🖤 BLACK FRIDAY - až 50% SLEVY NA VŠE 🤯! ZOBRAZIT BLACK FRIDAY NABÍDKU

Celerová polévka s nivou a ořechy

Celerová polévka s nivou a ořechy

  ,   , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Celerová polévka s nivou a ořechy
5.0 9

Musím se přiznat, že na tuhle polévku mě už dávno upozornila moje nejlepší kamarádka a já tomu nevěnovala příliš pozornosti. Teď jsem ji vyzkoušela a musím říct, že polévka je naprosto skvělá a já se k ní ráda budu vracet. A kamarádce M. tímto opožděně děkuju za skvělý tip ❤️

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

600 g celeru

20 g másla

600 ml vývaru nebo vody

200 g smetana ke šlehání

120 g nivy

40 g pekanů nebo vlašských ořechů

sůl

pepř

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 20 minut
  • 10 minut

    20 minut

    30 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Oloupejte celer a nakrájejte ho na kostičky.

V hrnci za střední teploty rozehřejte máslo a orestujte na něm nakrájený celer. Často ho míchejte, ať se nepřipálí. Měl by se ale opéct do světle hnědé barvy, která mu dodá chuť. Bude to trvat přibližně 10 minut.

Opečený celer osolte a opepřete. Obsah hrnce zalijte vývarem nebo vodou a celer nechte vařit do změknutí.

Přidejte smetanu a větší část sýru, vše rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Podle chuti polévku osolte a opepřete.

V pánvi (nebo pár minut v troubě rozehřáté na 200 °C) nasucho opražte rozlámané ořechy, dokud nezačnou krásně vonět.

Hotovou polévku podávejte horkou, posypanou zbytkem rozdrobeného modrého sýru, opraženými ořechy a volitelně také osmaženými lístky šalvěje (viz TIPY).

TIPY

Loupání a krájení celeru jde nejlépe tak, že bulvu nakrájíte na plátky, ty po obvodu zbavíte slupky, nakrájíte je na proužky a ty následně na malé kousky.

Místo nivy lze použít i jiné druhy sýrů s modrou plísní, například rokfór nebo gorgonzolu.

K celeru a nivě se skvěle hodí osmažená a úžasně křupavá šalvěj. Pokud máte k dispozici lístky čerstvé bylinky, rozhodně to vyzkoušejte. V malé pánvi či menším hrnci rozehřejte na vyšší střední teplotu tuk. V přibližně centimetrové vrstvě rozehřátého tuku pak postupně, po pár lístcích, osmažte šalvěj. Bude jí stačit opravdu jen pár vteřin. Jakmile přestane syčet, hned ji z tuku vyndejte, ať se nespálí. Opečenou šalvěj položte na papírový ubrousek, který vytáhne přebytečný tuk, a jemně ji osolte.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota450 kcal / 1890 kJ
Sacharidy11 g
Tuky38 g
Bílkoviny14 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

26 Recenzí / komentářů

Lukáš Kopecký

16 února, 2016

Vypadá výborně, hned zítra zkusím!

Lucie

16 února, 2016

Určitě stojí za vyzkoušení. Ráda si ji zase brzy udělám, moc mi chutná 🙂

Nina

1 dubna, 2016

Strašně dobrá polévka, mám ráda všechny použité ingredience, ale ta kombinace by mě v životě nenapadla!

Lucie

1 dubna, 2016

Ani mě ne 😀 Nezvyklá kombinace, ale funguje skvěle 🙂

Marie P.

9 dubna, 2016

Výborný recept, ani jsem nečekala, že to bude tak dobré. Posypala jsem ještě petrželkou, jarní cibulkou a kousky kvalitní šunky. Super!

Lucie

9 dubna, 2016

Také jsem poprvé nečekala, že mě to až tak nadchne 🙂

Jiri

28 května, 2018

Dobrý den Lucie,
já se toho celeru docela obával, ale že to bude až tak dobré to jsem teda nečekal.
Mnohokrát děkuji za recept i celé stránky!
Už je to 14 dní co jsem začal s low carb stravováním a vařím téměř jen podle vašich receptů
a musím říct, že si to náramně užívám a sladké mi vůbec nechybí:)
Ještě jednou Vám děkuji!

