Recept na krkovičku v hořčicí s blanšírovanou kapustou
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Krkovička v hořčici s blanšírovanou kapustou

Krkovička v hořčici s blanšírovanou kapustou

  , ,   , , , , ,   ,

Leden 23, 2015

Hodnotit recept
Krkovička v hořčici s blanšírovanou kapustou
5.0 3

Blanšírování je stará klasická kuchařská metoda, která pomocí rychlého přivedení k varu a následného prudkého zchlazení pomáhá v zelenině uchovat maximum vitamínů a zároveň nádherně zvýrazní přirozenou barvu zeleniny. Další uplatnění najde i v těch případech, kdy je potřeba šetrně odstranit slupku například rajčat nebo mandlí. Osobně jsem se téhle metodě v jakémkoliv receptu dlouhodobě vyhýbala. Přišlo mi to jako naprostá zbytečnost a ztráta času. Přiznávám, spletla jsem se. A to totálně. Tato metoda je malý zázrak, která s obyčejnou zeleninou dokáže naprosté divy. Jakmile vzhledově a chuťově porovnáte dušenou zeleninu s tou blanšírovanou, budete se k tomuto postupu určitě stejně jako já rádi vracet.

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 30 minut
  • 30 minut

    30 minut

    1 hodina

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

800 g krkovičky bez kosti (nakrájené na cca 2 cm plátky)

3 lžíce hořčice (bez éček a přidaného cukru, např. z DM drogerie)

3 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

1 hlávka kapusty

sádlo

sůl

pepř

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 30 minut
  • 30 minut

    30 minut

    1 hodina

  • Množství: 4 porce

Postup

Nejméně půl hodiny předem (nejlépe ale přes noc) si naložte naklepané plátky masa do marinády z oleje, rozdrcených stroužků česneku, hořčice, soli a pepře.

Rozeberte si na jednotlivé listy kapustu a vyřízněte z nich tvrdé košťály.

Ve velkém hrnci (min. 5 litrů) si přiveďte k prudkému varu osolenou vodu (cca 1 lžíce soli na 2 litry vody).

Do vroucí vody vložte připravené listy kapusty.

Vhazujte je v takovém množství, aby se voda nepřestala vařit (pokud budete připravovat celou kapustu, doporučuji ji blanšírovat ve 2-3 dávkách).

Kapustové listy vařte cca 1 minutu.

Pak je pomocí síta rychle vyberte a okamžitě vhoďte do ledové vody, aby se v zelenině zastavil proces varu a došlo k jejímu prudkému zchlazení.

Ideální je na to další velký hrnec s ledovou vodou a několika kostkami ledu, přinejhorším poslouží i opravdu hodně ledová voda z kohoutku, kterou pečlivě propláchnete horkou zeleninu. Při tomto postupu kapusta příjemně zkřehne, ale přitom zůstane krásně křupavá, nádherně se zvýrazní její barva.

Listy kapusty vyjměte z vody a nechte okapat (ideálně použijte odstředivku na salát).

Blanšírovanou zeleninu můžete v tomto stavu uchovat v lednici až 2 dny.

Rozpalte si na vysokou teplotu pánev, nechte na ní rozpustit sádlo a pak na něm zprudka z obou stran osmahněte naloženou krkovičku.

Opečené maso dejte zakryté zatím stranou odpočinout.

Nakrájejte si blanšírovanou kapustu na proužky a ty rychle a krátce prohřejte na tuku a vypečené šťávě z masa.

Podle chuti dosolte a opepřete.

Podávejte spolu s opečenou krkovičkou.

00:00

6 Recenzí / komentářů

Tereza

Prosinec 9, 2017

Moc dobré! Pochutnala jsem si 🙂

Lucie

Prosinec 10, 2017

To moc ráda čtu 🙂 Díky za zprávu, takové mě vždycky obzvlášť potěší.

Míša

Leden 7, 2018

Kdybych mohla, tak dam 10 hvezdicek. Vsechna zatom vyzkousena jidla byla skvela, ale tohle bylo chutove uplne famozni!!!
Jen tedy 2cm krkovicku bych zprudka mela uplne syrovou, tak sla na mensi platky.

Lucie

Leden 7, 2018

Mám radost, že chutnalo a moc mě těší hodnocení <3 Ony ty plátky masa jsou po naklepání mnohem nižší, takže je není nutné moc dlouho trápit na pánvi 🙂 Ale záleží samozřejmě, jak to vyjde.

Lucie

Duben 19, 2018

Ahoj Luci, tak dalsi od tebe vyzkouseny recept a uplne vyborny. I mne, milovnici vegetarianskych recepty tohle opravdu chutnalo 🙂

Lucie

Duben 20, 2018

Ahoj, Luci, to mám radost, že chutnalo 🙂 Tenhle recept je můj oblíbený, tak moc ráda čtu, že nejsem sama, komu chutná.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Eva před 36 minutami
 
DÁRKOVÝ POUKAZ: Kuchařka – Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Jana před 16 hodinami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha) + 1 Item
zakoupil/a: Jana před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Irena před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Martina před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Renata před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Pavlína před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Jana před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Renata Brno před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Martin před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Dagmar před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Věra před 4 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Šárka před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Helena před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Barbora před 5 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Hana před 5 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Věra před 5 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Blanka před 5 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Lucie před 6 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Miroslava před 6 dny