrouhejte do něj 2 jablka, přidejte skořici a podlijte cca 2 dcl vody.

Nechte pod pokličkou dusit cca 1 hodinu za občasného promíchání.

Na závěr pokličku odkryjte, přilijte lžíci octa a kokosového cukru (je možné použít i jiné oblíbené sladidlo, popřípadě zcela vynechat).

Vařte cca 15 minut, dokud se veškerá tekutina nevypaří.

Bílé kysané zelí si pečlivě propláchněte pod tekoucí vodou a pak ho nakrájejte na menší kousky.

Na pánvi si na 1 lžíci sádla osmahněte do křupava slaninu nakrájenou na malé kousky.

K ní pak přidejte propláchnuté a pokrájené zelí.

Podlijte cca 1 dcl vody a duste pod pokličkou cca 30 minut.

Pak odkryjte a nechte veškerou tekutinu vypařit.

Pokud vám obě zelí připadají příliš řídká, nezahuštěná, můžete do každého nastrouhat najemno 1/2 malé sladké brambory (batátu) a nechat chvíli provařit.

Celerové "knedlíky"

Na knedlíky si najemno nastrouhejte oloupanou bulvu celeru.

Nastrouhaný celer vložte do osolené vody a vařte cca 10 minut.

Pak ho slijte, pečlivě vymačkejte a nechte chvíli vychladnout.

Smíchejte s lžící psyllia, 3 vejci a troškou soli.

Řidší těsto rozetřete na plech vyložený pečícím papírem.

Dejte péct na 20 minut do trouby vyhřáté na 180°C (ideálně k právě odkryté kachně).

Před podáváním nakrájejte celerovou placku na menší kousky a naporcujte kachnu.

Půjde vám to velmi snadno, maso se bude krásně oddělovat od kosti.

Ve výpeku rozmíchejte vypečenou cibuli a jablíčka z vnitřku kachny a tím pak polijte každou porci kachny na talíři.

Přeji vám dobrou chuť 🙂

Naprosto stejným způsobem lze péct i husu, pouze prodlužte prvotní dobu pečení na nízké stupně na 12 hodin.
Pro ty, kteří mají obavu z vysoké spotřeby elektrické energie – není nutné se bát. Spotřeba vychází skoro stejně. Pečete sice dlouho, ale na nízkou teplotu. A to masíčko za to vážně stojí, věřte mi 😉

00:00

6 Recenzí / komentářů

Kristína

Únor 15, 2016

Dakujem vam za zdielanie receptov, su super inspiraciou. S programom som teraz zacala a nemala som ziadne napady na nove recepty, ci nejake nove, zdrave chutne jedlo. Aj ked nie som moc dobra kucharka, snad sa od vas aspon nieco naucim 🙂

Chcela som sa este opytat, je psyllio povolene v ramci programu whole 30?

Lucie

Únor 15, 2016

Jsem moc ráda, že někoho moje recepty inspirují a pomáhají se pustit do Whole30. K Vaší otázce ohledně psyllia – upřímně, nevím, nezkoumala jsem to. Ono totiž záleží na tom, k čemu byste ho v rámci Whole30 použila? Péct se nesmí (sladké ani slané pečivo), nikam jinam se moc nehodí.

Kristína

Únor 15, 2016

Prave k vyssie spominanym celerovym plackam. Uvadzate,do receptu pridat aj lyzicu psyllia.
V kazdom pripade dakujem za odpoved.

Lucie

Únor 15, 2016

Tento recept ale není Whole30. Místo těchto placek bych doporučovala ty z květáku a vajec. Tam psyllium potřeba není https://paleosnadno.wordpress.com/2015/04/22/hovezi-gulas-s-kvetakovymi-plackami/

Alena

Únor 15, 2016

Dobrý den, mám otázku : na akú hrúbku treba roztiahnuť cesto na knedlíky? Ďakujem.

Lucie

Únor 15, 2016

Dobrý den, odhadem tak okolo 2 cm.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation