Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Dýňová polévka se zakysanou smetanou

Dýňová polévka se zakysanou smetanou

    , , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Dýňová polévka se zakysanou smetanou
5.0 1

I když na stránkách už jeden recept na dýňovou polévku mám, tenhle je trošku jiný. Použitými surovinami se více blíží české kuchyni, proto bude chutnat i těm, kteří až tak neholdují exotickým chutím. O ochucení se postará rozmarýn a o zjemnění polévky zakysaná smetana. Obě suroviny skvěle doplňují sladkost dýně.

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 30 minut
  • 10 minut

    30 minut

    40 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

DÝŇOVÁ POLÉVKA

13 g ghee nebo olivového oleje

80 g cibule

1 stroužek česneku

500 g máslové dýně nebo hokaido

1/2 lžičky rozmarýnu

500 ml vývaru nebo vody

80 g zakysané smetany

trošku citrónové šťávy

sůl

pepř

KŘUPAVÁ SEMÍNKA

3 g ghee nebo olivového oleje

30 g loupaných dýňových nebo slunečnicových semínek

1/3 lžičky rozmarýnu

troška citrónové kůry

sůl

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 30 minut
  • 10 minut

    30 minut

    40 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

DÝŇOVÁ POLÉVKA

Na tuku orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Osolte ji, ať pustí šťávu a rychleji se opeče.

Přidejte rozdrcený česnek a nechte krátce rozvonět.

Do hrnce přisypte na kostky nakrájenou očištěnou dýni (máslovou oloupejte, hokaido stačí omýt).

Za častého míchání dýni opečte (cca 2 minuty).

Přisypte rozmarýn a obsah hrnce zalijte vývarem nebo vodou.

Vařte do změknutí dýně cca 15 minut.

Do polévky přidejte 50 g zakysané smetany a vše rozmixujte dohladka.

Ochuťte solí, pepřem a pár kapkami citrónové šťávy. Již jen krátce prohřejte.

Polévku na talíři doplňte zbytkem zakysané smetany a opraženými semínky (viz níže).

KŘUPAVÁ SEMÍNKA

Dýňová nebo slunečnicová semínka za stálého míchání opražte dokřupava za střední teploty na trošce tuku.

Přidejte i špetku rozmarýnu a citrónové kůry. Osolte.

Semínka přidejte k polévce až při podávání, aby zbytečně neztratila svoji křupavost.

Samotná semínka můžete použít jako malý snack nebo svačinku na cesty.

TIPY

Pokud chcete docílit co nejplnější chuti polévky, doporučuji dýni místo vaření upéct. Ať už nakrájenou na kostky nebo vcelku (viz recept na dýňovou polévku s kokosovým mlékem).

Některé máslové dýně mají semínka se slabší slupkou, proto je po vydlabání nemusíte vyhazovat. Pro kontrolu jedno přeřízněte a pokud je slupka opravdu slabounká a střed naopak výrazný, semínka povařte cca 20 minut ve výrazně osolené vodě. Osušte je a opražte na tuku (viz výše).

Ať chutná ❤️

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Energetická hodnota230 kcal / 950 kJ
Sacharidy16 g
Tuky14 g
Bílkoviny6 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




2 Recenzí / komentářů

Pavlina

6 října, 2020

Recept jsem ještě nezkusila, ale už teď se na polévku těším. Děkuji Lucko.

Lucka

6 října, 2020

Pavlíno, to já děkuju za milý komentář 🙂 Doufám, že polévka bude chutnat ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0