Zdravý recept na dušené „zelí“ z řepy a kedlubny » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Dušené „zelí“ z řepy a kedlubny

Dušené „zelí“ z řepy a kedlubny

    , , , , ,   ,

Březen 21, 2015

Hodnotit recept
Dušené „zelí“ z řepy a kedlubny
5.0 2

Zelí miluju. Jenže – jako příloha k masu mi víc chutná to červené, dušené, s jemně nasládlou chutí. Nejdřív jsem zkoušela červené zelí dochucovat kokosovým cukrem a jablkem. Určitě to nebylo špatné. Ale tenhle recept je geniální (nesmrdí tu něco? 😉 ) nejen svojí přirozeně nasládlou chutí bez doslazování, ale i svojí jednoduchostí. Schválně ho vyzkoušejte a dejte vědět, zda vám taky tak chutná jako mně 😉

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 1 hodina 10 minut
  • 10 minut

    1 hodina 10 minut

    1 hodina 20 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

2 velké červené řepy

2 kedlubny

2-4 lžíce balsamicového octa *

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 1 hodina 10 minut
  • 10 minut

    1 hodina 10 minut

    1 hodina 20 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Oloupejte řepy i kedlubny a nastrouhejte je najemno.

Směs vložte do hrnce, přidejte 2 lžíce balsamicového octa, sůl a pepř.

Vše zalijte cca 2 dcl vody a duste pod pokličkou do úplného změknutí (cca 60 minut).

Na závěr pokličku sejměte, přidejte trošku plamen, nechte vyvařit případnou přebytečnou tekutinu.

Na závěr "zelí" podle chuti dosolte či více okyselte dalším balsamicovým octem.

Podávejte jako přílohu k pečenému masu – na obrázku pomalu pečené krůtí stehno (postup stejný jako u vepřové pečínky v alobalu).

PS 1: Pokud chcete "zelíčko" ještě víc vymazlit, dejte řepu a kedlubnu dusit na zkaramelizovanou cibulku (opečenou na sádle či ghee hezky dohněda). Můžete přidat i pár rozinek a na závěr "zelí" jemně doladit špetkou mleté skořice.

PS 2: Při nákupu balsamicového octa dávejte pozor na použité suroviny. Bohužel bývají velmi často doslazované cukrem. Jako vhodné a chuťové výborné vám můžu odporučit balsamico ocet od Alnatura (k sehnání v DM drogeriích a v Globusu), nebo jablečný balsamico ocet od Bohemia olej (kupuji v Praze na trhu na Náplavce) či jablečné balsamico od Vom Fass (v Korunní ulici v Praze).

00:00

8 Recenzí / komentářů

katerina cerna

Únor 15, 2016

Ahoj, chtela bych moc a moc podekovat za skvele recepty.

Lucie

Únor 15, 2016

Ahoj. Já zase moc díky za pochvalu 😉

Míša

Únor 15, 2016

Ahoj musím to napsat,tohle zelí je naprostá bomba.

Lucie

Únor 15, 2016

Naprostý souhlas! Také ho miluju 🙂

Kristýna Zrostlikova

Květen 15, 2016

“Zelíčko” je naprosto dokonale
není po nem těžko jako po klasickém červeném zelí.

Lucie

Květen 15, 2016

Přesně 🙂 Jaj, já něj dostala chuť 😀

Pavla

Březen 26, 2017

Lahůdka! Od rána přemýšlím, co si dám k pečenému kuřeti (zbytek rodiny má bulgur). Místo kedlubny, kterou nemám, jsem použila vodnici. A protože je neděle, udělala jsem si “vymazlenou verzi” i s rozinkama. Fakt úžasný, snědla jsem skoro půl kastrolu na posezení 🙂 Děkuju za recept.

Lucie

Březen 27, 2017

Vodnice je skvělá alternativa, má hodně podobnou chuť jako kedlubna. Přidání rozinek je super nápad. Šly by použít i sušené švestky. Mám radost, že chutnalo.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Kamila (Marianske Lazne) zakoupil/a před 20 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Jaroslav (Měčín) zakoupil/a před 22 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Eva (Kladno) zakoupil/a před 23 hodinami
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Renata (Lysá nad Labem) zakoupil/a před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Hana (Ústí nad Labem) zakoupil/a před 2 dny
 
DÁRKOVÝ POUKAZ: Kuchařka – Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Petr Krejčí (Ústí nad Labem) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Tomáš (Stará Lysá - Čihadla) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Veronika (Klopotovice) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Simona (Dolni Mecholupy) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Jana (Vilémov u Golčova Jeníkova) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Stanislav (Praha 10) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Kateřina (Karlovy Vary) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Katarína (Prešov) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Olga (PRAHA 22) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Lenka (Praha 10) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Marina (Roztoky) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Petra (Praha 3) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Miloš (Ostrava - Bělský les) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Hana (Praha 4) zakoupil/a před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Blanka (Praha 12) zakoupil/a před 4 dny
 

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x