Recept na krkovičku v hořčicí s blanšírovanou kapustou
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

obed21

Krkovička v hořčici s blanšírovanou kapustou

obed21

Krkovička v hořčici s blanšírovanou kapustou

  , ,   , , , , ,   ,

Leden 23, 2015

Hodnotit recept
Krkovička v hořčici s blanšírovanou kapustou
0.0 0

Blanšírování je stará klasická kuchařská metoda, která pomocí rychlého přivedení k varu a následného prudkého zchlazení pomáhá v zelenině uchovat maximum vitamínů a zároveň nádherně zvýrazní přirozenou barvu zeleniny. Další uplatnění najde i v těch případech, kdy je potřeba šetrně odstranit slupku například rajčat nebo mandlí. Osobně jsem se téhle metodě v jakémkoliv receptu dlouhodobě vyhýbala. Přišlo mi to jako naprostá zbytečnost a ztráta času. Přiznávám, spletla jsem se. A to totálně. Tato metoda je malý zázrak, která s obyčejnou zeleninou dokáže naprosté divy. Jakmile vzhledově a chuťově porovnáte dušenou zeleninu s tou blanšírovanou, budete se k tomuto postupu určitě stejně jako já rádi vracet.

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 30 minut
  • 30 minut

    30 minut

    1 hodina

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

800 g krkovičky bez kosti (nakrájené na cca 2 cm plátky)

3 lžíce hořčice (bez éček a přidaného cukru, např. z DM drogerie)

3 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

1 hlávka kapusty

sádlo

sůl

pepř

Postup

Nejméně půl hodiny předem (nejlépe ale přes noc) si naložte naklepané plátky masa do marinády z oleje, rozdrcených stroužků česneku, hořčice, soli a pepře.

Rozeberte si na jednotlivé listy kapustu a vyřízněte z nich tvrdé košťály.

Ve velkém hrnci (min. 5 litrů) si přiveďte k prudkému varu osolenou vodu (cca 1 lžíce soli na 2 litry vody).

Do vroucí vody vložte připravené listy kapusty.

Vhazujte je v takovém množství, aby se voda nepřestala vařit (pokud budete připravovat celou kapustu, doporučuji ji blanšírovat ve 2-3 dávkách).

Kapustové listy vařte cca 1 minutu.

Pak je pomocí síta rychle vyberte a okamžitě vhoďte do ledové vody, aby se v zelenině zastavil proces varu a došlo k jejímu prudkému zchlazení.

Ideální je na to další velký hrnec s ledovou vodou a několika kostkami ledu, přinejhorším poslouží i opravdu hodně ledová voda z kohoutku, kterou pečlivě propláchnete horkou zeleninu. Při tomto postupu kapusta příjemně zkřehne, ale přitom zůstane krásně křupavá, nádherně se zvýrazní její barva.

Listy kapusty vyjměte z vody a nechte okapat (ideálně použijte odstředivku na salát).

Blanšírovanou zeleninu můžete v tomto stavu uchovat v lednici až 2 dny.

Rozpalte si na vysokou teplotu pánev, nechte na ní rozpustit sádlo a pak na něm zprudka z obou stran osmahněte naloženou krkovičku.

Opečené maso dejte zakryté zatím stranou odpočinout.

Nakrájejte si blanšírovanou kapustu na proužky a ty rychle a krátce prohřejte na tuku a vypečené šťávě z masa.

Podle chuti dosolte a opepřete.

Podávejte spolu s opečenou krkovičkou.

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation