NOVINKA: Osobní motivační karty ke stažení zdarma 👉🏻 Více informací
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Kuřecí korma

Kuřecí korma

  ,   , , , , ,   , , , , , ,

Ohodnotit recept
Kuřecí korma
5.0 2

Pokud máte rádi indická jídla nebo se prostě jen nebojíte na talíři trošku experimentovat, tenhle recept určitě vyzkoušejte. Kuřecí korma patří mezi nejoblíbenější druhy indických curry. Možná i díky tomu, že není vůbec pálivá a proto chutná i těm, kteří se jinak pikantním indickým jídlům vyhýbají.

  • Příprava: 12 hodin
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 12 hodin

    30 minut

    12 hodin 30 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

MASO

600 g kuřecího masa (stehenní či prsní řízky)

100 ml kokosového mléka

1 lžička mleté kurkumy

1 lžička sladké papriky

2 lžičky koření garam masala

volitelně - chilli koření podle chuti

sůl

CURRY

40 g loupaných mandlí

25 g ghee

300 g cibule

4 stroužky česneku

20 g čerstvého zázvoru

1 lžička mleté kurkumy

1 lžička mletého římského kmínu

0,5 lžičky mletého kardamomu

400 ml kokosového mléka

voda nebo vývar podle potřeby

SERVÍROVÁNÍ

4 porce květákové rýže

20 g loupaných mandlí (nejlépe plátky)

1 hrst čerstvého koriandru

  • Příprava: 12 hodin
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 12 hodin

    30 minut

    12 hodin 30 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

MASO

Alespoň na 30 minut (ideálně přes noc) naložte na kousky nakrájené maso do marinády připravené z kokosového mléka, kurkumy, sladké papriky, garam masala a případně i trošky chilli.

Těsně před přidáním na pánev směs osolte a dobře promíchejte.

CURRY (OMÁČKA)

Ideálně si předem na 8-12 hodin namočte mandle do mírně osolené vody. Nejen že budou lépe stravitelné, ale půjdou i lépe rozmixovat. Pokud na to nemáte čas, použijte případně do omáčky čisté mandlové máslo nebo mandle nahraďte kešu ořechy, které jsou měkčí a jdou snadněji rozmixovat dohladka (kešu ořechy by měly být v ideálním případě namočené 4 hodiny).

V široké pánvi rozehřejte na vyšší teplotu ghee a zprudka v něm orestujte namarinované maso. Nemělo by se dusit ve vlastní šťávě, ale hezky opéct dozlatova. Proto ho nedávejte do nedostatečně rozehřátého tuku a také ho raději opečte v dávkách a ne všechno najednou.

Opečené kousky masa vyjměte z pánve a dejte zatím stranou.

V tuku, který v pánvi zbyl, za častého promíchání dohněda opečte nadrobno nakrájenou a osolenou cibuli. Nepospíchejte, ať se nespálí, ale restujte dostatečně dlouho, aby měla by mít výraznou karamelovou barvu a dodala pak omáčce chuť.

K opečené cibuli přidejte rozdrcený česnek a drobounce nakrájený nebo nastrouhaný zázvor. Za stálého míchání nechte rozvonět.

Přisypte kurkumu, mletý římský kmín a kardamom. Velmi krátce orestujte.

Do pánve přilijte kokosové mléko, ve kterém jste co nejvíce dohladka rozmixovali slité namočené mandle (případně kešu nebo mandlové máslo).

Obsah pánve nechte pár minut projít varem a pak ještě jednou pomocí ponorného mixéru rozmixujte.

Omáčku podle potřeby případně nařeďte troškou vody nebo vývaru.

Osolte podle chuti.

Přisypte opečené kostky masa a krátce prohřejte.

SERVÍROVÁNÍ

Kuřecí kormu podávejte s předem připravenou květákovou rýží a na talíři posypte nasucho opraženými kousky mandlí a lístky koriandru.

Recept prošel dodatečnou úpravou, proto se komentáře nemusí shodovat s jeho aktuální verzí.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota740 kcal / 2950 kJ
Sacharidy21 g
Tuky50 g
Bílkoviny40 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




6 Recenzí / komentářů

Petra Lysková

26 dubna, 2017

Dobrý den Lucie,
tak jsem včera kormu podle Vašeho receptu vařila a byla výborná, i muži chutnalo 🙂 Jako přílohu jsem zvolila kolečka mrkve v páře a ladilo to krásně. Jen jsem teda dala o lžičku méně kurkumy a i tak mi to přišlo dost. O kurkumě vím, že je nahořklá a občas ji při vaření používám, takže pro nás tato chuť není úplně nová. Není možné, že bych měla kurkumu staršího data, která by byla tím pádem hořčejší než obvykle? 🙂
Děkuji za další báječný recept a přeji mnoho štěstí 🙂

Lucie

26 dubna, 2017

Dobrý den, Petro. Mám radost, že se recept vydařil a chutnalo.
S tou kurkumou máte pravdu, že je asi trošku naddimenzovaná 😉 Když ono je to u toho dávkování na lžičky u koření hrozně těžké – každý má doma lžičku jinak velkou, jednou ji naberete vrchovatou, jindy zarovnanou. A ejhle, hned to udělá rozdíl několika gramů, což je u koření sakra znát. Nicméně, máte pravdu, že každá kurkuma (to ostatně všechno koření) časem ztrácí svoji původní chuť a mění se chuťově i barevně.

Veru

29 června, 2018

Daly by se prosím u tohoto receptu určit výživové hodnoty? Já se přiznám, že u takto složeného jídla si nejsem vůbec jistá, jak to spočítat na jednu porci. Děkuji

Lucie

1 července, 2018

Doplněno 🙂

Veru

2 července, 2018

děkuji moc 🙂 už se moc těším na aplikaci na ios

Lucie

2 července, 2018

Moc rádo se stalo 🙂 Ani nevíte, jak moc se těším já.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0