Domácí Lučina
Domácí Lučina
Ostatní, Pomazánky, Snacky, Snídaně Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Keto, Low Carb, Primal, Vegetariánské jogurt, smetana
2017-08-05
Ohodnotit receptMnohá kupovaná oblíbená jídla či suroviny si můžete velmi snadno připravit doma sami. U některých vás jednoduchost přípravy překvapí natolik, že si budete říkat, proč jste to tak nedělali už dřív a kupovali zbytečně drahé výrobky. Navíc si je můžete ochutit tak, jak máte rádi. Jedním z takových příkladů je i domácí smetanový sýr na způsob Lučiny.
- Příprava: 8 hodin
-
8 hodin
8 hodin
- Množství: 4 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
400 g tučného jogurtu (nejlépe řecký či selský)
150 g smetany ke šlehání min. 30%
bylinky, sušená rajčata, ořechy, koření atd. podle chuti
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 8 hodin
-
8 hodin
8 hodin
- Množství: 4 porce
Postup
Smetanu vyšlehejte a pak ji velmi jemně zapracujte do jogurtu.
Podle chuti vmíchejte trošku soli a případně i další ingredience jako nasekané bylinky či ořechy, drobně pokrájená sušená rajčata nebo oblíbené koření (třeba sladkou papriku či kurkumu). Sýr ale můžete samozřejmě nechat i úplně čistý, bez příchuti, pouze se solí.
Směs vylijte do dostatečně velkého sítka či cedníku vyloženého čistou bavlněnou utěrkou nebo několika vrstvami gázy.
Navrch položte malý talířek, který má menší průměr než cedník, takže bude celou svojí plochou ležet na povrchu směsi a bude ji svou vahou mírně zatěžovat.
Síto položte na dostatečně hluboký hrnec či mísu, aby dno cedníku nebylo příliš nízko a nekoupalo se později ve vykapané tekutině.
Hrnec s cedníkem vložte do lednice a zde směs nechte alespoň 8 hodin vykapat.
Po vykapání obsah síta opatrně vyklopte na talířek a z povrchu hromádky stáhněte gázu či utěrku.
Hotovo! Máte připravenou vlastní, krásně nadýchanou Lučinu. Tu můžete použít klasicky jako pomazánku na oblíbené pečivo (třeba jogurtový či semínkový chleba), nebo na přípravu dalších jídel (lososová roláda aj.).
Hotový sýr vám v lednici vydrží zakrytý i několik dní.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
42 Recenzí / komentářů
Lucie
5 srpna, 2017
Výborný a tak jednoduchý, že? 🙂
monika
7 srpna, 2017
snadny recept, jak uzasne, jednoduche veci jsou nejlepsi 🙂 jen se zeptam, Smetana je v receptu dulezita? Jde to i bez ni? Neni totiz doma, mam jen jogurt 🙁
Lucie
8 srpna, 2017
Pravda, jednoduché recepty vedou 🙂 Ano, je důležitá. Ale neznamená to, že to bez smetany nepůjde. Jen výsledný sýr nebude tak nadýchaný a trošku více kyselý, než ten se smetanou. I tak si ale pochutnáte.
Tatiana Hošťálková
3 září, 2017
Dělám trošku jinak-smetanový jogurt smíchám s tučným tvarohem nebo zakysankou a nechám vykapat. Není to sice nadýchané, ale skvělé je to stejně. Solím až hotovou vykapanou Lučinu.
Lucie
4 září, 2017
Díky za tip na jiný postup. Do Říma nevede jen jedna cesta 😉
Kateřina
11 září, 2017
Je vážně super, jinou Lučinu už v lednici nemívám 😉
Lucie
11 září, 2017
A přitom tak jednoduché, že? 🙂
jana
5 října, 2017
Dobry den, recept mam vyzkouseny pouze s jogurtem, kvůli rocni dceri slo by to treba se smetanou na vareni? Nechce se mi tam davat30%, kvůli male, prijde mi to pro ni moc tucne. Dekuji
Lucie
5 října, 2017
Dobrý den, nemyslím si, že by na množství, které dcera najednou sní, byl až tak výrazný rozdíl. Navíc, nevidím na tuku nic špatného 🙂 Ale pokud vy obavy máte, raději smetanu kompletně vynechte, protože tu 12% nevyšleháte. Ať tak nebo tak – ať chutná 🙂
kittymouse
17 října, 2017
Super, opravdu. Jen jsem si to blbě přečetla a šlehačku jsem nenašlehala, ale bylo to též dobré.
Dávám do toho po vykapání koření “kapiová pomazánka” (prodává to koreni.cz v Plzni, jsou úžasní) a je to pošušňání.
Mívám málo času a musím si vždy něco připravit na dny, kdy učím od rána do večera. Tohle je hodně jedlé.
Kristýna Šulcová
18 října, 2017
Super recept, zítra vyzkouším. Jen mám doma Selský jogurt, který má pouze 3,8g tuku….je to v pořádku?
Lucie
18 října, 2017
To bude fungovat i z něj. Ať chutná 🙂
Lucie
22 října, 2017
Nevadí, že jste smetanu nenašlehala. Hlavní je, že chutná 🙂 To koření věřím, že musí být skvělé <3
Radka Hradilová
5 listopadu, 2017
Dělala jsem poprvé. Neměla jsem smetanu 33% tak jsem použila 12%. Přidala jsem stroužek česneku a výsledek je mňamózní! Děkuji Lucie
Lucie
5 listopadu, 2017
To já díky za vyzkoušení receptu a za zprávu 🙂 Mám radost, že se povedlo a chutnalo.
