Cuketové rollatini » nejen Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Cuketové rollatini

Cuketové rollatini

    , , , , , ,   ,

Červenec 2, 2017

Hodnotit recept
Cuketové rollatini
5.0 4

Rollatini se běžně připravují ze silnějších plátků lilku, které se předem upečou, aby byly dostatečně měkké. Přeci jen, lilek je tvrdohlavý a trvá mu to o něco déle, než zvláční. Tento klasický italský recept jsem si drze půjčila a upravila ho do verze s cuketou. Uznávám, není zrovna nejjednodušší, ale těch pár minut navíc, které v kuchyni strávíte přípravou, se vám odmění skvělou chutí a na pohled velmi efektním jídlem. Takže se obrňte trpělivostí a pojďme na to 🙂

  • Příprava: 45 minut
  • Vaření: 1 hodina 15 minut
  • 45 minut

    1 hodina 15 minut

    2 hodin

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

600 g cukety (2 střední)

2 lžíce olivového oleje

4 stroužky česneku

400 g loupaných rajčat (1 konzerva)

2 hrsti čerstvé bazalky

300 g ricotty nebo cottage sýru

125 g mozzarelly (1 bochánek)

75 g parmezánu

sůl

pepř

  • Příprava: 45 minut
  • Vaření: 1 hodina 15 minut
  • 45 minut

    1 hodina 15 minut

    2 hodin

  • Množství: 3 porce

Postup

Omyjte cukety a pomocí široké škrabky je nastrouhejte na širší plátky. Vždy, když se dostanete k vodnatému středu, cuketu otočte a loupejte ji zase z jiné strany.

Vnitřní špalíčky, které vám z cuket zůstanou, nakrájejte na drobné kostičky.

Nastrouhané plátky z cuket promíchejte s 1/2 lžičky soli a nechte je vypotit a změknout na sítu.

Ve větší pánvi si rozehřejte olivový olej a na něm na střední teplotu orestujte doměkka kostičky z cuket s troškou soli a pepře. Jakmile se vyvaří většina tekutiny, kterou zelenina pustí, přidejte do pánve rozdrcený česnek a nechte ho za stálého míchání rozvonět. Obsah pánve zalijte loupanými rajčaty, přisypte drobně pokrájenou bazalku a vše přibližně 15 minut povařte. Občas směs promíchejte a rajčata měchačkou rozmačkejte na menší kousky.

Hotovou omáčku nalijte na dno pečící nádoby (já použila formu na koláč s průměrem 24 cm).

Smíchejte dohromady ricottu, nastrouhanou mozzarellu a 50 g strouhaného parmezánu (zbytek si nechte na závěrečné zapečení). Pokud máte k dispozici elektrický sekáček, můžete si práci zjednodušit - nejdříve v něm rozdrťte na prach kostičky parmezánu, 25 g si odsypte stranou a zbytek rozmixujte s mozzarellou a ricottou.

Nasolené plátky cukety jemně vymačkejte a vysušte v bavlněné utěrce.

A teď přichází nejnáročnější část celého receptu. Nebudu vám lhát, je to piplačka 🙂 Ale to zvládnete a výsledek stojí za to 😉 Ideálně si sežeňte pomocníka. Třeba děti by to mohlo bavit.

Každý plátek cukety jemně namažte do jedné třetiny sýrovou směsí (přibližně 1 lžičkou) a z této strany pak stočte do ruličky. Rolky postavte na připravenou rajčatovou omáčku do pečící nádoby a postupně jimi zaplňte celé dno.

Až budete mít všechny rolky hotové a pečící nádobu plnou, vložte ji do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte 35 minut. Pak "koláč" posypte 25 g nastrouhaného parmezánu a nechte ještě 10 minut zapéct.

Hotové cuketové rolky pokapejte olivovým olejem, ozdobte lístky čerstvé bazalky a ještě teplé podávejte. Skvěle ale chutnají i studené.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Kalorie564 kcal
Bílkoviny31 g
Tuky41 g
Sacharidy17 g

10 Recenzí / komentářů

Daniela

Červenec 7, 2017

Výborné! Nemala som širokú škrabku, takže z tých tenučkých plátkov to bola fakt piplačina. Akosi sa mi podarilo preskočiť krok sušenia plátkov v bavlnenej utierke, takže mi to po upečení trochu plávalo v šťave. Napriek tomu, že to plávalo, takže v tanieri to nevyzeralo nijak delikatesne, chutilo to vynikajúco! A to podotýkam, že cuketu nemusím 🙂 Aha, a parmezán som vymenila za dostupnejšiu variantu – klasický eidam.. Ďakujem za recept, hoci je príprava zdĺhava, určite som ho nerobila naposledy!

Lucie

Červenec 7, 2017

Je to piplačka, já vím 🙂 Ale ten výsledek za to stojí, že? 🙂 Mám radost, že chutnalo.

Linda

Červenec 11, 2017

Naprosto vynikající !
I když jsem si to chtěla ze začátku ulehčit jenom pokládáním plátů na sebe. Nevím jak by to dopadlo…
Ta práce stála za to 🙂

Lucie

Červenec 11, 2017

Ona by to také byla samozřejmě varianta a la lasagne. A rozhodně méně pracná. Ale ty ruličky tomu dají šmrnc a lépe se vypečou.

Michala

Leden 23, 2018

Výborný recept! Přiznám, že jsem přidala více česneku a sýrovou směs ještě trošku ochutila pažitkou :-). Ta piplačka za to určitě stojí! Lucie, moc děkuji za takto skvělé recepty, jste úžasná!

Lucie

Leden 23, 2018

Míšo, skvělé doplnění. Česnekem navíc a bylinkami se nikdy nic nezkazí 🙂
Mám radost, že se recept líbí a chutná. Děkuju za pochvalu <3

Klára

Březen 16, 2018

Báječné! Překvapilo nás, jak moc dobré to je. Jen ta příprava, trvalo mi to věčnost :-))))

Lucie

Březen 16, 2018

Příprava je náročná, uznávám 🙂 Ale ten výsledek za to stojí. Mám velkou radost, že vám doma chutnalo.

Nikola

Duben 1, 2018

Můj dnešní oběd. Bylo to maximálně výborné! Zařadím mezi své stálice. Děkuji za recept

Lucie

Duben 2, 2018

Já děkuju za jeho vyzkoušení. Mám radost, že chutnalo. Dostat se mezi stálice je pro recept ta nejlepší pochvala.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation
DÁRKOVÝ POUKAZ: Kuchařka – Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Jana před 3 hodinami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha) + 1 Item
zakoupil/a: Jana před 15 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Irena před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Martina před 1 dnem
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Renata před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Pavlína před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Jana před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Renata Brno před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Martin před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Dagmar před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Věra před 3 dny
 
Kuchařka - Léto v kuchyni (e-kniha)
zakoupil/a: Šárka před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Helena před 3 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Barbora před 4 dny
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Hana před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Věra před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Blanka před 5 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Lucie před 5 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Miroslava před 5 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Miroslav před 6 dny
 

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x