Z každé objednávky posílám 50Kč na pomoc seniorům 🚑. Pomožte i vy!
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Dušené „zelí“ z řepy a kedlubny

Dušené „zelí“ z řepy a kedlubny

    , , , , ,   ,

Hodnotit recept
Dušené „zelí“ z řepy a kedlubny
5.0 2

Zelí miluju. Jenže – jako příloha k masu mi víc chutná to červené, dušené, s jemně nasládlou chutí. Nejdřív jsem zkoušela červené zelí dochucovat kokosovým cukrem a jablkem. Určitě to nebylo špatné. Ale tenhle recept je geniální (nesmrdí tu něco? 😉 ) nejen svojí přirozeně nasládlou chutí bez doslazování, ale i svojí jednoduchostí. Schválně ho vyzkoušejte a dejte vědět, zda vám taky tak chutná jako mně 😉

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 1 hodina 10 minut
  • 10 minut

    1 hodina 10 minut

    1 hodina 20 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

2 velké červené řepy

2 kedlubny

2-4 lžíce balsamicového octa *

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 1 hodina 10 minut
  • 10 minut

    1 hodina 10 minut

    1 hodina 20 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Oloupejte řepy i kedlubny a nastrouhejte je najemno.

Směs vložte do hrnce, přidejte 2 lžíce balsamicového octa, sůl a pepř.

Vše zalijte cca 2 dcl vody a duste pod pokličkou do úplného změknutí (cca 60 minut).

Na závěr pokličku sejměte, přidejte trošku plamen, nechte vyvařit případnou přebytečnou tekutinu.

Na závěr "zelí" podle chuti dosolte či více okyselte dalším balsamicovým octem.

Podávejte jako přílohu k pečenému masu – na obrázku pomalu pečené krůtí stehno (postup stejný jako u vepřové pečínky v alobalu).

PS 1: Pokud chcete "zelíčko" ještě víc vymazlit, dejte řepu a kedlubnu dusit na zkaramelizovanou cibulku (opečenou na sádle či ghee hezky dohněda). Můžete přidat i pár rozinek a na závěr "zelí" jemně doladit špetkou mleté skořice.

PS 2: Při nákupu balsamicového octa dávejte pozor na použité suroviny. Bohužel bývají velmi často doslazované cukrem. Jako vhodné a chuťové výborné vám můžu odporučit balsamico ocet od Alnatura (k sehnání v DM drogeriích a v Globusu), nebo jablečný balsamico ocet od Bohemia olej (kupuji v Praze na trhu na Náplavce) či jablečné balsamico od Vom Fass (v Korunní ulici v Praze).

00:00

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




10 Recenzí / komentářů

katerina cerna

Únor 15, 2016

Ahoj, chtela bych moc a moc podekovat za skvele recepty.

Lucie

Únor 15, 2016

Ahoj. Já zase moc díky za pochvalu 😉

Míša

Únor 15, 2016

Ahoj musím to napsat,tohle zelí je naprostá bomba.

Lucie

Únor 15, 2016

Naprostý souhlas! Také ho miluju 🙂

Kristýna Zrostlikova

Květen 15, 2016

“Zelíčko” je naprosto dokonale
není po nem těžko jako po klasickém červeném zelí.

Lucie

Květen 15, 2016

Přesně 🙂 Jaj, já něj dostala chuť 😀

Pavla

Březen 26, 2017

Lahůdka! Od rána přemýšlím, co si dám k pečenému kuřeti (zbytek rodiny má bulgur). Místo kedlubny, kterou nemám, jsem použila vodnici. A protože je neděle, udělala jsem si “vymazlenou verzi” i s rozinkama. Fakt úžasný, snědla jsem skoro půl kastrolu na posezení 🙂 Děkuju za recept.

Lucie

Březen 27, 2017

Vodnice je skvělá alternativa, má hodně podobnou chuť jako kedlubna. Přidání rozinek je super nápad. Šly by použít i sušené švestky. Mám radost, že chutnalo.

Jana

Únor 22, 2019

Dobrý den paní Lucie, chci se zeptat – řepa se nemusí předem povařit ještě před strouháním? Vždy jsem ji totiž předtím ještě povařila a teď nevím, jestli začít hned strouháním ještě za syrova? Jinak zítra bude s bůčkem podle Vašeho receptu, už se moc těším 🙂

Lucie

Únor 22, 2019

Dobrý den Jano, řepa není třeba předem vařit. Každopádně děkuji moc za vyzkoušení receptu a přeji povedený bůček. 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Jarmila Dolní Benešov před 29 minutami
 
Kalendář pro rok 2020
zakoupil/a: Kateřina Hranice před 52 minutami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Tereza Olšany u Prostějova před 58 minutami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Adéla Příbor před 2 hodinami
 
Jídelníčky na hubnutí (e-kniha)
zakoupil/a: Kateřina před 16 hodinami
 
0