Gravlax
Gravlax
Hlavní jídla, Omáčky, dipy, Ryby, Snacky Bez lepku, Bez vajec, Low Carb, Paleo, Primal, Whole30 bylinky, ryby, zelenina
2014-12-15
Ohodnotit receptGravlax nebo také Gravad lax je typické skandinávské jídlo, které se podává při slavnostnějších příležitostech. Jeho název v překladu znamená „pohřbený losos“, protože se dříve pro jeho přípravu používalo zakopání do písku. Nebojte, nikam do stavebnin nebo na dětské píškoviště vás honit nebudu 😀 Stačí lososa nechat odležet 2 dny v lednici a budete mít na stole „skvost“, který vás překvapí nejen svojí úžasnou barevností, ale také skvělou chutí. Ideální jídlo třeba na silvestrovskou oslavu, co říkáte? 😉
- Příprava: 20 hodin
-
20 hodin
20 hodin
- Množství: 4 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště
Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.
Suroviny
Gravlax
500 g čerstvého lososa (nejlépe vykostěný filet, s kůží)
6 lžiček soli
1/2 lžičky sušené citronové kůry
2 hrsti nasekaného čerstvého kopru
Hořčičná zálivka
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce jablečného octa
1 lžička kokosového cukru (popř. medu, xylitolu apod., u Whole30 varianty vynechat)
- Příprava: 20 hodin
-
20 hodin
20 hodin
- Množství: 4 porce
Postup
Rybí filet opláchněte a osušte ubrouskem.
Rukou přijeďte po povrchu a kde nahmatáte kosti, tak je pomocí pinzety vytáhněte.
Kůži nechte na rybě (budeme jí odstraňovat až před samotnou přípravou).
Nastrouhejte si najemno oloupaný čerstvý křen a červenou řepu.
Smíchejte je s 6 lžičkami soli, citrónovou kůrou (používám bio sušenou, kůru z normálních citrónů nepoužívejte, jsou chemicky ošetřené) a 2 hrstmi drobně nakrájeného kopru.
Vzniklou směsí pomažte rybí maso (kůži můžete vynechat).
Vložte do vhodné nádoby a zakryjte potravinářskou fólií. Na rybu položte něco těžšího, aby během marinování pustila vodu (já použila 2 litrová balení kokosového mléka AroyD, hodit se ale budou třeba i dvě těžší kuchařské knihy 😉 ).
Dejte do lednice uležet na 2-3 dny.
V den podávání si připravte hořčičnou omáčku.
Do malé uzavíratelné nádobky vložte všechny ingredience a pak třesením promíchejte.
Vyjměte rybu z lednice, pomocí nože odstraňte kůži a maso krátce opláchněte, abyste odstranili marinovací směs.
Lososa dobře osušte ubrouskem a pak pomocí perfektně ostrého nože nakrájejte proti vláknu na co nejslabší plátky.
Ty naaranžujte na talíř a pokapejte hořčičnou zálivkou.
Podávejte s lněnými krekry, které se nejvíce blíží skandinávskému křupavému chlebu.
Zaručených receptů na ten „jediný správný“ gravlax je asi tolik, jako v Čechách na svíčkovou. Nicméně, základ je stále stejný – kvalitní čerstvý losos, sůl a kopr. Zbytek už se může recept od receptu lišit. Zajímavým zpestřením pro ty, kteří jedí primal, může být nahrazení hořčičného dipu zakysanou smetanou s koprem, se solí a pepřem. Lososa lze při nakládání pokapat cca 1-2 panáky vodky. To jsem v receptu pro co největší přiblížení pravidlům palea vynechala, vy klidně nemusíte být tak striktní 😉
Sdílejte recept s přáteli
Už nikdy vám žádný nový recept neuteče
Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.
0 Recenzí / komentářů
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..