Recept na zelňačku s dýní a houbami » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Zelňačka s dýní a houbami

Zelňačka s dýní a houbami

  ,   , , , ,   , , , ,

Listopad 1, 2014

Hodnotit recept
Zelňačka s dýní a houbami
5.0 4

Zelňačku jsem vždycky milovala, jakmile se ochladilo, hned jsem na ní dostala chuť. Dřív jsem ji dělávala zahuštěnou jíškou. To ale v paleo nepřipadá v úvahu. Možná pak není polévka tak hustá… ale víte co? Vůbec to nevadí 😉

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 3 hodin 20 minut
  • 15 minut

    3 hodin 20 minut

    3 hodin 35 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

800 g hovězího masa s kostí (ideálně přední)

2 lžíce jablečného octa

150 g slaniny (ve variantě Whole30 podle vašeho uvážení)

1 velká cibule

300 g kysaného zelí (bez přidaného cukru a „éček“, např. od Alnatura)

200 g dýně nebo batátů

1 hrst sušených hub

1 stroužek česneku

1 lžíce sádla

2 lžíce sladké papriky

2 lžíce uzené papriky

sůl

pepř

4 lžíce zakysané smetany (pouze ve verzi Primal)

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 3 hodin 20 minut
  • 15 minut

    3 hodin 20 minut

    3 hodin 35 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Do studené neosolené vody přidejte ocet a dejte do ní vařit maso.

Vařte na mírném plameni do té doby, než vám začne maso odpadávat od kosti (cca 2-3 hodiny). Proces můžete urychlit použitím tlakového hrnce.

Jakmile je maso měkké, polévku slijte a maso si dejte stranou trošku vychladit.

V hlubokém hrnci si na sádle nechte zpěnit cibuli a slaninu nakrájenou na kostičky.

Jakmile cibule začne hnědnout, přidejte česnek nakrájený na plátky a krátce osmahněte.

Vše zaprašte sladkou a uzenou paprikou, párkrát promíchejte (pozor stačí opravdu krátká doba, aby česnek a paprika nezhořkly) a pak zalijte cca 1 l vývaru z masa.

Do polévky přidejte hrst sušených hub, pokrájené kysané zelí (zelí krájím, aby se dalo v polévce dobře jíst a netáhlo se ze lžíce jako špagety ;-)) a na kostičky nakrájenou dýni (u hokaidó lze včetně šlupky, ostatní druhy je nutné oloupat).

Pokud místo dýně použijete batáty, přidejte je do polévky až 5 minut před koncem vaření. Změknutí jim trvá mnohem kratší dobu.

Polévku osolte a opepřete podle chuti a vařte, dokud dýně a houby nezměknou.

Mezitím si oberte z kostí uvařené maso.

Nakrájejte ho na malé kousky a vhoďte do polévky.

Zelňačku podávejte horkou, ve verzi Primal ozdobenou lžící kysané smetany.

00:00

8 Recenzí / komentářů

Marta Havlíčková

Duben 11, 2016

Nejlepší zelňačka, co jsem kdy jedla. Jen se podívám na obrázek a dostávám na ní zase chuť.

Lucie

Duben 11, 2016

Pro zelňačku mám taky slabost 🙂 Jsem moc ráda, že se povedla a chutnala.

Andrea

Duben 19, 2016

Dnes jsem ji uvarila take, vyborna. Dekuji za super recept. Me oblibene bataty tomu daly zajimavou chut

Lucie

Duben 19, 2016

Tohle je moje úplně nejoblíbenější polévka. Díky za připomenutí, zítra si ji taky udělám 🙂 Jsem, moc ráda, že vám chutnalo

Zuzana

Červenec 19, 2016

Super 🙂 Úplně jsem na tento recept zapomněla. Navíc jsem tedy přidala bobkový a nové koření, které se u nás do ,,červené,, zelňačky dávalo. Od teď moje nejoblíbenější.

Lucie

Červenec 20, 2016

Ano, bobkový list a nové koření je super volba. Osobně je mám spíš spojené s borščem, ale i do zelňačky se perfektně hodí.

Karolína

Září 25, 2016

Dobrý den, je naprosto vynikající! Myslíte, že by se dala zamrazit? Děkuji, Karolína

Lucie

Září 25, 2016

Dobrý den. Ano, zmrazit půjde. Jediný zádrhel vidím u případně použitých batátů, velmi snadno se rozvaří.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Lenka Prostejov před 1 hodinou
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Kateřina Prestice před 2 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Helena Úvaly před 2 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019 + 1 Item
zakoupil/a: Petr Plzeň před 3 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Monika Pardubice IV-Nemošice před 5 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Soňa Červené Janovice před 5 hodinami
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
zakoupil/a: Jana před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Květa Hamry nad Sázavou před 8 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Jan Olomouc před 8 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Martin Brno před 10 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Andrea Praha 10 před 10 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Iva Újezd u Brna před 12 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová + 3 Items
zakoupil/a: Jana Vyškov před 12 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Michaela Brno před 12 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Ivana Nosislav před 15 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Renata Plzeň před 24 hodinami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: veronika před 1 dnem
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Markéta Praha před 1 dnem
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Lucie Jilemnice před 1 dnem
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Danuse Francova Lhota před 1 dnem
 
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů
a hlavně chutně.