📱 MOBILNÍ APLIKACE PLNÁ RECEPTŮ Vyzkoušejte mou aplikaci pro Android a iOS, kde najdete nejvíce mých receptů. PROZKOUMAT APLIKACI
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Celerové placičky se slaninou

Celerové placičky se slaninou

  , , , ,   , , , , , ,   , , , ,

Ohodnotit recept
Celerové placičky se slaninou
5.0 7

Celer je surovinou, kterou seženete celoročně. Tak až se přejíte celerových hranolek, pyré nebo celerového salátu, určitě nezapomeňte vyzkoušet placičky.

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 20 minut

    30 minut

    50 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

800 g celeru

80 g mrkve

80 g cibule

200 g kvalitní slaniny (lze případně vynechat)

3 vejce

sádlo podle potřeby

sůl

pepř

900+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 20 minut

    30 minut

    50 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Oloupejte celer a mrkev. Nastrouhejte je co nejvíce najemno a smíchejte se solí.

Směs nasypte do síta vyloženého čistou bavlněnou těrkou a nechte pár minut odpočinout. Občas promíchejte.

Mezitím nakrájejte co nejvíce nadrobno cibuli a slaninu.

Zeleninovou drť v utěrce co nejlépe vymačkejte od přebytečné vláhy (dejte si opravdu co nejvíce záležet, gramáž by se měla snížit až o polovinu ) a smíchejte s vejci, nakrájenou cibulí a slaninou.

Směs podle chuti osolte a opepřete.

Nyní máte více možností, jak placičky připravit.

Pokud si chcete práci co nejvíce zjednodušit, plech vyložte pečicím papírem, jemně potřete sádlem a pomocí kovového tvořítka vytvořte placičky vysoké cca 1 cm (formu na plechu vždy naplňte troškou "těsta", hmotu upěchujte a pak tvořítko opatrně zvedněte).

Pokud formičku nemáte, velmi dobře poslouží i kruh vystřižený z PET láhve, nebo zkrátka použijte prsty.

Celerové placičky vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova a křupava (cca 30 minut, alespoň jednou je na plechu obraťte).

Velmi obdobně můžete vytvořit placičky i na pánvi a osmažit v rozehřátém sádle (pozor na PET kruh, ten využijte jen mimo pánev a placičky pak opatrně přeneste).

Pro smažení nepoužívejte příliš vysokou teplotu. Placičky by se měly opékat pomalu a obracet, až když se zespodu vytvoří pevná zlatavá kůrka. Protože v "těstu" chybí mouka, chce to více šikovnosti a trpělivosti (více v TIPECH). Odměnou vám ale budou krásně křupavé placičky, s měkoučkým a příjemně nasládlým vnitřkem. Počítejte ale také s výraznou mastnotou, protože zelenina hodně tuku nasaje.

Super variantou je kombinace obou postupů - upečení placiček cca 20 minut v troubě a pak krátké osmažení na pánvi dokřupava.

Placičky podávejte samotné, s nějakým dipem nebo jako přílohu k pečenému masu či různým směsím z pánve. Případně všude tam, kde byste volili bramboráky nebo hledáte náhradu za knedlíky.

TIPY

Aby se směs nesypala, všechny suroviny nastrouhejte a nakrájejte opravdu co nejvíce najemno a také velmi pečlivě vymačkejte.

Pokud se vám přesto bude hmota až příliš sypat, můžete ji jemně dohustit například mandlovou moukou nebo najemno nastrouhaným tvrdým sýrem (neplatí pro paleo, bezmléčnou či Whole30 variantu) a také raději zvolte pečenou variantu než tu smaženou.

Placičky lze případně dochutit různým kořením či bylinkami.

Upečené placky vydrží v lednici několik dní, lze je i zamrazit.

* Výživové údaje platí pro pečenou variantu.
Recept prošel dodatečnou úpravou, proto se některé komentáře nemusí shodovat s aktuálním zněním postupu.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota330 kcal / 1370 kJ *
Sacharidy16 g
Tuky20 g *
Bílkoviny16 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

20 Recenzí / komentářů

Markéta

6 září, 2017

jsou výborné, dělala jsem je ke gulášku 🙂 Manžel nemusí celer a ještě si přidal 🙂

Lucie

6 září, 2017

😀 nejlepší pochvala kuchařky

Radka

21 května, 2018

dokonalost, opat! sme celu zmes hodili na dva plechy a nechali zapiect, len tak to fuklo a uz neboli 🙂

Lucie

21 května, 2018

To věřím, že se jen zaprášilo. Upečení v troubě je skvělý nápad, díky za něj 🙂

Hanka

4 září, 2018

Naprosto skvělé 🙂 a opravdu hodně jedlé, možná zapečení v troubě by bylo méně “mastné” ale i tak skvěle chutnají i samotné, díky za recept.

