Recept na hovězí ragú » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Hovězí ragú

Hovězí ragú

  , ,   , , , ,   , , , , ,

Prosinec 8, 2014

Hodnotit recept
Hovězí ragú
5.0 3

Ragú je vlastně honosnější název pro masovou směs se zeleninou. Můžete se také setkat s houbovou variantou, nicméně základem by mělo být maso a pro přípravu by mělo být použito dlouhé dušení. A k tomu se nejlépe hodí právě hovězí. Nejlépe pěkně prorostlé, co dodá ragú tu správnou chuť a hustotu.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 3 hodin 15 minut
  • 10 minut

    3 hodin 15 minut

    3 hodin 25 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

600 g hovězího masa (kližka, líčka, hrudí apod.)

2 cibule

2 mrkve

1 petržel

1/3 bulvy celeru

1 plechovka loupaných rajčat

2 hrsti sušených hub (volitelně)

3 stroužky česneku

4 lžíce sádla

4 bobkové listy

1/2 lžičky rozmarýnu

1/2 lžičky tymiánu

1/4 lžičky mletého nového koření

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 3 hodin 15 minut
  • 10 minut

    3 hodin 15 minut

    3 hodin 25 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Na rozpáleném sádle zprudka osmahněte hovězí maso nakrájené na kostky cca 4×4 cm.

Jakmile se zatáhne, přidejte cibuli pokrájenou na větší kostky.

Nechte cibuli zesklovatět, pak přisypte koření, trošku soli a česnek nakrájený na plátky.

Krátce vše prohřejte a pak zalijte rajčaty.

Duste za občasného promíchání pod pokličkou cca 1 hodinu. V případě potřeby dolívejte troškou vody nebo vývaru.

Po hodině přidejte do hrnce oloupanou kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky.

Opět zakryjte a duste další hodinu.

Pak přihoďte sušené houby a duste další hodinu.

Na závěr z ragú vyndejte bobkové listy, dosolte a opepřete podle chuti a v případě potřeby nechte chvíli nezakryté povařit, aby směs zhoustla.

Podávejte samotné, nebo s batátovými placičkami či cukeťáky.

Pokud máte k dispozici čerstvé bylinky, určitě jim dejte přednost. Na začátku můžete do směsi přilít i 1/2 červeného vína (neplatí pro Whole30 variantu). Dodá ragú specifickou chuť.
Ti z vás, kteří milují vnitřnosti, mohou do směsi během dušení přidat například i drobně pokrájené hovězí srdce, jazyk apod. V původních recepturách totiž byly vnitřnosti neodmyslitelnou ingrediencí ragú a tento koncept nejvíce odpovídá myšlence zpracování „od čumáčku po ocásek“.

00:00

6 Recenzí / komentářů

Petr Valenta

Březen 25, 2016

Super recept! 🙂 jen bych přidal mletou (uzenou/gulášovou/pálivou) papriku, která dělá super barvu a chuť.

Lucie

Březen 25, 2016

To lze také, nicméně se to pak více podobá guláši 😉 Tady by se o chuť a barvu měla postarat rajčata. Ale také ji tam někdy přidám 🙂

Oliveoil

Listopad 2, 2017

ragu strasne zachutilo mojej priatelke z paleolitu. prave vyvaram uz druhu varku do velkeho hrnca. sice nejsom clovek co sa drzi receptov, ale z vasej stranky som si zobral hrubu kostru, ktora je samozrejme vynikajuca. recept napriek tomu chvalim. mate ho napisany prehladne a clovek sa v nom nestrati. diky moc 🙂

Lucie

Listopad 2, 2017

Mám radost, že chutná. Pokud vás recepty inspirují k vlastním, je to jen dobře. Děkuju za pochvalu 🙂

Robin

Listopad 6, 2017

Výborný recept jen jsem to dochutil feferonkou jinak paráda

Lucie

Listopad 7, 2017

Taky často přidávám něco pořádně pálivého, takže tomuhle doplnění naprosto rozumím 🙂 Mám radost, že chutnalo.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Lucia (Praha) zakoupil/a před 20 hodinami
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Ivona (Modřice) zakoupil/a před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Jindra (Sezemice) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Petr (Hradec Králové) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Pavel (Zlín) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Michal (Brno) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Věra (Praha 2) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Michaela (Praha 5) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha) + 1 Item
Hana (Ostrava-Poruba) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Eva (Týnec nad Labem) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Jana (Netvořice) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Tomáš (Litoměřice) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Martina (Mezilesí) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Štěpánka (Praha) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Lucie (Lipno nad Vltavou) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Anežka (Havířov-Prostřední Suchá) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Lucie (Praha 4) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Tereza (Poděbrady) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Bára (Praha) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Veronika (Břeclav) zakoupil/a před 4 dny
 

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x