Recept na pizzu Margheritu » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Pizza Margherita

Pizza Margherita

  , , ,   , , ,   , , , , ,

Říjen 15, 2014

Hodnotit recept
Pizza Margherita
5.0 3

Vyzkoušela jsem různé typy „paleo pizzy“ – s květákovým korpusem, s masem místo těsta, zapečené lilky, cukety atd. Ale nebudeme si nic nalhávat, to těsto tam prostě chybí. Ani tohle není žádný „objev světa“ ;-), ale pokud jste někdy dřív ochutnali celozrnnou pizzu a chutnala vám, tak výsledek se tomu co nejvíc blíží.

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina 5 minut
  • 20 minut

    1 hodina 5 minut

    1 hodina 25 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

100 g mandlové mouky

30 g psyllia 1

2 bílky

2 lžíce jablečného octa

1/2 lžičky soli

1 vrchovatá lžička vinného kamene 2

1,25 dcl vařící vody

2 velká zralá rajčata

cca 2 lžíce olivového oleje

1 stroužek česneku

sůl, pepř

čerstvá bazalka (případně oregano, nebo sušené bylinky)

100 g mozzarelly (pouze v primal variantě)

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina 5 minut
  • 20 minut

    1 hodina 5 minut

    1 hodina 25 minut

  • Množství: 2 porce

Postup

Omáčka na pizzu

Rajčata nařízněte zespodu do kříže (ne příliš hluboko, stačí proříznout jen slupku), zalijte je vařící vodou a nechte pár minut prohřát.

Pak je šokově zchlaďte v ledové vodě. Tím se začne odloupávat slupka a půjde vám snadno odstranit.

Oloupaná rajčata nakrájejte na kostičky.

Na pánvi na 1 lžíci olivového oleje prohřejte nadrobno nakrájený stroužek česneku.

Po chvíli přidejte na kostičky pokrájená rajčata, osolte a opepřete.

V případě, že používáte sušené bylinky, přisypte je do směsi.

Rajčatovou omáčku vařte cca 10 minut, dokud se nevypaří přebytečná voda.

Těsto na pizzu

Pečlivě promíchejte suché ingredience na těsto – mouku, psyllium, sůl a vinný kámen.

Pak zapracujte bílky, ocet a úplně nakonec přilijte vařící vodu.

Co nejrychleji vše pečlivě zapracujte do lepivého těsta (ze začátku bude možná trošku řidší, během zpracování ale zhoustne působením psyllia).

Vypracujte ho na tenkou placku o průměru cca 30 cm. Buď válečkem mezi dvěma pečícími papíry, nebo těsto zakapejte olivovým olejem a na vytvarování pizza korpusu použijte ruce. Každopádně, snažte se s těstem pracovat rychle, aby vám příliš nevychladlo. Do trouby by mělo jít ještě teplé.

Připravenou placku pomažte rajčatovou omáčkou a vložte na pečícím papíru do trouby vyhřáté na 180°C.

Po cca 30 minutách na pizzu přidejte mozzarellu pokrájenou na plátky (pouze v primal variantě), lístky čerstvé bazalky a vše trošku pokapejte olivovým olejem.

Dejte péct ještě na 20 minut.

Podávejte nakrájené na dílky, nejlépe s nějakým zeleninovým salátem.

Tuto základní pizzu samozřejmě můžete „upgradovat“ podle svého – těsto poklaďte plátky šunky, žampiony, špenátem, kuřecím masem, chorizem, tuňákem atd. Fantazii se meze nekladou 🙂

1 Přírodní rozpustná vláknina z jitrocele indického, seženete ve všech lékárnách
2 Používá se místo kypřícího prášku, který většinou obsahuje lepek

00:00

8 Recenzí / komentářů

Katka

Duben 5, 2016

Vyzkoušeno. S přítelem jsme si moc pochutnali, naše chuťové pohárky ochutnaly něco neskutečného :). Skvělý recept Lucko.

Lucie

Duben 5, 2016

Mám obrovskou radost, že chutnalo. Díky za vyzkoušení 🙂

Katharina

Květen 6, 2017

Paní Lucko, nesmírně Vám děkuji za Vaše stránky a recepty. Na pizzu jsem se chystala dlouho a naprosto předčila má očekávání. Před mateřskou jsem často řešila různé paleo alternativy pečiva a “jídel na cesty” a vždycky jsem měla problém s jejich konzistencí, u Vašich receptů nikdy 🙂 No a na prvním místě je samozřejmě výtečná chuť v kombinaci s paleo složením 🙂 Jsem opravdu strašně vděčná, že jste!

Lucie

Květen 6, 2017

A já zase moc děkuji vám za tak milou zprávu 🙂 Pochvalu čtu vždycky hrozně ráda. Mám obrovskou radost, že vám recepty chutnají a snad i trošku zjednodušují život.

Vendula Bendová

Říjen 14, 2017

Mohu se zeptat, je třeba z bílků nejdřív vyšlehat sníh? Děkuji za odpověď

Lucie

Říjen 14, 2017

Ne, jinak by to tam bylo napsané 🙂 Ona by ho vařící voda stejně zničila.

Jitka

Říjen 23, 2017

Dobrý den, nám přišlo těsto po upečení hlavně uprostřed jakoby na chuť rosolovejsi. Kraje krupave, bala jsem se to nechat v troubě dele, aby se zas ne spálila. Jestli to nebude tim psyliem, nejsme na něj zvykli. Nebo víc propracovat těsto?

Lucie

Říjen 23, 2017

Spíš nechat v troubě déle na malinko nižší teplotu. Ale ono to tak bývá i u klasické pizzy, že střed není až tak křupavý 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top Mautic is open source marketing automation

Konec starostem co dobrého uvařit. Stačí se inspirovat z mých KUCHAŘEK!

x