Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Jablečná granola

Jablečná granola

  , ,   , , , ,   , , ,

Hodnotit recept
Jablečná granola
5.0 4

Jednou z nejvíce diskutovaných oblastí v paleo jsou snídaně. Ze začátku si každý nadšeně připravuje vejce na tisíce různých způsobů, jenže i ty se brzy přejí. Nebo jste byli zvyklí na ranní kaše a cereálie s mlékem, popřípadě máte na vejce intoleranci. Co pak? Variant je samozřejmě hodně – od polévek, přes karbanátky a různé zeleninové saláty s tuňákem, až po „hardcore“ paleo snídaně, které se nijak neliší od večeří v podobě steaků se zeleninovou přílohou. Zajímavou obměnou ale může být i doma připravená granola, podávaná s rostlinným mlékem, ať už kokosovým, mandlovým či makovým. A když ani to ne, je to skvělá křupavá svačinka na cesty nebo před televizi (já vím, to by se nemělo, ale kdo z nás to občas nedělá 😉 ).

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 10 minut

    1 hodina

    1 hodina 10 minut

  • Množství: cca 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

500 g jablek

6 vypeckovaných datlí

120 g pekanů

40 g strouhaného kokosu

1 vrchovatá lžička mleté skořice

1 lžička citrónové šťávy

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • 10 minut

    1 hodina

    1 hodina 10 minut

  • Množství: cca 4 porce

Postup

Jablka zbavte jádřinců (případně i oloupejte) a nastrouhejte nahrubo.

Datle pokrájejte nebo rozemelte nadrobno, pekany rozdrťte na menší kousky (cca jako zrníčka rýže).

Všechny ingredience pečlivě smíchejte a pak rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem.

Vložte do trouby, nastavte teplotu na 150°C a pečte cca 50-60 minut.

Během této doby občas směs prohrňte a jemně obraťte. Snažte se, aby se vám nerozpadla na úplně drobounké kousky, aby trošku držela pohromadě.

Jakmile směs proschne, troubu vypněte a granolu nechte v troubě dojít.

Upečenou granolu uchovávejte v uzavřené nádobě (nasypte ji tam až po vychlazení), vydrží tak i několik týdnů.

Granolu podávejte samotnou jako sladké křupavé „mlsání“ nebo na snídani, doplněnou o rostlinné mléko (například kokosové, mandlové či makové).

PS1: Pokud pro přípravu granoly použijete sušené datle, doporučuji je několik hodin předem (klidně přes noc) namočit do malého množství vody. Změknou a budou se vám lépe krájet.

PS2: Doporučení namáčet, platí i pro pekany. Abyste z nich získali co nejvíce výživných látek (aktivovali enzymy), namočte je na 4-6 hodin do studené vody. Tu před samotnou přípravou granoly slijte a pekany ještě propláchněte čistou vodou.

PS3: Strouhaný kokos můžete nahradit i kokosovými plátky. Ty ale do směsi přidejte cca po 30 minutách pečení, protože se více připalují.

00:00

18 Recenzí / komentářů

Jana

Duben 7, 2016

Tak tato mňamka nám fakt několik týdnů nevydrží Ani v uzavřený nádobě! Fakt paradní mlska✨⭐️

Lucie

Duben 7, 2016

Jani, nedávno jsem zkoušela jahodovou s vanilkou. Ani ta nevydržela 😉

Eva

Březen 23, 2018

Uzasny recept! Pouzila jsem misto skorice pernikove koreni a bylo to skvele! Myslim, ze jsem tak pulku snedla hned po upeceni

Lucie

Březen 24, 2018

Ano! Perníkové koření je naprosto skvělá volba 🙂 Mám radost, že chutnalo.

Katka

Květen 20, 2018

Bomba, deti vymenily ranni cokies. Dekuji za recept 🙂

Lucie

Květen 20, 2018

Takové zprávy čtu obzvlášť ráda. Mám radost, že se granola u vás doma setkala s úspěchem. Moc díky za komentář 🙂

Dorota

Květen 22, 2018

Můžu vyměnit pekany za klasické vlašáky, lískáče (máme doma vlastní) nebo třeba kešu? Zkoušel někdo i variantu s jinými ořechy? Děkuji

Lucie

Květen 23, 2018

Můžete, fungovat to bude. Osobně používám nejraději pekany, protože mi nejvíc chutnají a nejsou tak hořké jako vlašáky. Ale fungovat to bude se všemi druhy ořechů.

Zuzana

Březen 1, 2019

Dobrý den, mám místo celých datlí rovnou datlovou pastu. Kolik těch 6 datlí asi prosím váží. Doporučujete ji také namočit? Děkuji.

Lucie

Březen 2, 2019

Dobrý den, 6 datlí váží podle velikosti 40-60 gramů. Přesné množství záleží na tom, jak máte ráda sladkou chuť. Datle se předem namáčí, pokud jsou sušené a moc tvrdé. U pasty to není potřeba.

Marťa

Březen 13, 2019

Lucinko moc dekuji…naprostá pecka 🙂 uz jsem zkousela s vlašáky,kešu i pekany -super;)) skvělá změna po vajecnych snidanich;)
Mějte krásný den…:)

Lucie

Březen 13, 2019

Marťo, moc děkuji za komentář. Dcera si věčně stěžovala na vajíčka ke snídani, takže tenhle recept je přesně k tomu určen. 🙂 Ať i nadále chutná! <3

Soňa

Duben 15, 2019

Dnes jsem si udělala hranolů z vaší kuchařky. Výborná. Mám strach, aby mi na ranní s Ida i zůstalo . Na jablečnou se chystám. Určitě to taky bude bomba

Lucie

Duben 17, 2019

To mám velkou radost, že granola chutná 🙂 Jsem zvědavá, co řeknete na tu jablečnou. Ale věřím, že si také pochutnáte.

Soňa Pietrzykova

Duben 19, 2019

Dobrý den. Mám dotaz. Jablka jste nevymačkávala?

Soňa Pietrzykova

Duben 20, 2019

Dnes si pochutnávají na výborné snídani. Granola je moc dobrá. Jen jsem se chtěla zeptat: mám ji ještě takovou trochu vlhkou …je to ok? Bude to spíš na rychlou spotřebu. Nedovedu si představit, že to uzavřu na několik dní do nějaké dózy.. .

Lucie

Duben 21, 2019

Dobrý den, nevymačkávala. Ale případně trošku můžete.

Lucie

Duben 21, 2019

Měla by vyloženě šustit. Případně ji ještě dejte sušit na pár minut do trouby.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation