Recept na dýňové placky » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

dynove-placky

Dýňové placky

dynove-placky

Dýňové placky

  ,   , , , ,   , , ,

Srpen 30, 2015

Hodnotit recept
Dýňové placky
5.0 2

Dýňová sezóna je tady! Jestli dýni milujete stejně jako já, budete podobně nadšení. Dýně je totiž neuvěřitelně variabilní zelenina, dá se z ní připravit spoustu dobrot – od pyré či polévky, přes pečenou dýni, po dezerty. A když budete mít pocit, že už vám nic nového nemůže ukázat, vždy se objeví něco nového, co vás nadchne. Mě třeba potešily tyhle extra jednoduché placky. Dají se připravovat jako smažené nebo pečené, jíst teplé či studené, stále chutnají fantasticky. Chtěla jsem ještě vyzkoušet, zda by se daly i zamrazit, ale nikdy mi žádné nezbyly, abych to mohla vyzkoušet. Tak mi kdyžtak dejte vědět 😉

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 30 minut
  • 15 minut

    30 minut

    45 minut

  • Množství: cca 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

350 g dýně (hokkaido, máslová)

350 g cukety

2 vejce

2 stroužky česneku

1 lžička majoránky (volitelně, případně vyměňte za jiný druh koření)

1 lžička soli

1/3 lžičky mletého pepře

sádlo (pro smaženou variantu)

Postup

Nastrouhejte si nadrobno omytou cuketu (včetně slupky).

Vložte ji do sítka, hojně posolte (cca 1 lžičkou soli), promíchejte a nechte cca 5 minut vypotit. Mezitím si nahrubo nastrouhejte dýni (nejlépe to jde v robotu, nepouští tolik vodu).

Jakmile cuketa pustí šťávu, opravdu pečlivě ji přes sítko vymačkejte (klidně i několikrát) a pak smíchejte s nastrouhanou dýní (tu v případě potřeby také nechte co nejvíce zbavit vody, buď okapat přes sítko, nebo nechat vysušit na papírové utěrce).

Ke směsi přidejte bylinky podle vaší volby (lze i vynechat pro více neutrální chuť), 2 rozdrcené stroužky česneku, pepř a 2 vejce.

Solit již není potřeba, sůl částečně zůstala v cuketě.

Vše pečlivě promíchejte a pak ze směsi na plechu vyloženém pečícím papírem vytvořte cca 9 placiček vysokých necelý centimetr.

Pokud chcete křupavější povrch, můžete placky jemně potřít rozpuštěným sádlem.

Plech vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte dozlatova (cca 30 minut).

V případě, že se rozhodnete pro smaženou variantu, rozpuste si v široké pánvi sádlo a na střední teplotu v něm pomalu opečte z obou stran placičky dozlatova.

Směs se trošku sype, takže dělejte spíše menší placky a hlavně je obracejte, až když se zespoda udělá pěkně křupavá pevná kůrka. Rozhodně ne dříve, ani placky neobracejte sem a tam, jedno otočení je ideální.

Podávejte klidně jen tak, nebo jako přílohu k dušenému masu či guláši, anebo doplněné o masovou směs.

00:00

13 Recenzí / komentářů

cuprumov

Únor 15, 2016

Cuketové placky dělávám docela často, ale dýňové jsem nikdy neměl. Myslíte, že by to šlo i čistě bez cukety (bohužel jsme ze zahrádky už všechny snědli). Díky 🙂

Lucie

Únor 15, 2016

Určitě by to také šlo, ale nám trošku strach o konzistenci. Přeci jen dýně se na rozdíl od cukety víceméně rozpadne, cuketa to drží hezky pohromadě. Vyzkoušejte a dejte vědět 😉

Martina

Únor 15, 2016

Mne se bohuzel vsechno vzdycky prilepi 🙁 at uz delam „piskot“ nebo placky :-(. tady bych to svedla na spatne vymackanou cuketu, jinak ale nevim…

Lucie

Únor 15, 2016

Dobrý den, Martino. Jak myslíte „přilepí“? Na pečící papír? Odlepujte až po částečném vychlazení.

Martina

Únor 15, 2016

Ano, na pecici papir. Ted jsem zrovna zkousela placicky ze spagetove dyne, prislo mi to konzistenci hodne podobne na brambory, jen dyne, vejce, majoranka, cesnek a zase je to takova „brecka“ – vytece dost vody nebo ceho a trha se… pockam tedy ale chvili na vychladnuti :-(. Dekuju za radu!

Lucie

Únor 15, 2016

Dostala jsem upozornění od kamarádky, že se jí to také stalo a došly jsme k závěru, že chyba bude zřejmě ve způsobu strouhání. Já totiž zeleninu strouhám v robotu, takže se tak „nerozblemcá“. Pokud strouháte ručně, zkuste raději hrubší struhadlo. Upravila jsem to i v receptu. Případně lze dýni vymačkat stejně jako cuketu, aby byla co nejméně vodnatá. Držím palce ať se podaří. Plánuji placičky udělat bez robotu a pak dám určitě vědět.

Martina

Únor 15, 2016

🙂 Strouham vzdycky nahrubo, jsem lina na jemno :-D. Ale taky me napadlo priste lip vymackat a mozna ubrat o vejce min :-/. Kazdopadne dekuju!

Jana

Září 8, 2016

Zrovna si je smažím.. máme je tak raději a jsou moc dobré.. díky za recept.

LG

Lucie

Září 8, 2016

Já díky za zprávu. Jsem ráda, že chutnají.

Štěpec

Září 19, 2016

Placky výborné, jen jeden problém jsem na nich shledala. Dělala jsem je večer, že si je dám druhý den k snídani, ale půlku jsem jich slupla ještě v noci…. 😉

LG

Lucie

Září 19, 2016

Joooo, taky mi na ně někdo chodí 😀

Alena2

Září 21, 2016

Dobrý den,
má se dýně hokaido na placičky loupat? Děkuji

LG

Lucie

Září 21, 2016

Dobrý den, ne, není potřeba. Dýni hokaido není nikdy nutné loupat, její slupka tepelnou úpravou krásně změkne.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation