🔥 Zažijte v roce 2025 RESTART. Akce, která se nebude opakovat. 40% sleva do 31.1.2025 👉 Zjistit více

Hovězí na houbách s celerovým pyré

Hovězí na houbách s celerovým pyré

  , ,   , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Hovězí na houbách s celerovým pyré
5.0 4

I když příprava hovězího masa trvá delší dobu, nenechte se tím odradit. Odměnou vám bude masíčko, které se přímo rozplývá na jazyku a dá se krájet lžící. Navíc nemusíte celou dobu stát u plotny – většinu práce za vás odvede dobře těsnící poklička, tlakový nebo pomalý hrnec.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 15 minut
  • 10 minut

    3 hodin 15 minut

    3 hodin 25 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

1 kg hovězího masa (kližka, líčka, hrudí atd.)

3 lžíce sádla

3 velké cibule

3 řapíky celeru

4 stroužky česneku

2 hrsti sušených hub nebo odpovídající množství čerstvých či mražených

4 lžíce balsamica (bez přidaného cukru a „éček“)

4 bobkové listy

3 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného

1 velká bulva celeru (cca 1 kg)

svazek čerstvé petrželky

sůl

pepř

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 15 minut
  • 10 minut

    3 hodin 15 minut

    3 hodin 25 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Maso si nakrájejte na kostky cca 4×4 cm, cibuli na kostičky, řapíkatý celer na kolečka.

V hrnci si rozpalte sádlo na vysokou teplotu a pak na něj vhoďte kostky masa.

Rozprostřete je po celém dnu a nechte opéct.

Nemíchejte hned, jinak vám maso pustí šťávu a bude ve výsledku zbytečně vysušené. Až když jde maso snadno oddělit od dna, opatrně ho promíchejte, aby se opeklo i z druhé strany.

Až se tak stane, přidejte cibuli a řapíkatý celer a nechte je osmahnout.

Přidejte rozdrcený česnek, bobkový list, tymián a vše krátce prohřejte.

Nakonec k masu přidejte balsamico ocet, sušené houby, sůl, pepř a vše zalijte vodou nebo vývarem.

Nechte zakryté vařit 2-3 hodiny, dokud nebude maso úplně měkké.

Nakonec pokličku odkryjte, „vylovte“ bobkové listy a omáčku za častého míchání redukujte na požadované množství a hustotu.

Výslednou omáčku dosolte a opepřete podle chuti.

Před podáváním si připravte celerové pyré.

Oloupejte bulvu celeru, nakrájejte ho na kostky a dejte vařit do osolené vody.

Až bude celer měkký, pečlivě ho slijte, nechte okapat a pak ho dohladka rozmixujte.

Pyré osolte podle chuti.

Podávejte s masem a houbovou omáčkou, posypané čerstvou petrželkou.

PS: Pokud použijete čerstvé houby, přidejte je do omáčky až cca 1 hodinu před koncem vaření. Omáčku na začátku nepřesolte, nezapomeňte, že omáčka se bude redukovat. Proto dosolujte podle chuti až na úplný závěr.

PS2: Pokud použijete tlakový hrnec, doba varu se samozřejmě zkrátí (na cca 1,5-2 hodiny), u pomalého hrnce naopak prodlouží (cca 5 hodin na high, 8 hodin na low). Výsledkem by ale vždy mělo být masíčko, které se téměř rozpadá.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste novoroční restart 2025. Recepty, hubnutí, VIP členství v aplikaci a desítky e-kuchařek.

Chutnější, zdravější a jednodušší vaření? Stovky receptů, jídelníčky a VIP členství. Co vám ještě chybí ke změně? Vaše šance končí 12.1. Klikněte, dokud můžete.

Restart mě zajímá

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

8 Recenzí / komentářů

Lola

15 ledna, 2018

Naprosto luxusní záležitost! Měla jsem trochu strach, aby bylo hovězí měkké protože jsem ho ještě nikdy takhle nedělala…no nakonec při kombinaci indukce+tlakový hrnec stačila hodina a maso se krásně rozpadalo!!! 🙂

Nemůžu se dočkat, až si tohle hovězí udělám zase! Ta kombinace s celerovým pyré je opravdu famózní!!!! 🙂

Lucie

16 ledna, 2018

Mám velkou radost, že se recept povedl a vám tak chutnalo. Neexistuje lepší recenze receptu, než když se někdo těší, až si ho uvaří znovu 🙂

Michaela

4 března, 2018

Úžasné, maso jsem dělala v tlakovém hrnci 90 minut a bylo měkké. Nejlepší hovězí, které jsem kdy jedla.

Lucie

4 března, 2018

To moc ráda čtu. Mám radost, že se maso povedlo a chutnalo 🙂

Marcela

8 června, 2018

Můžu celerové pyré ochutit jako bramborovou kaši – máslo, mléko?
Vaše recepty jsou luxusní 🙂

Lucie

9 června, 2018

Určitě můžete 🙂 Já se při tvorbě tohoto receptu stravovala tehdy striktně bez mléčných výrobků, proto nejsou v receptu použité. Pokud vám ale mléčné výrobky, nevadí, určitě je použijte.
Moc děkuju za pochvalu receptů <3

Radka

16 března, 2019

Dnes jsem recept vyzkoušela, chtěla jsem něco nového, neotřelého. Kombinace s balsamikem mi přišla trochu divoká, ale ten výsledek naprosto předčil moje očekávání. Neskutečný luxus… Chutnalo to celé naší rodině. Hlavně to hovězí s omáčkou. Celerové pyré jsem smlsla celé sama, to už je na členy domácnosti moc zdravé..:) Houby do omáčky jsem nahradila houbovým kořením (namletými hříbky) a řapíkatý celer jsem neměla, nahrazeno kouskem nastrouhaného celeru a bylo to opravdu moc dobré. Zase příště recept uvařím.

Lucie

18 března, 2019

To mám velkou radost, že chutnalo i přes počáteční obavy <3 Moc děkuji za vyzkoušení receptu a za komentář.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0