Recept na zelňačku s dýní a houbami » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

dscn0122

Zelňačka s dýní a houbami

dscn0122

Zelňačka s dýní a houbami

  ,   , , , ,   , , , ,

Listopad 1, 2014

Hodnotit recept
Zelňačka s dýní a houbami
5.0 4

Zelňačku jsem vždycky milovala, jakmile se ochladilo, hned jsem na ní dostala chuť. Dřív jsem ji dělávala zahuštěnou jíškou. To ale v paleo nepřipadá v úvahu. Možná pak není polévka tak hustá… ale víte co? Vůbec to nevadí 😉

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 3 hodin 20 minut
  • 15 minut

    3 hodin 20 minut

    3 hodin 35 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

800 g hovězího masa s kostí (ideálně přední)

2 lžíce jablečného octa

150 g slaniny (ve variantě Whole30 podle vašeho uvážení)

1 velká cibule

300 g kysaného zelí (bez přidaného cukru a „éček“, např. od Alnatura)

200 g dýně nebo batátů

1 hrst sušených hub

1 stroužek česneku

1 lžíce sádla

2 lžíce sladké papriky

2 lžíce uzené papriky

sůl

pepř

4 lžíce zakysané smetany (pouze ve verzi Primal)

Postup

Do studené neosolené vody přidejte ocet a dejte do ní vařit maso.

Vařte na mírném plameni do té doby, než vám začne maso odpadávat od kosti (cca 2-3 hodiny). Proces můžete urychlit použitím tlakového hrnce.

Jakmile je maso měkké, polévku slijte a maso si dejte stranou trošku vychladit.

V hlubokém hrnci si na sádle nechte zpěnit cibuli a slaninu nakrájenou na kostičky.

Jakmile cibule začne hnědnout, přidejte česnek nakrájený na plátky a krátce osmahněte.

Vše zaprašte sladkou a uzenou paprikou, párkrát promíchejte (pozor stačí opravdu krátká doba, aby česnek a paprika nezhořkly) a pak zalijte cca 1 l vývaru z masa.

Do polévky přidejte hrst sušených hub, pokrájené kysané zelí (zelí krájím, aby se dalo v polévce dobře jíst a netáhlo se ze lžíce jako špagety ;-)) a na kostičky nakrájenou dýni (u hokaidó lze včetně šlupky, ostatní druhy je nutné oloupat).

Pokud místo dýně použijete batáty, přidejte je do polévky až 5 minut před koncem vaření. Změknutí jim trvá mnohem kratší dobu.

Polévku osolte a opepřete podle chuti a vařte, dokud dýně a houby nezměknou.

Mezitím si oberte z kostí uvařené maso.

Nakrájejte ho na malé kousky a vhoďte do polévky.

Zelňačku podávejte horkou, ve verzi Primal ozdobenou lžící kysané smetany.

00:00

8 Recenzí / komentářů

12309548_10206444974940754_5883964250429991770_o

Marta Havlíčková

Duben 11, 2016

Nejlepší zelňačka, co jsem kdy jedla. Jen se podívám na obrázek a dostávám na ní zase chuť.

LG

Lucie

Duben 11, 2016

Pro zelňačku mám taky slabost 🙂 Jsem moc ráda, že se povedla a chutnala.

Andrea

Duben 19, 2016

Dnes jsem ji uvarila take, vyborna. Dekuji za super recept. Me oblibene bataty tomu daly zajimavou chut

LG

Lucie

Duben 19, 2016

Tohle je moje úplně nejoblíbenější polévka. Díky za připomenutí, zítra si ji taky udělám 🙂 Jsem, moc ráda, že vám chutnalo

Zuzana

Červenec 19, 2016

Super 🙂 Úplně jsem na tento recept zapomněla. Navíc jsem tedy přidala bobkový a nové koření, které se u nás do ,,červené,, zelňačky dávalo. Od teď moje nejoblíbenější.

LG

Lucie

Červenec 20, 2016

Ano, bobkový list a nové koření je super volba. Osobně je mám spíš spojené s borščem, ale i do zelňačky se perfektně hodí.

Karolína

Září 25, 2016

Dobrý den, je naprosto vynikající! Myslíte, že by se dala zamrazit? Děkuji, Karolína

LG

Lucie

Září 25, 2016

Dobrý den. Ano, zmrazit půjde. Jediný zádrhel vidím u případně použitých batátů, velmi snadno se rozvaří.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation