Sezonní suroviny a recepty pro každý měsíc v roce 👉🏻 Více informací
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Svíčková na smetaně se zeleninovými „knedlíky“

Svíčková na smetaně se zeleninovými „knedlíky“

    , ,   , , , , , , , ,

Ohodnotit recept
Svíčková na smetaně se zeleninovými „knedlíky“
5.0 8

Svíčková s knedlíkem – perla české kuchyně. Zastesklo se vám po ní? Není nutné si zoufat, s několika obměnami si jí můžete svátečně také dopřát.

  • Příprava: 45 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 50 minut
  • 45 minut

    3 hodin 50 minut

    4 hodin 35 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

SVÍČKOVÁ

800 g pravé svíčkové (popř. falešné svíčkové nebo hovězího zadního)

50 g špeku

2 lžíce sádla

150 g másla

2 velké cibule

6 mrkví (cca 400 g)

3 petržele (cca 250 g)

1/2 bulvy celeru (cca 250 g)

5 bobkových listů

10 kuliček nového koření

5 kuliček pepře

sůl

šťáva z 1 citrónu

200 ml smetany ke šlehání

cca 300 ml vývaru

KNEDLÍKY

5 vajec

1 vrchovatá lžíce mandlové mouky

1 vrchovatá lžíce psyllia

  • Příprava: 45 minut
  • Vaření / pečení: 3 hodin 50 minut
  • 45 minut

    3 hodin 50 minut

    4 hodin 35 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

SVÍČKOVÁ

Špek si nakrájejte na klínky a nechte je cca půl hodiny v mrazáku ztuhnout. Pak jimi prošpikujte maso.

V pekáčku rozpalte sádlo a něm ze všech stran opečte maso, aby se zatáhlo.

Vyjměte ho z pekáčku a zatím odložte stranou.

V sádle rozpusťte máslo a na něm na střední teplotu osmahněte cibuli nakrájenou na kostičky.

Přidejte nakrájenou mrkev, petržel a celer. Chvíli nechte restovat, pak do pekáčku k zelenině vraťte maso, podlijte ho cca 1 dcl vývaru a přidejte koření – sůl, bobkový list, nové koření a kuličky pepře.

Pekáček zakryjte, vložte do trouby a pečte cca 3 hodiny na 150°C. Maso občas zkontrolujte, zeleninu promíchejte a v případě potřeby trošku podlijte.

Po 3 hodinách maso vyndejte, nechte trošku vychladit a pak nakrájejte na plátky.

Upečenou zeleninu rozdělte na poloviny – jednu část propasírujte přes síto, druhou jen trošku rozmačkejte vidličkou (ze zeleniny vyberte koření).

Propasírovanou zeleninu smíchejte se smetanou, dochuťte šťávou z citronu, osolte a v případě potřeby trošku nařeďte vývarem. Pokud chcete omáčku opravdu jemnou, ještě ji „prožeňte“ ponorným mixérem.

KNEDLÍKY

Druhou část zeleniny osolte, smíchejte ji s 5 našlehanými vejci, 1 vrchovatou lžíci mandlové mouky a psyllia.

Řidší těsto nalejte do sádlem nebo máslem vymazané formy a pečte v troubě na 180°C, dokud nezezlátne (cca 20 minut.

Propečení zkontrolujte pomocí zapíchnuté špejle, která by po vytažení měla zůstat suchá).

Krájejte na plátky.

Podávejte s kouskem masa, zalité omáčkou, ozdobené brusinkami a případně i troškou šlehačky.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




25 Recenzí / komentářů

Danwe

22 února, 2016

Má úplně první svíčková dopadla na výbornou! Teď už si ale budu mnohem víc vážit té od babičky, když vím kolik je s ní práce 🙂

Lucie

22 února, 2016

😉

Martin

22 února, 2016

Dělal jsem větší množství než bylo v receptu a i tak šťáva z jednoho citronu byla příliš. Půlka byla akorát.

Lucie

22 února, 2016

Martine, díky za postřeh. Každý máme chutě trošku jiné, proto je dobré dochucovat postupně. U nás máme raději svíčkovou malinko kyselejší, někomu chutná spíše sladší.

Aithne

8 října, 2016

Dobrý den, právě dělám svoji první svíčkovou podle Vašeho receptu, akorát teda s větší obměnou – pomalu vařím v pomalém hrnci, na pomalý stupeň 9 hodin. Jsem moc zvědavá na ráno, snad se povede maso, omáčka i knedlík /toho se zatím obávám asi nejvíce 🙂 /

Lucie

9 října, 2016

Dobrý den, doufám, že se povede a bude vám chutnat. PH je skvělá volba 🙂 Dejte určitě vědět.

Aithne

10 října, 2016

Moc děkuji za tento recept. Lepší svíčkovou jsem nejedla a knedlíky taky výborné a syté! Díky Vám jsem nyní ještě více motivovaná jíst stylem, který (nejen) mému tělu dělá dobře 🙂 A roční dcerka se taky zalizovala až za ušima 🙂

Lucie

10 října, 2016

Já děkuju vám, že jste napsala! Takovéhle komentáře čtu obzvlášť ráda 😉

Veronika

22 června, 2017

Delala jsem jiz nekolikrat!! chutnala vzdy a vsem 🙂

Lucie

22 června, 2017

To ráda čtu. Ale chvála patří kuchařce 😉

Stepanka

22 ledna, 2018

Luxusní záležitost

Lucie

22 ledna, 2018

Moc díky za komentář! Mám radost, že chutnalo.

Lida

6 dubna, 2018

Dobrý den Lucie, lze vařit zeleninu s masem v normálním hrnci? Trouba nefunguje :-(, je potřeba více vyvaru pro vaření v hrnci? Děkuji předem za zprávu.

Lucie

6 dubna, 2018

Dobrý den, Lido, určitě to půjde. Vývaru bych najednou moc nedávala. Spíš bych zeleninu a maso častěji kontrolovala a v případě potřeby ho dolila. Ale ne moc najednou. Maso a zelenina by se měly spíš dusit, než vařit.

Miroslav

5 září, 2018

Vynikající…pět hvězdiček. Zkusil jsem loupanou plec (4 hodiny v troubě) a zadařilo se. Omáčka naprosto špičková. Knedlíky překvapily (pozitivně).

Veronika

21 listopadu, 2018

Luxusní svíčková! Hned na poprvé se mi povedla, už ji budu dělat pouze podle tohoto receptu! 🙂

Lucie

25 listopadu, 2018

To mám velkou radost,že chutnalo <3 Díky za vyzkoušení receptu a komentář 🙂

Veronika

9 března, 2019

Luci prosim mohu knedlik upect den predem? Delam dnes svickovou na zitrejsi obidek. Pokud ano, skladovat v lednici?

Lucie

9 března, 2019

Veroniko, ano, určitě můžete a pak uložit do lednice.

Andrea

23 března, 2019

Prosím o radu,svíčkovou nakládám,maso,zelenina,a pak necham maso a zeleninu zatahnout a sup s tim do pomaleho hrnce.múžu pak i z této zeleniny udělat knedlík,kdyz bude zelenina nalozena v sladko kyselem nalevu a v tom varena?

Lucie

24 března, 2019

Obávám se, že sladkokyselý nálev příliš ovlivní chuť knedlíků. Ale nezkoušela jsem a také hodně záleží, jak moc je ta sladkokyselá chuť výrazná.

Kateryna

21 června, 2019

Dobry den, pani Lucie,
momentalne nemam k dispozici pekacek s poklici (ani ho nemuzu treba zakryt alobalem, ten co mam je dost plytky). Myslite, ze by slo maso se zeleninou upect v sacku na peceni? Prip. jiny napad? Dekuji predem za odpoved! (Svickovou budu delat vubec poprve v zivote 🙂 , dekuji za Vas recept, rozumim mu a snad se vse podari!)

Lucie

21 června, 2019

Dobrý den, Kateryno, já myslím, že to bude fungovat skvěle 🙂 Držím palce, ať se svíčková podaří a chutná <3

Petra

20 listopadu, 2020

Dobrý den, s překvapením musím konstatovat, že recept je 100% shodný s tím, který dělala moje babička, dohledala jsem ještě zapsaný recept. Už jsem na něj skoro zapomněla, milé ho oprášit. Je fakt, že to je recept, který vždycky dopadl dobře.

Lucka

21 listopadu, 2020

Dobrý den, 100% shodu beru jako mega pochvalu ❤️ Ale on se ten základ nemění, dobrá svíčková má léty a generacemi kuchařek prověřený postup 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0