Recept na hovězí na houbách s celerovým pyré » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Hovězí na houbách s celerovým pyré

Hovězí na houbách s celerovým pyré

  , ,   , , , , ,   , , , ,

Leden 4, 2015

Hodnotit recept
Hovězí na houbách s celerovým pyré
5.0 2

I když příprava hovězího masa trvá delší dobu, nenechte se tím odradit. Odměnou vám bude masíčko, které se přímo rozplývá na jazyku a dá se krájet lžící. Navíc nemusíte celou dobu stát u plotny – většinu práce za vás odvede dobře těsnící poklička, tlakový nebo pomalý hrnec.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 3 hodin 15 minut
  • 10 minut

    3 hodin 15 minut

    3 hodin 25 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg hovězího masa (kližka, líčka, hrudí atd.)

3 lžíce sádla

3 velké cibule

3 řapíky celeru

4 stroužky česneku

2 hrsti sušených hub nebo odpovídající množství čerstvých či mražených

4 lžíce balsamica (bez přidaného cukru a „éček“)

4 bobkové listy

3 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného

1 velká bulva celeru (cca 1 kg)

svazek čerstvé petrželky

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 3 hodin 15 minut
  • 10 minut

    3 hodin 15 minut

    3 hodin 25 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Maso si nakrájejte na kostky cca 4×4 cm, cibuli na kostičky, řapíkatý celer na kolečka.

V hrnci si rozpalte sádlo na vysokou teplotu a pak na něj vhoďte kostky masa.

Rozprostřete je po celém dnu a nechte opéct.

Nemíchejte hned, jinak vám maso pustí šťávu a bude ve výsledku zbytečně vysušené. Až když jde maso snadno oddělit od dna, opatrně ho promíchejte, aby se opeklo i z druhé strany.

Až se tak stane, přidejte cibuli a řapíkatý celer a nechte je osmahnout.

Přidejte rozdrcený česnek, bobkový list, tymián a vše krátce prohřejte.

Nakonec k masu přidejte balsamico ocet, sušené houby, sůl, pepř a vše zalijte vodou nebo vývarem.

Nechte zakryté vařit 2-3 hodiny, dokud nebude maso úplně měkké.

Nakonec pokličku odkryjte, „vylovte“ bobkové listy a omáčku za častého míchání redukujte na požadované množství a hustotu.

Výslednou omáčku dosolte a opepřete podle chuti.

Před podáváním si připravte celerové pyré.

Oloupejte bulvu celeru, nakrájejte ho na kostky a dejte vařit do osolené vody.

Až bude celer měkký, pečlivě ho slijte, nechte okapat a pak ho dohladka rozmixujte.

Pyré osolte podle chuti.

Podávejte s masem a houbovou omáčkou, posypané čerstvou petrželkou.

PS: Pokud použijete čerstvé houby, přidejte je do omáčky až cca 1 hodinu před koncem vaření. Omáčku na začátku nepřesolte, nezapomeňte, že omáčka se bude redukovat. Proto dosolujte podle chuti až na úplný závěr.

PS2: Pokud použijete tlakový hrnec, doba varu se samozřejmě zkrátí (na cca 1,5-2 hodiny), u pomalého hrnce naopak prodlouží (cca 5 hodin na high, cca 8 hodin na low). Výsledkem by ale vždy mělo být masíčko, které se téměř rozpadá.

00:00

4 Recenzí / komentářů

Lola

Leden 15, 2018

Naprosto luxusní záležitost! Měla jsem trochu strach, aby bylo hovězí měkké protože jsem ho ještě nikdy takhle nedělala…no nakonec při kombinaci indukce+tlakový hrnec stačila hodina a maso se krásně rozpadalo!!! 🙂

Nemůžu se dočkat, až si tohle hovězí udělám zase! Ta kombinace s celerovým pyré je opravdu famózní!!!! 🙂

Lucie

Leden 16, 2018

Mám velkou radost, že se recept povedl a vám tak chutnalo. Neexistuje lepší recenze receptu, než když se někdo těší, až si ho uvaří znovu 🙂

Michaela

Březen 4, 2018

Úžasné, maso jsem dělala v tlakovém hrnci 90 minut a bylo měkké. Nejlepší hovězí, které jsem kdy jedla.

Lucie

Březen 4, 2018

To moc ráda čtu. Mám radost, že se maso povedlo a chutnalo 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Lenka před 4 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: MUDr.Zdeňka před 16 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Dana před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Vlasta před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Šárka před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Alena před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Irena před 3 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Eliška před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Zuzana před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Ivana před 4 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha) + 1 Item
zakoupil/a: Lucia před 5 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Gabriela před 5 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Martina před 5 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Lucie před 5 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Ditta před 5 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Helena před 5 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Simona před 5 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Ester před 6 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Renata před 6 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Markéta před 6 dny