Dýňová polévka se zakysanou smetanou
Dýňová polévka se zakysanou smetanou
Polévky Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Low Carb, Primal, Vegetariánské česnek, cibule, dýně, kysaná smetana
2020-10-05
Ohodnotit receptI když na stránkách už jeden recept na dýňovou polévku mám, tenhle je trošku jiný. Použitými surovinami se více blíží české kuchyni, proto bude chutnat i těm, kteří až tak neholdují exotickým chutím. O ochucení se postará rozmarýn a o zjemnění polévky zakysaná smetana. Obě suroviny skvěle doplňují sladkost dýně.
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 30 minut
-
10 minut
30 minut
40 minut
- Množství: 3 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště
Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.
Suroviny
DÝŇOVÁ POLÉVKA
13 g ghee nebo olivového oleje
500 g máslové dýně nebo hokaido
KŘUPAVÁ SEMÍNKA
3 g ghee nebo olivového oleje
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 30 minut
-
10 minut
30 minut
40 minut
- Množství: 3 porce
Postup
DÝŇOVÁ POLÉVKA
Na tuku orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Osolte ji, ať pustí šťávu a rychleji se opeče.
Přidejte rozdrcený česnek a nechte krátce rozvonět.
Do hrnce přisypte na kostky nakrájenou očištěnou dýni (máslovou oloupejte, hokaido stačí omýt).
Za častého míchání dýni opečte (cca 2 minuty).
Přisypte rozmarýn a obsah hrnce zalijte vývarem nebo vodou.
Vařte do změknutí dýně cca 15 minut.
Do polévky přidejte 50 g zakysané smetany a vše rozmixujte dohladka.
Ochuťte solí, pepřem a pár kapkami citrónové šťávy. Již jen krátce prohřejte.
Polévku na talíři doplňte zbytkem zakysané smetany a opraženými semínky (viz níže).
KŘUPAVÁ SEMÍNKA
Dýňová nebo slunečnicová semínka za stálého míchání opražte dokřupava za střední teploty na trošce tuku.
Přidejte i špetku rozmarýnu a citrónové kůry. Osolte.
Semínka přidejte k polévce až při podávání, aby zbytečně neztratila svoji křupavost.
Samotná semínka můžete použít jako malý snack nebo svačinku na cesty.
TIPY
Pokud chcete docílit co nejplnější chuti polévky, doporučuji dýni místo vaření upéct. Ať už nakrájenou na kostky nebo vcelku (viz recept na dýňovou polévku s kokosovým mlékem).
Některé máslové dýně mají semínka se slabší slupkou, proto je po vydlabání nemusíte vyhazovat. Pro kontrolu jedno přeřízněte a pokud je slupka opravdu slabounká a střed naopak výrazný, semínka povařte cca 20 minut ve výrazně osolené vodě. Osušte je a opražte na tuku (viz výše).
Sdílejte recept s přáteli
Výživové hodnoty na 1 porci
Už nikdy vám žádný nový recept neuteče
Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.
6 Recenzí / komentářů
Lucka
6 října, 2020
Pavlíno, to já děkuju za milý komentář 🙂 Doufám, že polévka bude chutnat ❤️
Pavlina
2 listopadu, 2020
Už polévku vařím a moc se na ni těším.Voni to krásně
Lucka
2 listopadu, 2020
Moc doufám, že se povedla a chutnala ❤️
Květa
27 listopadu, 2020
Tato polévka je velice chutná miluji Hokkajdo a česnek.
Lucka
27 listopadu, 2020
Děkuji za milý komentář. Ráda čtu, že vám chutnalo ❤️
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Pavlina
6 října, 2020
Recept jsem ještě nezkusila, ale už teď se na polévku těším. Děkuji Lucko.