Nová e-kuchařka: 30 Low carb receptů na snídaně, obědy i večeře. Zdarma ke stažení 🆓 STÁHNOUT ZDARMA
Chutné recepty pro zdraví
Low carb, Whole30, Paleo, Primal
přirozeně bez lepku a cukru

Domácí slanina

Domácí slanina

    , , , , ,   , , ,

Ohodnotit recept
Domácí slanina
5.0 5

To, co se v našich končinách prodává pod názvem „anglická slanina“, byste v Anglii jen těžko sháněli. Ostatně, bylo by tomu tak téměř na celém světě. Tam totiž naší verzi vůbec neznají. Pojďme tedy společně vyzkoušet tu „světovou“ verzi 😉

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 2 hodin
  • 20 minut

    2 hodin

    2 hodin 20 minut

  • Obtížnost:
  • Autor:

Dobrá volba. Mám pro vás tip i napříště

Koukněte na mé kuchařky plné zdravých receptů, které na webu nenajdete. Můžete vybírat z tištěných knih i e-kuchařek.

Suroviny

1 kg vepřového bůčku bez kosti

1 lžíce soli

2 stroužky česneku

tymián

3 bobkové listy

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 2 hodin
  • 20 minut

    2 hodin

    2 hodin 20 minut

Postup

Opláchněte a pak pečlivě osušte bůček. Rozdrťte 2 oloupané stroužky česneku, rozemněte bobkové listy a tymián, vše smíchejte spolu se solí a vzniklou pastou pečlivě ze všech stran pomažte bůček. Okořeněné maso zabalte do potravinové fólie (jednotlivé vrstvy pořádně utahujte) a uložte na 5-7 dní do lednice. Doby se nelekejte, maso se nezkazí, sůl ho krásně zakonzervuje a maso se ochutí až do samého středu. Zabalený bůček často promněte a pootočte do jiné polohy, aby sůl s kořením rovnoměrně prostoupila masem.

Po 5-7 dnech maso vyndejte z lednice, pečlivě opláchněte od soli a koření a poté osušte. Vložte ho trouby vyhřáté na 95°C a pečte nezakryté 90 minut (pokud máte teploměr na pečení, vnitřní teplota masa by měla dosáhnout 65°C). Nakonec maso nechte trošku vychladnout, potom seřízněte kůži a slaninu uložte do lednice. Krájejte na slabé plátky a používejte jak jste zvyklí. Slanina je skvělá pečená do křupava v troubě.

PS: Při přípravě slaniny jsme nepoužili standardní konzervační prostředky, proto je její trvanlivost mnohem kratší než u té kupované. Domácí slaninu proto můžete uchovávat v mrazáku – nakrájenou na plátky či kostičky, zabalenou do potravinové fólie či igelitových sáčků.

00:00

Sdílejte recept s přáteli

Už nikdy vám žádný nový recept neuteče

Nechte mi tu na sebe e-mail a já vám dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás recepty přestanou zajímat, můžete se kdykoli odhlásit.




27 Recenzí / komentářů

Pavla

5 listopadu, 2017

Dobrý den, chtěla bych vyzkoušet slaninu podle vašeho receptu – jen se mi nelíbí to balení do igelitové fólie. Myslíte, že by fungovalo i zabalení do něčeho „neplastového“ (např. mám „igeliťáky“ z paropropustného škrobového materiálu)? Nebo do látky? Děkuji

Lucie

5 listopadu, 2017

Dobrý den, v tomto bohužel poradit neumím, nikdy jsem nic jiného nezkoušela použít.

Darina

22 března, 2018

Dobrý večer Lucko,po seříznutí špiček nechám úplně vychladnout a dám do lednice?

Lucie

23 března, 2018

Dobrý den, Darino, nejsem si jistá, zda chápu dotaz. Ano, slaninu uchovávejte v lednici, případně ji lze zamrazit.

Zdenka

10 dubna, 2018

Luci,jak dlouho vydrží v lednici?
Děkuji Zdenka

Lucie

10 dubna, 2018

Zdenko, moc dlouho ne, jen pár dní. Holt chybí konzervanty.

