Recept na pizzu Margheritu » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

dscn0722b

Pizza Margherita

dscn0722b

Pizza Margherita

  , , ,   , , ,   , , , , ,

Říjen 15, 2014

Hodnotit recept
Pizza Margherita
5.0 1

Vyzkoušela jsem různé typy „paleo pizzy“ – s květákovým korpusem, s masem místo těsta, zapečené lilky, cukety atd. Ale nebudeme si nic nalhávat, to těsto tam prostě chybí. Ani tohle není žádný „objev světa“ ;-), ale pokud jste někdy dřív ochutnali celozrnnou pizzu a chutnala vám, tak výsledek se tomu co nejvíc blíží.

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina 5 minut
  • 20 minut

    1 hodina 5 minut

    1 hodina 25 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

100 g mandlové mouky

30 g psyllia 1

2 bílky

2 lžíce jablečného octa

1/2 lžičky soli

1 vrchovatá lžička vinného kamene 2

1,25 dcl vařící vody

2 velká zralá rajčata

cca 2 lžíce olivového oleje

1 stroužek česneku

sůl, pepř

čerstvá bazalka (případně oregano, nebo sušené bylinky)

100 g mozzarelly (pouze v primal variantě)

Postup

Omáčka na pizzu

Rajčata nařízněte zespodu do kříže (ne příliš hluboko, stačí proříznout jen slupku), zalijte je vařící vodou a nechte pár minut prohřát.

Pak je šokově zchlaďte v ledové vodě. Tím se začne odloupávat slupka a půjde vám snadno odstranit.

Oloupaná rajčata nakrájejte na kostičky.

Na pánvi na 1 lžíci olivového oleje prohřejte nadrobno nakrájený stroužek česneku.

Po chvíli přidejte na kostičky pokrájená rajčata, osolte a opepřete.

V případě, že používáte sušené bylinky, přisypte je do směsi.

Rajčatovou omáčku vařte cca 10 minut, dokud se nevypaří přebytečná voda.

Těsto na pizzu

Pečlivě promíchejte suché ingredience na těsto – mouku, psyllium, sůl a vinný kámen.

Pak zapracujte bílky, ocet a úplně nakonec přilijte vařící vodu.

Co nejrychleji vše pečlivě zapracujte do lepivého těsta (ze začátku bude možná trošku řidší, během zpracování ale zhoustne působením psyllia).

Vypracujte ho na tenkou placku o průměru cca 30 cm. Buď válečkem mezi dvěma pečícími papíry, nebo těsto zakapejte olivovým olejem a na vytvarování pizza korpusu použijte ruce. Každopádně, snažte se s těstem pracovat rychle, aby vám příliš nevychladlo. Do trouby by mělo jít ještě teplé.

Připravenou placku pomažte rajčatovou omáčkou a vložte na pečícím papíru do trouby vyhřáté na 180°C.

Po cca 30 minutách na pizzu přidejte mozzarellu pokrájenou na plátky (pouze v primal variantě), lístky čerstvé bazalky a vše trošku pokapejte olivovým olejem.

Dejte péct ještě na 20 minut.

Podávejte nakrájené na dílky, nejlépe s nějakým zeleninovým salátem.

Tuto základní pizzu samozřejmě můžete „upgradovat“ podle svého – těsto poklaďte plátky šunky, žampiony, špenátem, kuřecím masem, chorizem, tuňákem atd. Fantazii se meze nekladou 🙂

1 Přírodní rozpustná vláknina z jitrocele indického, seženete ve všech lékárnách
2 Používá se místo kypřícího prášku, který většinou obsahuje lepek

00:00

2 Recenzí / komentářů

Katka

Duben 5, 2016

Vyzkoušeno. S přítelem jsme si moc pochutnali, naše chuťové pohárky ochutnaly něco neskutečného :). Skvělý recept Lucko.

LG

Lucie

Duben 5, 2016

Mám obrovskou radost, že chutnalo. Díky za vyzkoušení 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation