🚚 Dopravci slibují doručení do 🎄Vánoc u objednávek dokončených do 20.12., 📦 Česká pošta do 16.12.
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Domácí kečup

Domácí kečup

  ,   , , , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Domácí kečup
5.0 6

Kečup je tak trochu fenoménem české kuchyně, děti ho milují a nejedna kuchařka ho používá na ochucení jídel při vaření. Nedávno proběhla médii debata o kvalitě prodávaných kečupů a o zdravotní závadnosti či nezávadnosti používaných ingrediencí. Proto vyzkoušejte tento recept na domácí kečup – budete přesně vědět, co jíte 🙂

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin
  • 20 minut

    3 hodin

    3 hodin 20 minut

  • Množství: cca 20 plných lžic po 30 gramech
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

1 lžíce olivového oleje

100 g cibule

60 g mrkve

60 g červené řepy

100 g jablka (nejlépe nějaká sladší odrůda)

1 kg zralých rajčat

3 bobkové listy

5 hřebíčků

5 kuliček nového koření

1/4 lžičky mleté skořice

2-4 lžíce vinného

nebo jablečného octa

50 g rajčatového protlaku (volitelně)

špetka chilli (volitelně)

sůl

pepř

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin
  • 20 minut

    3 hodin

    3 hodin 20 minut

  • Množství: cca 20 plných lžic po 30 gramech

Postup

V širším hrnci opečte na olivovém oleji nadrobno nakrájenou cibuli.

Až začne růžovět, přisypte nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou mrkev a řepu. Za častého míchání pár minut restujte.

Přidejte nakrájená neoloupaná jablka zbavená jádřince a chvíli prohřejte.

Do hrnce přisypte nakrájená rajčata, zbavená případných tvrdých středových částí.

Vmíchejte všechno koření, směs osolte a opepřete.

Bez podlití přiveďte k varu, hrnec zakryjte a rajčatovou směs nechte jemně probublávat přibližně hodinu.

Pak poklici odkryjte a pokračujte za občasného promíchání další hodinu v mírném varu již bez zakrytí.

Vyjměte bobkové listy a směs rozmixujte.

Propasírujte přes jemné síto a nalijte zpět do hrnce.

Vmíchejte ocet (ze začátku dejte spíše méně a později podle chuti přidejte) a rajčatový protlak (zvýrazní barvu a směs také trochu zahustí).

Kdo má rád pikantnější chuť, může přidat i špetku chilli (s dávkováním opatrně, po rozležení se chuť zvýrazní).

Vařte za častého promíchání do požadované hustoty (měla by zůstat přibližně polovina původního množství, tedy okolo 600 ml).

Jak bude kečup houstnout, začne směs prskat okolo. Můžete tomu částečně zabránit zakrytím hrnce sítem (pára bude odcházet, ale bublající kečup se zachytí).

Na závěr kečup podle potřeby dochuťte - počítejte s tím, že chuť koření se po vychlazení a uležení trošku zvýrazní, kyselost naopak mírně zeslábne.

Ještě horký kečup nalijte do sklenic pečlivě vypláchnutých vroucí vodou (okraje a víčka můžete pro sterilizaci otřít třeba vodkou nebo ginem), uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.

Při dodržení pečlivé hygieny (neochutnávejte například směs stejnou lžící, vždy si vezměte novou, čistě omytou) kečup vydrží na chladném místě i několik měsíců.

PS: Recept prošel dodatečnou úpravou, proto některé komentáře neodpovídají současnému receptu.

Pro zrychlení přípravy můžete použít tlakový hrnec.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1 plná lžíce (30 g)
Energetická hodnota25 kcal / 110 kJ
Sacharidy3 g
Tuky1 g
Bílkoviny1 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




18 Recenzí / komentářů

Lucka

11 srpna, 2017

Luci, tlakový hrnec nemáme, stačí obyčejný, plotna a asi více času? 🙂 Případně jak dlouho? Díky

Lucie

11 srpna, 2017

Stačí obyčejný 🙂 Jen pozor, aby se to nepřipálilo, je to potřeba víc hlídat. Podle mě budou stačit tak 2 hodinky 🙂

Renata

3 září, 2017

Za mně nejlepší kečup……

Lucie

3 září, 2017

Za mě taky 🙂 Díky <3

Marketa

27 července, 2018

Staci pouze otocit dnem vzhuru??? Nedava se treba do trouby sterilizovat?? Dekuji moc

Lucie

28 července, 2018

Pokud budete pečlivě dbát na hygienu, všechny použité pomůcky vypláchnete vařící vodou, vršek sklenic a víčko otřete silným alkoholem, mělo by to stačit. Pokud jste ale zvyklá zavařovat, klidně pro jistotu můžete.

Dana

2 září, 2018

Dobrý den Lucie ,
kečup mám ze dvou dávek, chuťově vyšel nad očekávání dobře .Za mě maximální spokojenost. Díky Vám a webu za usnadnění v orientaci co jíst pro “ začátečníky “ jako jsem nyní já.

Lucie

2 září, 2018

Dobrý den, Dano, mám radost, že se kečup povedl a chutná 🙂
Moc děkuju za pochvalu stránek <3

Vlasta

8 ledna, 2019

Dobrý den, Lucie,
Váš kečup je skvělý, moc chválím 🙂
Jen mě trochu zaskočilo to pasírování, je to docela dřina a pořád jsem měla dojem že výsledkem je jen tekutina. A potom jsem ještě další hodinu a půl odpařovala na plotně do požadované konzistence. Nemáte nějaký fígl na to jak pasírovat?
Ve finále však kečup vyšel nad očekávání dobře, já jsem na závěr přidala ještě 2 polévkové lžíce umeocta a pro mě je to takto fantastické!

Lucie

9 ledna, 2019

Dobrý den, Vlasto, mám radost, že se kečup nakonec povedl a chutnal 🙂 Snadnost pasírování hodně záleží na tom, jak jemné máte sítko. Pokud je opravdu hodně jemné, jde to špatně, to je pravda.

Jiří Helus

28 ledna, 2019

Dobrý den, kečup výborný, jen bych poupravil jedinou věc. Píšete, že z tohoto množství surovin vytvoříme cca 600ml kečupu. Já jsem použil přesně toto množství, nepodléval jsem a po důkladném pasírování mám 1,2 l kečupu a ne zas tak řídkého (trochu povařím, aby byl hustší). Očekávám, že kečupu normální konzistence budu mít tak litr. Kdybych to věděl, použiju všeho poloviční mnoství, teď to nemám kam dát 😀

Lucie

28 ledna, 2019

Dobrý den, výsledné množství je opravdu jen odhad. Velmi záleží, jak kdo má rád kečup hustý. Navíc téměř všechny suroviny (kromě rajčat) nejsou uvedené v přesné gramáži, takže i rozdílné množství může mít na výsledek vliv.
Ale pokud se chuťově kečup povedl, nemám strach, že ho nespotřebujete 🙂

Domča

14 srpna, 2019

Dobry den Luci,
prosim Vas je nutno smes pasirovat? Nemohla bych smes hodit jen do vykonneho mixeru?
Dekuji

Lucie

14 srpna, 2019

Dobrý den, Domčo, pokud máte výkonný mixér, pasírování nebude potřeba 🙂

Marcela

12 října, 2020

Dobrý den,
také dělávám domácí kečup. Dost podobný recept. Doporučím Vám vyzkoušet místo řepy, která má občas takovou zemitou chuť, kuličky černého bezu. Dodá krásnou barvu a díky pektinu kečup pěkně houstne.

Lucka

12 října, 2020

Dobrý den, děkuji za super tip. Příště vyzkouším 🙂

Markéta

18 října, 2020

Dneska jsem akorát dovařila kečup z 10kg rajčat. Váš recept je hodně podobný mému, jak jsem kečup dříve dělala (s cukrem), tak jsem ho zkusila podle Vášeho receptu s mým postupem a je luxusní :). Dítě nic nepoznalo, ještě si mlaskalo. Teď už jen naskleničkovat a zavařit… Děkuji moc

Lucka

18 října, 2020

Moc ráda čtu, že se kečup povedl a prošel i nejpřísnější zkouškou. Protože, co schválí děti, to už musí být eňo ňůňo. Chvála šikovným rukám maminky ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0