Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Hovězí na houbách s celerovým pyré

Hovězí na houbách s celerovým pyré

  , ,   , , , , ,   , , , ,

Hodnotit recept
Hovězí na houbách s celerovým pyré
5.0 4

I když příprava hovězího masa trvá delší dobu, nenechte se tím odradit. Odměnou vám bude masíčko, které se přímo rozplývá na jazyku a dá se krájet lžící. Navíc nemusíte celou dobu stát u plotny – většinu práce za vás odvede dobře těsnící poklička, tlakový nebo pomalý hrnec.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 3 hodin 15 minut
  • 10 minut

    3 hodin 15 minut

    3 hodin 25 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg hovězího masa (kližka, líčka, hrudí atd.)

3 lžíce sádla

3 velké cibule

3 řapíky celeru

4 stroužky česneku

2 hrsti sušených hub nebo odpovídající množství čerstvých či mražených

4 lžíce balsamica (bez přidaného cukru a „éček“)

4 bobkové listy

3 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného

1 velká bulva celeru (cca 1 kg)

svazek čerstvé petrželky

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 3 hodin 15 minut
  • 10 minut

    3 hodin 15 minut

    3 hodin 25 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Maso si nakrájejte na kostky cca 4×4 cm, cibuli na kostičky, řapíkatý celer na kolečka.

V hrnci si rozpalte sádlo na vysokou teplotu a pak na něj vhoďte kostky masa.

Rozprostřete je po celém dnu a nechte opéct.

Nemíchejte hned, jinak vám maso pustí šťávu a bude ve výsledku zbytečně vysušené. Až když jde maso snadno oddělit od dna, opatrně ho promíchejte, aby se opeklo i z druhé strany.

Až se tak stane, přidejte cibuli a řapíkatý celer a nechte je osmahnout.

Přidejte rozdrcený česnek, bobkový list, tymián a vše krátce prohřejte.

Nakonec k masu přidejte balsamico ocet, sušené houby, sůl, pepř a vše zalijte vodou nebo vývarem.

Nechte zakryté vařit 2-3 hodiny, dokud nebude maso úplně měkké.

Nakonec pokličku odkryjte, „vylovte“ bobkové listy a omáčku za častého míchání redukujte na požadované množství a hustotu.

Výslednou omáčku dosolte a opepřete podle chuti.

Před podáváním si připravte celerové pyré.

Oloupejte bulvu celeru, nakrájejte ho na kostky a dejte vařit do osolené vody.

Až bude celer měkký, pečlivě ho slijte, nechte okapat a pak ho dohladka rozmixujte.

Pyré osolte podle chuti.

Podávejte s masem a houbovou omáčkou, posypané čerstvou petrželkou.

PS: Pokud použijete čerstvé houby, přidejte je do omáčky až cca 1 hodinu před koncem vaření. Omáčku na začátku nepřesolte, nezapomeňte, že omáčka se bude redukovat. Proto dosolujte podle chuti až na úplný závěr.

PS2: Pokud použijete tlakový hrnec, doba varu se samozřejmě zkrátí (na cca 1,5-2 hodiny), u pomalého hrnce naopak prodlouží (cca 5 hodin na high, cca 8 hodin na low). Výsledkem by ale vždy mělo být masíčko, které se téměř rozpadá.

00:00

8 Recenzí / komentářů

Lola

Leden 15, 2018

Naprosto luxusní záležitost! Měla jsem trochu strach, aby bylo hovězí měkké protože jsem ho ještě nikdy takhle nedělala…no nakonec při kombinaci indukce+tlakový hrnec stačila hodina a maso se krásně rozpadalo!!! 🙂

Nemůžu se dočkat, až si tohle hovězí udělám zase! Ta kombinace s celerovým pyré je opravdu famózní!!!! 🙂

Lucie

Leden 16, 2018

Mám velkou radost, že se recept povedl a vám tak chutnalo. Neexistuje lepší recenze receptu, než když se někdo těší, až si ho uvaří znovu 🙂

Michaela

Březen 4, 2018

Úžasné, maso jsem dělala v tlakovém hrnci 90 minut a bylo měkké. Nejlepší hovězí, které jsem kdy jedla.

Lucie

Březen 4, 2018

To moc ráda čtu. Mám radost, že se maso povedlo a chutnalo 🙂

Marcela

Červen 8, 2018

Můžu celerové pyré ochutit jako bramborovou kaši – máslo, mléko?
Vaše recepty jsou luxusní 🙂

Lucie

Červen 9, 2018

Určitě můžete 🙂 Já se při tvorbě tohoto receptu stravovala tehdy striktně bez mléčných výrobků, proto nejsou v receptu použité. Pokud vám ale mléčné výrobky, nevadí, určitě je použijte.
Moc děkuju za pochvalu receptů <3

Radka

Březen 16, 2019

Dnes jsem recept vyzkoušela, chtěla jsem něco nového, neotřelého. Kombinace s balsamikem mi přišla trochu divoká, ale ten výsledek naprosto předčil moje očekávání. Neskutečný luxus… Chutnalo to celé naší rodině. Hlavně to hovězí s omáčkou. Celerové pyré jsem smlsla celé sama, to už je na členy domácnosti moc zdravé..:) Houby do omáčky jsem nahradila houbovým kořením (namletými hříbky) a řapíkatý celer jsem neměla, nahrazeno kouskem nastrouhaného celeru a bylo to opravdu moc dobré. Zase příště recept uvařím.

Lucie

Březen 18, 2019

To mám velkou radost, že chutnalo i přes počáteční obavy <3 Moc děkuji za vyzkoušení receptu a za komentář.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.