Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Gravlax

Gravlax

  , , ,   , , , , ,   , ,

Hodnotit recept
Gravlax
0.0 0

Gravlax nebo také Gravad lax je typické skandinávské jídlo, které se podává při slavnostnějších příležitostech. Jeho název v překladu znamená „pohřbený losos“, protože se dříve pro jeho přípravu používalo zakopání do písku. Nebojte, nikam do stavebnin nebo na dětské píškoviště vás honit nebudu 😀 Stačí lososa nechat odležet 2 dny v lednici a budete mít na stole „skvost“, který vás překvapí nejen svojí úžasnou barevností, ale také skvělou chutí. Ideální jídlo třeba na silvestrovskou oslavu, co říkáte? 😉

  • Příprava: 20 hodin
  • 20 hodin

    20 hodin

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

Gravlax

500 g čerstvého lososa (nejlépe vykostěný filet, s kůží)

6 lžiček soli

60 g čerstvé červené řepy

6 cm čerstvého křenu

1/2 lžičky sušené citronové kůry

2 hrsti nasekaného čerstvého kopru

Hořčičná zálivka

3 lžíce olivového oleje

1 lžíce jablečného octa

2 lžíce dijonské hořčice

1 lžička kokosového cukru (popř. medu, xylitolu apod., u Whole30 varianty vynechat)

1 lžíce nasekaného čerstvého kopru

  • Příprava: 20 hodin
  • 20 hodin

    20 hodin

  • Množství: 4 porce

Postup

Rybí filet opláchněte a osušte ubrouskem.

Rukou přijeďte po povrchu a kde nahmatáte kosti, tak je pomocí pinzety vytáhněte.

Kůži nechte na rybě (budeme jí odstraňovat až před samotnou přípravou).

Nastrouhejte si najemno oloupaný čerstvý křen a červenou řepu.

Smíchejte je s 6 lžičkami soli, citrónovou kůrou (používám bio sušenou, kůru z normálních citrónů nepoužívejte, jsou chemicky ošetřené) a 2 hrstmi drobně nakrájeného kopru.

Vzniklou směsí pomažte rybí maso (kůži můžete vynechat).

Vložte do vhodné nádoby a zakryjte potravinářskou fólií. Na rybu položte něco těžšího, aby během marinování pustila vodu (já použila 2 litrová balení kokosového mléka AroyD, hodit se ale budou třeba i dvě těžší kuchařské knihy 😉 ).

Dejte do lednice uležet na 2-3 dny.

V den podávání si připravte hořčičnou omáčku.

Do malé uzavíratelné nádobky vložte všechny ingredience a pak třesením promíchejte.

Vyjměte rybu z lednice, pomocí nože odstraňte kůži a maso krátce opláchněte, abyste odstranili marinovací směs.

Lososa dobře osušte ubrouskem a pak pomocí perfektně ostrého nože nakrájejte proti vláknu na co nejslabší plátky.

Ty naaranžujte na talíř a pokapejte hořčičnou zálivkou.

Podávejte s lněnými krekry, které se nejvíce blíží skandinávskému křupavému chlebu.

Zaručených receptů na ten „jediný správný“ gravlax je asi tolik, jako v Čechách na svíčkovou. Nicméně, základ je stále stejný – kvalitní čerstvý losos, sůl a kopr. Zbytek už se může recept od receptu lišit. Zajímavým zpestřením pro ty, kteří jedí primal, může být nahrazení hořčičného dipu zakysanou smetanou s koprem, se solí a pepřem. Lososa lze při nakládání pokapat cca 1-2 panáky vodky. To jsem v receptu pro co největší přiblížení pravidlům palea vynechala, vy klidně nemusíte být tak striktní 😉

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.