🗓 Nový kalendář pro rok 2023 je tu. Pozor, omezený počet kusů! Prolistovat kalendář
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Bylinková vepřová pečeně (karé)

Bylinková vepřová pečeně (karé)

  ,   , , , , , ,   ,

Ohodnotit recept
Bylinková vepřová pečeně (karé)
0.0 0

Vepřová pečeně (karé) je na pohled tak krásné a libové maso! A pak se občas stane, že na vás ve výsledku z talíře kouká "sušinka", na které by se dal zlámat jídelní nůž 😀 Komu by se to nestalo? Mně tedy rozhodně velmi často! Ale ne s tímto receptem. Stačí maso orestovat, péct na nižší teplotu a pak krájet na tenounké plátky. Lahůdka ❤️

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina 5 minut
  • 15 minut

    1 hodina 5 minut

    1 hodina 20 minut

  • Množství: 5 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




Suroviny

1 kg vepřové pečeně (karé) bez kosti, v celku

1 hrst čerstvého rozmarýnu, tymiánu, oregána atd.

10 g sádla nebo ghee

sůl

pepř

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina 5 minut
  • 15 minut

    1 hodina 5 minut

    1 hodina 20 minut

  • Množství: 5 porcí

Postup

Maso osušte papírovým ubrouskem a na kuchyňském prkénku ze všech stran vyválejte ve směsi nadrobno nasekaných bylinek, nahrubo umletého pepře a soli.

Pánev rozehřejte na maximální teplotu, přidejte tuk a následně v něm zprudka a krátce dozlatova opečte připravené maso.

Nezakryté opečené karé vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte cca 60 minut.

Vepřovou pečeni vyjměte z trouby, zakryjte alobalem a před nakrájením nechte cca 10 minut odpočívat.

Podávejte s oblíbenou přílohou (například pečenými batáty nebo dýní, celerovým pyré aj.), volitelně doplněné ochucenou majonéza (bylinkovou, česnekovou, křenovou aj.).

Maso uložené v lednici vydrží několik dní, lze ho i zamrazit. Krájejte ho ale až těsně před podáváním, aby zbytečně nevyschlo.

TIPY

Při nákupu vybírejte takové kousky karé, které nejsou zcela zbavené povrchového tuku. Ten maso při pečení chrání před zbytečným vysušením.

Pokud budete měnit množství masa, upravte i dobu pečení. Pro karé v celku platí, že pro dosažení bezpečné vnitřní teploty je na každých 500 g masa potřeba cca 30 minut v troubě při 150 °C.

Během přípravy (ať už na pánvi nebo v troubě) do pečeně nepíchejte vidličkou.

Při odpočívání přidejte do vypečené šťávy pod masem pár tenkých plátků másla a nechte rozpustit. Případně výpek doplňte vývarem a volitelně i smetanou ke šlehání. Směsí zalijte například orestovaný česnek, cibuli či houby a povařte do zhoustnutí. Skvělou chuť výpeku dodá i troška dijonské hořčice. Uvedené varianty volte podle svého stravovacího stylu.

Vepřové karé je libové maso, které se velmi snadno vysuší. Proto zbytečně neprodlužujte dobu pečení v troubě, při podávání ho krájejte spíše na tenké plátky a na talíři doplňte výpekem nebo dipem.

Upečeným masem nakrájeným na tenké plátky můžete spolu se zeleninou a nějakým oblíbeným dresinkem naplnit špenátové tortilly z mandlové mouky nebo tenké vaječné omelety.

Obdobným způsobem lze upéct i vepřovou panenku.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/5 podle receptu
Energetická hodnota380 kcal / 1570 kJ
Sacharidy0 g
Tuky22 g
Bílkoviny46 g

Líbil se vám recept? Pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky