📖 Nová Svěží kuchařka 170 svěžích receptů z čerstvé zeleniny a kvalitního masa. Prozkoumat kuchařku
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Hovězí na houbách s celerovým pyré

Hovězí na houbách s celerovým pyré

  , ,   , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Hovězí na houbách s celerovým pyré
5.0 4

I když příprava hovězího masa trvá delší dobu, nenechte se tím odradit. Odměnou vám bude masíčko, které se přímo rozplývá na jazyku a dá se krájet lžící. Navíc nemusíte celou dobu stát u plotny – většinu práce za vás odvede dobře těsnící poklička, tlakový nebo pomalý hrnec.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 15 minut
  • 10 minut

    3 hodin 15 minut

    3 hodin 25 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




Suroviny

1 kg hovězího masa (kližka, líčka, hrudí atd.)

3 lžíce sádla

3 velké cibule

3 řapíky celeru

4 stroužky česneku

2 hrsti sušených hub nebo odpovídající množství čerstvých či mražených

4 lžíce balsamica (bez přidaného cukru a „éček“)

4 bobkové listy

3 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného

1 velká bulva celeru (cca 1 kg)

svazek čerstvé petrželky

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 15 minut
  • 10 minut

    3 hodin 15 minut

    3 hodin 25 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Maso si nakrájejte na kostky cca 4×4 cm, cibuli na kostičky, řapíkatý celer na kolečka.

V hrnci si rozpalte sádlo na vysokou teplotu a pak na něj vhoďte kostky masa.

Rozprostřete je po celém dnu a nechte opéct.

Nemíchejte hned, jinak vám maso pustí šťávu a bude ve výsledku zbytečně vysušené. Až když jde maso snadno oddělit od dna, opatrně ho promíchejte, aby se opeklo i z druhé strany.

Až se tak stane, přidejte cibuli a řapíkatý celer a nechte je osmahnout.

Přidejte rozdrcený česnek, bobkový list, tymián a vše krátce prohřejte.

Nakonec k masu přidejte balsamico ocet, sušené houby, sůl, pepř a vše zalijte vodou nebo vývarem.

Nechte zakryté vařit 2-3 hodiny, dokud nebude maso úplně měkké.

Nakonec pokličku odkryjte, „vylovte“ bobkové listy a omáčku za častého míchání redukujte na požadované množství a hustotu.

Výslednou omáčku dosolte a opepřete podle chuti.

Před podáváním si připravte celerové pyré.

Oloupejte bulvu celeru, nakrájejte ho na kostky a dejte vařit do osolené vody.

Až bude celer měkký, pečlivě ho slijte, nechte okapat a pak ho dohladka rozmixujte.

Pyré osolte podle chuti.

Podávejte s masem a houbovou omáčkou, posypané čerstvou petrželkou.

PS: Pokud použijete čerstvé houby, přidejte je do omáčky až cca 1 hodinu před koncem vaření. Omáčku na začátku nepřesolte, nezapomeňte, že omáčka se bude redukovat. Proto dosolujte podle chuti až na úplný závěr.

PS2: Pokud použijete tlakový hrnec, doba varu se samozřejmě zkrátí (na cca 1,5-2 hodiny), u pomalého hrnce naopak prodlouží (cca 5 hodin na high, 8 hodin na low). Výsledkem by ale vždy mělo být masíčko, které se téměř rozpadá.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbil se vám recept? Pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

8 Recenzí / komentářů

Lola

15 ledna, 2018

Naprosto luxusní záležitost! Měla jsem trochu strach, aby bylo hovězí měkké protože jsem ho ještě nikdy takhle nedělala…no nakonec při kombinaci indukce+tlakový hrnec stačila hodina a maso se krásně rozpadalo!!! 🙂

Nemůžu se dočkat, až si tohle hovězí udělám zase! Ta kombinace s celerovým pyré je opravdu famózní!!!! 🙂

Lucie

16 ledna, 2018

Mám velkou radost, že se recept povedl a vám tak chutnalo. Neexistuje lepší recenze receptu, než když se někdo těší, až si ho uvaří znovu 🙂

Michaela

4 března, 2018

Úžasné, maso jsem dělala v tlakovém hrnci 90 minut a bylo měkké. Nejlepší hovězí, které jsem kdy jedla.

Lucie

4 března, 2018

To moc ráda čtu. Mám radost, že se maso povedlo a chutnalo 🙂

Marcela

8 června, 2018

Můžu celerové pyré ochutit jako bramborovou kaši – máslo, mléko?
Vaše recepty jsou luxusní 🙂

Lucie

9 června, 2018

Určitě můžete 🙂 Já se při tvorbě tohoto receptu stravovala tehdy striktně bez mléčných výrobků, proto nejsou v receptu použité. Pokud vám ale mléčné výrobky, nevadí, určitě je použijte.
Moc děkuju za pochvalu receptů <3

Radka

16 března, 2019

Dnes jsem recept vyzkoušela, chtěla jsem něco nového, neotřelého. Kombinace s balsamikem mi přišla trochu divoká, ale ten výsledek naprosto předčil moje očekávání. Neskutečný luxus… Chutnalo to celé naší rodině. Hlavně to hovězí s omáčkou. Celerové pyré jsem smlsla celé sama, to už je na členy domácnosti moc zdravé..:) Houby do omáčky jsem nahradila houbovým kořením (namletými hříbky) a řapíkatý celer jsem neměla, nahrazeno kouskem nastrouhaného celeru a bylo to opravdu moc dobré. Zase příště recept uvařím.

Lucie

18 března, 2019

To mám velkou radost, že chutnalo i přes počáteční obavy <3 Moc děkuji za vyzkoušení receptu a za komentář.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky
Ještě nemáš žádné nabídky!

Zkontrolujte později, zda jsou k dispozici nějaké nabídky.