Květák se špenátovým pestem a kuřetem
Květák se špenátovým pestem a kuřetem
Hlavní jídla, Maso, Přílohy, Rychlovky (do 30 minut) Bez lepku, Bez vajec, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Whole30 česnek, kuřecí maso, květák, ořechy, parmazán, špenát
2022-03-14
Ohodnotit receptJestli si květák rozumí s nějakou jinou zeleninou, je to právě špenát. Vyzkoušejte jejich kombinaci v rychlém, ale chuťově skvělém jídle, po kterém zůstanou jen prázdné talíře a vy sklidíte zaslouženou pochvalu.
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 20 minut
-
10 minut
20 minut
30 minut
- Množství: 3 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče
Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.
Suroviny
100 g čerstvého špenátu (nejlépe baby)
40 g piniových nebo jiných oblíbených oříšků (např. kešu), případně slunečnicových semínek
40 g strouhaného parmazánu* (viz TIPY)
4 lžíce olivového oleje
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 20 minut
-
10 minut
20 minut
30 minut
- Množství: 3 porce
Postup
Nejdřív připravte pesto. V hmoždíři rozdrťte do hladké pasty čerstvý špenát, nakrájený oloupaný česnek, piniové oříšky, slunečnici nebo kešu, parmazán* a většinu olivového oleje.
Dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem.
Květák rozeberte na malé růžičky a dejte uvařit doměkka do osolené vody.
V pánvi na zbytku olivového oleje orestujte dozlatova za vyšší teploty osolená a opepřená kuřecí prsa v celku. Z každé strany přibližně 3-4 minuty.
Pak teplotu stáhněte na minimum, pánev zakryjte a maso nechte pod pokličkou dusit asi 10 minut.
Slijte uvařený květák, nechte dobře okapat, promíchejte s připraveným pestem a podávejte s kuřecími prsy nakrájenými na plátky.
TIPY
Na přípravu pesta lze použít i elektrický sekáček nebo mixér. Ale v takovém případě do mixovaného pesta přidejte jen malé množství panenského olivového oleje a zbytek dolijte později, nebo na přípravu směsi použijte jiný olej než panenský. Ten má totiž tendenci při vysokých obrátkách výrazně zhořknout.
V případě, že se vyhýbáte mléčným výrobkům, parmazán nahraďte troškou lahůdkového sušeného droždí nebo ho zcela vynechte.
Pesto lze připravit i z klasické bazalky, nebo také z medvědího česneku, kadeřávku či čerstvého hrášku. Barevně velmi zajímavé je pesto z červené řepy. Tuhle skvělou surovinu, která se skvěle hodí nejen ke květáku a masu, ale také na cuketové nudle, topinky nebo k sýrům, můžete připravit ve větším množství a uchovávat až několik týdnů v lednici (povrch pesta zalijte olivovým olejem), případně ho lze zamrazit.
* Pro přípravu receptu bez použití mléčných výrobků nakoukněte do TIPŮ
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
2 Recenzí / komentářů
Lucka
24 března, 2022
Kláro, děkuju za komentář ❤️ Mám radost, že jste si pochutnala.
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Klára
24 března, 2022
Výborné, rychlé a syté jídlo.