Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Svíčková na smetaně se zeleninovými „knedlíky“

Svíčková na smetaně se zeleninovými „knedlíky“

    , ,   , , , ,

Hodnotit recept
Svíčková na smetaně se zeleninovými „knedlíky“
5.0 7

Svíčková s knedlíkem – perla české kuchyně. Zastesklo se vám po ní? Není nutné si zoufat, s několika obměnami si jí můžete svátečně také dopřát.

  • Příprava: 45 minut
  • Vaření: 3 hodin 50 minut
  • 45 minut

    3 hodin 50 minut

    4 hodin 35 minut

  • Množství: 4 osoby
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

800 g pravé svíčkové (popř. falešné svíčkové, nebo hovězího zadního)

50 g špeku

2 lžíce sádla

150 g másla

2 velké cibule

6 mrkví (cca 400 g)

3 petržele (cca 250 g)

1/2 bulvy celeru (cca 250 g)

5 bobkových listů

10 kuliček nového koření

5 kuliček pepře

sůl

šťáva z 1 citrónu

200 ml smetany na šlehání

cca 300 ml vývaru

5 vajec

1 vrchovatá lžíce mandlové mouky

1 vrchovatá lžíce psyllia

  • Příprava: 45 minut
  • Vaření: 3 hodin 50 minut
  • 45 minut

    3 hodin 50 minut

    4 hodin 35 minut

  • Množství: 4 osoby

Postup

Špek si nakrájejte na klínky a nechte je cca půl hodiny v mrazáku ztuhnout. Pak jimi prošpikujte maso. V pekáčku rozpalte sádlo a něm ze všech stran opečte maso, aby se zatáhlo. Vyjměte ho z pekáčku a zatím odložte stranou. V sádle rozpusťte máslo a na něm na střední teplotu osmahněte cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte nakrájenou mrkev, petržel a celer. Chvíli nechte restovat, pak do pekáčku k zelenině vraťte maso, podlijte ho cca 1 dcl vývaru a přidejte koření – sůl, bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Pekáček zakryjte, vložte do trouby a pečte cca 3 hodiny na 150°C. Maso občas zkontrolujte, zeleninu promíchejte a v případě potřeby trošku podlejte. Po 3 hodinách maso vyndejte, nechte trošku vychladit a pak nakrájejte na plátky. Upečenou zeleninu rozdělte na 2 poloviny – jednu část propasírujte přes síto, druhou jen trošku rozmačkejte vidličkou (ze zeleniny vyberte koření). Propasírovanou zeleninu smíchejte se smetanou, dochuťte šťávou z citronu, osolte a v případě potřeby trošku nařeďte vývarem. Pokud chcete omáčku opravdu jemnou, ještě ji „prožeňte“ ponorným mixérem.

Druhou část zeleniny osolte, smíchejte ji s 5 našlehanými vejci, 1 vrchovatou lžíci mandlové mouky a psyllia. Řidší těsto nalejte do sádlem nebo máslem vymazané formy a pečte v troubě na 180°C, dokud nezezlátne (cca 20 minut, propečení zkontrolujte pomocí zapíchnuté špejle, která by po vytažení měla zůstat suchá). Krájejte na plátky. Podávejte s kouskem masa, zalité omáčkou, ozdobené brusinkami a případně i troškou šlehačky.

00:00

23 Recenzí / komentářů

Danwe

Únor 22, 2016

Má úplně první svíčková dopadla na výbornou! Teď už si ale budu mnohem víc vážit té od babičky, když vím kolik je s ní práce 🙂

Lucie

Únor 22, 2016

😉

Martin

Únor 22, 2016

Dělal jsem větší množství než bylo v receptu a i tak šťáva z jednoho citronu byla příliš. Půlka byla akorát.

Lucie

Únor 22, 2016

Martine, díky za postřeh. Každý máme chutě trošku jiné, proto je dobré dochucovat postupně. U nás máme raději svíčkovou malinko kyselejší, někomu chutná spíše sladší.

Aithne

Říjen 8, 2016

Dobrý den, právě dělám svoji první svíčkovou podle Vašeho receptu, akorát teda s větší obměnou – pomalu vařím v pomalém hrnci, na pomalý stupeň 9 hodin. Jsem moc zvědavá na ráno, snad se povede maso, omáčka i knedlík /toho se zatím obávám asi nejvíce 🙂 /

Lucie

Říjen 9, 2016

Dobrý den, doufám, že se povede a bude vám chutnat. PH je skvělá volba 🙂 Dejte určitě vědět.

Aithne

Říjen 10, 2016

Moc děkuji za tento recept. Lepší svíčkovou jsem nejedla a knedlíky taky výborné a syté! Díky Vám jsem nyní ještě více motivovaná jíst stylem, který (nejen) mému tělu dělá dobře 🙂 A roční dcerka se taky zalizovala až za ušima 🙂

Lucie

Říjen 10, 2016

Já děkuju vám, že jste napsala! Takovéhle komentáře čtu obzvlášť ráda 😉

Veronika

Červen 22, 2017

Delala jsem jiz nekolikrat!! chutnala vzdy a vsem 🙂

Lucie

Červen 22, 2017

To ráda čtu. Ale chvála patří kuchařce 😉

Stepanka

Leden 22, 2018

Luxusní záležitost

Lucie

Leden 22, 2018

Moc díky za komentář! Mám radost, že chutnalo.

Lida

Duben 6, 2018

Dobrý den Lucie, lze vařit zeleninu s masem v normálním hrnci? Trouba nefunguje :-(, je potřeba více vyvaru pro vaření v hrnci? Děkuji předem za zprávu.

Lucie

Duben 6, 2018

Dobrý den, Lido, určitě to půjde. Vývaru bych najednou moc nedávala. Spíš bych zeleninu a maso častěji kontrolovala a v případě potřeby ho dolila. Ale ne moc najednou. Maso a zelenina by se měly spíš dusit, než vařit.

Miroslav

Září 5, 2018

Vynikající…pět hvězdiček. Zkusil jsem loupanou plec (4 hodiny v troubě) a zadařilo se. Omáčka naprosto špičková. Knedlíky překvapily (pozitivně).

Veronika

Listopad 21, 2018

Luxusní svíčková! Hned na poprvé se mi povedla, už ji budu dělat pouze podle tohoto receptu! 🙂

Lucie

Listopad 25, 2018

To mám velkou radost,že chutnalo <3 Díky za vyzkoušení receptu a komentář 🙂

Veronika

Březen 9, 2019

Luci prosim mohu knedlik upect den predem? Delam dnes svickovou na zitrejsi obidek. Pokud ano, skladovat v lednici?

Lucie

Březen 9, 2019

Veroniko, ano, určitě můžete a pak uložit do lednice.

Andrea

Březen 23, 2019

Prosím o radu,svíčkovou nakládám,maso,zelenina,a pak necham maso a zeleninu zatahnout a sup s tim do pomaleho hrnce.múžu pak i z této zeleniny udělat knedlík,kdyz bude zelenina nalozena v sladko kyselem nalevu a v tom varena?

Lucie

Březen 24, 2019

Obávám se, že sladkokyselý nálev příliš ovlivní chuť knedlíků. Ale nezkoušela jsem a také hodně záleží, jak moc je ta sladkokyselá chuť výrazná.

Kateryna

Červen 21, 2019

Dobry den, pani Lucie,
momentalne nemam k dispozici pekacek s poklici (ani ho nemuzu treba zakryt alobalem, ten co mam je dost plytky). Myslite, ze by slo maso se zeleninou upect v sacku na peceni? Prip. jiny napad? Dekuji predem za odpoved! (Svickovou budu delat vubec poprve v zivote 🙂 , dekuji za Vas recept, rozumim mu a snad se vse podari!)

Lucie

Červen 21, 2019

Dobrý den, Kateryno, já myslím, že to bude fungovat skvěle 🙂 Držím palce, ať se svíčková podaří a chutná <3

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů a hlavně chutně.