Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Dušené hovězí s paprikou

Dušené hovězí s paprikou

  ,   , , , , ,   ,

Leden 1, 2019

Hodnotit recept
Dušené hovězí s paprikou
5.0 1

Pro některé výrazy neexistuje v češtině jednoznačný překlad. Třeba takové anglické "stew" a "comfort food", které naprosto dokonale vystihují tohle jídlo. V češtině by se to asi dalo neobratně popsat jako "dušené maso v omáčce" a "jídlo na pohodu". Myslím, že až ho zkusíte, sami naprosto přesně pochopíte, že v tomhle má čeština tak trošku mezery 😉

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 4 hodin
  • 10 minut

    4 hodin

    4 hodin 10 minut

  • Množství: 5 porcí
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

30 g olivového oleje nebo sádla

200 g cibule

6 stroužků česneku

1 lžička sušeného tymiánu

1 lžička sušeného rozmarýnu

100 ml červeného vína, případně lžíce červeného vinného octa

600 g čerstvé papriky

1 kg masitých hovězích žeber

1 konzerva loupaných rajčat

800 ml vody

250 g bílé ředkve nebo kedlubny

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 4 hodin
  • 10 minut

    4 hodin

    4 hodin 10 minut

  • Množství: 5 porcí

Postup

Na tuku si dohněda orestujte na tenké nudličky nakrájenou a osolenou cibuli. Až bude mít krásně výraznou zlatavou barvu, přidejte 4 nahrubo rozdrcené stroužky česneku, tymián a rozmarýn.

Za častého promíchání nechte vše krátce rozvonět a pak obsah hrnce zalijte červeným vínem (to ve Whole30 nahraďte troškou červeného vinného octa, nebo zcela vynechte). Zvyšte teplotu plotýnky na maximum a za stálého míchání víno vyvařte.

Do hrnce přidejte na proužky nakrájenou papriku, žebra vcelku a vše zalijte konzervou loupaných rajčat. Přidejte vodu, sůl a pepř.

Hrnec zakryjte poklicí a vše duste na nízkou teplotu 3 hodiny. Můžete použít i pomalý hrnec (6 hodin na High, 8 hodin na Low).

Vyberte uvařená žebra, oberte maso a nakrájejte ho na kostičky.

Z hrnce vyberte část zeleniny, rozmixujte dohladka a nalijte zpět. Přidejte kostičky uvařeného masa, 2 rozdrcené stroužky česneku, na kostky nakrájenou oloupanou ředkev nebo kedlubnu a vše povařte ještě tak 20 minut.

Jako u mnoha podobných jídel i tohle chutná nejlépe druhý a třetí den.

Ať chutná <3

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/5 podle receptu
Kalorie680 kcal
Bílkoviny41 g
Tuky46 g
Sacharidy14 g

2 Recenzí / komentářů

Jana

Leden 15, 2019

Jídlo jsem vařila včera přes tři hodiny, bylo cítit snad v celém bytě (naštěstí ale ne nepříjemně :-)). Dneska jsme ho měli se synem (2 roky) k obědu a neskutečně jsem si pochutnala. Místo žeber jsem vařila hovězí zadní, žebra u nás neseženu. Maso jsem ve finále natrhala. Co je ale důležité, že syn jedl jak o závod, a to jen tak nějaké jídlo do pusy nepustí :-). A snědl i to hovězí, které za normálních okolností přežvýká a vyplivne. Děkuji za výborný recept, budu zkoušet další.

Lucie

Leden 16, 2019

Mám vždycky velkou radost, pokud někdo vyzkouší recept a chutná mu. Ale upřímně – největší radost mám, když chutná dětem. Protože ty jsou ti nejpřísnější food kritici 😀 Takže moc moc díky za vyzkoušení receptu a za milý komentář <3

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation

Všechny mé recepty v MOBILNÍ APLIKACI pro iOS i Android

angle-double-right
angle-double-left