Chorizo masové kuličky s dýní
Chorizo masové kuličky s dýní
Hlavní jídla, Maso Bez lepku, Bez vajec, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Whole30 cibule, dýně, luštěniny, mleté maso, paprika, vepřové
2022-09-23
Ohodnotit receptMiluju mexickou a španělskou kuchyni - se všemi jejich typickými surovinami, chutěmi, vůněmi, kořením... ❤️ Jestli to máte podobně jako já, určitě vyzkoušejte tenhle jednoduchý, ale vážně skvělý recept. Najdete v něm i návod na přípravu vlastní chorizo kořenicí směsi, kterou uplatníte i v mnoha jiných jídlech, a také jednu surovinu, kterou jsem zatím v receptech nepoužívala. Poznáte kterou? Co na to říkáte? Mám pro vás připravit víc takovým receptů? Napište mi do komentáře 🙂
- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
15 minut
25 minut
40 minut
- Množství: 4 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče
Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.
Suroviny
CHORIZO KOŘENÍ
MASOVÉ KULIČKY
ZELENINOVÁ SMĚS
- Příprava: 15 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
15 minut
25 minut
40 minut
- Množství: 4 porce
Postup
CHORIZO KOŘENÍ
Koření rozemelte co nejvíce najemno.
MASOVÉ KULIČKY
Smíchejte připravenou kořenicí směs (trošku si nechte stranou), mleté maso, ocet, sůl a pepř.
Na závěr volitelně vmíchejte trošku jedlé sody. Pomáhá maso příjemně změkčit. Ve větším množství, ale může mít nepříjemnou pachuť, proto to s jejím dávkováním nepřežeňte.
Z dobře propracované masové směsi vytvořte malé kuličky (přibližně 30 kusů, cca 18 g na 1 kuličku).
ZELENINOVÁ SMĚS
Do velkého pekáče nebo na pečicí plech nasypte oloupanou máslovou dýni nebo omytou hokaido, kterou jste zbavili semínek a nakrájeli na kostky cca 2 x2 cm.
Přidejte očištěnou papriku a cibuli, obě nakrájené na nudličky, a nahrubo rozdrcený česnek.
Zeleninu promíchejte s rajčatovým protlakem, olivovým olejem a chorizo kořenicí směsí, kterou jste si dali stranou.
Na zeleninovou směs rozložte připravené masové kuličky.
Nezakrytý pekáč nebo plech vložte do trouby předem vyhřáté na 200 °C a pečte cca 20 minut.
Po 20 minutách směs promíchejte s důkladně propláchnutou a okapanou cizrnou (volitelně, viz doplňující informace), solí a pepřem a vraťte ještě na cca 5 minut do trouby, kde jste zvedli teplotu na 230 °C.
Podávejte podle chuti posypané petrželkou nebo koriandrem a doplněné klínky citrónu pro dochucení.
Jídlo zakryté a uložené v lednici vydrží několik dní. Před podáváním ho lze krátce prohřát v troubě nebo na pánvi.
TIPY
Rozemlít koření v menším množství může jít hůře, proto doporučuji připravit více dávek a uschovat pro další použití. Kořenicí chorizo směs se hodí nejen na přípravu kuliček, ale skvěle dochutí i různé směsi z pánve či dušené maso na mexický / španělský způsob.
Kořenicí směs lze připravit i z koupeného předem namletého koření. Ale rozemletím celého dosáhnete intenzivnější chutě a vůně. Pro ještě větší intenzitu můžete koření před rozemletím navíc krátce zprudka opražit na suché pánvi.
Pro kontrolu dostatečného ochucení vytvořte ze syrové masové směsi malou placičku a tu rychle opečte na pánvi nebo "uvařte" v mikrovlnné troubě. Ochutnejte a podle potřeby případně směs více osolte a opepřete.
Papriky můžete částečně nahradit nebo doplnit čerstvými celými papričkami jalapeño nebo padrone.
Zeleninová směs by měla v pekáči nebo na plechu ležet v jedné vrstvě (aby se nedusila ve vlastní šťávě), ale ne s příliš velkými mezerami (aby se nespálila). Proto zvolte odpovídající velikost pečicí nádoby. Na přípravu 4 porcí vychází 1 pečicí plech.
Cizrnu použijte ideálně v bio kvalitě. Můžete si ji sami předem namočit a uvařit doměkka (počítejte s minimálně 8 hodinami namáčení a 1 hodinou varu).
- V paleo, primal a Whole30 variantě receptu cizrnu vynechte.
- Uvedené množství odpovídá cizrně slité z nálevu.
- Při vynechání cizrny se výživové údaje na 1 porci změní na:
460 kcal / 1910 kJ, 17 g S, 32 g S, 22 g B
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
2 Recenzí / komentářů
Lucka
13 října, 2022
Andreo, děkuju za vyzkoušení receptu a milý komentář ❤️ Mám velkou radost, že jste si pochutnala. Máte pravdu, že tyhle „jednoplechové“ nebo „jednohrncové“ recepty jsou nejlepší 🙂
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Andreyka
13 října, 2022
Lucko, moc děkuju za recept….je barevný, rychlý…. neskutečně dobrý a navíc vč. přílohy z jednoho plechu….ty mám nejradši.