Naďa

11 dubna, 2018

Dobrý den, Luci?
Můžu se to dělat v pomalém hrnci nebo je lepší ta trouba?

Lucie

12 dubna, 2018

Dobrý den, Naďo, myslím, že trouba bude lepší, dá se lépe kontrolovat teplota. Ale nezkoušela jsem, takže je to jen odhad.

Marzi

29 dubna, 2018

Je to výborná mnamka! Dekuji Jen mi to nejde nakrajet tak tence, jak bych si představovala 🙁 zkousela jsem na kráječi i nožem:( je nějaký speciální nůž pro tenké krájení? Dekuji Luci

Lucie

30 dubna, 2018

O speciálním noži nevím, ale možná by pomohlo pomoct slaninu před krájením nechat zmrazit. Mám velkou radost, že chutná <3

Staňka

14 května, 2018

Dobrý den, Lucie,

recept jsem zkoušela a jsem nadšená, ráda bych se zeptala, pokud slaninu pečete do křupava ….. napřed ji upečete při 95°C a pak ji pečete do křupava, nebo ji přímo z lednice pečete jako „bůček“?

Děkuji předem za odpověď
Staňka

Lucie

14 května, 2018

Dobrý den, Staňko, nejsem si jistá, zda správně rozumím otázce. Používám ji nakrájenou na tenké plátky, stejně jako klasickou slaninu. Nakrájenou na kostičky a vyškvařenou na pánvi, plátky upečené v troubě nebo na pánvi, pod vajíčka atd.

Staňka

15 května, 2018

Lucie,

děkuji za Vaši odpověď, zřejmě jsem si špatně vyložila větu z receptu … Slanina je skvělá pečená do křupava v troubě. …. předpokládala jsem, že ji pečete v celku do křupava.

Staňka

Lucie

15 května, 2018

Ne, ne, jsou myšlené plátky 🙂

Lada

27 června, 2018

Dobrý den Lucie, je nutné dodržet tu teplotu a čas v troubě? Mně se zdá trouba málo teplá (tak jsem trochu přidala) a nemám slaninu tak do růžova 🙂 ale je to výborné i tak…

Lucie

28 června, 2018

Dobrý den, Lado, ano, teplota je rozhodující 🙂

Alena

17 září, 2018

Teda…teď jsem objevila…začínám o víkendu s Whole,tak recept úplná paráda,ostatně jako všechny Vaše recepty.. určitě absolvuji Whole30 převážně s recepty od Vás..

Lucie

17 září, 2018

Mám radost, že se recept na slaninu líbí, i ostatní recepty, a že vám budou nápomocné při W30 🙂 Držím palce!

Alena

19 září, 2018

Dobrý den Lucie,dnes chci slaninu dělat,mám použít sušený nebo čerstvý tymián?Děkuji moc.

Lucie

8 ledna, 2019

Moc dobře nerozumím, jaké vrstvy utahovat? To ten bucek nejdřív nakrajet na plátky?

Lucie

9 ledna, 2019

Jsou tím myšlené vrstvy fólie, aby v ní bylo maso dobře a pevně obalené.

Misa

29 března, 2019

Může se použít na tento recept í tučnejši buček prostě to co se používá na slaninu či špek?

Lucie

30 března, 2019

Volba konkrétního kousku masa záleží na tom, jak moc tučnou slaninu máte ráda.

Yvetta

12 května, 2019

Luxusní záležitost. Děkuju, jinou slaninu už ani nechceme.

Lucie

12 května, 2019

Mám radost, že chutná. Díky za komentář 🙂

Eva

25 května, 2020

Recept mě nadchl a chystám se ho vyzkoušet. Už jsem zkoušela krůtí pečeni . Ta byla skvělá, jen jsem zjistila, že v mé staré plynové troubě dokážu udržet nejnižší teplotu 130°. To už bude asi moc, že? Jaký to bude mít vliv?

Lucka

25 května, 2020

Bohužel nízká teplota je pro správný výsledek rozhodující. 130 °C je už moc, maso se spíše uvaří. Slanina nebude růžová, maso zešedne.

Všechna pole jsou povinné pro zveřejnění hodnocení.

Vaše hodnocení:

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0