Chřestová krémová polévka » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

chrestovy-krem

Chřestová krémová polévka

chrestovy-krem

Chřestová krémová polévka

    , , , , , ,   , ,

Duben 15, 2016

Hodnotit recept
Chřestová krémová polévka
5.0 2

Tenhle recept musíte rozhodně vyzkoušet. Budete vrnět blahem, jak moc je dobrý. Možná se o druhou porci ani nebudete chtít dělit 🙂 Takže, pokud je právě sezóna, určitě si chřestu kupte víc a polévky si udělejte pořádný kotel.

  • Příprava: 4 hodin 10 minut
  • Vaření: 30 minut
  • 4 hodin 10 minut

    30 minut

    4 hodin 40 minut

  • Množství: 2 porce
  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. Napsala jsem kuchařky s 207 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 balení zeleného chřestu (cca 500 g)

3 šalotky

100 g pórku

0,75 l vody nebo vývaru

30 g nesolených a nepražených kešu ořechů

2 vejce

50 g sušené šunky nebo slaniny

30 g ghee (1 vrchovatá lžíce)

sůl

pepř

Postup

Minimálně 4 hodiny předem si namočte kešu ořechy do vody. Před použitím je slijte, opláchněte a nechte okapat.

Na většině ghee (cca 1 lžičku si ponechte na orestování špiček chřestu a sušené šunky) si nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku a kolečka pórku. Obsah hrnce osolte a nechte za občasného promíchání restovat na mírném plameni. Výsledkem by měla být změklá šalotka a pórek, aniž by zelenina zhnědla. Trvá to přibližně 5-10 minut.

Mezitím si připravte chřest. Odkrojte mu spodní dřevnaté konce a na zbytku ho zbavte tvrdé slupky. Pokud máte opravdu mladý chřest, nemusíte ho loupat vůbec. Pokud má slupku již trošku tvrdší, oloupejte ho přibližně do jedné třetiny.

Každému chřestu odkrojte vrchní část a dejte si je stranou. Zbytek nakrájejte na větší kousky.

Pokud je vám líto odkrojené spodky chřestu a slupky jen tak vyhodit, můžete si z nich předem připravit vývar do polévky. Zalijte ji cca 3 dcl vody a dejte cca na 20 minut vařit na plotýnku.

Jakmile je šalotka a pórek krásně měkký, přidejte k nim pokrájený chřest (ne hlavičky), zalijte je 0,75 litrem vody nebo vývaru. Pokud jste si dali vyvařit okrájené části chřestu, zceďte je a vývar použijte do polévky místo části vody.

Vařte cca 15-20 minut do změknutí chřestu a pak vše rozmixujte.

Pokud vám nějakým nedopatřením v polévce zůstala nerozmixovaná tuhá vlákna, polévku propasírujte přes sítko.

Nakonec do hrnce přisypte kešu ořechy a vše pečlivě rozmixujte úplně dohladka.

Nechte chvíli projít varem, aby kešu ořechy polévku zahustily.

Nakonec polévku dochuťte solí a troškou pepře.

Na pánvi si na lžičce ghee orestujte hlavičky chřestu. Po cca 5 minutách, kdy začíná být chřest příjemný na zkus, přihoďte nadrobno nakrájenou sušenou šunku nebo libovější slaninu.

Mezitím, co se hlavičky chřestu restují, připravte si ztracená vejce.

Nejlépe se mi osvědčilo v malém hrnečku ohřát k varu cca 5 cm vody, pak plotýnku vypnout, do vody, která jen jemně perlí (nebublá varem) opatrně vyklepnout celé vejce a to v ní nechat cca 4 minuty. Potom vejce opatrně vyndat pomocí ploché lžíce, náklonem z ní vylít vodu a ztracené vejce opatrně umístit do polévky. Na dokonalá ztracená vejce používejte co nejčerstvější kousky. Bílek drží lépe pohromadě a "nerozplizne" se vám po celém objemu hrnečku.

Hotovou polévku podávejte horkou, s orestovanými chřestovými špičkami, ztraceným vejcem a křupavou sušenou šunkou.

Dobrou chuť 🙂

Vynecháním ztraceného vejce a/nebo sušené šunky lze samozřejmě recept snadno připravit jako bezvaječný či bezmasý.

00:00

4 Recenzí / komentářů

Danwe

Duben 18, 2016

Má první zkušenost s chřestem dopadla na výbornou. Těším se na další recept 😉

LG

Lucie

Duben 18, 2016

Dani, to jsem ráda, že ti chutnalo. Chřest je naprosto skvělý, jen je bohužel k dispozici pouze pár týdnů v roce. Škoda, mohla bych ho pořád 🙂

Vlasta Suprunová

Duben 18, 2016

Skvělý recept! Zkoušela jsem z bílého chřestu a dopadlo to výborně, chválil i muž 🙂 Děkuji za inspiraci!

LG

Lucie

Duben 18, 2016

Já díky za vyzkoušení receptu. Jsem ráda, že chutnalo

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Top
Mautic is open source marketing automation