Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Shakshuka

Shakshuka

  ,   , , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Shakshuka
5.0 5

Lečo známe všichni. Proč si ho ale nezkusit připravit úplně jinak, podle blízkovýchodního receptu, kde prim hrají vejce upečená v zeleninové směsi. Na internetu najdete spoustu variant, které se liší použitým kořením. Někdo přidává skořici, jiný nové koření, mně nejvíce chutná verze s římským kmínem. Nebojte se experimentovat a najděte si tu „svojí“ variantu.

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 40 minut
  • 5 minut

    40 minut

    45 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

2 lžíce olivového oleje

120 g cibule

150 g čerstvé papriky

2 malé stroužky česneku

1 zarovnaná lžička římského kmínu

1 plná lžička sladké nebo uzené papriky

chilli podle chuti

60 g rajčatového protlaku

1 konzerva loupaných rajčat (v sezóně 400 g čerstvých oloupaných rajčat)

4 vejce

čerstvá petrželka nebo koriandr

sůl

pepř

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 40 minut
  • 5 minut

    40 minut

    45 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

V pánvi na olivovém oleji nechte zesklovatět cibuli nakrájenou na malé kostičky.

Přisypte drobně pokrájené papriky a pár minut za občasného promíchání orestujte.

Přidejte drcený česnek a nechte rozvonět.

Přisypte koření a pár vteřin za stálého míchání opečte.

Přidejte rajský protlak a za velmi častého promíchání ho minutku osmahněte (tím se trošku redukuje jeho nakyslá chuť a naopak mírně zesládne).

Vše zalijte rajčaty. Osolte a opepřete.

Duste pod pokličkou na mírném plameni za občasného promíchání cca 20 minut.

Nakonec ve směsi vytvořte důlky a rozklepněte do nich vejce.

Za mírné teploty nechte bez míchání směs probublávat, dokud bílek neztuhne, ale žloutek zůstane krásně tekutý.

V případě, že máte raději vejce kompletně provařená, pánev zakryjte pokličkou a směs nechte dusit, dokud vejce neztuhnou.

Na stůl podávejte v pánvi, aby si každý mohl nabrat, posypané nasekanou čerstvou petrželkou nebo koriandrem.

TIP

Kdo se nevyhýbá mléčným výrobkům, může do směsi spolu s vejci přidat i trošku nahrubo rozdrobené fety.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/2 podle receptu
Energetická hodnota390 kcal / 1610 kJ
Sacharidy21 g
Tuky24 g
Bílkoviny17 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




13 Recenzí / komentářů

Martin

13 dubna, 2016

Vynikající 🙂

Nikol

7 června, 2016

Delikatesa
ikdyž přidala jsem klobásku 😀

Lucie

8 června, 2016

Tomu rozumím. To musela být dobrota 🙂

Milan

4 října, 2016

Varování pro alergiky… Dneska jsem zkusil k snídani a strašně jsem si naběhl… Jídlo výborné, ale kdo má alergii na pyl jarních stromů, tak pozor na koriandr… Nikdy dříve jsem jej v kuchyni nepoužíval, na ostatní miříkovité, ani jiné potraviny, alergii nemám, takže původce mého dnešního osypání je jasný. Naštěstí jsem v práci měl léky na alergii a po aplikaci se pokožka zklidnila…

Lucie

4 října, 2016

Netvrdím, že není možná alergická reakce, nicméně takto by se dala „vypíchnout“ jakákoliv libovolná surovina. Někdo má alergii na ořechy, jiný na jablka či celer atd. Osobně mám alergii na pyl jarních stromů, ale s koriandrem absolutně problém nemám, naopak ho miluju. Navíc v tomto receptu je uveden až jako druhá varianta po petrželce 🙂

Vendula Bendová

6 října, 2017

Totálně vynikající. Chodím do práce na 12, takže snídaně je mi málo, ale oběd nestíhám, proto jsem přešla na brunche a tohle je jejich král! Díky moc za racept! :*

Lucie

6 října, 2017

Brunch je boží, miluju ho. A tohle je na něj úplně ideální 🙂

Katka

20 června, 2018

Dneska jsme dělali na snídani z 1/2 dávky. Skoro celý jsem to spořádala sama vynikající, opravdu.
Ještě se mi nestalo, aby od vás něco nechutnalo!!!
Právě se mi v troubě peče trhané vepřové 🙂

Lucie

21 června, 2018

To se vždycky tak krásně čte, když někomu chutná 🙂 Moc děkuju za milou zprávu. Mám velkou radost, že chutná.

Ivana

16 května, 2019

Musim take vychvalit az do nebebarbarsky jsem si to upravila a misto vajec dala cizrnu, protoze na vejce jsem nemela chut, ale jde o ten zaklad a kombinaci koreni, to je proste zradloa to jsem si nemohla jak dlouho oblibit tu uzenou papriku……no rika se, ze hlad je nejlepsi kuchar a ja mela poradny, pripravuju se na W30 a jim tedy trikrat denne, dosud jsem jedla 4-5x. Ale stejne, kdyz si clovek necha vyhladnout, teprve pozna opravdove JIDLO…. A tohle jídlo se stane trvalým oblibencem v moji kuchyni. Lucko diky moc!!! Hodlam vyzkouset dalsi spoustu vasich receptu a nakup kucharky me jiste nemine

Lucie

17 května, 2019

Mám velkou radost, že vám chutnalo a že vás můj recept inspiroval k vlastní úpravě 🙂
K některým kořením a bylinkám se člověk musí projíst. Velmi dobře si pamatuju, jak se mi křivila pusa, když jsem poprvé ochutnala římský kmín, čerstvou bazalku a koriandr. Přísahala jsem, že mi nesmí do kuchyně a teď je miluju 😀
Moc děkuji za milý komentář <3

Mnam

10 srpna, 2020

Cool jedlo , takove leco js jinymi surovinami a najinako. Trochu jsem zaexperimentoval, přidal jsem tam ьuskatovy ořech, osolené černé olivy a čerstvou mátu

Lucka

11 srpna, 2020

Super jste si vyhrál s dochucením ❤️ Mám radost, že chutnalo. Díky za komentář 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0