📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Gravlax

Gravlax

  , , ,   , , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Gravlax
5.0 2

Gravlax nebo také Gravad lax je typické skandinávské jídlo, které se podává při slavnostnějších příležitostech. Jeho název v překladu znamená „pohřbený losos“, protože se dříve pro jeho přípravu používalo zakopání do písku. Nebojte, nikam do stavebnin nebo na dětské píškoviště vás honit nebudu 😀 Stačí lososa nechat odležet 2 dny v lednici a budete mít na stole „skvost“, který vás překvapí nejen svojí úžasnou barevností, ale také skvělou chutí. Ideální jídlo třeba na silvestrovskou oslavu, co říkáte? 😉

  • Příprava: 20 hodin
  • 20 hodin

    20 hodin

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

Gravlax

500 g čerstvého lososa (nejlépe vykostěný filet, s kůží)

6 lžiček soli

60 g čerstvé červené řepy

6 cm čerstvého křenu

1/2 lžičky sušené citronové kůry

2 hrsti nasekaného čerstvého kopru

Hořčičná zálivka

3 lžíce olivového oleje

1 lžíce jablečného octa

2 lžíce dijonské hořčice

1 lžička kokosového cukru (popř. medu, xylitolu apod., u Whole30 varianty vynechat)

1 lžíce nasekaného čerstvého kopru

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 20 hodin
  • 20 hodin

    20 hodin

  • Množství: 4 porce

Postup

Rybí filet opláchněte a osušte ubrouskem.

Rukou přijeďte po povrchu a kde nahmatáte kosti, tak je pomocí pinzety vytáhněte.

Kůži nechte na rybě (budeme jí odstraňovat až před samotnou přípravou).

Nastrouhejte si najemno oloupaný čerstvý křen a červenou řepu.

Smíchejte je s 6 lžičkami soli, citrónovou kůrou (používám bio sušenou, kůru z normálních citrónů nepoužívejte, jsou chemicky ošetřené) a 2 hrstmi drobně nakrájeného kopru.

Vzniklou směsí pomažte rybí maso (kůži můžete vynechat).

Vložte do vhodné nádoby a zakryjte potravinářskou fólií. Na rybu položte něco těžšího, aby během marinování pustila vodu (já použila 2 litrová balení kokosového mléka AroyD, hodit se ale budou třeba i dvě těžší kuchařské knihy 😉 ).

Dejte do lednice uležet na 2-3 dny.

V den podávání si připravte hořčičnou omáčku.

Do malé uzavíratelné nádobky vložte všechny ingredience a pak třesením promíchejte.

Vyjměte rybu z lednice, pomocí nože odstraňte kůži a maso krátce opláchněte, abyste odstranili marinovací směs.

Lososa dobře osušte ubrouskem a pak pomocí perfektně ostrého nože nakrájejte proti vláknu na co nejslabší plátky.

Ty naaranžujte na talíř a pokapejte hořčičnou zálivkou.

Podávejte s lněnými krekry, které se nejvíce blíží skandinávskému křupavému chlebu.

Zaručených receptů na ten „jediný správný“ gravlax je asi tolik, jako v Čechách na svíčkovou. Nicméně, základ je stále stejný – kvalitní čerstvý losos, sůl a kopr. Zbytek už se může recept od receptu lišit. Zajímavým zpestřením pro ty, kteří jedí primal, může být nahrazení hořčičného dipu zakysanou smetanou s koprem, se solí a pepřem. Lososa lze při nakládání pokapat cca 1-2 panáky vodky. To jsem v receptu pro co největší přiblížení pravidlům palea vynechala, vy klidně nemusíte být tak striktní 😉

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

6 Recenzí / komentářů

Dagmar Hudecova

27 prosince, 2021

Robila som ho pred par dnami, namiesto kôpru som dala petržlenovú vňať a pridala do zmesi aj erythritol.
Je perfektny

Lucka

27 prosince, 2021

Moc ráda čtu, že chutnalo ❤️ Hodně lidí se ho úplně zbytečně bojí 🙂

Marie

15 října, 2022

Dobrý den,včera jsem si lososa naložila, ale koukám že u všech obdobných receptů je tam vždy přidáván cukr, nebude v tomto receptu chybět? Děkuji.

Lucka

15 října, 2022

Dobrý den, cukr (stejně jako sůl) působí jako konzervant. Na svých stránkách v receptech ale cukr nepoužívám, proto není ani tady. Chuť je i tak skvělá, slibuju 🙂
Každopádně, pokud se cukru striktně nevyhýbáte a obáváte se, že by vám sladká chuť ve výsledku chyběla, můžete ho ještě teď dodatečně přidat.

Alice

26 října, 2022

Taky se do toho pustim, recept zni velmi zajimave. Prekvapilo me mnozstvi soli, uz jsem ho jednou delala, ale pouzila jsem skoro kilo soli, losos byl v ni opravdu pohrben, vy mate jen 6 lzicek

Lucka

26 října, 2022

Ono se to nezdá, ale lososa je celkem málo a soli zase poměrně hodně 🙂 Ale uvidíte sama při přípravě a můžete klidně podle potřeby a intuice přidat. Soli je s ostatními surovinami (řepa, křen, kopr) potřeba tolik, aby byl losos směsí kompletně pokrytý. Maso má schopnost soli absorbovat jen určité množství, vše ostatní už je “navíc” a na výsledek vliv nijak nemá.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky