Dýňová smetanová "rýže" se skořicí » nejen Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Dýňová smetanová “rýže” se skořicí

Dýňová smetanová “rýže” se skořicí

  ,   , , , , ,   , , ,

Srpen 26, 2018

Hodnotit recept
Dýňová smetanová “rýže” se skořicí
5.0 7

Já moc na dezerty nejsem a nikdy jsem nebyla. Ale na čem jsem dřív občas ujížděla, byla mléčná rýže 🙂 Proto jsem ji zkusila udělat po "našem". A musím říct, že to vyšlo víc než dobře! Falešná skromnost stranou, že jo 😀

  • Příprava: 2 hodin
  • Vaření: 25 minut
  • 2 hodin

    25 minut

    2 hodin 25 minut

  • Množství: 3 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

250 g dýně hokkaido

150 g + 50 g smetany ke šlehání nebo kokosového mléka

50 ml vody

2 hvězdičky badyánu

1 zarovnaná lžička mleté skořice

špetka sušeného zázvoru

20 g sladidla podle stravovacího stylu

1 žloutek

  • Příprava: 2 hodin
  • Vaření: 25 minut
  • 2 hodin

    25 minut

    2 hodin 25 minut

  • Množství: 3 porce

Postup

Dýni omyjte, zbavte měkkého středu se semínky, nakrájejte na kostky a rozdrťte v sekáčku nebo robotu na zrníčka velikosti rýže. Nepoužívejte ponorný mixér, vznikne vám kaše (i když i ta bude dobrá 🙂 ).

V hrnci smíchejte dýňovou rýži, 150 g smetany nebo kokosového mléka, vodu, koření a případné sladidlo (množství upravte podle sebe).

Přiveďte k varu, pak teplotu stáhněte na minimum a hrnec zakryjte poklicí.

Nechte jemně probublávat asi 15 minut.

Pak poklici odkryjte a na 5 minut mírně zvedněte teplotu, aby se vypařila přebytečná tekutina.

V malé misce rozmíchejte žloutek (ideálně ho zbavte poutka s bílkem). Přidejte k němu lžíci horké směsi z hrnce a promíchejte.

Hrnec se smetanovou dýňovou rýží odstavte z plotýnky a za stálého míchání do něj přilijte žloutkovou směs. Ta rýži zahustí do pudinkové konzistence.

Dejte vychladit.

Skleničky naplňte vychlazenou dýňovou rýží (odstraňte badyán) , ozdobte lžící šlehačky ze zbytku smetany či kokosového mléka a jemně poprašte skořicí.

Ať chutná <3

PS: Kdo nemá rád skořici, nebo chce zkusit jiné příchutě, skvěle bude fungovat i vanilka, kakao nebo trošku rozpuštěné hořké čokolády.

* Uvedené výživové hodnoty platí při použití erythritolu, případně při vynechání sladidla.

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/3 podle receptu
Kalorie240 kcal *
Bílkoviny3 g
Tuky22 g
Sacharidy7 g *

16 Recenzí / komentářů

Renata

Srpen 28, 2018

Vypadá to fantastický… Jako vše od vás! Ještě jsem nezkoušela, ale jak vidím tu skleničku a jsem teď v zavařovacím módu, myslíte, že by to šlo zavřit a vzít tak sebou pár skleniček na dovolenou? Tam jen doplnit šlehačkou.

Lucie

Srpen 28, 2018

Díky moc za pochvalu 🙂
Zajímavý nápad 🙂 Pokud by skleničky byly uchovávané v chladu, mohla by “rýže” pár dní vydržet. Ale ne moc dlouho.

Modruse

Srpen 29, 2018

Tak tohle je bomba. Ovsem pro me i kaloricka. Priste zkusim delat z 12%smetany.Skoda, ze jsem si u toho vareni omylem rozpustila viko od sekacku na plotne. Ale to jsem jakz takz opravila a s pocitem vitezstvi jsem si odskotačila vychutnat tuhle dobrotu.

Lucie

Srpen 29, 2018

Fungovat bude i méně tučná smetana 🙂 Nehoda v kuchyni mě mrzí.

Monika

Září 3, 2018

Ahoj, musí být hokkaido? Zrovna mám přebytečnou máslovou dýni doma tak bych ji využila na tohle 🙂

Lucie

Září 3, 2018

Ahoj, nemusí 🙂 Bude fungovat i máslová. Jen hokkaido je víc “moučná” a lépe napodobuje škrobovitost rýže.

Soňa

Září 6, 2018

Ahoj Luci, musím pochválit. Opravdu výborný “desert” . Já jsem si do studeného ještě nastrouhala mozzarelu, nechala odležet do druhého dne a bylo to totálně delikatesní. Kam se hrabe mléčná rýže.

Lucie

Září 6, 2018

Ahoj, Soňo, mám velkou radost, že chutnalo <3

Modruse

Září 11, 2018

Po nejake dobe bych rada dodala, ze tento recept varim stale dokola.
Skutecne to chutna jako mlecna ryze, kterou jsem mela za” sacharidovych casu” velmi rada. Delam to ted uz jen z 12% smetany a nemam si na co stezovat. Dekuji za tento recept. Mate bezesporu veliky talent na vymysleni receptu. Jeste dodam ze dyne se mi spatne krajela, prece jen je tuzsi a tak jsem vytahla nikdy nepouzity 16 let stary sekacek na maso a sekam o sto šest. Dyne je ted moji nejoblibenejsi zeleninou, protoze je tolik variabilni a plnohodnotne mi nahrazuje prilohy i sladka jidla. Bez Vas bych ji nikdy neobjevila.

Lucie

Září 11, 2018

To má velkou radost, že chutná <3
Dýně je skvělá! Od konce léta do pozdní zimy patří k mým velkým oblíbencům. Přesně jak píšete – je neuvěřitelně variabilní.

Vilí

Září 16, 2018

Dobrý den. Recept vypadá úžasně a chci ho vyzkoušet. Mam jen technickou otázku… nikdy jsem dýni nedělala, vůbec žádnou. Musí se také oloupat?

Lucie

Září 16, 2018

Dobrý den, hokaido se loupat nemusí, máslová dýně ano.
Mám radost, že se recept líbí. Dejte pak vědět, jak chutnalo 🙂

Tereza

Září 16, 2018

Dýni hokaido mám moc ráda. Právě zkouším rýži, budu ji mít na snídani. Dýni jsem nastrouhala na struhálku. Vypadá to moc dobře 🙂 zase trošku změna v jídle.

Lucie

Září 17, 2018

Tak to pak dejte vědět, jak chutnalo 🙂

Alena

Listopad 1, 2018

Dobrý den Lucie, dnes vařím tenhle recept potřetí. První verze se mi moc nepovedla, měla jsem dýni na moc velké kousky , dala jsem málo skořice (nevím, kolik jsou 3g skořice – to má váha přesně zvážit neumí 🙂 Na druhý pokus jsem si recept trochu upravila, dala jsem méně smetany a žádnou vodu, takže jsem mohla vynechat závěrečné vypařování vody. konzistence byla asi spíš podobná kaši než mléčné rýži, ale mne to tak vyhovovalo víc. Taky jsem si nasekala dýni na menší kousky než prvně. A dala jsem víc skořice (1/2 čajové lžičky). Zázvor jsem dala strouhaný čerstvý. Jsem moc ráda, že jsem tomu dala druhou šanci. Výsledek byl vynikající. Dokonce ji snědla i moje tříletá dcerka, která všechny moje pokusy o nízkosacharidové i jiné kaše zatím odmítla. A říkala : “mňam” Myslím, že je to výborná alternativa sladké snídaně. Víte na mne jsou oříškové kaše nějak moc oříškové a málo zeleninové. Tohle je super. Díky.

Lucie

Listopad 2, 2018

Dobrý den, Aleno, máte pravdu, že údaj 3 gramy je matoucí. Už jsem to opravila na 1 zarovnanou lžičku.
Mám radost, že se recept na třetí pokus povedl a že chutná. Díky moc za sdílení zkušeností s úpravou receptu <3

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová + 1 Item
zakoupil/a: Pavel Domažlice před 8 minutami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Leona před 42 minutami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Markéta Mníšek u Liberce před 46 minutami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Kateřina Liberec před 2 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Nikol Opava před 2 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Martina Praha 5 před 3 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Lenka Praha 5 před 4 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Lucie Velké Svatoňovice před 4 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Miluše Mohelnice před 4 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Jiří Česká Třebová před 4 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Květa Libá před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Hana Česká Kamenice před 6 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Michaela Trutnov před 6 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová
zakoupil/a: Petra Libiš před 7 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Jana Praha před 7 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Martina Kosmonosy před 7 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Kateřina Hradec Králové před 7 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019 + 2 Items
zakoupil/a: Helena 11 před 8 hodinami
 
Voňavá kuchařka - Lucie Grusová + 1 Item
zakoupil/a: Gabriela Nupaky před 8 hodinami
 
Kalendář pro rok 2019
zakoupil/a: Helena Chrudim před 8 hodinami
 
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů
a hlavně chutně.