Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Dlouho dušené hovězí se zeleninovým pyré a žampióny

Dlouho dušené hovězí se zeleninovým pyré a žampióny

  , ,   , , , ,   , , , ,

Hodnotit recept
Dlouho dušené hovězí se zeleninovým pyré a žampióny
0.0 0

V posledních letech došlo v české gastronomii k zajímavému úkazu – díky jednomu nejmenovanému kuchaři se všichni najednou shání po specifickém druhu masa, kterého si dříve ani nevšimli. Mluvím o hovězích líčkách. Pojďte vyzkoušet, zda si takovou pozornost zaslouží 😉

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 3 hodin 15 minut
  • 20 minut

    3 hodin 15 minut

    3 hodin 35 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg hovězích líček (případně hrudí nebo kližka)

2 cibule

2 mrkve

1 kg petržele nebo pastiňáku

1/4 bulvy celeru

0,4 l červeného vína (u Whole30 nahraďte vývarem)

2 lžíce rajčatového protlaku

3 bobkové listy

10 čerstvých žampiónů

tymián

sádlo

sůl

pepř

vývar

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 3 hodin 15 minut
  • 20 minut

    3 hodin 15 minut

    3 hodin 35 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Hovězí maso

Maso si nakrájejte na 4 kusy.

Pokud jste nesehnali líčka, můžete je případně nahradit hovězím hrudím nebo kližkou, prostě dobře prorostlým masem. Hovězí zadní by vám v tomto případě dobře neposloužilo.

Pokud vám vadí tučné kousky masa v jídle, ty největší kusy loje vyřízněte. Ale nevyhazujte je. Odřezky vložte k masu do hrnce a připravujte společně. To díky nim bude mít omáčka silnou chuť a bude pěkně hustá. Na závěr, to co z nich zbude, slijete spolu se zeleninou.

V hrnci si rozpalte sádlo na co nejvyšší teplotu. Na něm pak ze všech stran osmahněte hovězí líčka.

Opečené maso vyjměte, teplotu trošku stáhněte a na sádle opečte zeleninu (2 mrkve, 2 petržele, celer a cibuli) nakrájenou na větší kusy.

Jakmile zelenina trošku zhnědne, přidejte 2 lžíce rajského protlaku, promíchejte a zalijte 0,4 l červeného vína (zbytek láhve si nechte na slavnostní přípitek k jídlu ;-)).

Přidejte bobkový list, tymián, trošku soli a pepře. S pepřem a solí to nepřežeňte – výslednou omáčku budeme na závěr redukovat, tak ať ji nemáte přesolenou.

Do hrnce vraťte maso, včetně šťávy, kterou pustilo.

Hrnec přikryjte pokličkou a vařte cca 3 hodiny na mírném plameni. Doba přípravy hodně záleží na druhu masa a jeho kvalitě, 3 hodiny by si ale měly poradit se vším. Maso by mělo být ve finále měkké tak, že ho lze krájet lžící ;-).

V případě potřeby během přípravy maso a zeleninu podlijte troškou vývaru. Myslete ale na to, že maso by se mělo dusit, nikoliv vařit.

Nakonec maso vyjměte, omáčku slijte a dejte zpět na plotnu redukovat – vařte za častého míchání dokud nezhoustne. V případě potřeby dosolte.

Zeleninové pyré

V osolené vodě uvařte doměkka na kostičky nakrájenou petržel (cca 10-15 minut).

Tu pak slijte a rozmixujte do hladkého pyré. Osolte podle chuti.

Restované žampióny

Na trošce sádla si osmahněte na plátky nakrájené žampiony.

Podávejte v hlubokém talíři – na pyré dejte kus masa, zalijte omáčkou a posypte žampiony.

Pokud budete chtít opravdu silnou omáčku, maso připravujte spolu s hovězími kostmi, ideálně morkovými. Nejdříve je s masem osmahněte na sádle a pak duste s ostatními surovinami.

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.