Recept na hovězí ragú » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Hovězí ragú

Hovězí ragú

  , ,   , , , ,   , , , , ,

Prosinec 8, 2014

Hodnotit recept
Hovězí ragú
4.0 1

Ragú je vlastně honosnější název pro masovou směs se zeleninou. Můžete se také setkat s houbovou variantou, nicméně základem by mělo být maso a pro přípravu by mělo být použito dlouhé dušení. A k tomu se nejlépe hodí právě hovězí. Nejlépe pěkně prorostlé, co dodá ragú tu správnou chuť a hustotu.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 3 hodin 15 minut
  • 10 minut

    3 hodin 15 minut

    3 hodin 25 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

600 g hovězího masa (kližka, líčka, hrudí apod.)

2 cibule

2 mrkve

1 petržel

1/3 bulvy celeru

1 plechovka loupaných rajčat

2 hrsti sušených hub (volitelně)

3 stroužky česneku

4 lžíce sádla

4 bobkové listy

1/2 lžičky rozmarýnu

1/2 lžičky tymiánu

1/4 lžičky mletého nového koření

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 3 hodin 15 minut
  • 10 minut

    3 hodin 15 minut

    3 hodin 25 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Na rozpáleném sádle zprudka osmahněte hovězí maso nakrájené na kostky cca 4×4 cm.

Jakmile se zatáhne, přidejte cibuli pokrájenou na větší kostky.

Nechte cibuli zesklovatět, pak přisypte koření, trošku soli a česnek nakrájený na plátky.

Krátce vše prohřejte a pak zalijte rajčaty.

Duste za občasného promíchání pod pokličkou cca 1 hodinu. V případě potřeby dolívejte troškou vody nebo vývaru.

Po hodině přidejte do hrnce oloupanou kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky.

Opět zakryjte a duste další hodinu.

Pak přihoďte sušené houby a duste další hodinu.

Na závěr z ragú vyndejte bobkové listy, dosolte a opepřete podle chuti a v případě potřeby nechte chvíli nezakryté povařit, aby směs zhoustla.

Podávejte samotné, nebo s batátovými placičkami či cukeťáky.

Pokud máte k dispozici čerstvé bylinky, určitě jim dejte přednost. Na začátku můžete do směsi přilít i 1/2 červeného vína (neplatí pro Whole30 variantu). Dodá ragú specifickou chuť.
Ti z vás, kteří milují vnitřnosti, mohou do směsi během dušení přidat například i drobně pokrájené hovězí srdce, jazyk apod. V původních recepturách totiž byly vnitřnosti neodmyslitelnou ingrediencí ragú a tento koncept nejvíce odpovídá myšlence zpracování „od čumáčku po ocásek“.

00:00

2 Recenzí / komentářů

Petr Valenta

Březen 25, 2016

Super recept! 🙂 jen bych přidal mletou (uzenou/gulášovou/pálivou) papriku, která dělá super barvu a chuť.

Lucie

Březen 25, 2016

To lze také, nicméně se to pak více podobá guláši 😉 Tady by se o chuť a barvu měla postarat rajčata. Ale také ji tam někdy přidám 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Sona (Praha 6) zakoupil/a před 3 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Martina (Frýdlant n Ostravicí) zakoupil/a před 8 hodinami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Simona (Kladno) zakoupil/a před 8 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Kateřina (Nezvěstice) zakoupil/a před 9 hodinami
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
Daniela (Heřmanova Huť) zakoupil/a před 10 hodinami
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
Věra (Milovice) zakoupil/a před 22 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Blanka (Petrovice) zakoupil/a před 1 dnem
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Daniel (Praha) zakoupil/a před 1 dnem
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
Tomas (Brno) zakoupil/a před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Bára (Střelice) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Dana (Brno) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Hedvika (Radim) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Soňa (Doubravice nad Svitavou) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Jeannette (Nový Jičín) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Chiara (Mazara del vallo) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Chiara (Mazara del Vallo) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Hana (Prostějov) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Veronika (Kladno) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Jitka (Prace) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Lucia (Praha 9) zakoupil/a před 5 dny
 

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x