Lucie

5 září, 2018

Máte pravdu, upečení je lepší volba 🙂 Tohle je hodně starý recept, dnes už bych raději použila na jeho přípravu troubu.
Ale mám radost, že chutnalo <3

Arnika

3 dubna, 2019

Prosím,
jak dlouho a na kolik stupňů pečete?

Lucie

4 dubna, 2019

Upečení v troubě navrhoval někdo z čtenářů výše, já to zatím nezkoušela, takže bohužel neumím přesně poradit. Osobně bych ale zkusila 30-40 minut na 180 stupňů.

Markéta

10 července, 2019

Bylo to výtečné, původně jsem chtěla placky osmažit, ale měla jsem z toho spíš rýži, nedrželo to při sobě, dala jsem upéct na 45min na 185 ° a je to prostě boží, ňam, moc děkuju!

Lucie

10 července, 2019

To mám velkou radost, že chutnalo 🙂 On je to už starší recept, dnes už bych také raději placky pekla. Možná se díky vašemu komentáři vrhnu na úpravu receptu a připravím ho znovu. Moc díky za vyzkoušení receptu a za skvělé hodnocení <3

Anonym

31 července, 2019

Nejhorší recept co jsem kdy viděla. Rozpadá se to jak sracka.

Lucie

31 července, 2019

To mě mrzí, že se placky nepovedly 🙁 V receptu není záměrně použitá žádná mouka, ani brambory, takže směs drží hůře než třeba u bramboráku, ale funguje to.
Pomůže, když se pečou spíše pomalu a obrací, až když se ze spodní strany vytvoří kůrčička. Nebo se dají upéct v troubě (viz komentáře).

Anna Hinková

21 října, 2021

Je to absolutně sypké a fakt netuším co s tím abych to celé nevyklopila do záchodu a s tím i stovku za slaninu 🙁 A to jsem dala o vejce navíc!

Lucka

21 října, 2021

To mě mrzí, že se se směsí špatně pracuje 🙁 Problém může být v hodně šťavnaté zelenině a pak ji řidší směsi, nebo i v tom vejci navíc.
Ale rozhodně směs nevyhazujte. Rozetřete ji na plech vyložený pečicím papírem (pokud se nevyhýbáte mléčným výrobkům, můžete přidat i trošku nastrouhaného tvrdého sýru) a upečte ji v podobě placky (odhadem cca 25 minut na 190 °C). Pak podávejte nakrájené na kousky.

Věra Škultétyová

25 května, 2022

Dobrý den.. Směs je sypká .. Zkoušela jsem přidat sýr a už to mělo jinou chuť.. Za mě lepší bez sýru..

Lucka

25 května, 2022

Dobrý den, to mě mrzí, že se směs úplně nepovedla 🙁 Recept jsem nedávno přefocovala a při tom kontrolovala správnost gramáže i postupu. Vše fungovalo. Proto mě mrzí, že vám ne. Vymačkala jste prosím opravdu pečlivě nastrouhanou zeleninu?
Sýru by mělo být jen trošku, takže by chuť neměl vyloženě ovlivnit. Ale chápu, že ne každému to musí chutnat.
Doufám, že vás “nezdar” neodradí a pochutnáte si na nějakém jiném receptu 🙂

Petra

5 ledna, 2024

Dobrý den Lucko, tyhle placičky jsou geniální! Je potřeba nastrouhaný celer opravdu dobře vyždímat a taky se mi už párkrát stalo, že směs byla před pečením dost sypká. Spravilo to vajíčko nebo jen bílek navíc. Často také připravuju celerové pyré. Jinak přílohy moc nepotřebuju. Moc děkuju za Vaši skvělou práci 🙂

Lucka

6 ledna, 2024

Dobrý den, Petro, děkuji Vám za milý komentář. Mám radost, že jste si na plackách pochutnala ❤️
Mě tak mrzí, že se to někomu nepodaří, a úplně chápu to rozhořčení. Už jsem je dělala opakovaně a nemůžu přijít na to, v čem by mohl být zádrhel 🙁 Možná v jinak šťavnatém celeru (podle aktuální sezóny), hrubosti nastrouhání (hruběji nastrouhané se bude více sypat) nebo očekávání podobné konzistence jako u bramboráku.
Proto moc děkuju za potvrzení, že to funguje a za případné řešení v podobě doplnění vejce navíc. A taky za pochvalu! Potěšila ❤️

Petr

23 ledna, 2024

Já přidal xantanovou gumu a super

Lucka

24 ledna, 2024

Díky za komentář a tip. Mám radost, že jste si pochutnal ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky