Sezonní suroviny a recepty pro každý měsíc v roce 👉🏻 Více informací
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Dýňové noky s nivovou omáčkou

Dýňové noky s nivovou omáčkou

  ,   , , , ,   , , , , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Dýňové noky s nivovou omáčkou
5.0 8

Pokud máte rádi chuťově výraznou nivu nebo i další druhy sýrů s modrou plísní, tenhle recept na dýňové noky určitě vyzkoušejte. Málokteré zelenině to totiž s nimi sluší víc než právě dýni. Možná ještě špenátu, ale i ten tam najdete. Takže chuťová bomba v každém soustu je zaručena, a i oči si přijdou na své, protože tahle lahoda je i krásně barevná ❤️

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 30 minut

    30 minut

    1 hodina

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

NOKY

250 g dýně hokaido

1 vejce

2 stroužky česneku

250 g ricotty

60 g jemně strouhaného parmazánu

10 g psyllia

sůl

OMÁČKA

15 g másla

15 g olivového oleje

120 g cibule

300 g kuřecích prsních nebo stehenních řízků

200 g smetany ke šlehání

100 g nivy

100 g baby špenátu

pepř

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 30 minut
  • 30 minut

    30 minut

    1 hodina

  • Množství: 4 porce

Postup

NOKY

Dýni zbavte semínek a pro co nejjemnější strukturu noků ji také oloupejte (u hokaido to ale není vyloženě nutné).

Očištěnou dýni nakrájejte na malé kostky, nasypte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C.

Pečte do změknutí dýně, cca 15 minut.

Upečenou dýni (měla by se snížit její hmotnost cca o 1/3) nechte vychladnout a pak ji dohladka rozmixujte s vejcem a troškou soli (počítejte se solí v parmazánu a omáčce, takže to nepřežeňte).

Vaječnou směs smíchejte s rozdrceným česnekem a ricottou. Ta by neměla být řídká, aby těsto dostatečně zhoustlo (viz TIPY).

Nakonec vmíchejte parmazán a psyllium.

Směs dobře propracujte a pak nechte alespoň 5 minut odpočinout, aby zhoustla.

Z těsta vytvořte válečky a ty pak nakrájejte na kostičky.

Pro vytvoření typických proužků případně nočky jemně rozmáčkněte vidličkou.

Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 15 minut na 180 °C jemně dozlatova.

OMÁČKA

V pánvi rozehřejte máslo a olivový olej a dosklovata orestujte osolenou cibuli.

Přidejte na malé kostičky nakrájené kuřecí maso (pro variantu bez masa nakoukněte do TIPŮ) a jemně opečte (pozor, ať se nespálí cibule).

Obsah pánve zalijte smetanou a přiveďte k varu.

Vmíchejte rozdrobenou nivu (trošku si případně nechte k servírování) a krátce za stálého míchání povařte, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezhoustne.

Opepřete podle chuti (solit již většinou není potřeba, niva je slaná sama o sobě a trošku soli je už v cibuli).

Pánev odstavte z plotýnky, přidejte špenát, zakryjte poklicí a nechte ho minutku zavadnout.

Připravenou omáčku podávejte s upečenými noky a na talíři posypte troškou rozdrobené nivy.

TIPY

Ricotta by měla být co nejhustější a spíše sušší, takže ji případně nechte předem vykapat v sítu vyloženém gázou.

Pro jemnější strukturu doporučuji psyllium předem umlít najemno v mlýnku na kávu (můžete společně s parmazánem).

Noky můžete připravit dopředu. V lednici vydrží uložené cca týden, v mrazáku i několik měsíců.

Místo nivy můžete do omáčky použít třeba roquefort nebo gorgonzolu, fungovat bude i vnitřek brie.

Kuřecí maso lze případně zcela vynechat nebo dát místo něj třeba houby.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota610 kcal / 2570 kJ
Sacharidy13 g
Tuky45 g
Bílkoviny38 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




20 Recenzí / komentářů

Ludmila Vráblíková

10 ledna, 2021

Výborné 🙂 a hned napoprvé se mi vše podařilo a moc chutnalo 🙂 Moc hezky popsaný i postup přípravy a vaření. Začínám a moc se těším na další recepty.

Lucka

10 ledna, 2021

Děkuji za milý komentář a pochvalu. Moc ráda čtu, že se povedlo a chutnalo ❤️ Doufám, že si podobně pochutnáte i na dalších receptech.

Ivona

13 ledna, 2021

Robila somz maslovej tekvice a bez vajicka a noky boli vyborne ❤️

Jana

13 ledna, 2021

Super, úżasně jemné a chutné nočky. Těsto jsem neměla dost pevné abych vytvořila váleček ale vůbec to nevadilo. Dávala jsem na plech pomocí dvou lžiček a jsou krásné. Mnohem lepší než bramborové noky. Jiné už dělat nebudu

Lucka

13 ledna, 2021

Ivono, moc ráda čtu, že chutnalo ❤️ Děkuji za sdílení zkušenosti s obměnou receptu 🙂

Lucka

13 ledna, 2021

Jano, mám velkou radost, že noky chutnají ❤️ Moc děkuji za pochvalu.
Ale překvapuje mě zmínka o řidším těstu… Nejste totiž první, kdo o tom píše. Měla jste prosím hustou ricottu? Vážila jste psyllium přesně na gramy? Parmazán byl extra najemno strouhaný?
Omlouvám se, že se tak vyptávám, ale ráda bych přišla na to, proč se někomu těsto nedaří. Protože to mě pak vždycky hrozně mrzí, když se někomu jídlo nepovede 🙁

Lucka

18 ledna, 2021

Dobrý den, 250g dýně má být v syrovém nebo už upečeném stavu ? Děkuji za odpověď

Lucka

18 ledna, 2021

Dobrý den, hmotnost je uvedená pro syrovou očištěnou dýni. Po upečení by jí mělo být cca 160 g.

Lucy

20 ledna, 2021

Zdravím,jen se chci podělit o to,že noky s omáčkou byly luxusní a když je jedla i moje 10letá dcera,která není moc velký jedlík,tak to už je co říct:-).Díky za Vaše stránky a super recepty.Mějte se krásně:-)

Lucka

21 ledna, 2021

Zdravím, děkuju, že jste se podělila s úspěchem receptu ❤️ Mám radost, že vám doma chutnalo a že jídlo prošlo nepřísnější dětskou kritikou. Pochvala patří mamince, která tak dobře uvařila ❤️

Aja

24 ledna, 2021

Dobry den, teprve začínám, ake tento recept me naprosto uchvatil. Je naprosto skvělý. S těstem na noky se krasne pracovalo a ta chut po upeceni, a omacka s masem, mnam. Moc dekuji. Uz pecu jogurtovy chleb a pekla jsrm i gulas. Vse naprosto genialni. Moc dekuji

Lucka

24 ledna, 2021

Dobrý den, ani nevíte, jakou mám radost, že se noky povedly a chutnaly ❤️
Doufám, že si podobně pochutnáte i na dalších receptech.
Moc děkuji za milý komentář 🙂

Veronika

26 ledna, 2021

Vynikajici…byla jsem nucena improvizovat a misto ricotty jsem pouzila mascarpone…noky byly chutove moc dobre, jen se mi v troube trosku rozjely, tak to byly spis placicky-ale to je asi tim mascarpone

Lucka

26 ledna, 2021

S velkou radostí čtu, že se povedlo ❤️ Tvar není až tak důležitý, důležitá je chuť 🙂

Jana

8 února, 2021

Miluji gnocchi, takže tohle byla jasná priorita na vyzkoušení. Jsou měkčí než normální noky, ale vůbec to nevadí. Určitě je lepší nechat je nejdřív zchladnout, pak trochu ztuhnou. Byl to můj první recept vyzkoušený z Paleosnadno ještě s grusetkami. Postup je skvěle popsaný, nic neodradí člověka od vaření víc, než když se v něm plácá 😉 Povedlo se napoprvé.

Lucka

9 února, 2021

Mám opravdu upřímnou radost, že se noky povedly a chutnaly, a moc děkuju za pochvalu popisu postupu ❤️ Snažím se vždy vychytat většinu zádrhelů, které by během přípravy mohly nastat. Je ale pravda, že některé recepty jsou pak dlouhé jak román na pokračování 😀

Eva

25 března, 2021

Dělala jsem noky a jsou úžasný, Luci. Děkuji! Neměla jsem doma dýní, tak jsem použila batáty a super.

Lucka

26 března, 2021

Já děkuju, Evi ❤️ Mám radost pokaždé, když si někdo pochutná. Takže moc děkuju za milý komentář a sdílení tipu na obměnu receptu 🙂

Vera

29 března, 2021

Noky byly vyborne! Kam se na ne hrabou ty bramborove! Testo jsem mela dost ridke, myslim, ze to bylo vetsim mnozstvim dyne, nevazila jsem totiz zadne ingredience, vzdy tak podle oka;) tudiz jsem misto rozkrajeneho valecku delala kulicky/placicky, coz na celkove chuti nic nezmenilo. Opravdu super, uvarim znovu.

Lucka

29 března, 2021

Moc ráda čtu, že se noky povedly a chutnaly ❤️
Řídké těsto může být zaviněné i ricottou (některé druhy jsou řidší). Každopádně jste si poradila skvěle a mám velkou radost, že jste si pochutnala.
Moc děkuji za milý komentář ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0