NOVINKA: Osobní motivační karty ke stažení zdarma 👉🏻 Více informací
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Dýňové noky s nivovou omáčkou

Dýňové noky s nivovou omáčkou

  ,   , , , ,   , , , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Dýňové noky s nivovou omáčkou
5.0 2

Pokud máte rádi chuťově výraznou nivu nebo i další druhy sýrů s modrou plísní, tenhle recept na dýňové noky určitě vyzkoušejte. Málokteré zelenině to totiž s nimi sluší víc než právě dýni. Možná ještě špenátu, ale i ten tam najdete. Takže chuťová bomba v každém soustu je zaručena, a i oči si přijdou na své, protože tahle lahoda je i krásně barevná ❤️

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 30 minut

    30 minut

    1 hodina

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

NOKY

250 g dýně hokaido

1 vejce

2 stroužky česneku

250 g ricotty

60 g jemně strouhaného parmazánu

10 g psyllia

sůl

OMÁČKA

15 g másla

15 g olivového oleje

120 g cibule

300 g kuřecích prsních nebo stehenních řízků

200 g smetany ke šlehání

100 g nivy

100 g baby špenátu

pepř

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 30 minut

    30 minut

    1 hodina

  • Množství: 4 porce

Postup

NOKY

Dýni zbavte semínek a pro co nejjemnější strukturu noků ji také oloupejte (u hokaido to ale není vyloženě nutné).

Očištěnou dýni nakrájejte na malé kostky, nasypte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C.

Pečte do změknutí dýně, cca 15 minut.

Upečenou dýni (měla by se snížit její hmotnost cca o 1/3) nechte vychladnout a pak ji dohladka rozmixujte s vejcem a troškou soli (počítejte se solí v parmazánu a omáčce, takže to nepřežeňte).

Vaječnou směs smíchejte s rozdrceným česnekem a ricottou. Ta by neměla být řídká, aby těsto dostatečně zhoustlo (viz TIPY).

Nakonec vmíchejte parmazán a psyllium.

Směs dobře propracujte a pak nechte alespoň 5 minut odpočinout, aby zhoustla.

Z těsta vytvořte válečky a ty pak nakrájejte na kostičky.

Pro vytvoření typických proužků případně nočky jemně rozmáčkněte vidličkou.

Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 15 minut na 180 °C jemně dozlatova.

OMÁČKA

V pánvi rozehřejte máslo a olivový olej a dosklovata orestujte osolenou cibuli.

Přidejte na malé kostičky nakrájené kuřecí maso (pro variantu bez masa nakoukněte do TIPŮ) a jemně opečte (pozor, ať se nespálí cibule).

Obsah pánve zalijte smetanou a přiveďte k varu.

Vmíchejte rozdrobenou nivu (trošku si případně nechte k servírování) a krátce za stálého míchání povařte, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezhoustne.

Opepřete podle chuti (solit již většinou není potřeba, niva je slaná sama o sobě a trošku soli je už v cibuli).

Pánev odstavte z plotýnky, přidejte špenát, zakryjte poklicí a nechte ho minutku zavadnout.

Připravenou omáčku podávejte s upečenými noky a na talíři posypte troškou rozdrobené nivy.

TIPY

Ricotta by měla být co nejhustější a spíše sušší, takže ji případně nechte předem vykapat v sítu vyloženém gázou.

Pro jemnější strukturu doporučuji psyllium předem umlít najemno v mlýnku na kávu (můžete společně s parmazánem).

Noky můžete připravit dopředu. V lednici vydrží uložené cca týden, v mrazáku i několik měsíců.

Místo nivy můžete do omáčky použít třeba roquefort nebo gorgonzolu, fungovat bude i vnitřek brie.

Kuřecí maso lze případně zcela vynechat nebo dát místo něj třeba houby.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota610 kcal / 2570 kJ
Sacharidy13 g
Tuky45 g
Bílkoviny38 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




8 Recenzí / komentářů

Ludmila Vráblíková

10 ledna, 2021

Výborné 🙂 a hned napoprvé se mi vše podařilo a moc chutnalo 🙂 Moc hezky popsaný i postup přípravy a vaření. Začínám a moc se těším na další recepty.

Lucka

10 ledna, 2021

Děkuji za milý komentář a pochvalu. Moc ráda čtu, že se povedlo a chutnalo ❤️ Doufám, že si podobně pochutnáte i na dalších receptech.

Ivona

13 ledna, 2021

Robila somz maslovej tekvice a bez vajicka a noky boli vyborne ❤️

Jana

13 ledna, 2021

Super, úżasně jemné a chutné nočky. Těsto jsem neměla dost pevné abych vytvořila váleček ale vůbec to nevadilo. Dávala jsem na plech pomocí dvou lžiček a jsou krásné. Mnohem lepší než bramborové noky. Jiné už dělat nebudu

Lucka

13 ledna, 2021

Ivono, moc ráda čtu, že chutnalo ❤️ Děkuji za sdílení zkušenosti s obměnou receptu 🙂

Lucka

13 ledna, 2021

Jano, mám velkou radost, že noky chutnají ❤️ Moc děkuji za pochvalu.
Ale překvapuje mě zmínka o řidším těstu… Nejste totiž první, kdo o tom píše. Měla jste prosím hustou ricottu? Vážila jste psyllium přesně na gramy? Parmazán byl extra najemno strouhaný?
Omlouvám se, že se tak vyptávám, ale ráda bych přišla na to, proč se někomu těsto nedaří. Protože to mě pak vždycky hrozně mrzí, když se někomu jídlo nepovede 🙁

Lucka

18 ledna, 2021

Dobrý den, 250g dýně má být v syrovém nebo už upečeném stavu ? Děkuji za odpověď

Lucka

18 ledna, 2021

Dobrý den, hmotnost je uvedená pro syrovou očištěnou dýni. Po upečení by jí mělo být cca 160 g.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0