Lucie

29 května, 2018

Dobrý den, Jiří, to já děkuju! Protože přečíst takovýhle komentář člověka přesvědčí, že to, co dělá, má smysl 🙂 Takže j moc díky. Mám radost, že vám chutná a že si novou stravu užíváte.

Alena

29 dubna, 2019

Milá Lucie, polévka je skvělá, chutná i dceři, která celer nemusí. Musím Vás také pochválit za Voňavou kuchařku, kterou jsem si musela opatřit – je skvělá a těším se na další vydání.

Lucie

4 května, 2019

Aleno, moc děkuji za milý komentář, který mi udělal velkou radost. Když někomu chutná, je to vždycky pro mě ta nejlepší odměna. Zároveň mě moc těší, že se vám líbí i kuchařka <3 Moc díky!

Zdenka Watzingerová

5 října, 2019

60minut opékat celer? To jako fakt?

Lucka

5 října, 2019

Ajaj, chybička se vloudila, omlouvám se. Při doplňování časomíry byl špatně zadán čas. Správně je 10 minut. Opraveno. Děkuji za upozornění 🙂

Romana

8 ledna, 2021

Výborná polévka kombinace celerového krému se sýrem niva prostě mňamózní zaležitost !!! ❤

Lucka

8 ledna, 2021

Moc děkuji za vyzkoušení receptu a milý komentář. Mám velkou radost, že chutnalo ❤️

Eva Radoska

22 října, 2021

Zeler mám rada. Túto rozhodne vyskúšam. Už sa mi slinky zbiehajú. Bez polievky som hladná, musím ju mať každý deň.

Lucka

22 října, 2021

Pokud polévku vyzkoušíte, budu moc ráda, když dáte vědět, jak se polévka povedla. Ale věřím, že si pochutnáte ❤️

Lucada

24 října, 2021

. myslite ze by tam mohlo ist aj kokosove mlieko?

Lucka

25 října, 2021

Kokosové mléko se sem úplně nehodí. Pro chuť je velmi zásadní niva, bez ní to nebude ono. Pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům, zkuste spíše tuto verzi celerové polévky.

Tereza

18 ledna, 2023

Moc ráda se k Vám vracím pro inspirace, vaše recepty nikdy nezkamou. Moc děkuji za to, co děláte 🙂

Lucka

19 ledna, 2023

Terezo, děkuju! Díky vám budu dnes o něco hezčí den 🙂 I vám přeji krásný den a budu se moc těšit na viděnou u nějakého dalšího receptu ❤️

Lusesita

19 prosince, 2023

Polévková nejsem. Ale po téhle šahám, když se pro ní rozhodnu. Navíc tohle je recept díky kterému jsem začala jíst celer. Taky jak by to mohlo nebýt dobré. Jak říká Joey. Smetana – dobrý. Niva – dobrý. Pekany – dobrý. Polévka – DOBRÝ!!

Lucka

20 prosince, 2023

Dobré je za 3 😀
Děkuju za komentář a vysoké hodnocení receptu. Mám radost, že vám polévka chutná, i když jinak polévková moc nejste ❤️

Lusesita

20 prosince, 2023

Jde o to, jak se to “dobrý” podá. Takhle je jasný, že to za 3 neni
https://youtu.be/TSFgDZJVYbo?si=CBngNHGEH9PaL1ta

Lucka

20 prosince, 2023

❤️ Pravda! Takhle je to úplně jiná 😀

Ivana

26 října, 2024

Luci, jdu vám vyseknout poklonu !! Polívka je naprosto mňamózní (i navzdory tomu, že jsem neměla šlehačku ani smetanu, ošulila jsem to a dala jen tavený sýr). Ale, pochopte, já jsem ji přece MUSELA zkusit 🙂
Doteď jsem si celerovku dělala jednoduše, celer, taveňák, muškát, sůl a prohnat tyčákem.
Díky a ať se vám daří.
Ivana

Lucka

27 října, 2024

Ivano, moc děkuju za úžasný komentář! Mám mega radost, že jste si pochutnala ❤️
A tomu taveňáku rozumím! Když člověk musí, tak prostě musí! 😀
Ještě jednou děkuju za komentář a přeju vám krásný den. Těším se na viděnou u nějakého dalšího receptu 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0