Zuzana
24 listopadu, 2017
Dobrý den! Chtěla bych se zeptat jestli můžu jogurt nahradit kysanou smetanou.
Lucie
25 listopadu, 2017
Dobrý den, bohužel neporadím, nezkoušela jsem.
Bara
5 ledna, 2018
Dělám ji půl na půl z jogurtu řeckeho typu a kysané smetany s 18% tuku a je výborná. Je trošku nakyslejší, ale zase mě přijde zdravější oproti variantě se smetanou na šlehání. Jogurt i smetanu v 400 g kelimcich kupuji v LIDLu.
Lucie
6 ledna, 2018
Ano, variant je mnoho. Tohle musí být mňamka. Zdravější v čem, pokud pominu přínos kysaného výrobku?
Roman
2 února, 2018
Všichni to tu chválí tak jsem jí musel taky udělat. A ejhle, je to super! Nečekal jsem takovou dobrotu a rodina byla taky nadšená. Dal jsem do ní trošku nadrobounko nakrájené cibule. Děkuji za tento recept!
Lucie
2 února, 2018
Já děkuju, Romane! Za vyzkoušení receptu a pozitivní hodnocení 🙂
Bára Ryšková
14 února, 2018
Dobrý den Lucie,
ta moje poznámka o zdravější variantě patřila právě k tomu přínosu kysaného výrobku, takže ten pominout nejde. 😀 Já mám moc ráda smetanu na šlehání a v kuchyni ji dost používám, pokud to ale jde, tak místo ní ráda dávám právě tučnou kysanou. Což ve studené kuchyni většinou jde. A má to v tomto receptu ještě jednu výhodu, nemusí se šlehat (pro někoho možná maličkost, ale já mám ráda cestu nejmenšího odporu). 😉
Každopádně obě varianty jsou výborné a já vám děkuju, že nám tady všechny ty skvelé recepty dáváte!
Lucie
14 února, 2018
Dobrý den, Báro, jasné, už chápu 🙂 Určitě je to super varianta, díky za její sdílení 🙂
To já děkuju – že podle mých receptů vaříte. Mám vždycky velkou radost, když někomu chutná.
Petra Hejlová
18 února, 2018
Super, jednoduché, luxusní… část jsem odebrala a přidala ořechy a tykvova semínka. Děkuji za vaše recepty
Lucie
19 února, 2018
Kombinace s ořechy a semínky musí být božská <3 Díky za sdílení nápadu. Mám radost, že chutná.
Klára
16 března, 2018
Jsem nadšená, žijeme v zahraničí a lučinu tu nekoupíme. A shodli jsme se, že tato je mnohem lepší než kupovaná.
Lucie
16 března, 2018
To mám radost, že se vám recept líbí a Lučina chutná 🙂
andrea
10 dubna, 2018
dělám z tvarohu a zakysané smetany,taky výborný:)
Lucie
11 dubna, 2018
To věřím, díky za sdílení varianty 🙂
mmares
25 června, 2018
Ahoj, domácí lučinu používám ve velkém, počínaje pomazánkami a konče náplní do dortů, zkrátka všude, kde je v receptu “smetanový sýr”. Proto taky vyrábím ve velkém (jinak moc nezbyde): 1,5 kg jogurtu + 1 smetana 33%. Smetanu nešlehám, jen smíchám s jogurtem, trochu osolím a nechám vykapat. Výsledkem je cca 1 kg lučiny – záleží, jak dlouho kape.
Lucie
25 června, 2018
Ahoj, díky za komentář. Receptů je hodně, různě se od sebe liší, ale důležitý je výsledek. A tím je vždy skvělý sýr, který je vážně zbytečné kupovat. Takže přípravu ve velkém množství úplně chápu 🙂
Modruse
11 září, 2018
Vyborny recept. Delam tak jednou do tydne. Nikdy by me nenapadlo ze si doma budu delat “sýr”. Vyhoda je, ze si ho s malymi obmenami muzu vyrobit dle vlastnich kalorickych potreb. Dekuji!
Lucie
11 září, 2018
To já děkuju! Za komentář i za to, že se k receptů vracíte.
Robert
1 září, 2019
Pěkný den, ten tvaroh může byt z vanicky a nebo hrudkovy?
Lucie
1 září, 2019
Pěkný den, tvaroh do tohoto receptu nepoužívám, takže si jen tipnu. Ale předpokládám, že lépe to vyjde z toho z vaničky 🙂
marbenka
27 května, 2020
Naprosto boží, dělám vždy dvojitou dávku 🙂 jednou jsem zkusila dokonce 40% smetanu a ta chuť! 😉
Lucka
27 května, 2020
To věřím! S tučnou smetanou to musí být skvělé ❤️
Mám radost, že chutná 🙂 Díky za komentář.
Sarka
9 dubna, 2021
Dobrý den, jak hodně se má prosím vyšlehat smetana, děkuji.
Lucka
9 dubna, 2021
Dobrý den, ideálně do klasické pevné šlehačky.
Jama
31 ledna, 2023
Ahoj Lucie, vykapanou tekutinu muzu vypit? Dekuji.
Lucka
31 ledna, 2023
Ahoj, pokud směs nebude příliš slaná nebo nějak výrazně ochucená, lze vykapanou tekutinu vypít nebo i použít třeba do pečení 🙂
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Božena
5 srpna, 2017
Také ho dělávám,je výborný.