Maďarská kapustová polévka
Maďarská kapustová polévka
Polévky Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Low Carb, Paleo / Bez mléčných výrobků, Primal, Vegetariánské, Whole30 brambory, česnek, cibule, kapusta, kedlubna, tuřín, vývar
2023-11-18
Ohodnotit receptTuhle polévku prostě musíte milovat! A to i když vám jinak kapusta moc nechutná. Vážně! Já ji v posledních dnech už vařila několikrát, protože jsem u každé poslední misky litovala, že nemám další porci. Vyzkoušejte ji se mnou ❤️
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
10 minut
25 minut
35 minut
- Množství: 3 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Už nikdy vám žádný nový recept neuteče
Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 25 minut
-
10 minut
25 minut
35 minut
- Množství: 3 porce
Postup
Cibuli nakrájenou nadrobno orestujte na tuku jemně dorůžova.
Rozdrťte česnek a většinu přidejte k cibuli (část nechte zatím stranou). Nechte krátce rozvonět.
Vmíchejte sladkou papriku a mletý kmín. Za stálého míchání pár vteřin orestujte.
Základ polévky zalijte vývarem nebo vodou. Přidejte sůl.
Listy kapusty nakrájejte na 1-2cm proužky, tužší žebrování drobněji.
Do hrnce nasypte nakrájené bílé tužší části kapusty a pár minut povařte.
Pak přidejte i proužky nakrájených listů a kostičky brambor, tuřínu, kedlubny nebo ředkve. Vařte do změknutí.
Část polévky odeberte stranou a rozmixujte co nejvíce dohladka. Nalijte zpět do hrnce.
Do polévky přidejte zbytek rozdrceného česneku a majoránku.
Krátce povařte a na závěr dochuťte podle potřeby solí.
Polévka uložená v lednici vydrží několik dní (nejlépe chutná minimálně 1 den rozležená). Pro zamrazení se spíše nehodí.
TIPY
Recept na tuto polévku vychází z tradičního maďarského jídla Kelkáposzta főzelék. Jedná se o pokrm, který se běžně zahušťuje moukou a jeho konzistence připomíná spíše hustou dušenou směs. Proto množství rozmixované zeleniny a tudíž i hustotu polévky upravte podle sebe. Lze ale také množství kapusty snížit a polévku uvařit bez mixování její části.
Polévku podávejte buď jako první chod, nebo na hlavní jídlo doplňte například oblíbeným pečivem (neplatí pro Whole30) a volským okem. Na fotce je polévka doplněná krátce orestovaným mletým vepřovým masem, dochuceným mletou paprikou, kmínem, majoránkou, česnekem, solí a pepřem. Volitelně můžete na talíři přidat i lžíci zakysané smetany (neplatí pro Whole30, paleo a bezmléčnou verzi).
Ve vegetariánské verzi použijte olivový olej a zeleninový vývar nebo vodu. Uvedené výživové údaje platí při použití brambor.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Nová Svěží kuchařka a Voňavá kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.