Recept na Tom Kha Kai » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

dscn0696b

Tom Kha Kai

dscn0696b

Tom Kha Kai

  ,   , , , , ,   , , , ,

Listopad 17, 2014

Hodnotit recept
Tom Kha Kai
0.0 0

Je mi jasné, že tento recept používá hodně exotické suroviny, které bude pro mnohé z vás problém sehnat. Rozhodně ale stojí za to, ho vyzkoušet. Až ochutnáte, bude vám hned jasné, proč je tohle jídlo milováno na všech kontinentech, i když jeho původ je v Asii (Thajsko, Laos). Zkuste se proto poptat ve „svém“ asijském krámku. Určitě tyto suroviny používají pro svou vlastní potřebu a většinou jsou ochotní je sehnat, pokud o ně projevíte zájem. Jestli jste z Prahy, doporučuji navštívit Sapu anebo Thai’s Asian Food na Francouzské ulici, v Brně pak tržnici na Olomoucké.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 25 minut
  • 5 minut

    25 minut

    30 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

800 ml kokosového mléka

200 ml kuřecího vývaru

400 g kuřecího masa (stehenní nebo prsní řízky)

4 velké čerstvé žampiony

2 limetky

3 stébla citrónové trávy

5 limetových listů (kaffir)

cca 10 cm galangalu

1 chilli paprička

5 lžic rybí omáčky (u Whole30 varianty nahraďte solí)

1 svazek čerstvého koriandru

Postup

Přiveďte k varu kokosové mléko smíchané s kuřecím vývarem.

Vložte do něj citrónovou trávu (stébla několika údery rukojeti nože rozdrťte a pak nakrájejte na cca 5 cm kousky), limetové listy a galangal (očištěný a nakrájený na cca 1 cm plátky).

Vařte přibližně 10 minut, pak mléko slijte, galangal, trávu a kaffir dejte stranou.

Do slitého mléka přidejte rybí omáčku, kuřecí maso (pokrájené na nudličky) a žampiony (nakrájené na plátky).

Vařte dalších 10 minut.

Pak přidejte šťávu z 1 limetky, chilli papričku (zbavenou semínek a nakrájenou na nudličky) a krátce prohřejte.

Podávejte v miskách, posypané pokrájeným koriandrem a se čtvrtkou limetky na dochucení.

Pro autentičnost můžete do misky vrátit pár kousků galangalu, trávy a kaffiru, které jste si po slití dali stranou.

Jen upozorněte strávníky, že ty se na rozdíl od zbytku nejí 😉

Třeba vám při shánění potravin pomůžou jejich vietnamské názvy. Vytiskněte si je nebo přepište a s papírkem vyražte na nákup 😉
citronová tráva (chi sả)
kaffir (lá chanh)
galangal (riềng)
rybí omáčka (nước mắm)
koriandr (rau mùi)

00:00

2 Recenzí / komentářů

Peter

Červenec 22, 2016

preco u Whole30 rybiu omacku nahradzovat solou? mam aktualne doma rybiu omacku kde je zlozenie len extrakt z ancoviciek a sol co mi pride v poriadku

LG

Lucie

Červenec 22, 2016

Prakticky téměř ve všech rybích omáčkách se používá při výrobě cukr. Jediná, o které vím, že je „čistá“, je zahraniční Red Boat. Pokud ale takovou máte, klidně ji použijte.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation