Recept na domácí slaninu » Paleo snadno
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Domácí slanina

Domácí slanina

    , , , , ,   , ,

Září 9, 2014

Hodnotit recept
Domácí slanina
5.0 4

To, co se v našich končinách prodává pod názvem „anglická slanina“, byste v Anglii jen těžko sháněli. Ostatně, bylo by tomu tak téměř na celém světě. Tam totiž naší verzi vůbec neznají. Pojďme tedy společně vyzkoušet tu „světovou“ verzi 😉

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 2 hodin
  • 20 minut

    2 hodin

    2 hodin 20 minut

  • Obtížnost:
  • Autor: Lucie Grusová

Dobrá volba. Co uvaříte příště?

Vyřešte jednou pro vždy problém co zdravého vařit. 
Napsala jsem kuchařky s 242 recepty, které na webu nenajdete.
Pro každého, kdo chce jíst zdravě.

Suroviny

1 kg vepřového bůčku bez kosti

1 lžíce soli

2 stroužky česneku

tymián

3 bobkové listy

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 2 hodin
  • 20 minut

    2 hodin

    2 hodin 20 minut

Postup

Opláchněte a pak pečlivě osušte bůček. Rozdrťte 2 oloupané stroužky česneku, rozemněte bobkové listy a tymián, vše smíchejte spolu se solí a vzniklou pastou pečlivě ze všech stran pomažte bůček. Okořeněné maso zabalte do potravinové fólie (jednotlivé vrstvy pořádně utahujte) a uložte na 5-7 dní do lednice. Doby se nelekejte, maso se nezkazí, sůl ho krásně zakonzervuje a maso se ochutí až do samého středu. Zabalený bůček často promněte a pootočte do jiné polohy, aby sůl s kořením rovnoměrně prostoupila masem.

Po 5-7 dnech maso vyndejte z lednice, pečlivě opláchněte od soli a koření a poté osušte. Vložte ho trouby vyhřáté na 95°C a pečte nezakryté 90 minut (pokud máte teploměr na pečení, vnitřní teplota masa by měla dosáhnout 65°C). Nakonec maso nechte trošku vychladnout, potom seřízněte kůži a slaninu uložte do lednice. Krájejte na slabé plátky a používejte jak jste zvyklí. Slanina je skvělá pečená do křupava v troubě.

PS: Při přípravě slaniny jsme nepoužili standardní konzervační prostředky, proto je její trvanlivost mnohem kratší než u té kupované. Domácí slaninu proto můžete uchovávat v mrazáku – nakrájenou na plátky či kostičky, zabalenou do potravinové fólie či igelitových sáčků.

00:00

19 Recenzí / komentářů

Pavla

Listopad 5, 2017

Dobrý den, chtěla bych vyzkoušet slaninu podle vašeho receptu – jen se mi nelíbí to balení do igelitové fólie. Myslíte, že by fungovalo i zabalení do něčeho “neplastového” (např. mám “igeliťáky” z paropropustného škrobového materiálu)? Nebo do látky? Děkuji

Lucie

Listopad 5, 2017

Dobrý den, v tomto bohužel poradit neumím, nikdy jsem nic jiného nezkoušela použít.

Darina

Březen 22, 2018

Dobrý večer Lucko,po seříznutí špiček nechám úplně vychladnout a dám do lednice?

Lucie

Březen 23, 2018

Dobrý den, Darino, nejsem si jistá, zda chápu dotaz. Ano, slaninu uchovávejte v lednici, případně ji lze zamrazit.

Zdenka

Duben 10, 2018

Luci,jak dlouho vydrží v lednici?
Děkuji Zdenka

Lucie

Duben 10, 2018

Zdenko, moc dlouho ne, jen pár dní. Holt chybí konzervanty.

Naďa

Duben 11, 2018

Dobrý den, Luci?
Můžu se to dělat v pomalém hrnci nebo je lepší ta trouba?

Lucie

Duben 12, 2018

Dobrý den, Naďo, myslím, že trouba bude lepší, dá se lépe kontrolovat teplota. Ale nezkoušela jsem, takže je to jen odhad.

Marzi

Duben 29, 2018

Je to výborná mnamka! Dekuji Jen mi to nejde nakrajet tak tence, jak bych si představovala 🙁 zkousela jsem na kráječi i nožem:( je nějaký speciální nůž pro tenké krájení? Dekuji Luci

Lucie

Duben 30, 2018

O speciálním noži nevím, ale možná by pomohlo pomoct slaninu před krájením nechat zmrazit. Mám velkou radost, že chutná <3

Staňka

Květen 14, 2018

Dobrý den, Lucie,

recept jsem zkoušela a jsem nadšená, ráda bych se zeptala, pokud slaninu pečete do křupava ….. napřed ji upečete při 95°C a pak ji pečete do křupava, nebo ji přímo z lednice pečete jako “bůček”?

Děkuji předem za odpověď
Staňka

Lucie

Květen 14, 2018

Dobrý den, Staňko, nejsem si jistá, zda správně rozumím otázce. Používám ji nakrájenou na tenké plátky, stejně jako klasickou slaninu. Nakrájenou na kostičky a vyškvařenou na pánvi, plátky upečené v troubě nebo na pánvi, pod vajíčka atd.

Staňka

Květen 15, 2018

Lucie,

děkuji za Vaši odpověď, zřejmě jsem si špatně vyložila větu z receptu … Slanina je skvělá pečená do křupava v troubě. …. předpokládala jsem, že ji pečete v celku do křupava.

Staňka

Lucie

Květen 15, 2018

Ne, ne, jsou myšlené plátky 🙂

Lada

Červen 27, 2018

Dobrý den Lucie, je nutné dodržet tu teplotu a čas v troubě? Mně se zdá trouba málo teplá (tak jsem trochu přidala) a nemám slaninu tak do růžova 🙂 ale je to výborné i tak…

Lucie

Červen 28, 2018

Dobrý den, Lado, ano, teplota je rozhodující 🙂

Alena

Září 17, 2018

Teda…teď jsem objevila…začínám o víkendu s Whole,tak recept úplná paráda,ostatně jako všechny Vaše recepty.. určitě absolvuji Whole30 převážně s recepty od Vás..

Lucie

Září 17, 2018

Mám radost, že se recept na slaninu líbí, i ostatní recepty, a že vám budou nápomocné při W30 🙂 Držím palce!

Alena

Září 19, 2018

Dobrý den Lucie,dnes chci slaninu dělat,mám použít sušený nebo čerstvý tymián?Děkuji moc.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top Mautic is open source marketing automation
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Petra před 41 minutami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Vendula před 14 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Anna před 14 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Tereza před 20 hodinami
 
Kuchařka - Vaříme pomalu (e-kniha)
zakoupil/a: Michaela před 20 hodinami
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Petra před 1 dnem
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
zakoupil/a: Martina před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Mirka před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Marketa před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: petra před 2 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Monika před 4 dny
 
Kuchařka - Vánoce a Silvestr (e-kniha)
zakoupil/a: Radka před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Barbora před 4 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Alena před 5 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Šárka před 5 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Katarína před 6 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Peter před 6 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Adéla před 6 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Kateřina před 6 dny
 
Kuchařka - Léto a Zima v kuchyni + Vaříme pomalu + Vánoce a Silvestr (celkem 4 e-knihy)
zakoupil/a: Jitka před 6 dny
 
close

Má první tištěná kuchařka je tu!

Voňavá kuchařka

Bez lepku, s nízkým obsahem sacharidů
a hlavně chutně.