Bůček dušený v kokosové vodě » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

bucek-v-kokosove-vode

Bůček dušený v kokosové vodě

bucek-v-kokosove-vode

Bůček dušený v kokosové vodě

  ,   , , , , ,   ,

Květen 6, 2016

Hodnotit recept
Bůček dušený v kokosové vodě
5.0 1

Recept na dušený bůček vychází z vietnamské kuchyně. Kombinuje v sobě nasládlou chuť z kokosové vody z mladého kokosu (pozor neplést s kokosovým mlékem), pikantnost chilli papriček a kyselost limetky. Limetku lze případně nahradit citrónem, ale určitě je v receptu nevynechávejte. Věděli jste, že kyselá chuť pomáhá snížit těžkost mastného jídla a to se vám tak bude trávit lépe?

  • Příprava: 1 hodina 20 minut
  • Vaření: 3 hodin 15 minut
  • 1 hodina 20 minut

    3 hodin 15 minut

    4 hodin 35 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

700 g libovějšího bůčku (případně krkovice či ramínka)

2 šalotky

2 chilli papričky (1 do marinády, 1 na salát)

3 stroužky česneku

1 zarovnaná lžička soli (cca 4 g) + sůl na kůži

1 limetka

voda z 1 mladého kokosu

1/2 malého ledového salátu

1 mrkev

2 jarní cibulky

1/2 salátové okurky

2 lžičky sezamových semínek

Postup

Bůček zbavte kůže (tu nevyhazujte) a nakrájejte ho na špalíčky cca 2x5 cm.

Smíchejte dohromady zarovnanou lžičku soli, jemně nakrájené šalotky, 1 chilli papričku (bez semínek), rozdrcený česnek a šťávu z 1/2 limetky.

Do marinády naložte nakrájené vepřové a nechte alespoň 1 hodinu uležet v lednici.

Po odležení maso nasypte do hrnce o menším průměru a zalijte ho vodou z jednoho mladého kokosu (ten dodá masu příjemně nasládlou chuť).

Pokud maso není zcela ponořené, dolijte mírně vodou a dejte vařit zakryté na cca 3 hodiny na mírný plamen.

Jakmile je maso měkké tak, že se dá krájet lžící, vyndejte ho z hrnce.

Pod hrncem zvedněte teplotu na maximum a za častého míchání redukujte vývar na pár centimetrů ode dna.

Do redukovaného vývaru vraťte maso a udržujte v teple.

Než budete maso podávat, připravte si salát.

Nakrájejte na jemné proužky ledový salát, cibulku a okurku, pomocí škrabky nastrouhejte na nudličky mrkev. Vše smíchejte dohromady.

Pokud jste si nechali stranou vepřovou kůži, použijte ji jako křupavé doplnění celého talíře.

Troubu rozpalte na maximum.

Kůži nasolte a vložte do trouby na rošt, aby mohl odkapávat tuk (pod rošt vložte nějakou vhodnou nádobu, aby jste tuk zachytili a neušpinili si dno trouby).

Za stálého dohledu pečte několik minut, dokud se tuk zcela nevypeče a kůže nezačne být krásně zlatavá a křupavá.

Při podávání salát posypte najemno nakrájenou chilli papričkou, maso zalijte vývarem a posypte nalámanou vypečenou kůží a nasucho opraženými sezamovými semínky. Doplňte čtvrtkou limetky pro dochucení.

Mladý kokos již celkem snadno seženete. Pokud se vám to ale nepodaří, můžete místo něj použít kupovanou kokosovou vodu (např. z DM drogerie). Bohužel její chuť je výrazně horší než u čerstvé vody přímo z mladého kokosu a kromě toho také většina těch kupovaných obsahuje přidaný cukr.

00:00

6 Recenzí / komentářů

Miroslav

Červenec 11, 2016

Další super recept. Opravdu vynikající. A druhý den ještě lepší…:-)

LG

Lucie

Červenec 11, 2016

Přesně! Já vím, že bych si skromně neměla chválit recepty, ale tenhle je vážně jeden z nejlepších. Ač tak třeba na první pohled nevypadá 😉 Mám ohromnou radost, že jste ho vyzkoušel a že se povedl 🙂

Miroslav

Červenec 19, 2016

Včera jsem zkusil malou změnu. Místo bůčku jsem dal flank steak. Je to trochu jiné jídlo, ale ujde :-).

LG

Lucie

Červenec 19, 2016

Osobně to hodnotím jako hodně velkou změnu 😉 Flank bych raději připravila jako steak 🙂

Miroslav

Červenec 29, 2016

Většinou flank používám na steak, ale někdy i k pomalému vaření. Narazil jsem na mexickou verzi receptu „La Ropa Vieja“ a tam je právě flank nebo skirt.

LG

Lucie

Červenec 29, 2016

Pokud se nepletu, jedná se o trhané hovězí. Tam by to mohlo být super. Díky za tip.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation