Ke každé objednávce nad 390 Kč získáte dárek (kalendář, notes nebo ebook) 🛍 Nakupit a vybrat dárek
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Andaluské dušené zelí s masovými kuličkami

Andaluské dušené zelí s masovými kuličkami

    , , , , ,   , , , , ,

Ohodnotit recept
Andaluské dušené zelí s masovými kuličkami
5.0 7

Tento recept vznikl při mém zimním pobytu v jižním Španělsku. I když je většinou v prosluněné Andalusii i během zimy přes den krásně teplo, přes noc teploty klesají až k bodu mrazu. Jenže v bytech tam nikde nenajdete topení! To se pak hodí nějaká dobrota, která vás pořádně zahřeje. I když zelí není úplně typická andaluská surovina, tady mi poskytla základ pro dobrotu z jednoho hrnce, která tento účel splnila víc než dobře ❤️

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina 10 minut
  • 20 minut

    1 hodina 10 minut

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 4 porce
  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

MASOVÉ KULIČKY

300 g mletého hovězího masa

300 g mletého vepřového masa

2 stroužky česneku

5 g uzené papriky

3 g mletého římského kmínu

sůl

pepř

ZELNÁ SMĚS

200 g cibule

200 g čerstvé papriky

10 g uzené papriky

30 g rajčatového protlaku

500 g bílého hlávkového zelí

30 g sádla

1 konzerva loupaných rajčat

2 stroužky česneku

pálivá paprika podle chuti

sůl

pepř

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina 10 minut
  • 20 minut

    1 hodina 10 minut

    1 hodina 30 minut

  • Množství: 4 porce

Postup

Smíchejte mleté hovězí a vepřové maso, rozdrcený česnek, uzenou papriku, mletý římský kmín, sůl a pepř. Dobře propracujte.

Koulením v dlaních vytvořte z masové směsi malé kuličky.

Cibuli nakrájejte na klínky, papriku na proužky. Ze zelí vyřízněte košťál, listy nakrájejte na nudličky a promněte s troškou soli, aby zkřehly.

V širším hrnci rozehřejte sádlo a opečte na něm připravené masové kuličky. Ze začátku jimi moc nemíchejte. Spíše jen zatřeste hrncem, aby se pootočily, opekly ze všech stran a zpevnily se.

Opečené kuličky vyjměte z hrnce a dejte zatím stranou. Ve zbylém tuku za častého promíchání opečte klínky cibule. Přidejte trošku soli, aby cibule pustila šťávu a díky ní se uvolnily připečené kousky masa.

Do hrnce přidejte nakrájenou papriku a pár minut ji restujte spolu s cibulí.

K opečené zelenině přisypte uzenou papriku a za stálého míchání ji krátce opečte.

Vmíchejte rajčatový protlak a nechte chvíli prohřát.

Do zeleninového základu vmíchejte zkřehlé zelí, konzervovaná rajčata a opečené masové kuličky. Zakryjte poklicí a za občasného promíchání duste do změknutí zelí 30-40 minut.

Poklici odkryjte, do hrnce přidejte rozdrcený česnek a podle chuti i pálivou papriku. Promíchejte a bez zakrytí nechte pár minut vyvařit přebytečnou tekutinu. Na závěr podle chuti osolte a opepřete.

Ať chutná ❤️

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Výživové hodnoty na 1 porci

Velikost porce1/4 podle receptu
Energetická hodnota560 kcal / 2 343 kJ
Sacharidy17 g
Tuky36 g
Bílkoviny35 g

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




14 Recenzí / komentářů

Michaela N.

17 dubna, 2020

Dnes jsem vařila tento recept a musím říct, že jsme si s manželem moc pochutnali… Ten římský kmín s uzenou paprikou udělal své – milujeme tu kombinaci! Výborné!!! Moc děkuji!

Lucka

17 dubna, 2020

Ani nevíte, jakou mám radost, že chutnalo ❤️ Také miluju kombinaci římského kmínu a uzené papriky. I když si moc dobře vybavuju, když jsem římský kmín poprvé ochutnala a zařekla se, že mi do kuchyně nesmí 😀 A teď se ho nemůžu nabažit 🙂
Moc děkuji za milý komentář ❤️

Stáňa

23 dubna, 2020

Výborný recept, všem chutnalo i dětem a to jsem se bála co řeknou na en římský kmín 🙂 Děkujeme 🙂

Lucka

24 dubna, 2020

Moc ráda čtu, že chutnalo ❤️ Musím říct, že i mě překvapilo, že děti přijaly bez protestu římský kmín. On má napoprvé docela unikátní chuť 🙂 Pamatuji si, když jsem ho poprvé ochutnala a zařekla se, že mi nesmí do kuchyně 😀 A teď ho miluju ❤️
Děkuji za vyzkoušení receptu a milý komentář 🙂

Tomáš

11 května, 2020

Dokonalý, mlaskám si tady. Moc chutný. Děkuji za něj paní Lucko.:-)

Lucka

11 května, 2020

Moc děkuju za komentář! Mám radost, že chutná ❤️

Veronika

12 května, 2020

Recept patří rozhodně k oblíbeným. Dělala jsem opakovaně. Když se dodržuje přesně tak je skvělý a s mírnou improvizací s masem taky nezklame. Když nebylo doma mleté maso použila jsem kuřecí a taky fajn. Děkuji za recept. Výborný

Lucka

13 května, 2020

Moc děkuji za vyzkoušení receptu a čas věnovaný komentáři ❤️ Mám radost, že chutná. Díky za sdílení tipu na obměnu 🙂

Jitka Vojtková

17 května, 2020

Za mě 10 bodů z 10. Jídla z jednoho hrnce jsou super. Chuť byla dokonalá. Zařadí mezi oblíbené recepty. Děkuji Lucko.

Lucka

17 května, 2020

Moc děkuji za takové skvělé hodnocení ❤️ Mám velkou radost, že zelí chutnalo a že se probojovalo mezi oblíbené recepty 🙂

Anna Novotná

27 května, 2020

Tohle je dokonalost

Lucka

27 května, 2020

Děkuju ❤️ Mám radost, že se recept líbí 🙂

Eva

13 června, 2020

Luci, byla to strašná dobrota! Musela jsem manžela odhánět od hrnce, aby nám zbylo něco na zítra Takže opět děkuju za inspiraci, recept geniální

Lucka

13 června, 2020

Evi, já mám takovou radost, že chutná! ❤️ Moc děkuju za vyzkoušení receptu a za čas věnovaný komentáři. Potěšil 🙂

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0