🗓 Nový kalendář pro rok 2023 je tu. Pozor, omezený počet kusů! Prolistovat kalendář
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Chorizo masové kuličky s dýní

Chorizo masové kuličky s dýní

  ,   , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Chorizo masové kuličky s dýní
0.0 0

Miluju mexickou a španělskou kuchyni - se všemi jejich typickými surovinami, chutěmi, vůněmi, kořením... ❤️ Jestli to máte podobně jako já, určitě vyzkoušejte tenhle jednoduchý, ale vážně skvělý recept. Najdete v něm i návod na přípravu vlastní chorizo kořenicí směsi, kterou uplatníte i v mnoha jiných jídlech, a také jednu surovinu, kterou jsem zatím v receptech nepoužívala. Poznáte kterou? Co na to říkáte? Mám pro vás připravit víc takovým receptů? Napište mi do komentáře 🙂

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 25 minut
  • 15 minut

    25 minut

    40 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




Suroviny

CHORIZO KOŘENÍ

1 bobkový list

3 hřebíčky

1/2 lžičky chilli vloček

1 zarovnaná lžička semínek koriandru

1 zarovnaná lžička sušeného oregána

1 zarovnaná lžička celého římského kmínu

1/2 lžičky sušeného česneku

1/3 lžičky mleté skořice

2 plné lžičky uzené papriky

1 plná lžička sladké papriky

MASOVÉ KULIČKY

500 g mletého vepřového masa

2 lžičky jablečného nebo vinného octa

2 x na špičku nože jedlé sody (volitelně)

sůl

pepř

ZELENINOVÁ SMĚS

600 g máslové dýně nebo hokaido

160 g papriky

120 g červené cibule

4 stroužky česneku

1 lžička rajčatového protlaku

1 lžíce olivového oleje

200 g předvařené cizrny * (viz TIPY a doplňující informace)

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření / pečení: 25 minut
  • 15 minut

    25 minut

    40 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

CHORIZO KOŘENÍ

Koření rozemelte co nejvíce najemno.

MASOVÉ KULIČKY

Smíchejte připravenou kořenicí směs (trošku si nechte stranou), mleté maso, ocet, sůl a pepř.

Na závěr volitelně vmíchejte trošku jedlé sody. Pomáhá maso příjemně změkčit. Ve větším množství, ale může mít nepříjemnou pachuť, proto to s jejím dávkováním nepřežeňte.

Z dobře propracované masové směsi vytvořte malé kuličky (přibližně 30 kusů, cca 18 g na 1 kuličku).

ZELENINOVÁ SMĚS

Do velkého pekáče nebo na pečicí plech nasypte oloupanou máslovou dýni nebo omytou hokaido, kterou jste zbavili semínek a nakrájeli na kostky cca 2 x2 cm.

Přidejte očištěnou papriku a cibuli, obě nakrájené na nudličky, a nahrubo rozdrcený česnek.

Zeleninu promíchejte s rajčatovým protlakem, olivovým olejem a chorizo kořenicí směsí, kterou jste si dali stranou.

Na zeleninovou směs rozložte připravené masové kuličky.

Nezakrytý pekáč nebo plech vložte do trouby předem vyhřáté na 200 °C a pečte cca 20 minut.

Po 20 minutách směs promíchejte s důkladně propláchnutou a okapanou cizrnou (volitelně, viz doplňující informace), solí a pepřem a vraťte ještě na cca 5 minut do trouby, kde jste zvedli teplotu na 230 °C.

Podávejte podle chuti posypané petrželkou nebo koriandrem a doplněné klínky citrónu pro dochucení.

Jídlo zakryté a uložené v lednici vydrží několik dní. Před podáváním ho lze krátce prohřát v troubě nebo na pánvi.

TIPY

Rozemlít koření v menším množství může jít hůře, proto doporučuji připravit více dávek a uschovat pro další použití. Kořenicí chorizo směs se hodí nejen na přípravu kuliček, ale skvěle dochutí i různé směsi z pánve či dušené maso na mexický / španělský způsob.

Kořenicí směs lze připravit i z koupeného předem namletého koření. Ale rozemletím celého dosáhnete intenzivnější chutě a vůně. Pro ještě větší intenzitu můžete koření před rozemletím navíc krátce zprudka opražit na suché pánvi.

Pro kontrolu dostatečného ochucení vytvořte ze syrové masové směsi malou placičku a tu rychle opečte na pánvi nebo "uvařte" v mikrovlnné troubě. Ochutnejte a podle potřeby případně směs více osolte a opepřete.

Papriky můžete částečně nahradit nebo doplnit čerstvými celými papričkami jalapeño nebo padrone.

Zeleninová směs by měla v pekáči nebo na plechu ležet v jedné vrstvě (aby se nedusila ve vlastní šťávě), ale ne s příliš velkými mezerami (aby se nespálila). Proto zvolte odpovídající velikost pečicí nádoby. Na přípravu 4 porcí vychází 1 pečicí plech.

Cizrnu použijte ideálně v bio kvalitě. Můžete si ji sami předem namočit a uvařit doměkka (počítejte s minimálně 8 hodinami namáčení a 1 hodinou varu).

* Doplňující informace:

  • V paleo, primal a Whole30 variantě receptu cizrnu vynechte.
  • Uvedené množství odpovídá cizrně slité z nálevu.
  • Při vynechání cizrny se výživové údaje na 1 porci změní na:
    460 kcal / 1910 kJ, 17 g S, 32 g S, 22 g B

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota510 kcal / 2120 kJ *
Sacharidy24 g *
Tuky33 g *
Bílkoviny24 g *

Líbil se vám recept? Pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

0 Recenzí / komentářů

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky