Ke každé objednávce nad 390 Kč získáte dárek zdarma (kalendář, notes nebo ebook) 🛍 Nakupit a vybrat dárek
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Andaluské dušené zelí s masovými kuličkami

Andaluské dušené zelí s masovými kuličkami

    , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Andaluské dušené zelí s masovými kuličkami
5.0 6

Tento recept vznikl při mém zimním pobytu v jižním Španělsku. I když je většinou v prosluněné Andalusii i během zimy přes den krásně teplo, přes noc teploty klesají až k bodu mrazu. Jenže v bytech tam nikde nenajdete topení! To se pak hodí nějaká dobrota, která vás pořádně zahřeje. I když zelí není úplně typická andaluská surovina, tady mi poskytla základ pro dobrotu z jednoho hrnce, která tento účel splnila víc než dobře ❤️

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina 10 minut
  • 20 minut

    1 hodina 10 minut

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

MASOVÉ KULIČKY

300 g mletého hovězího masa

300 g mletého vepřového masa

2 stroužky česneku

5 g uzené papriky

3 g mletého římského kmínu

sůl

pepř

ZELNÁ SMĚS

200 g cibule

200 g čerstvé papriky

10 g uzené papriky

30 g rajčatového protlaku

500 g bílého hlávkového zelí

30 g sádla

1 konzerva loupaných rajčat

2 stroužky česneku

pálivá paprika podle chuti

sůl

pepř

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina 10 minut
  • 20 minut

    1 hodina 10 minut

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Smíchejte mleté hovězí a vepřové maso, rozdrcený česnek, uzenou papriku, mletý římský kmín, sůl a pepř. Dobře propracujte.

Koulením v dlaních vytvořte z masové směsi malé kuličky.

Cibuli nakrájejte na klínky, papriku na proužky. Ze zelí vyřízněte košťál, listy nakrájejte na nudličky a promněte s troškou soli, aby zkřehly.

V širším hrnci rozehřejte sádlo a opečte na něm připravené masové kuličky. Ze začátku jimi moc nemíchejte. Spíše jen zatřeste hrncem, aby se pootočily, opekly ze všech stran a zpevnily se.

Opečené kuličky vyjměte z hrnce a dejte zatím stranou. Ve zbylém tuku za častého promíchání opečte klínky cibule. Přidejte trošku soli, aby cibule pustila šťávu a díky ní se uvolnily připečené kousky masa.

Do hrnce přidejte nakrájenou papriku a pár minut ji restujte spolu s cibulí.

K opečené zelenině přisypte uzenou papriku a za stálého míchání ji krátce opečte.

Vmíchejte rajčatový protlak a nechte chvíli prohřát.

Do zeleninového základu vmíchejte zkřehlé zelí, konzervovaná rajčata a opečené masové kuličky. Zakryjte poklicí a za občasného promíchání duste do změknutí zelí 30-40 minut.

Poklici odkryjte, do hrnce přidejte rozdrcený česnek a podle chuti i pálivou papriku. Promíchejte a bez zakrytí nechte pár minut vyvařit přebytečnou tekutinu. Na závěr podle chuti osolte a opepřete.

Ať chutná ❤️

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota560 kcal / 2 343 kJ
Sacharidy17 g
Tuky36 g
Bílkoviny35 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




12 Recenzí / komentářů

Michaela N.

Duben 17, 2020

Dnes jsem vařila tento recept a musím říct, že jsme si s manželem moc pochutnali… Ten římský kmín s uzenou paprikou udělal své – milujeme tu kombinaci! Výborné!!! Moc děkuji!

Lucka

Duben 17, 2020

Ani nevíte, jakou mám radost, že chutnalo ❤️ Také miluju kombinaci římského kmínu a uzené papriky. I když si moc dobře vybavuju, když jsem římský kmín poprvé ochutnala a zařekla se, že mi do kuchyně nesmí 😀 A teď se ho nemůžu nabažit 🙂
Moc děkuji za milý komentář ❤️

Stáňa

Duben 23, 2020

Výborný recept, všem chutnalo i dětem a to jsem se bála co řeknou na en římský kmín 🙂 Děkujeme 🙂

Lucka

Duben 24, 2020

Moc ráda čtu, že chutnalo ❤️ Musím říct, že i mě překvapilo, že děti přijaly bez protestu římský kmín. On má napoprvé docela unikátní chuť 🙂 Pamatuji si, když jsem ho poprvé ochutnala a zařekla se, že mi nesmí do kuchyně 😀 A teď ho miluju ❤️
Děkuji za vyzkoušení receptu a milý komentář 🙂

Tomáš

Květen 11, 2020

Dokonalý, mlaskám si tady. Moc chutný. Děkuji za něj paní Lucko.:-)

Lucka

Květen 11, 2020

Moc děkuju za komentář! Mám radost, že chutná ❤️

Veronika

Květen 12, 2020

Recept patří rozhodně k oblíbeným. Dělala jsem opakovaně. Když se dodržuje přesně tak je skvělý a s mírnou improvizací s masem taky nezklame. Když nebylo doma mleté maso použila jsem kuřecí a taky fajn. Děkuji za recept. Výborný

Lucka

Květen 13, 2020

Moc děkuji za vyzkoušení receptu a čas věnovaný komentáři ❤️ Mám radost, že chutná. Díky za sdílení tipu na obměnu 🙂

Jitka Vojtková

Květen 17, 2020

Za mě 10 bodů z 10. Jídla z jednoho hrnce jsou super. Chuť byla dokonalá. Zařadí mezi oblíbené recepty. Děkuji Lucko.

Lucka

Květen 17, 2020

Moc děkuji za takové skvělé hodnocení ❤️ Mám velkou radost, že zelí chutnalo a že se probojovalo mezi oblíbené recepty 🙂

Anna Novotná

Květen 27, 2020

Tohle je dokonalost

Lucka

Květen 27, 2020

Děkuju ❤️ Mám radost, že se recept líbí 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Top
0