Květáková kaše » nejen Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Květáková kaše

Květáková kaše

    , , , , , , , ,   , ,

Únor 8, 2018

Hodnotit recept
Květáková kaše
5.0 20

Bramborovou kaši zná naprosto každý. Představuje oblíbenou a tradiční přílohu k mnoha jídlům. Brambory ale zdaleka nejsou jedinou surovinou, ze které se dá tahle pochoutka připravit. Zkuste ji jednou uvařit třeba z květáku. Myslím, nebo spíš jsem o tom přímo přesvědčená, že si tuhle pochoutku zamilujete a stane se stálicí na vašem jídelníčku.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

ZÁKLADNÍ RECEPT

550 g květáku

sůl

pepř

VARIANTY

160 g mrkve, dýně nebo batátů

30 g másla * nebo ghee

40 g smetany ke šlehání *

25 g kešu

50 g krémového sýru (Philadelphia, Goldessa, Lučina atd.) *

80 g čerstvého špenátu

4 g česneku

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Tohle bude trošku oříšek popsat, ale jdeme na to 🙂

Nejdřív květák zbavte košťálu, rozlámejte ho na růžičky a ty pak uvařte doměkka v osolené vodě. Květák by se měl vyloženě rozpadat.

Pokud chcete připravit oranžovou variantu kaše, dejte s květákem vařit i vybranou zeleninu.

Uvařený květák slijte a vymačkejte přes síto, nebo v bavlněné utěrce. Nemusí být úplně do sucha, jako třeba u kroketek, ale čím méně vody v něm zůstane, tím více můžete přidat třeba smetany a bude chuťově výraznější.

Vymačkaný květák (a případně další zeleninu), osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Dál pokračujte jednou z níže uvedených variant.

Pro základní verzi bohatě stačí ke květáku přidat ghee nebo máslo.

Klasičtější kaši připravíte použitím smetany.

Úžasnou variantou je rozmixování květáku s krémovým sýrem.

Pro ty, kteří se vyhýbají mléčným výrobkům, je tu i varianta s kešu ořechy. Možná to zní bláznivě, ale funguje to skvěle. Stačí ořechy namočit alespoň 2 hodiny předem do vlažné vody, pak je slít a opravdu pečlivě rozmixovat s květákem do dokonale hladké kaše.

Do bílé kaše (ať už jen s máslem, smetanou, sýrem či kešu ořechy) můžete rozmixovat i špenát, který jste nechali zavadnout na pánvičce, kde jste si na malém množství tuku krátce orestovali rozdrcený česnek.

Pro efekt můžete připravit 2 barvy kaše a ty pak na talíři krouživým pohybem nepatrně promíchat.

Ať chutná ♥

* Tyto suroviny neplatí pro paleo či Whole30 varianty receptu.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porcepolovina základního receptu s přidaným ghee
Kalorie204 kcal
Bílkoviny5 g
Tuky16 g
Sacharidy8 g

45 Recenzí / komentářů

Hana Dudková

Únor 8, 2018

Výborný recept zítra zkusím udělat. Už se těším.

Lucie

Únor 9, 2018

Tak to jsem moc ráda, že se recept líbí. Dejte vědět, jak se povedlo a chutnalo.

Štěpánka

Únor 24, 2018

Jak je tohle whole30, když je tam sýr a smetana? 🙁

Lucie

Únor 24, 2018

Základní varianta je W30, žádné mléčně výrobky v ní použité nejsou. V receptu je pak uvedena verze pro ty, kteří se vyhýbají mléčným výrobkům (tedy paleo a Whole30) s použitím kešu ořechů.

Lucie

Únor 24, 2018

Pro lepší přehlednost jsem to ještě více zvýraznila.

Arlet

Březen 1, 2018

Tak tohle je luxus, vysloveně pokrm králů :-).
Květák jsem dělala na páře, vůbec jsem nemusela vymačkávat přebytečnou vodu. S trochou smetany, másla a dvěma lžičkama parmazánu nemá chybu.
No, musím kaši schovat co nejdál do lednice, jinak nebudu mít zítra v práci co jíst 😀

Lucie

Březen 3, 2018

Super pojmenování – pokrm králů! 🙂 Mám radost, že chutnalo <3

Šárka

Březen 28, 2018

Dobrý den Lucie, můžu se zeptat, rozpis je na jednu porci – jak je cca ta porce velká? 100 g? Děkuji

Lucie

Březen 29, 2018

Dobrý den, Šárko, je to uvedené u nutričních hodnot – je to polovina kaše připravené podle základního receptu s přidaným ghee. Takže cca 270 g (nikdy jsem to přesně nevážila, jen vstupní suroviny). Takže uvaříte podle receptu, uvařenou kaši rozdělíte na 2 porce a ta jedna odpovídá uvedeným hodnotám.

Lenka Smolíková

Duben 17, 2018

Výborná.kaše,děkuji moc za recept a budu se těšit na další

Lucie

Duben 19, 2018

Já díky za vyzkoušení receptu a za komentář. Mám radost, že chutnalo.

Kamila Lendacka

Květen 17, 2018

Moc dobra

Lucie

Květen 17, 2018

To mám radost, že chutnalo 🙂

Barbara Filkorn

Červen 12, 2018

Proč jsem tento recept nevyzkoušela dříve?! Luxusní, děkuji Vám Lucko 🙂

Lucie

Červen 13, 2018

Mně neděkujte, já vám doma neuvařila 😀 Mám radost, že chutnalo <3

Modruse

Červen 21, 2018

Dobry den, velmi dekuji za tento recept. Jsem tyden na keto diete a hlady a chutemi na sladke silham:)). Poprve za 4 dny jsem se poradne s chuti najedla aniz bych porusila keto stravu. Dala jsem na 1 mensi kvetak 2 lzice oleje z ostropestrce. Ten ma vynikajici maslovou chut. Bylo to TAK dobre! Zaradim do pravidelneho nizkosacharidoveho jidelnicku. Navic je to supersnadne. Obdivuji Vasi chut k vareni. Asi si ji budu muset taky vypestovat, protoze na nizkosacharidove diete to jinak nepujde:).

Lucie

Červen 22, 2018

Dobrý den, mám velkou radost, že chutnalo. Máte pravdu, já vaření naprosto miluju. Je můj způsob relaxu. Nevydržím být mimo kuchyni déle jak 2 dny 😉
Až začnete vařit z čerstvých základních surovin přijde to samo, uvidíte 🙂

Jana

Červen 27, 2018

Vaše recepty mě opravdu inspirují, díky, že se o ně s námi dělíte!

Lucie

Červen 27, 2018

Lepší komentář jsem si nemohla přát! Moc děkuju <3 Udělala jste mi velkou radost.

Lada

Červenec 5, 2018

Poprvé v životě jsem si udělala květákovou kaši a tedy doplnila jsem ji kouskem dýně (ale nevím jaké) a trochou namočených kešu ořechů a kouskem ghee…. Jako nechápu, že jsem tohle nezkusila dříve, je to naprostá lahoda, budu určitě dělat častěji. Dokonce mě překvapilo, že chuť květáku skoro není cítit (znám lidi, kterým to vadí a proto květák nejí). Děkuji za inspiraci 🙂

Lucie

Červenec 6, 2018

Kombinace květáku s dýní je skvělá varianta. Zvolila jste velmi dobře 🙂
Máte pravdu, že hodně lidí se květáku vyhýbá kvůli specifické vůni a chuti. Nicméně ta se dá správnou přípravou hodně potlačit.
Mám velkou radost, že chutnalo <3

Petra

Červenec 15, 2018

Dnes jsem si udělala květákovo-mrkvové pyré s menší obměnou. Na ghee sem ještě osmažila cibulku, pak do ní dala utřený česnek, nechala rozvonět a hodila pak do hotové kaše. Kaše výborná!!!! Chutnala i všežravcům, což mě potěšilo. Celý web chválím, držím whole30 jako mezistupeň ke GAPS, pomáhá mi to zbavit se chutí na sladké a překonat tak lépe úvodní fázi diety. Váš web mi moc pomáhá, recepty máte krásné a hlavně krásně nafocené, což člověka láká. Ještě jednou děkuji za Vaši práci.

Lucie

Červenec 16, 2018

U pyré se člověk může vyřádit 🙂 Vaše obměna zní fantasticky <3
Mám radost, že se stránky líbí. Vždycky je fajn si přečíst, že všechna ta práce má význam, děkuju <3

Lilly Franz

Červenec 23, 2018

Jednoduché a nečekaně úúúúúžasné! Děkuji moc

Lucie

Červenec 25, 2018

Já díky za vaše nadšené reakce 🙂 Mám velkou radost, když někomu chutná <3

Dana Z.

Červenec 25, 2018

Dobrý den, kaše je výborná, jen prosím poraďte mi nějaký opravdu zaručený způsob, jak z uvařeného květáku v ružičkách vymačkat tu vodu. Scezeni asi nestačí, ale prostě nevím, jak na to. Děkuju moc a Luci, máte úžasné nápady, chutě a recepty – prostě paráda!

Lucie

Červenec 26, 2018

Dobrý den, Dani, úplně nejlépe funguje vymačkání v bavlněné utěrce smotané do uzlu.
Moc děkuju za pochvalu <3 Udělala mi velkou radost 🙂

Dana Šifrová

Srpen 6, 2018

Dobrý večer, Lucie,
Omlouvám se, že zase reaguju na další z Vašich receptů, ale když to se prostě nedá …. tohle je tak jednoduché a přitom božské chuti, ze to není ani možné…❤️ Než jsme s manželem zaútočili na DIA těžkou palbou LCHF, tak držet stravu tak, aby byl v normě, bylo prostě peklo . Ale s vašimi recepty mu konečně nic nechybí, moc rad zkouší nové suroviny, takže pro mě je radost mu vařit podle Vašich receptů. A tahle kaše – to je doslova Božská mana !!
P
Dělala jsem na páře a k smetaně přidala parmezan.
Díky díky díky díky !!!

Lucie

Srpen 7, 2018

Dobrý den, Dano,

to se vůbec neomlouvejte. Jen víc takových komentářů! 🙂
Mám velkou radost, že se vám recepty líbí, že podle nich chutná a hlavně, že pomáhají. Nic nemůže potěšit víc <3
Takže já moc děkuju 🙂

Kacka

Srpen 23, 2018

Luxusni !!! I me mamince moc chutnala. Ani by to pry nepoznala od br. kase. Moc dekuji za Vase recepty. Jste skvela

Lucie

Srpen 26, 2018

To mám velkou radost, že doma kaše chutnala 🙂
Děkuji za komentář a pochvalu <3

Modruse

Srpen 28, 2018

Jiz jednou jsem psala k tomuto receptu a chtela jsem po nekolika tydnech doplnit, že se stal pravidelnou součástí mého jídelníčku. Muj pětiletý syn se nad kaší sice ošklibá, ale ten se oškliba nad vším co neni sušenka. Je to parádní příloha a už bych si bez ní jídelníček nedokázala představit. Hodne mi v ní chutná kmín. Když jsem mohla začít používat máslo a šlehačku, po přidání je to úplně nová kategorie chutí. Ať žije květák! Ještě poznámka:Vaše kuchařka by byla úžasná v papírové podobě. Ale chápu že není jednoduché takovou kuchařku vydat. Škoda. Fandim! A mela jste pravdu, že mě vaření začalo nakonec bavit, protože co si uvařím to si taky sním!

Lucie

Srpen 28, 2018

Mám velkou radost, že se kaše stala stálou položkou na vašem jídelníčku.
Tištěná kuchařka bude 🙂 V nejbližších týdnech bude spuštěný předprodej, hotová bude během listopadu.

Naďa

Září 19, 2018

Kaše je naprosto úžasná. Nechápu jak jsem bez ní mohla být. Nevěřila bych, že nebude vůbec cítit kvetákem. Do kaše jsem přidala jen trochu másla a smetany a rozetřela stroužek česneku.

Lucie

Září 20, 2018

Má velkou radost, že tak chutná 🙂 Moc díky za komentář.

Petra

Září 28, 2018

Kaše je naprosto výborná. Ráda bych ji ale prostřídala i s jinou zeleninou.. Mohla by být čistě jen z Hokkaidó dýně? Aby bylo zachováno LCHF?

Lucie

Září 29, 2018

Určitě lze použít i jinou zeleninu. Z dýně bude kaše hodně sladká, ale je výborná 🙂 U toho, zda to stále bude LCHF, hodně záleží na tom, na jaké množství máte nastavený denní příjem sacharidů. Pro někoho už to bude moc, pro jiného úplně v pohodě 🙂

Hana Hrabovská

Říjen 5, 2018

Výborná..

Lucie

Říjen 6, 2018

To ráda čtu, díky za komentář 🙂

Eva

Říjen 8, 2018

Lucko ja Vas zboznuju!
Predem hlasim, ze kvetak, kedlubnu a podobne veci nesnasim.
Kvetak, ktery jsem dneska koupila na tento recept, byl asi muj treti v zivote (je mi 34 let) a to v ramci meho zacatku s Low carb.
Kvetak jsem na rady dam z komentaru varila v pare a pote pridala maslo a smetanu na slehani. Plus sul a nejake bylinky (bambova sul,cesnekove koreni a vegetu natura) a musim rict, ze tam ta typicka pachut kvetaku temer vubec neni…
A kdyby se mi nekdo zeptal, jak chutna kvetakova kase, rekla bych ze jako jemna bramborova (diky smetane) s nadechem do sladka a la nejaka zelenina :)…ale kvetak bych tam nejspis ani nepoznala…
Diky, ze tu pro nas jste!
Velka dobrota !
Vase verna priznivkyne Eva

Lucie

Říjen 9, 2018

Evi,moc děkuju za komentář! To se tak krásně čte <3 To já děkuju. Bez podpory těch, kteří podle mě vaří a dají vědět, že jim chutná, by to bylo jen psaní receptů do šuplíku.
Moje stránky nejsou jen moje dílo. Ale i všech, který se začínají dívat na stravu jinýma očima a zkouší nové suroviny, postupy, recepty. Moc díky <3

Olga Krajčíková

Říjen 30, 2018

dobrý den, udělala jsem s máslovou dýní, lučinou a sádlem a neuvěřitelná dobrůtka 🙂

Lucie

Říjen 30, 2018

Dobrý den, to zní skvěle 🙂 Mám velkou radost, že chutnalo. Díky za komentář.

Iva

Listopad 3, 2018

Květáková kaše je opravdu výborná,vařím v napařovacím košíku,nejdříve dám vařit košťál a po 10minutach zbytek a přidávám máslo a smetanu. Je to super příloha.

Lucie

Listopad 3, 2018

Květák je úžasná, univerzální surovina. Jde z ní připravit spousta věcí. Mám radost, že kaše chutná 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
Kalendář pro rok 2019 + 2 Items
zakoupil/a: Helena 11 před 17 minutami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová + 1 Item
zakoupil/a: Gabriela Nupaky před 28 minutami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Helena Chrudim před 36 minutami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: František před 54 minutami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Josef Chlumec před 1 hodinou
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: simona marianske radcice před 2 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019 + 1 Item
zakoupil/a: Irena Holešov před 2 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019 + 1 Item
zakoupil/a: Marie Semily před 4 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Katerina Kladno před 4 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová + 4 Items
zakoupil/a: Alena Praha 4 před 4 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Miriama před 4 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Jolana Bystřice nad Olší před 5 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Jiří Brno před 5 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Kamila SEDLAKOVA karlovy Vary před 5 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Lenka Zlín před 5 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Eliška Praha 10 před 5 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová + 1 Item
zakoupil/a: Jindřich Praha před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Lucie Dubí před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019 + 1 Item
zakoupil/a: Martina Praha 10 před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019 + 1 Item
zakoupil/a: Martina Praha 10 před 6 hodinami
 
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů
a hlavně chutně.