📱MOBILNÍ APLIKACE PALEOSNADNO - užitečný pomocník, ve kterém najdete nejvíce mých receptů. Nainstalovat základní verzi ZDARMA ⬇️
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Jak koupit mleté maso

Možná si teď říkáte, že jsem se asi zbláznila 😀. Že nakoupit mleté maso je úkol hodný malého dítěte. Prostě vezmete v obchodě balíček s rozemletým masem, ať už hovězím, vepřovým, jejich kombinací, drůbežím či jehněčím, nebo požádáte obsluhu v řeznictví o odvážení odpovídajícího množství z nabídky z pultu. Hotovo!
Možná ano, ale dost možná ne. Koupili jste opravdu mleté maso? Nebo masný polotovar?

Na první pohled se tyhle produkty nijak moc neliší, i jejich použití je stejné. Přesto je mezi nimi rozdíl. A pokud si hlídáte složení potravin, docela podstatný.

Jakmile na baleném výrobku uvidíte jiný nápis než »mleté maso«, automaticky nakoukněte do popisu složení. S velkou pravděpodobností tam totiž kromě masa najdete i další složky, nejen v podobě soli a koření, ale také různých konzervačních či změkčujících látek.

Jako »mleté maso« smí být totiž označený jen takový produkt, který obsahuje jen maso a kuchyňskou sůl. A té smí být ve směsi jen do 1 % celkového obsahu. Jakmile je v něm soli více nebo jsou přidané i jiné složky (i kdyby jich bylo méně než to 1 %), už se jako »mleté maso« výrobek označit nesmí. Většinou je pojmenovaný jako »mělněné maso« nebo »masný polotovar«.

U řezníků a masových pultů je to ještě malinko jinak. Jako opravdu »mleté maso« se smí prodávat jen takové, které namelou přímo před vámi a které neobsahuje vůbec žádné přidané složky (ani tu výše uvedenou sůl). To, co najdete v pultové nabídce řeznictví, tedy není »mleté maso« a nesmí tak být označeno. Většinou tam najdete nápis »mleté« (bez dovětku »maso«) nebo prostě jen vepřové, hovězí, krůtí… Tak trošku hra se zákazníkem a jeho automatickým předpokladem 😉 Takový produkt pak kromě soli často obsahuje i další látky, které prodlužují jeho trvanlivost. Protože, co si budeme povídat, právě mleté se kazí nejrychleji.

Celý tenhle mírný zmatek vychází z aktuálně platné legislativy, a to jak té evropské, tak i naší. Pojďme si to pro lepší přehlednost shrnout. Ať při příštím nákupu přesně víte 😊

  • BALENÉ MLETÉ MASO – rozmělněné vykostěné maso, ke kterému smí být přidána pouze kuchyňská sůl, a to v množství maximálně do 1 % (přídavek soli musí být uveden na obalu)
  • BALENÝ MASNÝ VÝROBEK, MASNÝ POLOTOVAR – kromě mělněného masa smí obsahovat i přídatné látky a vodu (všehny použité složky musí být vyznačené ve složení na obalu)
  • NEBALENÉ MLETÉ MASO – musí být namleté přímo před zrakem zákazníka a pouze z masa, žádné přídavné složky nejsou povolené
  • NEBALENÉ MLETÉ – polotovar připravený k prodeji u pultu s obsluhou, kromě soli často obsahuje další přísady, informace o složení musí na požádání poskytnout obsluha
  • MĚLNĚNÉ MASO – tento název není v zákoně přesně definován, obvykle to ale znamená, že výrobek nesplňuje požadavky na označení »mleté maso«, jde o obchodní název masného polotovaru

A jedna vizuální pomůcka na závěr: Je nějaké mleté maso v obchodě na první pohled hodně jemné, až téměř jako pasta? Ani nemusíte zkoumat etiketu. Nebude to mleté maso podle výše uvedeného pravidla. Téměř ve 100 % případů.

Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0