Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Tom Kha Kai

Tom Kha Kai

  ,   , , , , ,   , , , ,

Hodnotit recept
Tom Kha Kai
0.0 0

Je mi jasné, že tento recept používá hodně exotické suroviny, které bude pro mnohé z vás problém sehnat. Rozhodně ale stojí za to, ho vyzkoušet. Až ochutnáte, bude vám hned jasné, proč je tohle jídlo milováno na všech kontinentech, i když jeho původ je v Asii (Thajsko, Laos). Zkuste se proto poptat ve „svém“ asijském krámku. Určitě tyto suroviny používají pro svou vlastní potřebu a většinou jsou ochotní je sehnat, pokud o ně projevíte zájem. Jestli jste z Prahy, doporučuji navštívit Sapu anebo Thai’s Asian Food na Francouzské ulici, v Brně pak tržnici na Olomoucké.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 25 minut
  • 5 minut

    25 minut

    30 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

800 ml kokosového mléka

200 ml kuřecího vývaru

400 g kuřecího masa (stehenní nebo prsní řízky)

4 velké čerstvé žampiony

2 limetky

3 stébla citrónové trávy

5 limetových listů (kaffir)

cca 10 cm galangalu

1 chilli paprička

5 lžic rybí omáčky (u Whole30 varianty nahraďte solí)

1 svazek čerstvého koriandru

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 25 minut
  • 5 minut

    25 minut

    30 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Přiveďte k varu kokosové mléko smíchané s kuřecím vývarem.

Vložte do něj citrónovou trávu (stébla několika údery rukojeti nože rozdrťte a pak nakrájejte na cca 5 cm kousky), limetové listy a galangal (očištěný a nakrájený na cca 1 cm plátky).

Vařte přibližně 10 minut, pak mléko slijte, galangal, trávu a kaffir dejte stranou.

Do slitého mléka přidejte rybí omáčku, kuřecí maso (pokrájené na nudličky) a žampiony (nakrájené na plátky).

Vařte dalších 10 minut.

Pak přidejte šťávu z 1 limetky, chilli papričku (zbavenou semínek a nakrájenou na nudličky) a krátce prohřejte.

Podávejte v miskách, posypané pokrájeným koriandrem a se čtvrtkou limetky na dochucení.

Pro autentičnost můžete do misky vrátit pár kousků galangalu, trávy a kaffiru, které jste si po slití dali stranou.

Jen upozorněte strávníky, že ty se na rozdíl od zbytku nejí 😉

Třeba vám při shánění potravin pomůžou jejich vietnamské názvy. Vytiskněte si je nebo přepište a s papírkem vyražte na nákup 😉
citronová tráva (chi sả)
kaffir (lá chanh)
galangal (riềng)
rybí omáčka (nước mắm)
koriandr (rau mùi)

00:00

4 Recenzí / komentářů

Peter

Červenec 22, 2016

preco u Whole30 rybiu omacku nahradzovat solou? mam aktualne doma rybiu omacku kde je zlozenie len extrakt z ancoviciek a sol co mi pride v poriadku

Lucie

Červenec 22, 2016

Prakticky téměř ve všech rybích omáčkách se používá při výrobě cukr. Jediná, o které vím, že je “čistá”, je zahraniční Red Boat. Pokud ale takovou máte, klidně ji použijte.

Martina Plesník

Leden 23, 2019

nemůžu sehnat citronovou trávu a kaffir, kde ho kupujete, prosím?

Lucie

Leden 23, 2019

Osobně je kupuji přímo ve specializovaných asijských prodejnách (v Praze např. Sapa, Francouzská 66, Zlatnická 7). Jinak citrónovou trávu mají občas třeba i v Tesco, nebo na Rohlik.cz

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.