Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Cuketové rollatini

Cuketové rollatini

    , , , , , ,   , ,

Ohodnotit recept
Cuketové rollatini
5.0 7

Rollatini se běžně připravují ze silnějších plátků lilku, které se předem upečou, aby byly dostatečně měkké. Přeci jen, lilek je tvrdohlavý a trvá mu to o něco déle, než zvláční. Tento klasický italský recept jsem si drze půjčila a upravila ho do verze s cuketou. Uznávám, není zrovna nejjednodušší, ale těch pár minut navíc, které v kuchyni strávíte přípravou, se vám odmění skvělou chutí a na pohled velmi efektním jídlem. Takže se obrňte trpělivostí a pojďme na to 🙂

  • Příprava: 45 minut
  • Vaření: 1 hodina 15 minut
  • 45 minut

    1 hodina 15 minut

    2 hodin

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

600 g cukety (2 střední)

2 lžíce olivového oleje

4 stroužky česneku

400 g loupaných rajčat (1 konzerva)

2 hrsti čerstvé bazalky

300 g ricotty nebo cottage sýru

125 g mozzarelly (1 bochánek)

75 g parmazánu

sůl

pepř

  • Příprava: 45 minut
  • Vaření: 1 hodina 15 minut
  • 45 minut

    1 hodina 15 minut

    2 hodin

  • Množství: 3 porce

Postup

Omyjte cukety a pomocí široké škrabky je nastrouhejte na širší plátky. Vždy, když se dostanete k vodnatému středu, cuketu otočte a loupejte ji zase z jiné strany.

Vnitřní špalíčky, které vám z cuket zůstanou, nakrájejte na drobné kostičky.

Nastrouhané plátky z cuket promíchejte s 1/2 lžičky soli a nechte je vypotit a změknout na sítu.

Ve větší pánvi si rozehřejte olivový olej a na něm na střední teplotu orestujte doměkka kostičky z cuket s troškou soli a pepře. Jakmile se vyvaří většina tekutiny, kterou zelenina pustí, přidejte do pánve rozdrcený česnek a nechte ho za stálého míchání rozvonět. Obsah pánve zalijte loupanými rajčaty, přisypte drobně pokrájenou bazalku a vše přibližně 15minut povařte. Občas směs promíchejte a rajčata měchačkou rozmačkejte na menší kousky.

Hotovou omáčku nalijte na dno pečící nádoby (já použila formu na koláč s průměrem 24 cm).

Smíchejte dohromady ricottu, nastrouhanou mozzarellu a 50 g strouhaného parmazánu (zbytek si nechte na závěrečné zapečení). Pokud máte k dispozici elektrický sekáček, můžete si práci zjednodušit - nejdříve v něm rozdrťte na prach kostičky parmazánu, 25 g si odsypte stranou a zbytek rozmixujte s mozzarellou a ricottou.

Nasolené plátky cukety jemně vymačkejte a vysušte v bavlněné utěrce.

A teď přichází nejnáročnější část celého receptu. Nebudu vám lhát, je to piplačka 🙂 Ale to zvládnete a výsledek stojí za to 😉 Ideálně si sežeňte pomocníka. Třeba děti by to mohlo bavit.

Každý plátek cukety jemně namažte do jedné třetiny sýrovou směsí (přibližně 1 lžičkou) a z této strany pak stočte do ruličky. Rolky postavte na připravenou rajčatovou omáčku do pečící nádoby a postupně jimi zaplňte celé dno.

Až budete mít všechny rolky hotové a pečící nádobu plnou, vložte ji do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte 35 minut. Pak "koláč" posypte 25 g nastrouhaného parmazánu a nechte ještě 10 minut zapéct.

Hotové cuketové rolky pokapejte olivovým olejem, ozdobte lístky čerstvé bazalky a ještě teplé podávejte. Skvěle ale chutnají i studené.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Energetická hodnota564 kcal / 2 360 kJ
Sacharidy17 g
Tuky41 g
Bílkoviny31 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




16 Recenzí / komentářů

Daniela

7 července, 2017

Výborné! Nemala som širokú škrabku, takže z tých tenučkých plátkov to bola fakt piplačina. Akosi sa mi podarilo preskočiť krok sušenia plátkov v bavlnenej utierke, takže mi to po upečení trochu plávalo v šťave. Napriek tomu, že to plávalo, takže v tanieri to nevyzeralo nijak delikatesne, chutilo to vynikajúco! A to podotýkam, že cuketu nemusím 🙂 Aha, a parmezán som vymenila za dostupnejšiu variantu – klasický eidam.. Ďakujem za recept, hoci je príprava zdĺhava, určite som ho nerobila naposledy!

Lucie

7 července, 2017

Je to piplačka, já vím 🙂 Ale ten výsledek za to stojí, že? 🙂 Mám radost, že chutnalo.

Linda

11 července, 2017

Naprosto vynikající !
I když jsem si to chtěla ze začátku ulehčit jenom pokládáním plátů na sebe. Nevím jak by to dopadlo…
Ta práce stála za to 🙂

Lucie

11 července, 2017

Ona by to také byla samozřejmě varianta a la lasagne. A rozhodně méně pracná. Ale ty ruličky tomu dají šmrnc a lépe se vypečou.

Michala

23 ledna, 2018

Výborný recept! Přiznám, že jsem přidala více česneku a sýrovou směs ještě trošku ochutila pažitkou :-). Ta piplačka za to určitě stojí! Lucie, moc děkuji za takto skvělé recepty, jste úžasná!

Lucie

23 ledna, 2018

Míšo, skvělé doplnění. Česnekem navíc a bylinkami se nikdy nic nezkazí 🙂
Mám radost, že se recept líbí a chutná. Děkuju za pochvalu <3

Klára

16 března, 2018

Báječné! Překvapilo nás, jak moc dobré to je. Jen ta příprava, trvalo mi to věčnost :-))))

Lucie

16 března, 2018

Příprava je náročná, uznávám 🙂 Ale ten výsledek za to stojí. Mám velkou radost, že vám doma chutnalo.

Nikola

1 dubna, 2018

Můj dnešní oběd. Bylo to maximálně výborné! Zařadím mezi své stálice. Děkuji za recept

Lucie

2 dubna, 2018

Já děkuju za jeho vyzkoušení. Mám radost, že chutnalo. Dostat se mezi stálice je pro recept ta nejlepší pochvala.

Zuzana

22 května, 2018

Dobry den Lucko, vcera som sa v kuchyni trochu nudila, tak som sa pustila do tohto receptu – fantasticke! Nabuduce pripravim rovno dvojitu davku, pretoze to zmizlo zo stola hrozne rychlo 😀 Naozaj vyborna zalezitost, za tu namahu to stalo. Dakujem!

Lucie

22 května, 2018

Dobrý den, Zuzko, nejlepší řešení na nudu 😀 Tenhle je recept je piplačka, ale je mega dobrý! Tak moc ráda čtu, že jsem z něj nadšená nejen já 🙂

daniela

11 července, 2018

Skvělý recept. Dnes jsem ho dělala podruhé a na radu manžela jsem si dala směs do cukrářského rukávu, šlo to o poznání lépe.

Lucie

12 července, 2018

Super tip, díky moc za sdílení. Mám radost, že chutná <3

Markéta Dar

11 února, 2019

Udělala jsem si dvě porce a snědla jsem je obě, nedalo se jednat jinak! <3 Děkuju, vynikající!

Lucie

11 února, 2019

To já děkuju – za vyzkoušení receptu a za komentář 🙂 Mám velkou radost, že chutnalo <3

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0