Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Brokolicová polévka

Brokolicová polévka

  ,   , , , , ,   , ,

Hodnotit recept
Brokolicová polévka
5.0 9

Brokolicovou polévku jsem vždy měla spojenou se smetanou či krémovým sýrem. Na Whole30 a v paleo jsou ale tyto potraviny zakázané, takže jsem se tomuto druhu polévky vyhýbala. Jenže víte co? Úplně zbytečně. Smetanu lze skvěle nahradit rozmixovaným vejcem. A ti z vás, kteří jedí primal, si ji klidně mohou zjemnit jednou lžící vysokoprocentní šlehačky či zakysané smetany. Věřím ale, že vám bude chutnat i bez toho 😉

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 15 minut
  • 10 minut

    15 minut

    25 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 brokolice

2 šalotky nebo 1 cibule

2 stroužky česneku

0,6 l vývaru

špetka muškátového oříšku

sůl

pepř

1 vejce

olivový olej nebo ghee

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 15 minut
  • 10 minut

    15 minut

    25 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Nejdříve si z brokolice odřízněte jednotlivé růžičky (ty rozlámejte na cca stejně velké kousky).

Košťál nevyhazujte. Odřízněte mu dřevnatý konec a oloupejte ho. Měl by vám zůstat krásně šťavnatý špalíček, který se konzistencí i chuťově hodně podobá kedlubně (podobnost je tu i při samotném loupání, dřevnatá slupka musí pryč).

Košťál si nakrájejte na tenké plátky, rozprostřete je na plech vyložený pečícím papírem, jemně zakapejte olivvým olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 160°C. Dobu pečení si uzpůsobte podle sebe, ale přibližně by to mělo vycházet nastejno s dokončením polévky.

Šalotky (v případě nouze je nahraďte 1 cibulí) nakrájejte najemno a nechte je zpěnit na olivovém oleji (ne zprudka, aby se vám nespálily).

Jakmile šalotka zesklovatí, přihoďte rozdrcený česnek a krátce osmahněte.

Do hrnce nalijte vývar (případně obyčejnou vodu, chuť bude ale méně výrazná), přidejte růžičky brokolice, muškátový oříšek a vařte cca 7-10 minut.

Pak vše rozmixujte pomocí ponorného mixéru.

Hrnec odstavte z plotny, do polévky rozklepněte 1 vejce a hned ho rozmixujte.

Polévku dochuťe solí a pepřem, v případě potřeby trošku nařeďte vodou.

Podávejte posypané plátky upečeného košťálu a klidně i kousky předem uvařeného či upečeného masa (na obrázku polévka s kousky vepřového masa z vývaru).

00:00

18 Recenzí / komentářů

Michal Sikora

Duben 16, 2016

Výborná

Lucie

Duben 16, 2016

🙂

Safira

Leden 31, 2017

Recept je jednoduše výborný! Jsem taktéž smetanový typ, ale nahradit jí mixovaným vejcem by mě v životě nenapadlo. S tímto receptem se může rovnat snad už jen tento, https://srecepty.cz/clanky/brokolice-na-4-zpusoby který dává jen o něco větší důraz na brokolici samotnou, bez vajíček. Vhodná pro ty, kteří nemají třeba vejce rádi (jako je můj dlouholetý známý). Vřele a chutně doporučuji zkusit i kombinaci obou receptů! 🙂

Miroslav

Listopad 24, 2017

Naprostá fantazie….
🙂

Lucie

Listopad 25, 2017

Pochvala patří tomu, kdo vařil 🙂

Radka

Leden 25, 2018

Naprosto skvělá, jedli jsme ji všichni. 🙂

Lucie

Leden 25, 2018

To mám radost, díky za zprávu 🙂

Hanka

Únor 19, 2018

Vynikající 🙂
máme ji jako rodinný recept.
Děkuji, ráda se na Vaše stránky vracím.

Lucie

Únor 20, 2018

Moc děkuju za pochvalu a ještě víc za to, že se ke mně vracíte. To je totiž úplně to nejlepší ohodnocení toho, co dělám. Děkuju 🙂

Renata Příbková

Duben 1, 2018

Děkuji za inspiraci, dnes jsem si jej uvařila a jedním slovem: vynikající 🙂 Děkuji

Lucie

Duben 2, 2018

Mám radost, že chutnalo. Díky za komentář.

Arlet

Duben 28, 2018

Ta z Letní kuchařky je lepší O:-). Z počátku mi teda přišla taková nedomrlá, ale když jsem do ni přidala ten boží kyselkavý krém, chutě se krásně prolnuly a byla uplně mňamozní. Neměla jsem vývar, tak jsem použila jen vodu s lžičkou sušené brokolice a porku, a taky to šlo 🙂

Momentálně se učím jíst polévky. Něco mi říká, že s Vašimi recepty to nebude ani tak složité 🙂

Lucie

Duben 29, 2018

Některé polévky chutnají nejlépe až po vychladnutí a následném ohřátí. Moc tomu nerozumím, ale funguje to téměř vždy. A hodně udělá právě ten vývar, ten dodává zeleninovým polévkou výraznější chuť 🙂
Já polévky naprosto miluju! Neumím si bez nich představit chladnější část roku 🙂 Tak doufám, že tahle moje láska bude v receptech znát a že vám pomůže najít stejné nadšení pro polévky, jako mám já <3

Arlet

Duben 30, 2018

Děkuji za rady, je pravda, že včera chutnala ještě lépe, a to jsem myslela, že to už ani nejde 🙂
S vývarem určitě vyzkouším 🙂

Kristýna

Listopad 26, 2018

Nejlepší recept na brokolicovou polívku!!! Opravdu vynikající.❤️❤️

Lucie

Listopad 26, 2018

Výsledek je vždy jen tak dobrý, jak je šikovný ten, kdo ho vaří 🙂 Takže pochvala patří vám <3 Mám radost, že chutnalo 🙂

Janulka

Květen 13, 2019

Ďalší super odskúšaný recept z Vašej diele. Harmónia chuti a pôžitku.
Super. Veľmi chutná polievočka a to zahustenie vajíčkom jej dodalo punc dokonalosti.
Veľké ďakujem za skvelú kulinársku inšpiráciu. 🙂

Lucie

Květen 14, 2019

To já děkuju 🙂 Mám velkou radost, že chutnalo.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.