Recept na hovězí burger v zeleninových plackách » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

2014-10-19-13-25-52

Hovězí burger v zeleninových plackách

2014-10-19-13-25-52

Hovězí burger v zeleninových plackách

  , , ,   , , ,   , , , , , ,

Říjen 25, 2014

Hodnotit recept
Hovězí burger v zeleninových plackách
5.0 2

Burger podle pravidel paleo? Ano, jde to. Buď zcela housku vynecháte, anebo ji nahradíte kolečky zeleniny. Ale co třeba udělat ze zeleniny placky a mezi ně pak vložit šťavnatý kousek mletého hovězího? 😉

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel, červená řepa)

4 vejce

sezam

600 g mletého hovězího

2 velké cibule

200 g plátkové slaniny (ve Whole30 variantě dle vašeho uvážemí a možností)

2 rajčata

4 lžíce guacamole

2 listy ledového salátu

olivový olej

sádlo

sůl

pepř

Postup

Zeleninové placky

Nastrouhejte si najemno syrovou oloupanou kořenovou zeleninu.

Smíchejte ji se 4 vejci, směs osolte a opepřete.

Na plechu vyloženém pečícím papírem vytvořte 8 placek (cca 1 cm vysoké), 4 z nich posypte sezamovými semínky.

Připravené placky vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte cca 30 minut.

Burgery

Na pánvičce si na sádle do křupava opečte plátky slaniny.

Na vypečeném tuku ze slaniny pak osmažte cibulku nakrájenou na slabounké proužky.

Na burgery je nejlepší maso s 20% tuku, rozhodně ne svíčková nebo hovězí zadní. Pokud chcete opravdu krásně šťavnatý burger, namelte si třeba hovězí přední. Nejlépe sami doma, anebo navštivte svého oblíbeného řezníka. Rozhodně ale nepoužívejte maso dlouho skladované nebo rozmražené.

Na přípravu burgerů si maso do poslední chvíle nechte chladit v lednici.

Pak ho smíchejte se 3 lžícemi ledové vody, dobře propracujte rukama opláchnutými ledovou vodou a vytvořte z něj 4 cca 2-3 cm vysoké burgery ve velikosti zeleninových placek (počítejte s tím, že se vám hodně smrsknou a zesílí).

Maso nijak nekořeňte, ani nesolte, nechte vyniknout jeho přirozenou chuť.

Každý burger pomažte z obou stran olivovým olejem.

Vložte ho na suchou rozpálenou pánev a jemně přitiskněte ke dnu pánve.

Nechte propéct do poloviny, pak burger otočte a pečte z druhé z druhé strany.

Maso obraťte během přípravy jen jednou (ne vícekrát), ani ho z druhé strany již nepřimačkávejte ke dnu pánve nebo do něj nepíchejte vidličkou, maso byste zbytečně vysušili.

K masu zkrátka přistupujte jako ke kvalitnímu steaku. Doba pečení závisí na druhu, kvalitě a době zrání masa, ale také na tom, jakou úroveň propečení máte rádi. Většinou ale stačí z každé strany cca 3-5 minut. Po vyjmutí z pánve nechte maso alespoň 5 minut odpočinout, těsně před podáváním ho posolte a opepřete.

Každý burger položte na zeleninovou placku pomazanou lžící guacamole a přikrytou kouskem ledového salátu a kolečkem rajčate.

Na maso pak položte osmažené plátky slaniny a smaženou cibulku.

Vše přikryjte plackou se sezamovými semínky.

Ti z vás, kteří z jídelníčku nevyřadili mléčné výrobky, můžou přidat plátek sýra.

Burgery podávejte třeba s celerovými hranolkami a česnekovou nebo řepovou majonézou.

00:00

7 Recenzí / komentářů

Michaela

Únor 16, 2016

Naprosto dokonalý recept na burger! Díky za něj, placky jsou výborné!

LG

lucie

Březen 14, 2016

Jsem moc ráda, že burger chutnal. Každá takováhle zpětná vazba mě ohromně motivuje k vymýšlení dalších receptů. Diky

Janka

Duben 2, 2016

Skvelý recept 🙂

12309548_10206444974940754_5883964250429991770_o

maticka90

Duben 13, 2016

Kdo by potřeboval housku, když má zeleninové placky? Recept by měl mít v hlavičce uvedeno: POZOR – harmonie chutí způsobuje gastroorgasmus. Naprosto delikátní!

LG

Lucie

Duben 13, 2016

Naprosto dokonalý popisek. Díky 😀

Ptolemai

Květen 4, 2016

Díky za recept, já bych tyhle placičky mohla nahusto 🙂 klidně bez masa 😀

LG

Lucie

Květen 6, 2016

Upřímně? Já taky 😀 A taky to tak často dělám.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation