Z každé objednávky posílám 50Kč na pomoc seniorům 🚑. Pomožte i vy!
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Zelňačka s dýní a houbami

Zelňačka s dýní a houbami

  ,   , , , ,   , , , ,

Hodnotit recept
Zelňačka s dýní a houbami
5.0 5

Zelňačku jsem vždycky milovala, jakmile se ochladilo, hned jsem na ní dostala chuť. Dřív jsem ji dělávala zahuštěnou jíškou. To ale v paleo nepřipadá v úvahu. Možná pak není polévka tak hustá… ale víte co? Vůbec to nevadí 😉

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 3 hodin 20 minut
  • 15 minut

    3 hodin 20 minut

    3 hodin 35 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

800 g hovězího masa s kostí (ideálně přední)

2 lžíce jablečného octa

150 g slaniny (ve variantě Whole30 podle vašeho uvážení)

1 velká cibule

300 g kysaného zelí (bez přidaného cukru a „éček“, např. od Alnatura)

200 g dýně nebo batátů

1 hrst sušených hub

1 stroužek česneku

1 lžíce sádla

2 lžíce sladké papriky

2 lžíce uzené papriky

sůl

pepř

4 lžíce zakysané smetany (pouze ve verzi Primal)

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 3 hodin 20 minut
  • 15 minut

    3 hodin 20 minut

    3 hodin 35 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Do studené neosolené vody přidejte ocet a dejte do ní vařit maso.

Vařte na mírném plameni do té doby, než vám začne maso odpadávat od kosti (cca 2-3 hodiny 3 hodiny). Proces můžete urychlit použitím tlakového hrnce.

Jakmile je maso měkké, polévku slijte a maso si dejte stranou trošku vychladit.

V hlubokém hrnci si na sádle nechte zpěnit cibuli a slaninu nakrájenou na kostičky.

Jakmile cibule začne hnědnout, přidejte česnek nakrájený na plátky a krátce osmahněte.

Vše zaprašte sladkou a uzenou paprikou, párkrát promíchejte (pozor stačí opravdu krátká doba, aby česnek a paprika nezhořkly) a pak zalijte cca 1 l vývaru z masa.

Do polévky přidejte hrst sušených hub, pokrájené kysané zelí (zelí krájím, aby se dalo v polévce dobře jíst a netáhlo se ze lžíce jako špagety ;-)) a na kostičky nakrájenou dýni (u hokaidó lze včetně šlupky, ostatní druhy je nutné oloupat).

Pokud místo dýně použijete batáty, přidejte je do polévky až 5 minut před koncem vaření. Změknutí jim trvá mnohem kratší dobu.

Polévku osolte a opepřete podle chuti a vařte, dokud dýně a houby nezměknou.

Mezitím si oberte z kostí uvařené maso.

Nakrájejte ho na malé kousky a vhoďte do polévky.

Zelňačku podávejte horkou, ve verzi Primal ozdobenou lžící kysané smetany.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




10 Recenzí / komentářů

Marta Havlíčková

Duben 11, 2016

Nejlepší zelňačka, co jsem kdy jedla. Jen se podívám na obrázek a dostávám na ní zase chuť.

Lucie

Duben 11, 2016

Pro zelňačku mám taky slabost 🙂 Jsem moc ráda, že se povedla a chutnala.

Andrea

Duben 19, 2016

Dnes jsem ji uvarila take, vyborna. Dekuji za super recept. Me oblibene bataty tomu daly zajimavou chut

Lucie

Duben 19, 2016

Tohle je moje úplně nejoblíbenější polévka. Díky za připomenutí, zítra si ji taky udělám 🙂 Jsem, moc ráda, že vám chutnalo

Zuzana

Červenec 19, 2016

Super 🙂 Úplně jsem na tento recept zapomněla. Navíc jsem tedy přidala bobkový a nové koření, které se u nás do ,,červené,, zelňačky dávalo. Od teď moje nejoblíbenější.

Lucie

Červenec 20, 2016

Ano, bobkový list a nové koření je super volba. Osobně je mám spíš spojené s borščem, ale i do zelňačky se perfektně hodí.

Karolína

Září 25, 2016

Dobrý den, je naprosto vynikající! Myslíte, že by se dala zamrazit? Děkuji, Karolína

Lucie

Září 25, 2016

Dobrý den. Ano, zmrazit půjde. Jediný zádrhel vidím u případně použitých batátů, velmi snadno se rozvaří.

Lucie

Listopad 4, 2019

Výborná chuť…. Jestli někdo váhá tak jedině doporučuji!!!

Lucka

Listopad 4, 2019

Luci, to mám velkou radost, že chutnalo 🙂 Moc děkuju za komentář s doporučením receptu <3

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
Kalendář pro rok 2020 + 1 Item
zakoupil/a: Lenka Líně před 12 minutami
 
e-kuchařky: Voňavá kuchařka + Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 5 e-knih)
zakoupil/a: Martina před 22 minutami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Petra Praha 6 před 53 minutami
 
Kalendář pro rok 2020 + 1 Item
zakoupil/a: Gabriela Nupaky před 2 hodinami
 
Kalendář pro rok 2020 + 1 Item
zakoupil/a: Hana Prostějov před 5 hodinami
 
0