Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Chřestová polévka s parmazánovými krekry

Chřestová polévka s parmazánovými krekry

  ,   , , , ,   , , ,

Hodnotit recept
Chřestová polévka s parmazánovými krekry
5.0 1

Chřest patří mezi typické jarní sezónní suroviny. Hodně lidí se ho zbytečně bojí nebo ho připravuje stále stejným způsobem, takže se brzy přejí. Blanšírovaný, vařený či pečený chřest s holandskou omáčkou, nebo obalený v plátcích sušené šunky je skvělý, o tom žádná 🙂 Ale zkuste si ho jednou připravit třeba jako sytou krémovou polévku, doplněnou o křupavé parmazánové krekry. Věřím, že si pochutnáte.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 30 minut
  • 10 minut

    30 minut

    40 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

KREKRY

50 g strouhaného sýru parmazánového typu

50 g mandlové mouky

1 bílek

POLÉVKA

500 g zeleného chřestu

30 g másla

150 g jarní cibulky (včetně zelené části)

2 stroužky česneku

800 ml vody

50 g strouhaného sýru parmazánového typu

1 žloutek

50 g smetany

sůl a pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 30 minut
  • 10 minut

    30 minut

    40 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

KREKRY

Smíchejte strouhaný parmazán s mandlovou moukou a bílkem. Podle chuti případně trošku osolte a opepřete.

Tužší těsto vypracujte na plechu vyloženém pečicím papírem na tenkou placku (čím tenčí, tím více bude křupat). Pro snazší práci s těstem si prsty trošku namočte do vody nebo potřete olivovým olejem.

Placku nakrájejte na požadované tvary a dejte péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 160 °C. Cca 10 minut před koncem placku nalámejte podle řezů a kousky otočte.

POLÉVKA

Chřest omyjte a zbavte dřevnatých konců (já je lámu, tam kde se zlomí, to většinou vychází přesně na konec dřevnaté části).

Na másle si na nižší teplotu krátce orestujte nakrájenou jarní cibulku.

Přidejte česnek a chřest. Za občasného protřesení je nechte opékat asi 5-10 minut.

Z orestovaného chřestu odkrojte špičky a dejte je stranou. Hrnec zalijte vodou, osolte, opepřete a přiveďte k varu.

Přisypte parmazán a vše rozmixujte dohladka. Krátce povařte.

Hrnec odstavte z plotny a do horké polévky vlijte žloutek smíchaný se smetanou a 2 lžícemi horké polévky. Ještě krátce promixujte, ale už nevařte.

Polévku podávejte ozdobenou špičkami orestovaného chřestu a nějakými jarními výhonky, doplněnou o parmazánové krekry.

PS: Kdo chce zužitkovat i dřevnaté konce chřestu a třeba i tvrdý odkrojek parmezánu, může je cca 20 minut povařit ve vodě, kterou slitou pak použije na polévku. A kdo chce polévku dovést opravdu k dokonalosti, může pod chřest s cibulí na závěr přidat pár lžic suchého bílého vína a nechat vyvařit.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Kalorie440 kcal
Bílkoviny20 g
Tuky33 g
Sacharidy13 g

2 Recenzí / komentářů

Petra

Květen 26, 2019

Naprosto luxusní.

Lucie

Květen 26, 2019

To moc ráda čtu, že chutnalo <3 Díky za komentář 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.