🖤 BLACK FRIDAY - až 50% SLEVY NA VŠE 🤯! ZOBRAZIT BLACK FRIDAY NABÍDKU

Spirálový zeleninový koláč

Spirálový zeleninový koláč

  , , , ,   , , , ,   , , , , , ,

Ohodnotit recept
Spirálový zeleninový koláč
5.0 4

Tenhle efektní zeleninový koláč mě už dlouho lákal udělat. Bylo mi ale jasné, že bude hodně pracný, původní recept navíc obsahoval moučný korpus a náplň ze zakysané smetany. A do toho se mi ani do jednoho nechtělo. Jenže, občas je prostě nejlepší nechat nápad trošku „uležet“ a on se časem vytříbí sám. Stačilo korpus udělat z mletého masa a náplň z vajec a hořčice. Jen tu práci na přípravě vám nikdo holt neodpáře. Ale vydržte a nevzdávejte to, výsledek rozhodně stojí za to a určitě sklidíte mnoho pochvalných ovací 😉

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 30 minut

    1 hodina

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 2 porce, cca 4-8 kousků
  • Obtížnost:
  • Autor:

💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?

Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.




Suroviny

250 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)

1 vejce

1 lžíce hořčice (např. od Alnatura z DM drogerie)

2 stroužky česneku

1 větší cuketa nebo 2 menší (ideálně žlutá a zelená kvůli barvě)

1 střední mrkev

1/2 dýně (nejlépe máslová)

sůl

pepř

950+ RECEPTŮ V APLIKACI

Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření / pečení: 1 hodina
  • 30 minut

    1 hodina

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 2 porce, cca 4-8 kousků

Postup

Oloupejte si mrkev. Z dyně odřízněte část bez semínek a zbavte ji slupky. Cuketu si pečlivě omyjte.

Veškerou zeleninu si pomocí škrabky nakrouhejte na tenké podlouhlé plátky (snažte se, aby měly přibližně stejnou šířku).

Ty vložte do cedníku, hojně je posolte (cca 1 vrchovatou lžičkou soli), promíchejte a nechte "vypotit".

Mezitím si připravte masový korpus.

Mleté maso si smíchejte s 2 rozdrcenými stroužky česneku, solí a pepřem.

Opravdu pečlivě směs propracujte, aby se co nejlépe spojila, a pak ji pomocí prstů roztlačte po celém dnu formy a mírně ji po stranách zvedněte.

Já na 2 porce použila kulatou zapékací misku o průměru 20 cm, pokud budete koláč připravovat pro více strávníků, volte formu o větším průměru a samozřejmě zvyšte dávkování surovin.

Během přípravy korpusu zelenina pustila tekutinu. Nyní nastrouhané plátky trošku propláchněte vodou, nechte je co nejlépe okapat a pak je rozprostřete na připravenou čistou látkovou utěrku podloženou několika papírovými ubrousky.

Párkrát zeleninu promněte, aby se co nejlépe vysušila, a nechte ji chvíli schnout.

Rozmíchejte si pečlivě vejce s hořčicí a troškou pepře. Vzniklou směs rovnoměrně nalijte na připravený korpus.

Nyní začněte pracovat na zelenině.

Vezměte jeden plátek zeleniny a srolujte ho na prkénku do ruličky.

Předtím, než dotočíte první ruličku, vložte na konec plátku druhý plátek (z jiného druhu zeleniny) a opět rolujte.

Až budete u konce plátku, mírně ho překryjte dalším plátkem a opět rolujte.

Takto pokračujte, dokud nevytvoříte ruličku o průměru cca 5-10 cm.

Ruličku položte na střed připraveného korpusu a začněte ji obtáčet dalšími plátky zeleniny (druhy se snažte střídat kvůli barevnosti, vždy ale „dojeďte“ minimálně jedno kolo).

Tímto způsobem pokračujte až k samému okraji korpusu.

Vzhledem k tomu, že se korpus o něco „smrskne“, můžete nechat mezi okrajem a zeleninou trošku místa (cca 1 cm). Rozhodně ale práci nevzdávejte příliš brzy, i když je to „piplačka“ 😉

Připravený koláč vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte cca 1 hodinu.

Před krájením nechte trošku vychladnout.

Koláč podávejte teplý, skvěle chutná ale i za studena.

PS1: Nezvedejte množství mrkve na úkor ostatní zeleniny. Její příprava trvá totiž nejdéle a je poměrně „tuhá“ na skus. Pokud máte k dispozici, můžete do koláče přidat i plátky lilku nebo batátů.

PS2: Nasolení zeleniny nevynechávejte. Pomůže jí to trošku zkřehčit a plátky lépe drží u sebe při motání.

PS3: Na fotce je použitý pečící papír, je to ale zbytečné. Korpus se nepřipeče a jde krásně oddělit od formy.

Skvělá volba! Máte hotovo?

Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋

Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.

Prolistovat kuchařky

00:00

Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻

odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.

11 Recenzí / komentářů

Ajak Kajak

15 února, 2016

wow!

Lucie

15 února, 2016

😉

Vlasta Mlejnková

10 dubna, 2016

Lucie, toto není pouze koláč, je to výtvarné umění. Až budu zasažena smutkem, upeču ho a rozjasní mi den. Slunce ve spirále

Lucie

10 dubna, 2016

Ty a smutkem? Nevěřím. Ty máš stále dobrou náladu 🙂 Koláč je piplačka, ale stojí za to.

Lucy

10 dubna, 2016

Pracné, ale vzhledově efektní 🙂

Veronika Matýsová

20 srpna, 2017

Je to sice zelenina, ale nedalo to ani memu priteli a ochutnal, jak to vypadalo krasne 😀

Lucie

21 srpna, 2017

Člověk opravdu jí očima, že? 🙂 Není nad to, když něco nejen dobře chutná, ale i krásně vypadá.

Jiří Sázel

30 listopadu, 2017

Ahoj, pekl jsem koláč z 500 g masa v míse průměru 25. Maso vyšlo tak akorát do té pětadvacítky. Hodně jsem zápolil se škrabkou (prezident od Tescomy), která krájela zeleni trhaně. Když byla zelenina nakrájena trhaně, tak se potom rozlámala jak jsem ji propral v cendíku a musel jsem zeleninu dělat po druhé. Více se mi zeleninu osvědčilo naskládat na talíř a opláchnout ji od soli na talíři. Celkově jsem spotřeboval dvě cukety, jeden batát, jednu máslovou dýni, jednu mrkev, dva lilky – takže celkově mnohem více zeleniny než jsem očekával/bylo v receptu. Na druhou stranu jsem měl celkem velký odpad zeleniny (že jsem měl hodně odřezků). Použil jsem jenom jedno vajíčko a jednu lžičku hořčice – nezvednul jsem poměrně množství to byla chyba protože ve výsledném koláči ta chuť chyběla. Překvapilo mě, že z masa vyteklo hodně tuku a tak jsem zapékací mísu musel postavit na plech, aby se tuk v troubě nepálil. Vaření zdar.

Lucie

2 prosince, 2017

Ahoj, díky za sdílení zkušenosti s receptem. Doufám, že se nakonec vše podařilo, jak mělo a koláč chutnal 🙂

Ptolemai

19 února, 2019

Trošku pracnější, ale výtečné a vzhledově úžasné 🙂

Lucie

19 února, 2019

To ano, ale za tu námahu je výsledek bomba. 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0