Recept na hovězí guláš s květákovými plackami » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

15-04-14-03

Hovězí guláš s květákovými plackami

15-04-14-03

Hovězí guláš s květákovými plackami

  , ,   , , , ,   , ,

Duben 22, 2015

Hodnotit recept
Hovězí guláš s květákovými plackami
5.0 2

Hovězí guláš je klasikou české kuchyně. Bohužel hodně lidí jeho chuť kazí použitím mouky při zahušťování. A přitom na správný hustý guláš stačí dodržet 2 základní pravidla – cibule by mělo být minimálně stejné množství (co se týká objemu, ne váhy) jako masa a při jeho přípravě sáhněte raději po prorostlém mase (ideálně kližka) než třeba po libovém zadním. Tyto dvě ingredience a pomalé dušení zajistí, aby váš guláš byl krásně hustý i bez použití mouky 😉

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 3 hodin 30 minut
  • 15 minut

    3 hodin 30 minut

    3 hodin 45 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

800 g hovězí kližky

4 velké cibule

4 stroužky česneku

2 lžíce sádla

2 lžíce sladké papriky

1 lžíce majoránky

1 lžička drceného kmínu

sůl

pepř

1 velký květák

5 vajec

Postup

Ideální je začít s přípravou guláše den předem, protože jeho chuť je (jako u většiny omáček) nejlepší druhý a třetí den.

Nakrájejte si cibuli na střední kostičky (nijak pečlivě) a dejte ji opéct do většího hrnce (s větší plochou dna, prostě žádný úzký vysoký kastrol ;-)) na rozehřáté sádlo (nejdříve si rozehřejte hrnec, pak na něj dejte rozpustit sádlo a vzápětí přihoďte nakrájenou cibuli).

Teď přichází krok, který pro správnou chuť guláše není radno nijak uspěchávat. Stáhněte mírně plamen a cibuli opékejte za častého promíchání na vyšší střední výkon hezky dohněda (to trvá 15-30 minut).

Jakmile má cibule tu správnou barvu (zkaramelizovala, což dá guláši tu správnou chuť), přidejte maso nakrájené na kostičky (cca 3×3 cm) a 2 rozdrcené stroužky česneku.

Zvyšte teplotu na maximum a krátce maso osmahněte.

Přisypte trošku soli a pepře, 1 lžíci sladké papriky a lžičku drceného kmínu, promíchejte a vše zalijte cca vodou nebo vývarem tak, aby maso bylo jen jemně ponořené.

Hrnec přikryjte pokličkou, stáhněte plamen cca na čtvrtinový výkon a nechte vařit za občasné kontroly a promíchání cca 2 hodiny (v případě potřeby dolijte vodu nebo vývar).

Po 2 hodinách přidejte rozdrcené zbylé 2 stroužky česneku, 1 lžíci sladké papriky a majoránku, zvyšte mírně plamen a vše vařte za občasného promíchání další hodinu.

Během této poslední hodiny by vám mělo maso krásně změknout, cibule se rozpadne, klihovité části masa se rozvaří a tím se guláš krásně přirozeně zahustí.

Na závěr omáčku dosolte a opepřete podle chuti.

Před podáváním si připravte květákové placičky.

Postupujte naprosto stejně jako v tomto receptu, květákovou směs ale jen osolte a opepřete (maximálně můžete přidat trošku majoránky).

Placičky vytvořte z dávek, které odpovídají přibližně jedné vrchovaté lžíci. Pro 4 strávníky bude nutné použít při pečení 2 plechy.

Guláš podávejte s teplými květákovými placičkami, posypaný nakrájenou čerstvou cibulí. Dobrou chuť 😉

00:00

18 Recenzí / komentářů

Danwe

Únor 15, 2016

Ačkoliv jsme příznivci blogu už nějaký ten pátek, guláš jsme vařili úplně poprvé. Nadchli nás i květákové placky,takže se začínáme těšit na zimní večery. Tohle jídlo totiž bude jejich pravidelnou součástí 🙂

Lucie

Únor 15, 2016

Tak to mám radost. Vyzkoušej i ty dýňové placky, začíná dýňová sezóna a přes zimu vydrží

Danwe

Únor 15, 2016

Určitě vyzkouším, díky za tip 🙂

Monika

Únor 15, 2016

Blog jsem objevila teprve nedávno a musím říci, že mě hned nadchnul nejen spoustou zajímavých receptů, ale obzvlášť jejich detailně popsaným postupem přípravy s množstvím velmi nápomocných vychytávek, čímž jsem ztratila obavy z vaření i pro mě náročnějších chodů a hned jsem se pustila do vaření a Váš guláš už rozvoněl celý dům, takže velké díky! 🙂

Lucie

Únor 15, 2016

Jé, Moniko, moc díky! Udělala jste mi obrovskou radost. Jako vážně, normálně se tu usmívám blahem 😉

Lucie

Únor 15, 2016

Takže já díky 😀

Monika

Únor 15, 2016

Není vůbec zač, zasloužíte si to! Dnes zkouším celerové hranolky a česnekovou majonézu :-). Guláš už je snědený a všichni jsme si na něm moc pochutnali, akorát manžel, jakožto strávník zvyklý k omáčce si dát alespoň pět knedlíku ( ty knedlíky mu doufám časem taky vymluvím!), tak se dožadoval ještě více omáčky. Mohla bych poprosit o radu, jak udělat více omáčky bez toho abych ji zahušťovala moukou? Když přidám třeba jen více vývaru, tak myslím, že omáčka bude asi moc řídká. Předem moc děkuji za odpověď a hezký večer! 🙂

Lucie

Únor 15, 2016

Víc omáčky vám udělá víc cibule. Hlavně jí na začátku osmahněte pořádně dohněda, ať dá omáčce výraznou chuť. Dobrou variantou je udělat třeba ragú, teda do guláše přidat zeleninu nebo houby. A pokud už vážně nutně budete potřebovat omáčku zahustit, použijte trošku tapiokové mouky.

Eva Kautznerová

Únor 15, 2016

Krásný recept 🙂 pracuju na něm .. jen se chci zeptat, opravdu se dá majoránka a pak se ještě hodinu vaří? .. mě maminka vždycky říkavala že ta ma byt az na konec, ze to jidlo potom zhořkne. díky ….

Lucie

Únor 15, 2016

Osobně dávám majoránku během vaření, aby se chuť dostala do celého jídla a pak ještě trošku těsně před dovařením, aby byla její chuť a vůně výrazná. Nikdy mi nezhořkla.

Eva Kautznerová

Únor 15, 2016

Oki díky moc 🙂 už „jen“ 2,5 hodiny a je to hotovo. Díky za skvělé recepty, Paleo snadno je muj oblibeny webv poslední době! Klobouk dolů! Krásně napsané recepty, skvěla naaranžovaná a vyfocená jídla, radost pohledět! A různá užitečná doporučení, kde co kupovat /dneska se chystám do DM pro hořčici-přimlouvám se do tipů na nákupy za nás mimopražské – tzn DM a Lidl a jine jsou skvele tipy/ a jiné … Díky Vám si rozšiřuji obzory. Jste skvělá!

Lucie

Únor 15, 2016

Evi, já díky moc za pochvalu. Mám vždycky obrovskou radost, když takhle zjistím, že moje snažení má nějaký význam 🙂 Samozřejmě vidím čísla návštěvnosti, ale když mi takhle někdo napíše, že mu můj blog pomáhá, vždycky mě to motivuje pokračovat. Takže vážně moc díky 🙂

Nina

Duben 1, 2016

Tenhle gulášek i s placičkami jsem zkoušela poměrně nedávno, ale hned mi bylo jasné, že jinak už nikdy guláš vařit nebudu 😀 🙂

LG

Lucie

Duben 1, 2016

Ani nevíš, jak mě těší, že ti chutnalo 🙂

Tomáš

Duben 7, 2016

Můj první guláš. Použil jsem ho jako druhé jídlo při dodržování Warrior diet. Moc mi chutnal, chválu sklidil i u taťky 🙂 Děkuji

LG

Lucie

Duben 7, 2016

Já díky za komentář. Takové mě vždycky potěší 🙂

Hanka

Listopad 21, 2016

Vynikající gulášek!!!První co sem kdy dělala a vím,že jiný dělat nebudu a v kombinaci s plackami bezkonkurenční!!!i manžel si moc pochutnal!

LG

Lucie

Listopad 23, 2016

To mám radost, že chutná. Jste zlatá, že jste napsala. Díky moc.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation