Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Domácí kečup

Domácí kečup

  ,   , , , , ,   ,

Září 4, 2014

Hodnotit recept
Domácí kečup
5.0 4

Kečup je fenoménem české kuchyně, děti ho milují a nejedna kuchařka ho používá na ochucení jídel při vaření. Nedávno proběhla médii debata o kvalitě prodávaných kečupů a o zdravotní závadnosti či nezávadnosti používaných ingrediencí. Ať je pravda jakákoliv, prakticky ve všech kečupech v obchodech najdete přidaný cukr, kterému se v paleo striktně vyhýbáme. Proto vyzkoušejte tento recept na domácí kečup – budete přesně vědět, co jíte 🙂

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina 10 minut
  • 20 minut

    1 hodina 10 minut

    1 hodina 30 minut

  • Množství: cca 600 ml
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg zralých masitých rajčat

1 větší mrkev

1 velká cibule

1 sladké jablko

1/2 menší bulvy čerstvé červené řepy

1 lžíce olivového oleje

1 lžička soli

5 hřebíčků

1/2 lžičky mletého nového koření

1/4 lžičky mleté skořice

3 bobkové listy

špetka pepře

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina 10 minut
  • 20 minut

    1 hodina 10 minut

    1 hodina 30 minut

  • Množství: cca 600 ml

Postup

Na olivovém oleji lehce osmahněte nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a kousek řepy.

Osolte, opepřete, přidejte na čtvrtky nakrájená rajčata a menší kostičky jablka.

Vše promíchejte, přidejte koření a vařte v tlakovém hrnci cca 1 hodinu (není nutné podlévat, rajčata pustí dost šťávy).

Po 1 hodině vaření směs propasírujte přes síto a pak ještě rozmixujte úplně dohladka.

Pokud je kečup stále příliš řídký, vraťte ho v hrnci na plotnu a vařte do zhoustnutí.

Ještě teplý lijte do sklenic pečlivě vypláchnutých vařící vodou, uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Takto vydrží na chladném místě i několik měsíců.

00:00

12 Recenzí / komentářů

Lucka

Srpen 11, 2017

Luci, tlakový hrnec nemáme, stačí obyčejný, plotna a asi více času? 🙂 Případně jak dlouho? Díky

Lucie

Srpen 11, 2017

Stačí obyčejný 🙂 Jen pozor, aby se to nepřipálilo, je to potřeba víc hlídat. Podle mě budou stačit tak 2 hodinky 🙂

Renata

Září 3, 2017

Za mně nejlepší kečup……

Lucie

Září 3, 2017

Za mě taky 🙂 Díky <3

Marketa

Červenec 27, 2018

Staci pouze otocit dnem vzhuru??? Nedava se treba do trouby sterilizovat?? Dekuji moc

Lucie

Červenec 28, 2018

Pokud budete pečlivě dbát na hygienu, všechny použité pomůcky vypláchnete vařící vodou, vršek sklenic a víčko otřete silným alkoholem, mělo by to stačit. Pokud jste ale zvyklá zavařovat, klidně pro jistotu můžete.

Dana

Září 2, 2018

Dobrý den Lucie ,
kečup mám ze dvou dávek, chuťově vyšel nad očekávání dobře .Za mě maximální spokojenost. Díky Vám a webu za usnadnění v orientaci co jíst pro ” začátečníky ” jako jsem nyní já.

Lucie

Září 2, 2018

Dobrý den, Dano, mám radost, že se kečup povedl a chutná 🙂
Moc děkuju za pochvalu stránek <3

Vlasta

Leden 8, 2019

Dobrý den, Lucie,
Váš kečup je skvělý, moc chválím 🙂
Jen mě trochu zaskočilo to pasírování, je to docela dřina a pořád jsem měla dojem že výsledkem je jen tekutina. A potom jsem ještě další hodinu a půl odpařovala na plotně do požadované konzistence. Nemáte nějaký fígl na to jak pasírovat?
Ve finále však kečup vyšel nad očekávání dobře, já jsem na závěr přidala ještě 2 polévkové lžíce umeocta a pro mě je to takto fantastické!

Lucie

Leden 9, 2019

Dobrý den, Vlasto, mám radost, že se kečup nakonec povedl a chutnal 🙂 Snadnost pasírování hodně záleží na tom, jak jemné máte sítko. Pokud je opravdu hodně jemné, jde to špatně, to je pravda.

Jiří Helus

Leden 28, 2019

Dobrý den, kečup výborný, jen bych poupravil jedinou věc. Píšete, že z tohoto množství surovin vytvoříme cca 600ml kečupu. Já jsem použil přesně toto množství, nepodléval jsem a po důkladném pasírování mám 1,2 l kečupu a ne zas tak řídkého (trochu povařím, aby byl hustší). Očekávám, že kečupu normální konzistence budu mít tak litr. Kdybych to věděl, použiju všeho poloviční mnoství, teď to nemám kam dát 😀

Lucie

Leden 28, 2019

Dobrý den, výsledné množství je opravdu jen odhad. Velmi záleží, jak kdo má rád kečup hustý. Navíc téměř všechny suroviny (kromě rajčat) nejsou uvedené v přesné gramáži, takže i rozdílné množství může mít na výsledek vliv.
Ale pokud se chuťově kečup povedl, nemám strach, že ho nespotřebujete 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation

Všechny mé recepty v MOBILNÍ APLIKACI pro iOS i Android

angle-double-right
angle-double-left
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.