Recept na rybí curry » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

2014-12-30 14.52.29

Rybí curry

2014-12-30 14.52.29

Rybí curry

  , ,   , , , ,   , , , ,

Leden 3, 2015

Hodnotit recept
Rybí curry
5.0 1

Pokud jste se s příchodem nového roku rozhodli dodržovat pravidla Whole30, určitě není nutné jíst stále do kolečka jen opečené maso se salátem. Zkuste třeba tento recept. Nenechte se vyděsit množstvím použitých surovin – většinu tvoří koření a ve výsledku se spojí v naprosto úžasné jídlo 😉

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

400 g čerstvého lososa s kůží

1 hrst krevet (volitelně)

1 červená paprika

1 žlutá paprika

1 zelená paprika

2 cibule

4 stroužky česneku

cca 3 cm kousek čerstvého zázvoru

1 chilli paprička

10 cherry rajčátek nebo 1 konzerva loupaných rajčat

400 ml kokosového mléka

1 lžička hořčičného semínka

1/2 lžičky mletého koriandru

1/2 lžičky mletého zázvoru

1 svazek čerstvého koriandru

2 citróny

3 lžíce kokosového nebo olivového oleje či ghee

sůl

pepř

Postup

Recept mě zaujal v televizi při náhodném sledování jednoho nejmenovaného kanálu. Bohužel jsem na něj narazila až na samém konci vysílání pořadu, takže mi chvíli trvalo, než jsem se dopátrala k podrobnému rozpisu. Ale podařilo se (originál receptu najdete na stránkách Jamieho Olivera). Drobně jsem upravila použité ingredience podle svých „chuťových preferencí“ a nabídky potravin v domácí zásobě (fenyklovým semínkům jsem zatím příliš nepřišla na chuť a kari listy jsem doma neměla). Zda se budete držet mé úpravy nebo originálního receptu, je zcela na vás. Rozhodně ale recept vyzkoušejte. Já jsem z něj opravdu nadšená a budu ho na jídelníček zařazovat opravdu často. Vždyť ryb na našem „středoevropském talíři“ není nikdy dost 😉 Ale teď už k receptu.

Očistěte si lososa – odstraňte případné kosti a pomocí nože oškrábejte šupiny (pohybem ostří proti jejich růstu).

Lososa opláchněte, jemně zakápněte šťávou z půlky citrónu a z obou stran osolte a opepřete.

Vložte ho kůží nahoru do malého pekáčku spolu s 1 lžící tuku a cherry rajčátky pokrájenými na půlky (pokud použijete konzervovaná rajčata, nechte péct lososa samotného a rajčata přidejte až do omáčky).

Takto připraveného lososa vložte do trouby vyhřáté na 150°C a pečte cca 20 minut.

Mezitím si připravte zeleninový základ jídla.

Cibuli a papriky (i chilli) si nakrájejte na tenké proužky, česnek na plátky.

Zázvor oloupejte a nakrájejte na drobounké kostičky (nebo nastrouhejte, pokud už je příliš dřevnatý).

Na tuku si osmahněte nakrájenou zeleninu se zázvorem a pokrájenými stonky koriandru.

Cca po 15 minutách restování zeleniny k ní přidejte koření a vše krátce za stálého míchání prohřejte.

Pokud s lososem nepečete cherry rajčátka, teď je ten správný čas do pánve přidat konzervovaná rajčata a nechat je chvíli povařit, aby se částečně rozpustila. Jinak tento krok přeskočte.

K zelenině přilijte kokosové mléko a šťávu z 1 citrónu.

Vše osolte a opepřete podle chuti.

Stáhněte plamen a nechte směs na plotýnce jen mírně probublávat (kokosové mléko se nesmí vařit příliš dlouho nebo zprudka, aby neztratilo svou typickou chuť).

Z trouby vytáhněte lososa. Stáhněte z něj opatrně kůži vcelku, nasolte ji a vraťte na kusu pečícího papíru na cca 5 minut do trouby, ve které jste zvedli teplotu na maximum.

Během pečení kůži kontrolujte, aby se nespálila. Ve výsledku by měla být hezky křupavá.

Upečená cherry rajčátka přidejte do zeleninové směsi (pokud v ní již nemáte konzervovaná rajčata) a přihoďte i krevety. Vše nechte prohřát.

Podávejte v hlubokém talíři, navrch nalámejte kousky upečeného lososa, ozdobte malými klínky citrónu, posypte pokrájenými lístky koriandru a nalámanými kousky křupavé kůže.

Pokud jste byli dosud zvyklí kůži z lososa vyhazovat nebo ho kupovali už bez ní, budete opravdu velmi mile překvapeni její skvělou chutí. A jestliže se rozhodnete jídlo podávat v jednom velkém talíři, kdy si hosti nabírají sami, dost možná se vám stane, že na vás opečená kůžička nevyzbyde. Zmizí totiž z talíře jako první 😀

00:00

6 Recenzí / komentářů

quittko

Únor 15, 2016

Bojim se ze zadna slova dostatecne nevystihnou to, jak vyborna byla tato polevka. Urcite je zarazena mezi ty nejchutnejsi jidla ktere jsem kdy jedla.
Iva

Lucie

Únor 15, 2016

To jsem moc ráda, že Vám chutnalo! Osobně tenhle recept taky miluju.

Danwe

Únor 15, 2016

Tahle polévka mě nadchla. Kokosové mléko bylo u nás doma dlouho opomíjenou surovinou, ale od teď už budu kupovat jen litrová balení 🙂

Lucie

Únor 15, 2016

Já se ani nedivím 😀

Nina

Duben 1, 2016

Tohle mi strašně chutnalo a určitě to uvařím brzo znovu!!! A TA KŮŽE!!!

LG

Lucie

Duben 1, 2016

Viď, ta kůže! A já ji předtím vyhazovala. Taková škoda 😀

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation