Dutch Baby – pečená palačinka
Dutch Baby – pečená palačinka
Dezerty, Hlavní jídla, Snacky, Snídaně Bez lepku, Bez masa, Primal, Vegetariánské bylinky, cherry rajčata, kokosové mléko, kozí sýr, mandlová mouka, med, smetana, sušená rajčata, tapioka, vejce
2017-03-25
Ohodnotit receptZnáte tuhle německou pečenou palačinku? Vím, podle názvu to na německý recept nevypadá, ale slovem "dutch" byli označováni němečtí přistěhovalci v USA začátkem 20. století. A právě jim vděčíme za tuhle dobrotu. Její příprava je velmi jednoduchá, navíc si ji můžete udělat v mnoha verzích, takže se vám jen tak nepřejí. Po vyndání z trouby vypadá velmi efektně, několikanásobně se nafoukne a bude krásně nadýchaná. Že pak rychle splaskne? To vůbec nevadí! Její skvělá chuť zůstane 🙂
- Příprava: 20 minut
- Vaření / pečení: 20 minut
-
20 minut
20 minut
40 minut
- Množství: 2 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
Základní těsto
60 g mandlové mouky
4 vejce
200 ml kokosového mléka nebo klasické smetany na vaření
špetka soli
Sladká varianta
70 g medu
Slaná varianta
5 g soli
2 hrsti bylinek podle volby (medvědí česnek, bazalka, petrželka, pažitka, baby špenát atd.)
10 cherry rajčátek nebo třeba sušená rajčata
Pečení
1 lžíce ghee
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 20 minut
- Vaření / pečení: 20 minut
-
20 minut
20 minut
40 minut
- Množství: 2 porce
Postup
Rozpalte si troubu na 220 °C. Již od začátku v ní mějte vloženou litinovou pánev, aby se dobře nahřála. Na přípravu 1 porce se hodí pánev o průměru 15 cm, na palačinku pro 2 osoby alespoň 20 cm. Lze případně použít i jiné pečící nádoby z keramiky či skla. Ty ale tak dobře nedrží teplo, proto vám ve výsledku nemusí palačinka tolik vyběhnout. A to je přesně to, co chceme.
Suroviny na základní těsto promíchejte do hladkého řídkého těsta. Pak přidejte 50 g medu nebo lžičku soli a část bylinek podle toho, zda chcete dělat sladkou či slanou variantu, a znovu dobře promíchejte.
Rozpálenou pánev rychle vymažte ghee, nalijte do ní těsto a střed posypte ovocem (sladká varianta) nebo rajčátky a kozím sýrem (slaná varianta). Rychle vraťte zpět do trouby.
Pečte cca 20 minut, dokud palačinka nevyběhne do výšky a nezezlátne.
Při podávání Dutch Baby pokapejte 20 g medu (sladká varianta), nebo posypte bylinkami (slaná varianta). Na dochucení se skvěle hodí i domácí džem nebo šlehačka, v létě kopeček zmrzliny (třeba makové). U slané varianty můžete přidat osmaženou slaninu, cibulku, houby, chřest, špenát, pesto... Variant je téměř nekonečně 🙂
Nelekněte se, že vám po vyndání z trouby palačinka rychle spadne. Není to chyba v postupu. Na výslednou chuť to nemá žádný vliv. I tak si pochutnáte!
Pokud doma litinovou pánev nemáte, použijte místo ní jinou vhodnou pečící nádobu - třeba nízký hrnec nebo keramickou či skleněnou formu na koláč. Základem úspěchu je její nahřátí, takže ji vždy vložte dostatečně dlouho předem do trouby.
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
21 Recenzí / komentářů
Lucie
8 dubna, 2017
Tak to mám obrovskou radost, že jste si pochutnala. Já na sladké obecně moc nejsem, ale tohle mi taky moc chutná 🙂
Kateřina
28 dubna, 2017
Dobrý den,
dá se něčím nahradit tapioková mouka? Není jednoduché ji sehnat 🙂
Lucie
28 dubna, 2017
Dobrý den, nezkoušela jsem. Myslím, že případné nahrazení půjde sehnat ještě hůř (arrowroot, rýžová mouka atd.). Tapiokovou mouku (škrob) seženete snadno přes internet nebo ve zdravých výživách, v Praze pak i u Vietnamců.
Lucik
29 října, 2017
Tapiokovou mouku kupuji ve Sklizenu.
Zuzka
3 listopadu, 2017
Dobrý den, sladká palička je moc dobrá :-). Dělám si ji snad každý týden :-). Dochází mi mandlová mouka, mohla bych ji nahradit kokosovou?
Lucie
4 listopadu, 2017
Dobrý den, vyzkoušené to nemám, ale kokosová mouka by mohla fungovat. Jen jí dejte o něco méně než polovinu. Opravdu hodně saje.
Sophja
8 listopadu, 2017
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli všechny ingredience patří do paleo stravy ?
Lucie
9 listopadu, 2017
Dobrý den, to záleží, jak kdo paleo stravu bere. Paleo nmá totiž tak úplně přesně určená pravidla jako třeba Whole30. Každopádně sýr je už za hranicemi, ten patří do Primal varianty, a použití tapioky je už spíše v šedé zóně a OK jen pro toho, kdo si striktně nehlídá sacharidy.
Dagmar
18 března, 2018
Nešlo by to péci na pánvi?
děkuji
Lucie
18 března, 2018
Asi by to šlo. Ale už z toho bude normální palačinka. Dutch baby je specifická právě tím, že se peče na vysokou teplotu v troubě.
Janina
21 dubna, 2018
Lucinko, vaše recepty jsou TOP!! Stále čekám na jablíčkovou apku jen se zeptám, dá se použít něco místo tapiokové mouky
Děkuji❤️
Lucie
23 dubna, 2018
Janino, moc děkuju za pochvalu <3 Appka bude, makáme na ní, až se z nás kouří! Bohužel programátor má spoustu jiných projektů, takže se vždy musíme vejít do jeho volna a toho moc nemá. Ale bude hotová už za pár týdnů.
Tapioka se bohužel v tomhle receptu nahradit nedá. Tapioková mouka má specifické vlastnosti. Nevím o žádné podobné LC surovině, nebo lépe řečeno, ji nepoužívám.
Janina
4 července, 2018
Dobrý den, moc děkuji za Vaše recepty, poctivě zkouším každý den jiný. Mohla bych se zeptat, proč tenhle recept není low carb?
Lucie
5 července, 2018
Dobrý den, mám velkou radost, že vás moje recepty lákají ke zkoušení. To je vždycky ta největší odměna číst, že někomu chutná 🙂
Tento recept není zařazen v sekci LOw carb, protože tapioka a pak i med u sladké varianty mají vysoký obsah sacharidů.
Lucia
22 června, 2019
Vyborny recept. Sladka varianta uzasna, slanu musim este doladit /nahadzala som na prvykrat co som nasla a chcelo by to viac ochutit / .
Lucie
22 června, 2019
Mám velkou radost, že chutná <3 Moc díky za skvělé hodnocení a za komentář.
Pokud jste u slané varianty nepoužila kozí sýr, bude to chtít více přisolit – kozí sýr bývá slanější než jiné.
Hanka
27 února, 2021
Musím napsat, že je to výborná snídaně.:-) A taky další recept s tapiokovou moukou, kterou jsem si koupila kvůli Pão de queijo (alias sýrové kuličky z tapiokové mouky). Je to kouzelná surovina, i když je to vlastně škrob, i když někde píšou, že může být rezistentní a přátelský ke střevním bakteriím.:-) Nicméně sladká varianta s borůvkami nahradí naprospo borůvkový koláč.:-) Protože nemám litinovou pánev, která se vejde do trouby, pekla jsem v horkovzdušné fritéze a povedla se báječně.
Lucka
27 února, 2021
To mám velkou radost, že chutnalo ❤️ Jak to čtu s těmi borůvkami, tak až trošku závidím. Hned bych si taky dala 🙂
Moc díky za tip na použití horkovzdušné fritézy. Super nápad! ❤️
Hana
13 září, 2022
Dobrý den, lze prosím použít mrazene ovoce? Děkuji
Lucka
13 září, 2022
Dobrý den, to bohužel neumím potvrdit. Nezkoušela jsem a nejsem si jistá, co udělá velké množství šťávy, které mrazené ovoce pustí. Možná ho předem rozmrazit a nechat okapat…
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Markéta
8 dubna, 2017
Perfektní recept. Sladká varianta naprosto splnila moje očekávání a uspokojila moje těhotenské chutě
Slanou vyzkouším zase příště.