Zdravý recept na gravlax » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

2014-12-14-14-59-30

Gravlax

2014-12-14-14-59-30

Gravlax

  , , ,   , , , , ,   , ,

Prosinec 15, 2014

Hodnotit recept
Gravlax
0.0 0

Gravlax nebo také Gravad lax je typické skandinávské jídlo, které se podává při slavnostnějších příležitostech. Jeho název v překladu znamená „pohřbený losos“, protože se dříve pro jeho přípravu používalo zakopání do písku. Nebojte, nikam do stavebnin nebo na dětské píškoviště vás honit nebudu 😀 Stačí lososa nechat odležet 2 dny v lednici a budete mít na stole „skvost“, který vás překvapí nejen svojí úžasnou barevností, ale také skvělou chutí. Ideální jídlo třeba na silvestrovskou oslavu, co říkáte? 😉

  • Příprava: 20 hodin
  • 20 hodin

    20 hodin

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

Gravlax

500 g čerstvého lososa (nejlépe vykostěný filet, s kůží)

6 lžiček soli

60 g čerstvé červené řepy

6 cm čerstvého křenu

1/2 lžičky sušené citronové kůry

2 hrsti nasekaného čerstvého kopru

Hořčičná zálivka

3 lžíce olivového oleje

1 lžíce jablečného octa

2 lžíce dijonské hořčice

1 lžička kokosového cukru (popř. medu, xylitolu apod., u Whole30 varianty vynechat)

1 lžíce nasekaného čerstvého kopru

Postup

Rybí filet opláchněte a osušte ubrouskem.

Rukou přijeďte po povrchu a kde nahmatáte kosti, tak je pomocí pinzety vytáhněte.

Kůži nechte na rybě (budeme jí odstraňovat až před samotnou přípravou).

Nastrouhejte si najemno oloupaný čerstvý křen a červenou řepu.

Smíchejte je s 6 lžičkami soli, citrónovou kůrou (používám bio sušenou, kůru z normálních citrónů nepoužívejte, jsou chemicky ošetřené) a 2 hrstmi drobně nakrájeného kopru.

Vzniklou směsí pomažte rybí maso (kůži můžete vynechat).

Vložte do vhodné nádoby a zakryjte potravinářskou fólií. Na rybu položte něco těžšího, aby během marinování pustila vodu (já použila 2 litrová balení kokosového mléka AroyD, hodit se ale budou třeba i dvě těžší kuchařské knihy 😉 ).

Dejte do lednice uležet na 2-3 dny.

V den podávání si připravte hořčičnou omáčku.

Do malé uzavíratelné nádobky vložte všechny ingredience a pak třesením promíchejte.

Vyjměte rybu z lednice, pomocí nože odstraňte kůži a maso krátce opláchněte, abyste odstranili marinovací směs.

Lososa dobře osušte ubrouskem a pak pomocí perfektně ostrého nože nakrájejte proti vláknu na co nejslabší plátky.

Ty naaranžujte na talíř a pokapejte hořčičnou zálivkou.

Podávejte s lněnými krekry, které se nejvíce blíží skandinávskému křupavému chlebu.

Zaručených receptů na ten „jediný správný“ gravlax je asi tolik, jako v Čechách na svíčkovou. Nicméně, základ je stále stejný – kvalitní čerstvý losos, sůl a kopr. Zbytek už se může recept od receptu lišit. Zajímavým zpestřením pro ty, kteří jedí primal, může být nahrazení hořčičného dipu zakysanou smetanou s koprem, se solí a pepřem. Lososa lze při nakládání pokapat cca 1-2 panáky vodky. To jsem v receptu pro co největší přiblížení pravidlům palea vynechala, vy klidně nemusíte být tak striktní 😉

00:00

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation