🔥 Mobilní aplikace PALEOSNADNO s 1000+ recepty. Základní verze ZDARMA! 👉 Zjistit více

Štítek: KVĚTEN - sezónní suroviny

Pro tento měsíc jsou typické následující místní sezonní suroviny:

* Kliknutím na surovinu si zobrazíte recepty, ve kterých je použita (bez ohledu na sezónnost ostatních surovin v receptu).

čerstvé Chřest CHŘEST
čerstvé Kedlubna KEDLUBNA
čerstvé Květák KVĚTÁK
čerstvé Salát SALÁT
čerstvé Ředkvičky ŘEDKVIČKY
čerstvé Rebarbora REBARBORA
čerstvé Špenát ŠPENÁT
čerstvé Cibule CIBULE
čerstvé Jahody JAHODY
uskladněné Červená řepa ČERVENÁ ŘEPA
uskladněné Mrkev MRKEV
uskladněné Petržel PETRŽEL
uskladněné Pórek PÓREK
uskladněné Česnek ČESNEK
uskladněné Celer CELER

Co z květnových sezónních surovin uvařit? Třeba...

Počet receptů: 97

Chřestová krémová polévka

Tenhle recept musíte rozhodně vyzkoušet. Budete vrnět blahem, jak moc je dobrý. Možná se o druhou porci ani nebudete chtít dělit :-) Takže, pokud je právě sezóna, určitě si chřestu kupte víc a polévky si udělejte pořádný kotel. Detail receptu »

Pečené karbanátky se špenátem a žampióny

Karbanátky jsou skvělou volbou pro možnost přípravy jídla předem, třeba na snídani, když prostě ráno nemáte čas. Nebo na cesty, kdy potřebujete kompaktní jídlo do ruky, které chutná dobře i studené. Detail receptu »

Mexický losos s květákovou rýží, avokádem a rajčaty

Už jsem to tu několikrát zmiňovala – já prostě funguju na sluneční pohon :-) Podzim, s jeho pošmournými uplakanými dny, jednoduše nemám ráda. Proto se snažím v brzkém podzimu vařit jídla ze sezónních surovin, které mi evokují léto. Detail receptu »

Vepřová panenka v ořechovo-bylinkové krustě s pečenou zeleninou

Vepřová panenka bývá prubířským kamenem mnoha domácích kuchařů. Nejeden z nich ji totiž peče či restuje příliš dlouho na vysokou teplotu a pak je maso zbytečně vysušené. Detail receptu »

Kuřecí směs s tamarindem a květákovou „rýží“

Jednou z věcí, které na paleu nebo Whole30 miluju, je objevování nových chutí a ingrediencí. Najednou v obchodech nemíjím bez povšimnutí různé „tajemné suroviny“, které jsem dřív „úspěšně“ ignorovala. Detail receptu »

SVĚŽÍ kuchařka

170 svěžích receptů z čerstvé zeleniny a kvalitního masa Krásné velké fotky, díky kterým nová jídla opravdu zkusíte. 704 stran našláplých spoustou receptů a tipů pro vaše vaření, vše vyladěné do poslední bylinky a špetky soli.

Mrkvový krém s kokosovým mlékem

Za dveřmi je astronomické léto (doslova chybí pár hodin), ale počasí posledních dní tomu moc neodpovídá. Proto i v tomto období, kdy se už běžně polévkám spíš vyhýbám, ráda zařadím do svého menu jídlo, které mě v podobném pošmourném počasí zahřeje na těle a svou úžasnou barvou i pohladí na duši. Detail receptu »

Nepečený „cheesecake“ s jahodami

Sezóna jahod je tady! :-) Jahody se sice už dají koupit v obchodech poměrně dlouho, ale zatím to byly plody bez chuti, které „dozrávaly“ v kamionech během cesty ze Španělska nebo Itálie. Detail receptu »

Špenátová omeleta se žampióny

Špenát nemusí být vždy jen dušený. Zkuste ho jednoduše rozmixovat do vaječné směsi a připravit omelety. Ty naplňte třeba směsí z dušených žampiónů a máte za pár minut hotové krásně barevné a chutné jídlo. Detail receptu »

Špenátová tortilla z mandlové mouky

Koupili jste si čerstvý špenát a už vám začíná doma trošku ovadat? Na dušený už nemáte chuť? Zbylo vám nějaké maso od večeře a nevíte, jak z něj vykouzlit další svěží jídlo? Detail receptu »

Pórková polévka s lososem

Recept na tuto polévku v sobě ukrývá 2 snahy: 1) Nasytit z jedné porce lososa více lidí. 2) Uvařit krémovou polévku bez použití smetany, kokosového mléka anebo vajec. Detail receptu »

Nejvíce mých receptů najdete v mobilní aplikaci PaleoSnadno

Více než 700 zdravých a chutných receptů na jednom místě. Aplikace plná funkcí, se kterými bude vaření hračka. Přepočet surovin na počet porcí, detailní vyhledávání v receptech, nákupní seznam, alergeny, nutriční hodnoty, video postup u vybraných receptů nebo ukládání receptů do oblíbených.

Krémová špenátová polévka s květákem a kešu ořechy

Krémová polévka je automaticky spojená s představou smetany. Ta ale do Whole30 nebo palea nepatří, proto ji lidé často nahrazují kokosovým mlékem. Sice ho osobně vážně miluju, ale jeho typická chuť a vůně mi do běžných jídel nesedí. Detail receptu »

Dušené „zelí“ z řepy a kedlubny

Zelí miluju. Jenže – jako příloha k masu mi víc chutná to červené, dušené, s jemně nasládlou chutí. Nejdřív jsem zkoušela červené zelí dochucovat kokosovým cukrem a jablkem. Určitě to nebylo špatné. Jde to ale i jinak :-) Detail receptu »

Tatarák s medvědím česnekem

Maso na tatarák se podle českých zvyklostí hojně dochucuje různými druhy koření, cibulí, sojovkou, worchesterem, kečupem a hořčicí. Za hranicemi naší země to ale s kořením příliš nepřehání a nechávají více vyniknout samotnou chuť masa. Detail receptu »

Vepřová panenka na houbách

Vepřová panenka je skvělé a chutné maso, snadno se ale může nevhodnou přípravou vysušit. Vyzkoušejte ho proto jen jemně opéct na pánvi a pak nechat dojít v troubě. Detail receptu »

Hovězí rendang se zeleninovými nudlemi

Tenhle recept jsem měla v „merku“ už dávno předtím, než jsem vůbec poprvé slyšela o paleu nebo Whole30, ale nikdy jsem se k jeho přípravě „nedokopala“. Až teď. Své aktuální Whole30 jsem si kromě jiného pojala jako takovou malou osobní revoluci v kuchyni – zkouším nové recepty a ingredience, oprašuji ty dávno zapomenuté. Detail receptu »

Hubnoucí diář MÉ NOVÉ JÁ

Během 3 měsíců, krok za krokem, týden po týdnu vás tento notes povede na cestě za novým já. Rozhodli jste se ke změně? Skvělé! Tento unikátní osobní diář vám v tom pomůže a provede vás po dobu 12 týdnů celou změnou.

Krůtí roláda s listovým špenátem

Roláda vypadá na talíři vždy efektně, přitom je její příprava velmi jednoduchá. Čím roládu naplníte, zaleží čistě na vaší chuti a fantazii. Lze použít houby, různou zeleninu, bylinky anebo jen pár plátků slaniny pomazaných kvalitní hořčicí. Detail receptu »

Houbové „rizoto“ se ztraceným vejcem

Nikdy jsem nebyla příliš „rýžová“, takže mi tahle potravina v jídelníčku ani moc nechybí. Je ale pravda, že různé masové a zeleninové směsi s rýží poskytovaly možnost rychlého a jednoduchého jídla. Jenže, víte co? S květákem je to ještě rychlejší ;-) Detail receptu »

Žampiónový krém

Dostala jsem chuť na žampiónový krém. Nebyla jsem si ale jistá, jak to půjde bez šlehačky, a kokosové mléko mi do této polévky nějak „nepasuje“. Dopadlo to ale myslím víc než dobře ;-) Detail receptu »

Krémová kuřecí polévka

Často bývá Whole30, paleo nebo primal spojováno s velkými výdaji za potraviny, odpůrci tohoto způsobu stravování často argumentují finanční náročností. Upřímně? Je to blbost (omlouvám se za „silnější“ slovo) :-D Detail receptu »

Květáková polévka s cibulkou a mandlemi

Další z řady krémových polévek, tentokrát z květáku. I když na první pohled vypadá úplně obyčejně, špetka muškátového květu a osmažená cibulka jí dodá ten správný šmrnc :-) Detail receptu »

Kaldoun

Kaldoun je starý klasický recept z dob Rakouska-Uherska. Dříve se vždy připravoval zároveň s pečením husy, kachny, krůty nebo dokonce králíka. Zužitkovaly se v něm totiž drůbky a zbytky (ořezky masa a kůže, srdce, žaludek, játra). To skvěle odpovídá jedné ze zásad rozumného vaření, a to využití všech částí, ne jen „libových kousků“. Pokud zrovna nepečete husu nebo kachnu, nebo jste nakoupili maso bez drobů, nevadí. Stačí sehnat pár běžně dostupných surovin. Uvidíte, jak se za pár korun dá vyčarovat syté a chutné jídlo pro celou rodinu. Detail receptu »

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0