📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Domácí Lučina

Domácí Lučina

  , , ,   , , , , , ,   ,

Ohodnotit recept
Domácí Lučina
5.0 9

Mnohá kupovaná oblíbená jídla či suroviny si můžete velmi snadno připravit doma sami. U některých vás jednoduchost přípravy překvapí natolik, že si budete říkat, proč jste to tak nedělali už dřív a kupovali zbytečně drahé výrobky. Navíc si je můžete ochutit tak, jak máte rádi. Jedním z takových příkladů je i domácí smetanový sýr na způsob Lučiny.

  • Příprava: 8 hodin
  • 8 hodin

    8 hodin

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

400 g tučného jogurtu (nejlépe řecký či selský)

150 g smetany ke šlehání min. 30%

sůl

bylinky, sušená rajčata, ořechy, koření atd. podle chuti

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 8 hodin
  • 8 hodin

    8 hodin

  • Množství: 4 porce

Postup

Smetanu vyšlehejte a pak ji velmi jemně zapracujte do jogurtu.

Podle chuti vmíchejte trošku soli a případně i další ingredience jako nasekané bylinky či ořechy, drobně pokrájená sušená rajčata nebo oblíbené koření (třeba sladkou papriku či kurkumu). Sýr ale můžete samozřejmě nechat i úplně čistý, bez příchuti, pouze se solí.

Směs vylijte do dostatečně velkého sítka či cedníku vyloženého čistou bavlněnou utěrkou nebo několika vrstvami gázy.

Navrch položte malý talířek, který má menší průměr než cedník, takže bude celou svojí plochou ležet na povrchu směsi a bude ji svou vahou mírně zatěžovat.

Síto položte na dostatečně hluboký hrnec či mísu, aby dno cedníku nebylo příliš nízko a nekoupalo se později ve vykapané tekutině.

Hrnec s cedníkem vložte do lednice a zde směs nechte alespoň 8 hodin vykapat.

Po vykapání obsah síta opatrně vyklopte na talířek a z povrchu hromádky stáhněte gázu či utěrku.

Hotovo! Máte připravenou vlastní, krásně nadýchanou Lučinu. Tu můžete použít klasicky jako pomazánku na oblíbené pečivo (třeba jogurtový či semínkový chleba), nebo na přípravu dalších jídel (lososová roláda aj.).

Hotový sýr vám v lednici vydrží zakrytý i několik dní.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porcecca 120 g
Energetická hodnota200 kcal / 839 kJ
Sacharidy4 g
Tuky19 g
Bílkoviny3 g

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

42 Recenzí / komentářů

Božena

5 srpna, 2017

Také ho dělávám,je výborný.

Lucie

5 srpna, 2017

Výborný a tak jednoduchý, že? 🙂

monika

7 srpna, 2017

snadny recept, jak uzasne, jednoduche veci jsou nejlepsi 🙂 jen se zeptam, Smetana je v receptu dulezita? Jde to i bez ni? Neni totiz doma, mam jen jogurt 🙁

Lucie

8 srpna, 2017

Pravda, jednoduché recepty vedou 🙂 Ano, je důležitá. Ale neznamená to, že to bez smetany nepůjde. Jen výsledný sýr nebude tak nadýchaný a trošku více kyselý, než ten se smetanou. I tak si ale pochutnáte.

Tatiana Hošťálková

3 září, 2017

Dělám trošku jinak-smetanový jogurt smíchám s tučným tvarohem nebo zakysankou a nechám vykapat. Není to sice nadýchané, ale skvělé je to stejně. Solím až hotovou vykapanou Lučinu.

Lucie

4 září, 2017

Díky za tip na jiný postup. Do Říma nevede jen jedna cesta 😉

Kateřina

11 září, 2017

Je vážně super, jinou Lučinu už v lednici nemívám 😉

Lucie

11 září, 2017

A přitom tak jednoduché, že? 🙂

jana

5 října, 2017

Dobry den, recept mam vyzkouseny pouze s jogurtem, kvůli rocni dceri slo by to treba se smetanou na vareni? Nechce se mi tam davat30%, kvůli male, prijde mi to pro ni moc tucne. Dekuji

Lucie

5 října, 2017

Dobrý den, nemyslím si, že by na množství, které dcera najednou sní, byl až tak výrazný rozdíl. Navíc, nevidím na tuku nic špatného 🙂 Ale pokud vy obavy máte, raději smetanu kompletně vynechte, protože tu 12% nevyšleháte. Ať tak nebo tak – ať chutná 🙂

kittymouse

17 října, 2017

Super, opravdu. Jen jsem si to blbě přečetla a šlehačku jsem nenašlehala, ale bylo to též dobré.
Dávám do toho po vykapání koření “kapiová pomazánka” (prodává to koreni.cz v Plzni, jsou úžasní) a je to pošušňání.
Mívám málo času a musím si vždy něco připravit na dny, kdy učím od rána do večera. Tohle je hodně jedlé.

Kristýna Šulcová

18 října, 2017

Super recept, zítra vyzkouším. Jen mám doma Selský jogurt, který má pouze 3,8g tuku….je to v pořádku?

Lucie

18 října, 2017

To bude fungovat i z něj. Ať chutná 🙂

Lucie

22 října, 2017

Nevadí, že jste smetanu nenašlehala. Hlavní je, že chutná 🙂 To koření věřím, že musí být skvělé <3

Radka Hradilová

5 listopadu, 2017

Dělala jsem poprvé. Neměla jsem smetanu 33% tak jsem použila 12%. Přidala jsem stroužek česneku a výsledek je mňamózní! Děkuji Lucie

Lucie

5 listopadu, 2017

To já díky za vyzkoušení receptu a za zprávu 🙂 Mám radost, že se povedlo a chutnalo.

Zuzana

24 listopadu, 2017

Dobrý den! Chtěla bych se zeptat jestli můžu jogurt nahradit kysanou smetanou.

Lucie

25 listopadu, 2017

Dobrý den, bohužel neporadím, nezkoušela jsem.

Bara

5 ledna, 2018

Dělám ji půl na půl z jogurtu řeckeho typu a kysané smetany s 18% tuku a je výborná. Je trošku nakyslejší, ale zase mě přijde zdravější oproti variantě se smetanou na šlehání. Jogurt i smetanu v 400 g kelimcich kupuji v LIDLu.

Lucie

6 ledna, 2018

Ano, variant je mnoho. Tohle musí být mňamka. Zdravější v čem, pokud pominu přínos kysaného výrobku?

Roman

2 února, 2018

Všichni to tu chválí tak jsem jí musel taky udělat. A ejhle, je to super! Nečekal jsem takovou dobrotu a rodina byla taky nadšená. Dal jsem do ní trošku nadrobounko nakrájené cibule. Děkuji za tento recept!

Lucie

2 února, 2018

Já děkuju, Romane! Za vyzkoušení receptu a pozitivní hodnocení 🙂

Bára Ryšková

14 února, 2018

Dobrý den Lucie,
ta moje poznámka o zdravější variantě patřila právě k tomu přínosu kysaného výrobku, takže ten pominout nejde. 😀 Já mám moc ráda smetanu na šlehání a v kuchyni ji dost používám, pokud to ale jde, tak místo ní ráda dávám právě tučnou kysanou. Což ve studené kuchyni většinou jde. A má to v tomto receptu ještě jednu výhodu, nemusí se šlehat (pro někoho možná maličkost, ale já mám ráda cestu nejmenšího odporu). 😉
Každopádně obě varianty jsou výborné a já vám děkuju, že nám tady všechny ty skvelé recepty dáváte!

Lucie

14 února, 2018

Dobrý den, Báro, jasné, už chápu 🙂 Určitě je to super varianta, díky za její sdílení 🙂
To já děkuju – že podle mých receptů vaříte. Mám vždycky velkou radost, když někomu chutná.

Petra Hejlová

18 února, 2018

Super, jednoduché, luxusní… část jsem odebrala a přidala ořechy a tykvova semínka. Děkuji za vaše recepty

Lucie

19 února, 2018

Kombinace s ořechy a semínky musí být božská <3 Díky za sdílení nápadu. Mám radost, že chutná.

Klára

16 března, 2018

Jsem nadšená, žijeme v zahraničí a lučinu tu nekoupíme. A shodli jsme se, že tato je mnohem lepší než kupovaná.

Lucie

16 března, 2018

To mám radost, že se vám recept líbí a Lučina chutná 🙂

andrea

10 dubna, 2018

dělám z tvarohu a zakysané smetany,taky výborný:)

Lucie

11 dubna, 2018

To věřím, díky za sdílení varianty 🙂

mmares

25 června, 2018

Ahoj, domácí lučinu používám ve velkém, počínaje pomazánkami a konče náplní do dortů, zkrátka všude, kde je v receptu “smetanový sýr”. Proto taky vyrábím ve velkém (jinak moc nezbyde): 1,5 kg jogurtu + 1 smetana 33%. Smetanu nešlehám, jen smíchám s jogurtem, trochu osolím a nechám vykapat. Výsledkem je cca 1 kg lučiny – záleží, jak dlouho kape.

Lucie

25 června, 2018

Ahoj, díky za komentář. Receptů je hodně, různě se od sebe liší, ale důležitý je výsledek. A tím je vždy skvělý sýr, který je vážně zbytečné kupovat. Takže přípravu ve velkém množství úplně chápu 🙂

Modruse

11 září, 2018

Vyborny recept. Delam tak jednou do tydne. Nikdy by me nenapadlo ze si doma budu delat “sýr”. Vyhoda je, ze si ho s malymi obmenami muzu vyrobit dle vlastnich kalorickych potreb. Dekuji!

Lucie

11 září, 2018

To já děkuju! Za komentář i za to, že se k receptů vracíte.

Robert

1 září, 2019

Pěkný den, ten tvaroh může byt z vanicky a nebo hrudkovy?

Lucie

1 září, 2019

Pěkný den, tvaroh do tohoto receptu nepoužívám, takže si jen tipnu. Ale předpokládám, že lépe to vyjde z toho z vaničky 🙂

marbenka

27 května, 2020

Naprosto boží, dělám vždy dvojitou dávku 🙂 jednou jsem zkusila dokonce 40% smetanu a ta chuť! 😉

Lucka

27 května, 2020

To věřím! S tučnou smetanou to musí být skvělé ❤️
Mám radost, že chutná 🙂 Díky za komentář.

Sarka

9 dubna, 2021

Dobrý den, jak hodně se má prosím vyšlehat smetana, děkuji.

Lucka

9 dubna, 2021

Dobrý den, ideálně do klasické pevné šlehačky.

Jama

31 ledna, 2023

Ahoj Lucie, vykapanou tekutinu muzu vypit? Dekuji.

Lucka

31 ledna, 2023

Ahoj, pokud směs nebude příliš slaná nebo nějak výrazně ochucená, lze vykapanou tekutinu vypít nebo i použít třeba do pečení 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0