🗓 Nový kalendář pro rok 2023 je tu. Pozor, omezený počet kusů! Prolistovat kalendář
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Hranolky z celeru, tuřínu, kedlubny nebo vodnice

Hranolky z celeru, tuřínu, kedlubny nebo vodnice

  , ,   , , , , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Hranolky z celeru, tuřínu, kedlubny nebo vodnice
5.0 2

Hranolky nemusí být nutně jen z brambor. Pravda, ze zeleniny nebudou nikdy tak křupavé jako ty smažené bramborové. Ale to vůbec neznamená, že si na nich nepochutnáte! Vyzkoušejte. Věřím, že budete příjemně překvapení ❤️

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 25 minut
  • 10 minut

    25 minut

    35 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




Suroviny

500 g celeru, tuřínu, kedlubny nebo vodnice

15 g olivového oleje

1 lžička domácího grilovacího koření nebo jiné oblíbené kořenící směsi

sůl podle potřeby

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 25 minut
  • 10 minut

    25 minut

    35 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Oloupanou zeleninu nakrájejte na tenké hranolky (5-10 mm).

Nasypte je na bavlněnou či papírovou utěrku a co nejlépe osušte.

Promíchejte je s olivovým olejem a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Měly by ležet v jedné vrstvě a ideálně s mezerami mezi sebou (proto případně použijte i více plechů).

Vložte je do trouby předem vyhřáté na 210 °C a pečte cca 15 minut.

Až začnou zlátnout, promíchejte je s kořením a pečte dalších cca 10 minut. Přesná doba bude záležet na zvolené zelenině a také síle hranolků, proto ji případně upravte podle sebe.

Pokud vaše kořenící směs neobsahuje sůl, hranolky těsně před servírováním osolte.

Podávejte jako přílohu k masu, nebo doplněné o ochucenou domácí majonézu, kečup a/nebo BBQ (barbecue) omáčku jako chuťovku.

Pokud na závěr hranolky zapečete s nastrouhaným sýrem, můžete je podávat také jako hlavní chod (neplatí pro paleo, Whole30 a bezmléčnou variantu).

TIPY

Nečekejte křupavý výsledek jako v případě smažených bramborových hranolků. Toho pečením a s použitím uvedených druhů zeleniny nelze dosáhnout.

Pokud se ale nevyhýbáte mléčným výrobkům, můžete chybějící křupavost částečně doplnit jemně strouhaným parmazánem. Posypte jím hranolky na posledních 10 minut v troubě, nebo ho rozprostřete na samotný plech a pečte cca 5 minut dokřupava (pozor, ať se nespálí, jinak zhořkne) a pak na talíři promíchejte s upečenými hranolky.

Zajímavou křupavou variantou jsou hranolky připravené z halloumi sýru. Postupujte obdobně jako u těch zeleninových, jen pečte o něco kratší dobu. Sýr nakrájejte natenko, protože pečením poměrně hodně nabude.

* Uvedené výživové hodnoty platí při použití celeru.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/2 podle receptu
Energetická hodnota170 kcal / 720 kJ *
Sacharidy14 g
Tuky8 g
Bílkoviny4 g

Líbil se vám recept? Pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

4 Recenzí / komentářů

Ivana S.

12 května, 2022

Dobrý den Lucie, tak hranolky z celeru, dýňové kroketky, květákovou rýži atd mám již vyzkoušené…naprostá bomba, ale teď bych potřebovala poradit, jedu na chatu, kde nemám troubu, ale jenom pomalý hrnec a remosku a chci udělat přílohu cca pro 7 lidiček….nemáte např. nápad jak udělat v PH brambory? díky a přeji Vám spoustu dalších úžasných nápadů…koupila jsem si v akci kuchařky a pečlivě pročítám recepty a přidávám lepítka…

Šárka R.

12 května, 2022

Právě sněděné…jednoduché a dobré 🙂 s jatýrkama na 1.

Lucka

13 května, 2022

Šárko, díky za rychlé vyzkoušení receptu a milý komentář. Mám radost, že jste si pochutnala ❤️

Lucka

13 května, 2022

Dobrý den, Ivano, zeleninové přílohy umí příjemně překvapit, že? 🙂
S bramborami v PH zkušenost nemám, takže bohužel neumím přesně poradit. Ale co jsem tak zkoumala na netu, lidi radí je vařit cca 2-3 hodiny. Osobně bych je ale zapekla v remosce se smetanou a cibulkou 🙂
Mějte se pěkně a těším se na společné vaření podle kuchařek ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky