🖤 BLACK FRIDAY - až 50% SLEVY NA VŠE 🤯! ZOBRAZIT BLACK FRIDAY NABÍDKU

Zelňačka s dýní a houbami

Zelňačka s dýní a houbami

  ,   , , , , ,   , , , , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Zelňačka s dýní a houbami
5.0 5

Zelňačku jsem vždycky milovala ❤️ Jakmile se ochladilo, okamžitě jsem na ni dostala chuť. Ani dnes tomu není jinak, jen jsem změnila postup přípravy. Dřív jsem ji totiž dělávala zahuštěnou jíškou. Jenže ta je úplně zbytečná! Rozmixovaná zelenina je mnohem lepší 🙂

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 20 minut
  • 5 minut

    3 hodin 20 minut

    3 hodin 25 minut

  • Množství: 5 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

VÝVAR

cca 750 g hovězího nebo vepřového masa s kostí (například žebra, přední hovězí, oháňka, ocásek)

cca 1,2 l vody

1 lžíce jablečného octa

1 bobkový list

5 kuliček nového koření

10 kuliček pepře

1/2 lžičky kmínu

POLÉVKA

1 hrst sušených hub (volitelně)

20 g sádla

150 g kvalitní slaniny

120 g cibule

1 větší stroužek česneku

2 lžíce sladké papriky

400 g dýně nebo batátů

300 g kysaného zelí

sůl

pepř

5 lžic zakysané smetany (volitelně)

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 20 minut
  • 5 minut

    3 hodin 20 minut

    3 hodin 25 minut

  • Množství: 5 porcí

Postup

VÝVAR

Do hrnce vložte maso a zalijte vodou.

Přidejte ocet a koření. Přiveďte k varu.

Vařte zakryté za mírné teploty do té doby, než maso změkne a začne odpadávat od kosti (vepřové cca 2,5 hodiny, hovězí cca 3,5 hodiny). Proces můžete urychlit použitím tlakového hrnce nebo naopak vývar připravit přes noc v pomalém hrnci.

Uvařené maso slijte, oberte z kostí a nakrájejte na kousky. Do polévky použijeme cca 200 g, takže pokud ho máte více, můžete z něj připravit další jídla (směs s dýní a zelím, celerové halušky, různé omelety aj.).

POLÉVKA

Sušené houby zalijte vroucí vodou a nechte cca půl hodiny odstát. Pak je slijte a použijte do polévky (viz níže). Pokud ale houby nemáte rádi nebo je nemáte k dispozici, můžete je klidně vynechat. Zelňačka bude skvělá i bez nich.

V hrnci orestujte na sádle cibuli a slaninu (obojí nakrájené na kostičky).

Jakmile cibule začne hnědnout, přidejte rozdrcený česnek a krátce osmahněte.

Vše zaprašte sladkou paprikou, párkrát promíchejte (pozor stačí opravdu krátká doba, aby česnek a paprika nezhořkly) a pak zalijte cca 1 l připraveného vývaru.

Do hrnce přidejte na kostičky nakrájenou dýni (hokaido můžete včetně slupky, máslovou oloupejte) a slité houby. Osolte a pár minut povařte do poloměkka.

Kysané zelí propláchněte vodou, vymačkejte a trošku nakrájejte. Přisypte ho do polévky a povařte do změknutí dýně.

Pokud místo dýně použijete batáty, přidejte je do polévky spolu se zelím. Změknutí jim trvá mnohem kratší dobu.

Pro zahuštění polévky z hrnce vyberte několik naběraček uvařené zeleniny (hlavně dýně), stranou rozmixujte dohladka a nalijte zpět.

Polévku osolte a opepřete podle chuti.

Vmíchejte obrané uvařené maso.

Zelňačku podávejte na talíři doplněnou lžící zakysané smetany (neplatí pro Whole30 a paleo variantu). Kdo má rád pikantnější chuť, může přidat i špetku pálivé papriky.

Recept prošel dodatečnými úpravami, proto se některé komentáře nemusí shodovat s aktuální verzí.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/5 podle receptu
Energetická hodnota410 kcal / 1730 kJ
Sacharidy12 g
Tuky29 g
Bílkoviny24 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

10 Recenzí / komentářů

Marta Havlíčková

11 dubna, 2016

Nejlepší zelňačka, co jsem kdy jedla. Jen se podívám na obrázek a dostávám na ní zase chuť.

Lucie

11 dubna, 2016

Pro zelňačku mám taky slabost 🙂 Jsem moc ráda, že se povedla a chutnala.

Andrea

19 dubna, 2016

Dnes jsem ji uvarila take, vyborna. Dekuji za super recept. Me oblibene bataty tomu daly zajimavou chut

Lucie

19 dubna, 2016

Tohle je moje úplně nejoblíbenější polévka. Díky za připomenutí, zítra si ji taky udělám 🙂 Jsem, moc ráda, že vám chutnalo

Zuzana

19 července, 2016

Super 🙂 Úplně jsem na tento recept zapomněla. Navíc jsem tedy přidala bobkový a nové koření, které se u nás do ,,červené,, zelňačky dávalo. Od teď moje nejoblíbenější.

Lucie

20 července, 2016

Ano, bobkový list a nové koření je super volba. Osobně je mám spíš spojené s borščem, ale i do zelňačky se perfektně hodí.

Karolína

25 září, 2016

Dobrý den, je naprosto vynikající! Myslíte, že by se dala zamrazit? Děkuji, Karolína

Lucie

25 září, 2016

Dobrý den. Ano, zmrazit půjde. Jediný zádrhel vidím u případně použitých batátů, velmi snadno se rozvaří.

Lucie

4 listopadu, 2019

Výborná chuť…. Jestli někdo váhá tak jedině doporučuji!!!

Lucka

4 listopadu, 2019

Luci, to mám velkou radost, že chutnalo 🙂 Moc děkuju za komentář s doporučením receptu <3

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0