Recept na dlouho dušené hovězí se zeleninovým pyré a žampióny
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Dlouho dušené hovězí se zeleninovým pyré a žampióny

Dlouho dušené hovězí se zeleninovým pyré a žampióny

  , ,   , , , ,   , , , ,

Říjen 18, 2014

Hodnotit recept
Dlouho dušené hovězí se zeleninovým pyré a žampióny
0.0 0

V posledních letech došlo v české gastronomii k zajímavému úkazu – díky jednomu nejmenovanému kuchaři se všichni najednou shání po specifickém druhu masa, kterého si dříve ani nevšimli. Mluvím o hovězích líčkách. Pojďte vyzkoušet, zda si takovou pozornost zaslouží 😉

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 3 hodin 15 minut
  • 20 minut

    3 hodin 15 minut

    3 hodin 35 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg hovězích líček (případně hrudí nebo kližka)

2 cibule

2 mrkve

1 kg petržele nebo pastiňáku

1/4 bulvy celeru

0,4 l červeného vína (u Whole30 nahraďte vývarem)

2 lžíce rajčatového protlaku

3 bobkové listy

10 čerstvých žampiónů

tymián

sádlo

sůl

pepř

vývar

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 3 hodin 15 minut
  • 20 minut

    3 hodin 15 minut

    3 hodin 35 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Hovězí maso

Maso si nakrájejte na 4 kusy.

Pokud jste nesehnali líčka, můžete je případně nahradit hovězím hrudím nebo kližkou, prostě dobře prorostlým masem. Hovězí zadní by vám v tomto případě dobře neposloužilo.

Pokud vám vadí tučné kousky masa v jídle, ty největší kusy loje vyřízněte. Ale nevyhazujte je. Odřezky vložte k masu do hrnce a připravujte společně. To díky nim bude mít omáčka silnou chuť a bude pěkně hustá. Na závěr, to co z nich zbude, slijete spolu se zeleninou.

V hrnci si rozpalte sádlo na co nejvyšší teplotu. Na něm pak ze všech stran osmahněte hovězí líčka.

Opečené maso vyjměte, teplotu trošku stáhněte a na sádle opečte zeleninu (2 mrkve, 2 petržele, celer a cibuli) nakrájenou na větší kusy.

Jakmile zelenina trošku zhnědne, přidejte 2 lžíce rajského protlaku, promíchejte a zalijte 0,4 l červeného vína (zbytek láhve si nechte na slavnostní přípitek k jídlu ;-)).

Přidejte bobkový list, tymián, trošku soli a pepře. S pepřem a solí to nepřežeňte – výslednou omáčku budeme na závěr redukovat, tak ať ji nemáte přesolenou.

Do hrnce vraťte maso, včetně šťávy, kterou pustilo.

Hrnec přikryjte pokličkou a vařte cca 3 hodiny na mírném plameni. Doba přípravy hodně záleží na druhu masa a jeho kvalitě, 3 hodiny by si ale měly poradit se vším. Maso by mělo být ve finále měkké tak, že ho lze krájet lžící ;-).

V případě potřeby během přípravy maso a zeleninu podlijte troškou vývaru. Myslete ale na to, že maso by se mělo dusit, nikoliv vařit.

Nakonec maso vyjměte, omáčku slijte a dejte zpět na plotnu redukovat – vařte za častého míchání dokud nezhoustne. V případě potřeby dosolte.

Zeleninové pyré

V osolené vodě uvařte doměkka na kostičky nakrájenou petržel (cca 10-15 minut).

Tu pak slijte a rozmixujte do hladkého pyré. Osolte podle chuti.

Restované žampióny

Na trošce sádla si osmahněte na plátky nakrájené žampiony.

Podávejte v hlubokém talíři – na pyré dejte kus masa, zalijte omáčkou a posypte žampiony.

Pokud budete chtít opravdu silnou omáčku, maso připravujte spolu s hovězími kostmi, ideálně morkovými. Nejdříve je s masem osmahněte na sádle a pak duste s ostatními surovinami.

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Marcela (Sokolov) zakoupil/a před 57 minutami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Ladislava (Karlovy Vary) zakoupil/a před 1 hodinou
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Markéta (Kojetice u Prahy) zakoupil/a před 5 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Jiří (Brno) zakoupil/a před 16 hodinami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Silvie (Kolín) zakoupil/a před 16 hodinami
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
Kristýna (Černošice) zakoupil/a před 19 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Jarmila (Praha 7) zakoupil/a před 21 hodinami
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
Kateřina (Teplá) zakoupil/a před 23 hodinami
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha) + 1 Item
Monika (Pardubice) zakoupil/a před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Judita (Brno) zakoupil/a před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Hedvika (Ricany) zakoupil/a před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Edita (Liberec) zakoupil/a před 1 dnem
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
Markéta (Uhřínov) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Sona (Praha 6) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Martina (Frýdlant n Ostravicí) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
Simona (Kladno) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Kateřina (Nezvěstice) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
Daniela (Heřmanova Huť) zakoupil/a před 2 dny
 
Kuchařka - Zima v kuchyni (e-kniha)
Věra (Milovice) zakoupil/a před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
Blanka (Petrovice) zakoupil/a před 3 dny