Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Hovězí ragú

Hovězí ragú

  , ,   , , , ,   , , , , ,

Hodnotit recept
Hovězí ragú
5.0 5

Ragú je vlastně honosnější název pro masovou směs se zeleninou. Můžete se také setkat s houbovou variantou, nicméně základem by mělo být maso a pro přípravu by mělo být použito dlouhé dušení. A k tomu se nejlépe hodí právě hovězí. Nejlépe pěkně prorostlé, co dodá ragú tu správnou chuť a hustotu.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 3 hodin 15 minut
  • 10 minut

    3 hodin 15 minut

    3 hodin 25 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

600 g hovězího masa (kližka, líčka, hrudí apod.)

2 cibule

2 mrkve

1 petržel

1/3 bulvy celeru

1 plechovka loupaných rajčat

2 hrsti sušených hub (volitelně)

3 stroužky česneku

4 lžíce sádla

4 bobkové listy

1/2 lžičky rozmarýnu

1/2 lžičky tymiánu

1/4 lžičky mletého nového koření

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 3 hodin 15 minut
  • 10 minut

    3 hodin 15 minut

    3 hodin 25 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Na rozpáleném sádle zprudka osmahněte hovězí maso nakrájené na kostky cca 4×4 cm.

Jakmile se zatáhne, přidejte cibuli pokrájenou na větší kostky.

Nechte cibuli zesklovatět, pak přisypte koření, trošku soli a česnek nakrájený na plátky.

Krátce vše prohřejte a pak zalijte rajčaty.

Duste za občasného promíchání pod pokličkou cca 1 hodinu. V případě potřeby dolívejte troškou vody nebo vývaru.

Po hodině přidejte do hrnce oloupanou kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky.

Opět zakryjte a duste další hodinu.

Pak přihoďte sušené houby a duste další hodinu.

Na závěr z ragú vyndejte bobkové listy, dosolte a opepřete podle chuti a v případě potřeby nechte chvíli nezakryté povařit, aby směs zhoustla.

Podávejte samotné, nebo s batátovými placičkami či cukeťáky.

Pokud máte k dispozici čerstvé bylinky, určitě jim dejte přednost. Na začátku můžete do směsi přilít i 1/2 červeného vína (neplatí pro Whole30 variantu). Dodá ragú specifickou chuť.
Ti z vás, kteří milují vnitřnosti, mohou do směsi během dušení přidat například i drobně pokrájené hovězí srdce, jazyk apod. V původních recepturách totiž byly vnitřnosti neodmyslitelnou ingrediencí ragú a tento koncept nejvíce odpovídá myšlence zpracování „od čumáčku po ocásek“.

00:00

10 Recenzí / komentářů

Petr Valenta

Březen 25, 2016

Super recept! 🙂 jen bych přidal mletou (uzenou/gulášovou/pálivou) papriku, která dělá super barvu a chuť.

Lucie

Březen 25, 2016

To lze také, nicméně se to pak více podobá guláši 😉 Tady by se o chuť a barvu měla postarat rajčata. Ale také ji tam někdy přidám 🙂

Oliveoil

Listopad 2, 2017

ragu strasne zachutilo mojej priatelke z paleolitu. prave vyvaram uz druhu varku do velkeho hrnca. sice nejsom clovek co sa drzi receptov, ale z vasej stranky som si zobral hrubu kostru, ktora je samozrejme vynikajuca. recept napriek tomu chvalim. mate ho napisany prehladne a clovek sa v nom nestrati. diky moc 🙂

Lucie

Listopad 2, 2017

Mám radost, že chutná. Pokud vás recepty inspirují k vlastním, je to jen dobře. Děkuju za pochvalu 🙂

Robin

Listopad 6, 2017

Výborný recept jen jsem to dochutil feferonkou jinak paráda

Lucie

Listopad 7, 2017

Taky často přidávám něco pořádně pálivého, takže tomuhle doplnění naprosto rozumím 🙂 Mám radost, že chutnalo.

Michaela

Duben 27, 2018

Mňam, zrovna vařím na víkend, chutná to výborně!:) Lucko, moc Vám děkuji za výtečné recepty, aplikaci a kuchařky

Lucie

Duben 27, 2018

To já děkuju! Za milý komentář a zkoušení receptů. Mám radost, že chutná a že je pro někoho moje práce užitečná 🙂

Aneta K.

Únor 8, 2019

Recept je opravou jednoduchy a výsledek je nadocekavani. Delala jsem bez hub a je to opravdu basta. Moc dekuji za recept,varim podle Vas dost casto.

Lucie

Únor 9, 2019

To mám velkou radost, že se ke mně na stránky ráda vracíte a vaříte podle mě. A hlavně – že chutná <3 Moc díky za komentář 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.