Nová SVĚŽÍ KUCHAŘKA právě teď v předprodeji za akční cenu! Prozkoumat
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Poctivý boršč

Poctivý boršč

  , ,   , , , , ,   , , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Poctivý boršč
5.0 4

Tohle úžasně barevné jídlo je přesně ten správný zástupce kategorie polévek „pro těhotné a kojící matky“ 😀 Tak se totiž už tradičně u nás doma říká všem polévkám, ve kterých stojí lžíce. Čeština má pro ně svůj vlastní název - přesnídávkové. Ale to nezní tak výstižně, no ne? Zkrátka, až budete mít chuť se zahřát miskou pořádné husté výživné polévky, která snadno nahradí hlavní chod, tohle je super volba ❤️ Příprava nějaký čas zabere... Ale ta chuť rozhodně stojí za to!

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 4 hodin
  • 15 minut

    4 hodin

    4 hodin 15 minut

  • Množství: 6 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

1 kg hovězích kostí

500 g hovězího masa - přední, kližka, krk, hrudí atd.

250 g bílého hlávkového zelí (případně 150 g kysaného - viz TIPY)

100 g petržele

150 g celeru

200 g mrkve

500 g červené řepy

4 bobkové listy

15 kuliček nového koření

20 kuliček celého pepře

2 l vody

60 ml jablečného octa

20 g sádla

100 g cibule

20 g sladké papriky

50 g rajčatového protlaku

1 menší svazek čerstvého kopru

150 g tučné zakysané smetany *

sůl

pepř

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 4 hodin
  • 15 minut

    4 hodin

    4 hodin 15 minut

  • Množství: 6 porcí

Postup

I když se tradičně boršč připravuje jen na plotně, vřele doporučuji část přesunout do trouby. Má to několik výhod - předpečením masa, kostí a zeleniny získáte chuťově výraznější vývar a červená řepa neztratí delším varem svoji nádhernou barvu. Pokud se vám ale přeci jen nechce trouba roztápět, postup najdete v TIPECH na konci receptu.

PŘÍPRAVA

Hovězí kosti, maso, nenakrájené hlávkové zelí, oloupanou (ale v celku) petržel, celer a mrkev vložte do většího pekáče.

Přidejte také neoloupanou červenou řepu, každou natěsno zabalenou do alobalu.

Vše vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 20-30 minut. Zelenina by měla zezlátnout a opéct se ve šťávě, kterou pustí maso a kosti.

Pekáč vyjměte z trouby. Zabalenou řepu vraťte zpět a pečte ještě cca 1 hodinu. Pak ji vyjměte a zabalenou nechte vychladnout.

Opečené maso a kosti vyjměte z pekáče, vložte do velkého hrnce, přidejte bobkové listy, nové koření a celý pepř. Upečenou kořenovou zeleninu dejte zatím stranou.

Vypečené částečky po mase a zelenině by bylo škoda nechat jen tak být. Dodají polévce úžasnou chuť (jen pozor, nesmí být vyloženě spálené, pak by vývar zhořkl). Proto pečicí nádobu zalijte 0,5 litrem vroucí vody, vypečené kousíčky seškrábněte a nechte rozpustit.

Maso a kosti v hrnci zalijte 1,5 l studené vody, rozpuštěnými výpečky z pekáče a 2 lžícemi octa.

Přidejte také sůl, ale opatrně. Počítejte s tím, že část vody se vyvaří a chuť zkoncentruje.

Obsah hrnce přiveďte k varu. Pak stáhněte výkon plotýnky na nízký stupeň, hrnec zakryjte poklicí a nechte jemně probublávat cca 3 hodiny, dokud maso krásně nezměkne (mělo by jít vyloženě krájet lžící).

Zatímco se vaří vývar, nakrájejte upečenou zeleninu - zelí na nudličky, petržel, celer a mrkev na kostičky.

Rozbalte vychladlou červenou řepu, oloupejte ji a nakrájejte.

Až bude hovězí měkké, slijte přes síto připravený vývar. Mělo by ho být cca 1,5 litru.

Uvařené maso oberte od nadbytečného tuku či vaziva a nakrájejte na kousky (krájejte přes vlákna, aby se lépe jedlo).

Ve velkém hrnci rozehřejte za vyšší střední teploty sádlo a za častého míchání v něm dorůžova orestujte nadrobno nakrájenou a jemně osolenou cibuli.

Přidejte nudličky zelí, stonky kopru a minutku společně opékejte.

Obsah hrnce zasypte sladkou paprikou a tu za stálého míchání pár vteřin prohřejte.

Vmíchejte rajčatový protlak a celý základ polévky minutku restujte.

Obsah hrnce zalijte scezeným vývarem a cca 5 minut povařte.

Do polévky přisypte nakrájenou kořenovou zeleninu a podle potřeby krátce vařte do změknutí.

Vmíchejte kostičky řepy a maso. Již jen krátce prohřejte.

Odstraňte koprové stonky, polévku ochutnejte a podle potřeby osolte, opepřete a doplňte octem (cca 2 lžícemi).

Boršč podávejte horký, na talíři doplněný zakysanou smetanou (pro bezmléčnou verzi nakoukněte do TIPŮ) a najemno nasekaným koprem.

Jako mnoho jiných podobných jídel, i tato hustá polévka chutná nejlépe druhý či třetí den.

Uložená v lednici vydrží až týden, lze ji také zamrazit.

TIPY

Pokud se budete chtít vyhnout použití trouby, celý postup upravte. Maso a kosti uvařte bez předpečení a kořenovou polévkovou zeleninu orestujte spolu s cibulí na sádle. Řepu uvařte samostatně (celou, bez loupání) doměkka, oloupejte, nakrájejte a dál použijte, jak je uvedeno v základním receptu. Nevařte ji nakrájenou na kostičky přímo v polévce, protože delším varem změní svou barvu a boršč bude vypadat spíše jako gulášovka 🙂

Místo hovězího lze použít i kosti a maso vepřové. Ostatně i kousek bůčku přidaný do hovězího vývaru cca 90 minut před koncem je naprosto úžasná obměna.

Pro výrazné zkrácení přípravy můžete boršč připravit i z kvalitní klobásky a předem uvařeného vývaru. Dobře poslouží i zakoupená předvařená řepa v celku.

Pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům, můžete zakysanou smetanu vynechat (boršč bude skvělý i bez ní), nebo ji nahradit hrstkou kešu ořechů, které jste na 2-4 hodiny namočili do teplé vody, slili a rozmixovali dohladka s troškou studené vody, solí, pepřem a citrónovou šťávou nebo pár kapkami octa.

Do boršče se často přidávají i brambory. Pokud se jim nevyhýbáte, můžete je do polévky také přidat, případně je lze nahradit kostičkami kedlubny, vodnice, tuřínu či ředkve.

Místo čerstvého hlávkového zelí můžete do boršče přidat zelí kysané. U něj ale pozor na jednu vlastnost (platí to zejména pro úpravu na plotně) - jeho kyselost výrazně ovlivňuje konzistenci a rychlost vaření ostatní zeleniny (je potřeba více času a často se stává, že vnitřek kostičky zeleniny je měkký a na povrchu naopak tvrdý). Proto kysané zelí dobře propláchněte vodou a s jeho působením na ostatní zeleninu počítejte.

Kromě kopru lze boršč podávat s čerstvou petrželkou, nebo použít kopr nakládaný či mražený.

V bezmléčné, paleo či Whole30 verzi zakysanou smetanu vynechte, nebo ji nahraďte "smetanou" z kešu ořechů (viz TIPY).

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




8 Recenzí / komentářů

Daniela

19 února, 2017

Dobrý den, Lucko.
Boršč dělám léta podle mé babičky z Ukrajiny, ale tento určitě vyzkouším 🙂 Jen v postupu chybí ta řepa, která je v ingrediencích 😀 to je jistě jen „písařský šotek“, že?
Díky za skvělé recepty, vařím podle těch vašich už druhý rok.

Lucie

19 února, 2017

Dobrý den, Danielo. No vidíte to, chyba mezi klávesnicí a židlí 😀 Jdu to hned napravit, děkuju za upozornění!

Gabriela Paulová

8 května, 2017

Dobrý den, chtěla bych moc pochválit tento recept. Je to nesdělitené.. tudíž nutné vyzkoušet! Je prostě vynikající.. lepší jsem nejedela.
Děkuji za Vaše recepty, Lucko.

Lucie

8 května, 2017

Dobrý den, Gabrielo. Moc děkuji za pochvalu <3 Jenom ale taková drobnost – to vy jste vařila, takže slova chvály patří vám 😉

Nikola Holveková

25 listopadu, 2018

Výborný recept, můžu jen doporučit!

Lucie

25 listopadu, 2018

Moc díky za komentář <3 Mám radost, že chutnalo 🙂

Tereza

24 září, 2020

Otestovano a schvaleno nasimi detmi (1 a 4 roky) Oba si 2x pridali

Lucka

25 září, 2020

Pokud je nějaký recept schválen dětmi, neexistuje pro něj větší pochvala ❤️ Mám velkou radost, že chutnalo 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky