🖤 BLACK FRIDAY - až 50% SLEVY NA VŠE 🤯! ZOBRAZIT BLACK FRIDAY NABÍDKU

KRÁJENÍ CIBULE BEZ SLZ

Jestli se nějaká surovina v receptech opakuje celkem často, je to právě cibule. Určitě vás už někdy její krájení dohnalo k hromadě slz. Proč se to děje?

Slzný plyn

Cibule, podobně jako jiné rostliny, má své obranné mechanismy před škůdci. Při mechanickém narušení (krájení cibule, kousnutí do ní) vylučuje plyn podobný slznému. Jakmile plyn zasáhne oči, přesněji senzorické nervy v nich umístěné, spustí se proces slzení, který oči chrání před dalším pronikáním plynu na jejich povrch a vyplavuje jej pryč.

Jak tomu zabránit?

Uvádí se několik možností. Cibuli můžete například na cca 30 vteřin ohřát v mikrovlnné troubě. To omezí vylučování plynu, a tím pádem nebudete tak slzet. Druhou cestou je cibuli naopak zchladit. Dejte ji na pár minut do mrazáku a krájejte ji zchlazenou. Opět bude méně nebo nula slziček. Nebo použijte ochranné brýle. Nějaké uzavřené, aby se plyn nedostal k očím. Lyžařské nebo potápěčské budou 100% funkční, ale asi budete v kuchyni vypadat trochu jako blázen 😂

Ostrý nůž

Jestli ale můžu radit z vlastní zkušenosti, stačí jediné – při krájení cibule používejte opravdu hodně ostrý nůž. Čím ostřejší a tenčí, tím lépe. S menší plochou totiž budete méně rozrušovat strukturu cibule a nebude se tolik uvolňovat nepříjemný dráždivý plyn. Osobně nedám dopustit na tento japonský santoku nůž. Postupně jsem jich objednala už několik a mám je všude, kde vařím. S ním si na krájení cibule rozhodně potápěčské brýle brát nemusím 😄
Objednávka sice není úplně “user friendly” (je nutné poslat ji e-mailem), ale dodávka na dobírku funguje spolehlivě a nůž za to vážně stojí. Pokud objednáte, budu moc ráda, když dáte vědět, jak jste s nožem spokojení. PS: Nejedná se o spolupráci. Jen sdílím něco, z čeho jsem sama fakt nadšená 👍

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0