Recept na svíčkovou na smetaně se zeleninovými „knedlíky“
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Svíčková na smetaně se zeleninovými „knedlíky“

Svíčková na smetaně se zeleninovými „knedlíky“

    , ,   , , , ,

Říjen 4, 2014

Hodnotit recept
Svíčková na smetaně se zeleninovými „knedlíky“
5.0 5

Svíčková s knedlíkem – perla české kuchyně. Zastesklo se vám po ní? Není nutné si zoufat, s několika obměnami si jí můžete svátečně také dopřát.

  • Příprava: 45 minut
  • Vaření: 3 hodin 50 minut
  • 45 minut

    3 hodin 50 minut

    4 hodin 35 minut

  • Množství: 4 osoby
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

800 g pravé svíčkové (popř. falešné svíčkové, nebo hovězího zadního)

50 g špeku

2 lžíce sádla

150 g másla

2 velké cibule

6 mrkví (cca 400 g)

3 petržele (cca 250 g)

1/2 bulvy celeru (cca 250 g)

5 bobkových listů

10 kuliček nového koření

5 kuliček pepře

sůl

šťáva z 1 citrónu

200 ml smetany na šlehání

cca 300 ml vývaru

5 vajec

1 vrchovatá lžíce mandlové mouky

1 vrchovatá lžíce psyllia

  • Příprava: 45 minut
  • Vaření: 3 hodin 50 minut
  • 45 minut

    3 hodin 50 minut

    4 hodin 35 minut

  • Množství: 4 osoby

Postup

Špek si nakrájejte na klínky a nechte je cca půl hodiny v mrazáku ztuhnout. Pak jimi prošpikujte maso. V pekáčku rozpalte sádlo a něm ze všech stran opečte maso, aby se zatáhlo. Vyjměte ho z pekáčku a zatím odložte stranou. V sádle rozpusťte máslo a na něm na střední teplotu osmahněte cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte nakrájenou mrkev, petržel a celer. Chvíli nechte restovat, pak do pekáčku k zelenině vraťte maso, podlijte ho cca 1 dcl vývaru a přidejte koření – sůl, bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Pekáček zakryjte, vložte do trouby a pečte cca 3 hodiny na 150°C. Maso občas zkontrolujte, zeleninu promíchejte a v případě potřeby trošku podlejte. Po 3 hodinách maso vyndejte, nechte trošku vychladit a pak nakrájejte na plátky. Upečenou zeleninu rozdělte na 2 poloviny – jednu část propasírujte přes síto, druhou jen trošku rozmačkejte vidličkou (ze zeleniny vyberte koření). Propasírovanou zeleninu smíchejte se smetanou, dochuťte šťávou z citronu, osolte a v případě potřeby trošku nařeďte vývarem. Pokud chcete omáčku opravdu jemnou, ještě ji „prožeňte“ ponorným mixérem.

Druhou část zeleniny osolte, smíchejte ji s 5 našlehanými vejci, 1 vrchovatou lžíci mandlové mouky a psyllia. Řidší těsto nalejte do sádlem nebo máslem vymazané formy a pečte v troubě na 180°C, dokud nezezlátne (cca 20 minut, propečení zkontrolujte pomocí zapíchnuté špejle, která by po vytažení měla zůstat suchá). Krájejte na plátky. Podávejte s kouskem masa, zalité omáčkou, ozdobené brusinkami a případně i troškou šlehačky.

00:00

15 Recenzí / komentářů

Danwe

Únor 22, 2016

Má úplně první svíčková dopadla na výbornou! Teď už si ale budu mnohem víc vážit té od babičky, když vím kolik je s ní práce 🙂

Lucie

Únor 22, 2016

😉

Martin

Únor 22, 2016

Dělal jsem větší množství než bylo v receptu a i tak šťáva z jednoho citronu byla příliš. Půlka byla akorát.

Lucie

Únor 22, 2016

Martine, díky za postřeh. Každý máme chutě trošku jiné, proto je dobré dochucovat postupně. U nás máme raději svíčkovou malinko kyselejší, někomu chutná spíše sladší.

Aithne

Říjen 8, 2016

Dobrý den, právě dělám svoji první svíčkovou podle Vašeho receptu, akorát teda s větší obměnou – pomalu vařím v pomalém hrnci, na pomalý stupeň 9 hodin. Jsem moc zvědavá na ráno, snad se povede maso, omáčka i knedlík /toho se zatím obávám asi nejvíce 🙂 /

Lucie

Říjen 9, 2016

Dobrý den, doufám, že se povede a bude vám chutnat. PH je skvělá volba 🙂 Dejte určitě vědět.

Aithne

Říjen 10, 2016

Moc děkuji za tento recept. Lepší svíčkovou jsem nejedla a knedlíky taky výborné a syté! Díky Vám jsem nyní ještě více motivovaná jíst stylem, který (nejen) mému tělu dělá dobře 🙂 A roční dcerka se taky zalizovala až za ušima 🙂

Lucie

Říjen 10, 2016

Já děkuju vám, že jste napsala! Takovéhle komentáře čtu obzvlášť ráda 😉

Veronika

Červen 22, 2017

Delala jsem jiz nekolikrat!! chutnala vzdy a vsem 🙂

Lucie

Červen 22, 2017

To ráda čtu. Ale chvála patří kuchařce 😉

Stepanka

Leden 22, 2018

Luxusní záležitost

Lucie

Leden 22, 2018

Moc díky za komentář! Mám radost, že chutnalo.

Lida

Duben 6, 2018

Dobrý den Lucie, lze vařit zeleninu s masem v normálním hrnci? Trouba nefunguje :-(, je potřeba více vyvaru pro vaření v hrnci? Děkuji předem za zprávu.

Lucie

Duben 6, 2018

Dobrý den, Lido, určitě to půjde. Vývaru bych najednou moc nedávala. Spíš bych zeleninu a maso častěji kontrolovala a v případě potřeby ho dolila. Ale ne moc najednou. Maso a zelenina by se měly spíš dusit, než vařit.

Miroslav

Září 5, 2018

Vynikající…pět hvězdiček. Zkusil jsem loupanou plec (4 hodiny v troubě) a zadařilo se. Omáčka naprosto špičková. Knedlíky překvapily (pozitivně).

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Petra před 20 minutami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Vendula před 13 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Anna před 14 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Tereza před 20 hodinami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Michaela před 20 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Petra před 1 dnem
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
zakoupil/a: Martina před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Mirka před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Marketa před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: petra před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Monika před 4 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
zakoupil/a: Radka před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Barbora před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Alena před 5 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Šárka před 5 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Katarína před 6 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Peter před 6 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Adéla před 6 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Kateřina před 6 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Jitka před 6 dny
 
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů
a hlavně chutně.