🗓 Nový kalendář pro rok 2023 je tu. Pozor, omezený počet kusů! Prolistovat kalendář
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Gulášová polévka

Gulášová polévka

    , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Gulášová polévka
5.0 2

Víte, že poctivá gulášová polévka se vlastně mnohem víc podobá původnímu pravému maďarskému guláši (Gulyás), než samotný guláš, tak jak ho běžně vaříme? Ať tak nebo tak, tohle jídlo chce svůj čas. Za pár minut ho nepřipravíte. Ale pak ta chuť! Těch pár chvil u plotny se vážně vyplatí ❤️

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 20 minut
  • 10 minut

    3 hodin 20 minut

    3 hodin 30 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




Suroviny

30 g sádla

200 g cibule

400 g hovězí kližky, krku, líček atd.

6 stroužků česneku

1 lžička mletého kmínu

2 plné lžíce sladké papriky

1 plná lžíce uzené papriky

160 g čerstvé červené papriky

1,1 l vody

120 g mrkve

1 plná lžička majoránky

200 g kedlubny (nebo brambor, více v TIPECH)

sůl

pepř

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 20 minut
  • 10 minut

    3 hodin 20 minut

    3 hodin 30 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

V širokém hrnci rozehřejte sádlo a orestujte drobounce nakrájenou a jemně osolenou cibuli. Dejte tomu čas. Je potřeba, aby cibule pomalu a rovnoměrně zhnědla. Nestačí ji opéct jen dorůžova. Jedině výrazně zlatohnědá cibulka dodá polévce tu správnou chuť.

Hovězí maso nakrájejte na drobné kostky. Vmíchejte je do opečené cibule a za vyšší teploty orestujte. Za častého míchání vyvařte všechnu tekutinu, kterou maso pustí.

Snižte teplotu plotýnky, přidejte rozdrcený česnek (třetinu nechte zatím stranou) a nechte rozvonět.

Obsah hrnce zasypte mletým kmínem, sladkou a uzenou paprikou. Za stálého míchání koření krátce orestujte (pozor, ať se paprika nespálí a nezhořkne).

Do základu polévky přidejte co nejvíce dohladka rozmixovanou očištěnou čerstvou papriku a krátce povařte.

Vše zalijte vodou. Přidejte sůl a pepř.

Přiveďte k varu, hrnec zakryjte a polévku nechte jemně probublávat cca 2 hodiny.

Mrkev očistěte, nakrájejte na drobounké kostičky a vmíchejte do polévky. Vařte zakryté dalších cca 30 minut.

Do polévky přidejte majoránku a rozdrcený česnek, který jste si nechali stranou.

Přisypte na menší kostky nakrájenou oloupanou kedlubnu a vařte do změknutí cca 20 minut.

Pro zahuštění z hrnce odeberte trošku polévky (zejména zeleninu, bez masa) a stranou rozmixujte co nejvíce dohladka.

Směs nalijte zpět, prohřejte a podle chuti polévku osolte a opepřete.

Podávejte ji samotnou, nebo na hlavní chod doplněnou o oblíbené pečivo (neplatí pro Whole30).

Uložená v lednici vydrží až 1 týden, lze ji i zamrazit.

TIPY

Na přípravu opravdu dobré gulášové polévky nepoužívejte příliš libové maso, například hovězí zadní. Naopak vybírejte takové druhy, které mají vysoký obsah klihových částí - ty se delším varem rozpustí a polévku zahustí a také dodávají masu šťavnatost.

Pokud si chcete přípravu zkrátit, můžete použít mleté maso. I u něj ale platí, že by nemělo být příliš libové.

Uzená paprika dodává gulášové polévce příjemnou kouřovou chuť. Lze ji ale případně vynechat a naopak navýšit množství sladké papriky.

Sladkou papriku volte ideálně maďarskou - má intenzivní barvu i chuť.

Vyhněte se drhnutému kmínu. Použijte opravdu jen jemně mletý. Drhnutý dodává polévce nepříjemnou strukturu.

Pokud chcete dosáhnout co nejintenzivnější chuti polévky, nahraďte vodu hovězím vývarem, případně s vodou do hrnce přidejte i hovězí kosti, které po změknutí masa odstraníte.

Místo kedlubny lze použít i tradiční brambory (například ve Whole30), nebo batáty. Dobu jejich varu upravte podle potřeby.

Hustotu polévky upravte podle sebe. Někomu bude vyhovovat nezahuštěná verze, jiný naopak rozmixuje zeleniny více než jen pár lžic. Pro zahuštění lze do základu polévky přidat i trošku rajčatového protlaku (počítejte ale s tím, že výrazně změní chuť polévky, spíše blíže k ragú).

Polévka, podobně jako guláš, chutná nejlépe alespoň 1 den rozleželá.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota290 kcal / 1200 kJ
Sacharidy12 g
Tuky15 g
Bílkoviny23 g

Líbil se vám recept? Pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

4 Recenzí / komentářů

Vláďa

15 října, 2022

Vyzkoušeno, děkuji za recept jen bych doporučil kedlubnu dávat společně s mrkví, vaří se opravdu dlouho. To už mám vyzkoušeno z jiných LC receptů

Lucka

15 října, 2022

Vláďo, děkuju za vyzkoušení receptu. Mám radost, že vám chutnalo ❤️
Doba vaření kedlubny bude hodně závislá na velikosti kostiček, na které bude nakrájená. Já ji mám ráda opravdu na malé, aby se vešly ve více kusech pěkně na lžíci bez nutnosti ukrajování 🙂 Pokud je někdo zvyklý na větší kostky, máte naprostou pravdu, že bude potřeba delší čas, než jsem uvedla v receptu. Ale úplně stejnou dobu jako mrkev bych ji nevařila – mrkev by se v gulášovce měla téměř rozpadat, kedlubna (nebo brambory) zůstat spíše pevnější.
Tohle jsou ty drobné chuťové a „zvyklostní“ nuance a odlišnosti, které z každého vaření (byť podle stejného receptu) dělají tolik osobní věc. Každé jídlo je pak ve výsledku trošku jiné. Což je naprosto skvělé a přesně to na vaření miluju ❤️

Hanka

3 listopadu, 2022

Byla luxusní, děkuji za Vaše skvělé tipy Lucko!!!!

Lucka

3 listopadu, 2022

Hanko, to mám velkou radost, že jste si pochutnala! Díky za komentář. Potěšil ❤️

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0
Váš košík je prázdný!

Vypadá to, že jste si do košíku ještě žádné zboží nepřidali. Není to škoda?

Podívat se na produtky