Recept na svíčkovou na smetaně se zeleninovými „knedlíky“
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

2014-10-05-09-32-22

Svíčková na smetaně se zeleninovými „knedlíky“

2014-10-05-09-32-22

Svíčková na smetaně se zeleninovými „knedlíky“

Říjen 4, 2014

Hodnotit recept
Svíčková na smetaně se zeleninovými „knedlíky“
5.0 1

Svíčková s knedlíkem – perla české kuchyně. Zastesklo se vám po ní? Není nutné si zoufat, s několika obměnami si jí můžete svátečně také dopřát.

  • Množství: 4 osoby
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

800 g pravé svíčkové (popř. falešné svíčkové, nebo hovězího zadního)

50 g špeku

2 lžíce sádla

150 g másla

2 velké cibule

6 mrkví (cca 400 g)

3 petržele (cca 250 g)

1/2 bulvy celeru (cca 250 g)

5 bobkových listů

10 kuliček nového koření

5 kuliček pepře

sůl

šťáva z 1 citrónu

200 ml smetany na šlehání

cca 300 ml vývaru

5 vajec

1 vrchovatá lžíce mandlové mouky

1 vrchovatá lžíce psyllia

Postup

Špek si nakrájejte na klínky a nechte je cca půl hodiny v mrazáku ztuhnout. Pak jimi prošpikujte maso. V pekáčku rozpalte sádlo a něm ze všech stran opečte maso, aby se zatáhlo. Vyjměte ho z pekáčku a zatím odložte stranou. V sádle rozpusťte máslo a na něm na střední teplotu osmahněte cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte nakrájenou mrkev, petržel a celer. Chvíli nechte restovat, pak do pekáčku k zelenině vraťte maso, podlijte ho cca 1 dcl vývaru a přidejte koření – sůl, bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Pekáček zakryjte, vložte do trouby a pečte cca 3 hodiny na 150°C. Maso občas zkontrolujte, zeleninu promíchejte a v případě potřeby trošku podlejte. Po 3 hodinách maso vyndejte, nechte trošku vychladit a pak nakrájejte na plátky. Upečenou zeleninu rozdělte na 2 poloviny – jednu část propasírujte přes síto, druhou jen trošku rozmačkejte vidličkou (ze zeleniny vyberte koření). Propasírovanou zeleninu smíchejte se smetanou, dochuťte šťávou z citronu, osolte a v případě potřeby trošku nařeďte vývarem. Pokud chcete omáčku opravdu jemnou, ještě ji „prožeňte“ ponorným mixérem.

Druhou část zeleniny osolte, smíchejte ji s 5 našlehanými vejci, 1 vrchovatou lžíci mandlové mouky a psyllia. Řidší těsto nalejte do sádlem nebo máslem vymazané formy a pečte v troubě na 180°C, dokud nezezlátne (cca 20 minut, propečení zkontrolujte pomocí zapíchnuté špejle, která by po vytažení měla zůstat suchá). Krájejte na plátky. Podávejte s kouskem masa, zalité omáčkou, ozdobené brusinkami a případně i troškou šlehačky.

00:00

8 Recenzí / komentářů

Danwe

Únor 22, 2016

Má úplně první svíčková dopadla na výbornou! Teď už si ale budu mnohem víc vážit té od babičky, když vím kolik je s ní práce 🙂

Lucie

Únor 22, 2016

😉

Martin

Únor 22, 2016

Dělal jsem větší množství než bylo v receptu a i tak šťáva z jednoho citronu byla příliš. Půlka byla akorát.

Lucie

Únor 22, 2016

Martine, díky za postřeh. Každý máme chutě trošku jiné, proto je dobré dochucovat postupně. U nás máme raději svíčkovou malinko kyselejší, někomu chutná spíše sladší.

Aithne

Říjen 8, 2016

Dobrý den, právě dělám svoji první svíčkovou podle Vašeho receptu, akorát teda s větší obměnou – pomalu vařím v pomalém hrnci, na pomalý stupeň 9 hodin. Jsem moc zvědavá na ráno, snad se povede maso, omáčka i knedlík /toho se zatím obávám asi nejvíce 🙂 /

LG

Lucie

Říjen 9, 2016

Dobrý den, doufám, že se povede a bude vám chutnat. PH je skvělá volba 🙂 Dejte určitě vědět.

Aithne

Říjen 10, 2016

Moc děkuji za tento recept. Lepší svíčkovou jsem nejedla a knedlíky taky výborné a syté! Díky Vám jsem nyní ještě více motivovaná jíst stylem, který (nejen) mému tělu dělá dobře 🙂 A roční dcerka se taky zalizovala až za ušima 🙂

LG

Lucie

Říjen 10, 2016

Já děkuju vám, že jste napsala! Takovéhle komentáře čtu obzvlášť ráda 😉

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation