Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Tom Kha Kai

Tom Kha Kai

  ,   , , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Tom Kha Kai
0.0 0

Je mi jasné, že tento recept používá hodně exotické suroviny, které bude pro mnohé z vás problém sehnat. Rozhodně ale stojí za to, ho vyzkoušet. Až ochutnáte, bude vám hned jasné, proč je tohle jídlo milováno na všech kontinentech, i když jeho původ je v Asii (Thajsko, Laos). Zkuste se proto poptat ve „svém“ asijském krámku. Určitě tyto suroviny používají pro svou vlastní potřebu a většinou jsou ochotní je sehnat, pokud o ně projevíte zájem. Jestli jste z Prahy, doporučuji navštívit Sapu anebo Thai’s Asian Food na Francouzské ulici, v Brně pak tržnici na Olomoucké.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 10 minut

    1 hodina

    1 hodina 10 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

3 celá kuřecí stehna

500 ml vody

30 g šalotky

3 stébla citrónové trávy

8 limetových listů (kaffir)

30 g galangalu

50 g cherry rajčat (volitelně)

400 ml kokosového mléka

150 g čerstvých žampionů

2 chilli papričky

2 limetky

4 lžičky rybí omáčky (u Whole30 varianty nahraďte odpovídajícím množstvím soli)

1 svazek čerstvého koriandru

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 10 minut

    1 hodina

    1 hodina 10 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Kuřecí stehna vykostěte. Kůži vyhoďte (případně si z ní udělejte škvarky). Maso nakrájejte na nudličky a dejte zatím stranou.

Kosti vložte do hrnce a zalijte 500 ml vody.

Přidejte nahrubou nakrájenou šalotku, citrónovou trávu (rozdrcenou paličkou na maso a pokrájenou na cca 5 cm kusy), limetové listy a galangal (očištěný a nakrájený na cca 1 cm plátky).

Pro barvu můžete volitelně přidat i pokrájená cherry rajčata.

Vařte 30-60 minut minut (čím delší doba varu, tím intenzivnější chuť vývaru).

Obsah hrnce slijte, kosti a ostatní suroviny vyhoďte.

Do zcezeného vývaru přilijte kokosové mléko a přiveďte k varu.

Do základu polévky přidejte nudličky kuřecího masa a na plátky nakrájené žampióny. Podle chuti přidejte i 1 chilli papričku zbavenou semínek.

Za mírného bublání a občasného promíchání vařte cca 10 minut.

Polévku ochuťte šťávou z 1 limetky a rybí omáčkou. Obě suroviny přidávejte postupně, až do požadované intenzity chuti.

Polévku Tom Kah Kai podávejte horkou, doplněnou klínky limetky na dochucení a posypanou lístky koriandru. Pro milovníky ostrého přidejte i kolečka chilli papričky.

NĚCO NAVÍC

U receptů na Tom Kha Kai (Gai) se často setkáte s uvedeným zázvorem místo galangalu. Tyto dvě suroviny vypadají možná trošku podobně, ale chuťově se liší. Proto je nelze se stejným výsledkem volně zaměňovat. I samotný název této thajské polévky totiž v překladu znamená "kuřecí galangalová polévka".

Galangal se dá občas sehnat čerstvý ve velkých supermarketech, stejně tak i citrónová tráva.

Na limetové listy jsem zatím narazila jen ve specializovaných asijských prodejnách. Prodávají se nejčastěji mražené. Citrónovou trávu tu pak koupíte mraženou i čerstvou, galangal čerstvý.

Třeba vám při shánění potravin pomůžou jejich vietnamské názvy. Vytiskněte si je nebo přepište a s papírkem vyražte na nákup. Protože tahle polévka vážně stojí za vyzkoušení 🙂

citronová tráva (chi sả), kaffir (lá chanh), galangal (riềng), rybí omáčka (nước mắm), koriandr (rau mùi)

Jen taková osobní poznámka pod čarou - pokud bych si mohla nechat vyrobit voňavku na míru, určitě bych do ní použila právě limetové listy. Jejich vůni vážně miluju! ❤️

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota450 kcal / 1860 kJ
Sacharidy13 g
Tuky34 g
Bílkoviny23 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




4 Recenzí / komentářů

Peter

22 července, 2016

preco u Whole30 rybiu omacku nahradzovat solou? mam aktualne doma rybiu omacku kde je zlozenie len extrakt z ancoviciek a sol co mi pride v poriadku

Lucie

22 července, 2016

Prakticky téměř ve všech rybích omáčkách se používá při výrobě cukr. Jediná, o které vím, že je „čistá“, je zahraniční Red Boat. Pokud ale takovou máte, klidně ji použijte.

Martina Plesník

23 ledna, 2019

nemůžu sehnat citronovou trávu a kaffir, kde ho kupujete, prosím?

Lucie

23 ledna, 2019

Osobně je kupuji přímo ve specializovaných asijských prodejnách (v Praze např. Sapa, Francouzská 66, Zlatnická 7). Jinak citrónovou trávu mají občas třeba i v Tesco, nebo na Rohlik.cz

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0