Dýňová kaše se sýrem a špenátem
Dýňová kaše se sýrem a špenátem
Hlavní jídla, Přílohy, Rychlovky (do 30 minut) Bez lepku, Bez masa, Bez vajec, Low Carb, Primal, Vegetariánské čedar, česnek, cibule, dýně, máslo, špenát
2023-10-21
Ohodnotit receptKdyž se řekne kaše jako příloha, většina lidí si automaticky představí bramborovou. Tuhle pochoutku si ale můžete připravit z mnoha druhů zeleniny, od květáku přes přes celer a pastinák až třeba po dýni. A když navíc přidáte sýr, který se dobře rozpouští, rázem máte připravenou skvělou pochoutku, kterou si zamiluje celá vaše rodina ❤️
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 20 minut
-
10 minut
20 minut
30 minut
- Množství: 3 porce
- Obtížnost:
- Autor: Lucie Grusová
💌 Chcete osobní tipy na snadné vaření, unikátní slevy a drby ze zákulisí?
Přidejte se k 40 tisícům odběratelů a nechte mi tu na sebe kontakt. Dám vědět, až pro vás vymyslím další šťavnatý recept nebo se něco nového šustne u mě na stránkách. Pokud vás to přestane zajímat, můžete se kdykoliv odhlásit.
Suroviny
950+ RECEPTŮ V APLIKACI
Stáhněte si ZDARMA základní verzi mé mobilní aplikace a získejte přístup ke stovkám receptů a spoustě užitečných funkcí. Vaření bude hned snadnější!
- Příprava: 10 minut
- Vaření / pečení: 20 minut
-
10 minut
20 minut
30 minut
- Množství: 3 porce
Postup
Slaninu nakrájejte na kostičky. Nechte ji v hrnci pustit tuk a opečte dozlatova. Přesypte stranou.
Podle potřeby přidejte do hrnce máslo. Ve směsi tuku nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Jemně ji osolte, ať pustí šťávu a rozpustí opečené kousíčky po slanině.
Až cibule začne jemně růžovět, vmíchejte rozdrcený česnek a krátce orestujte.
Přisypte oloupanou a na kostky nakrájenou dýni. Zalijte ji vodou a osolte.
Hrnec zakryjte a za občasného promíchání dýni uvařte výrazně doměkka.
Až se bude téměř rozpadat, vmíchejte nastrouhaný čedar a za stálého míchání nechte rozpustit. Dejte pozor, aby se směs nevařila vyloženě zprudka, stačí nižší střední teplota.
Obsah hrnce rozmixujte co nejvíce dohladka. Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete.
Do horké kaše vmíchejte čerstvý špenát a nechte působením tepla zavadnout.
Kaši podávejte posypanou opečenou slaninou a volitelně také nastrouhaným sýrem.
Pokud budete kaši podávat jako přílohu, slaninu volitelně vynechte a jídlo doplňte méně tučným masem. Skvěle se budou hodit například rychle připravená pečená kuřecí prsa.
Jídlo uložené v lednici vydrží několik dní. Pro zamrazení se nehodí.
TIPY
Slaninu můžete vynechat. Podle potřeby pak mírně navyšte množství použitého tuku. Ať už přidaného másla, sádla nebo olivového oleje.
I když se jinak dýně hokaido nemusí loupat, protože po tepelné úpravě její slupka příjemně změkne, v tomto receptu ji raději oloupejte, abyste dosáhli opravdu krásně hebké kaše.
Čím drobněji dýni nakrájíte, tím se rychleji uvaří. Proto nedělejte moc velké kostky.
Potřebné množství vody bude hodně záviset na tom, kolik se vám ji během přípravy vyvaří. Proto kaši na závěr případně podle potřeby nařeďte pár kapkami vody, nebo také vývaru či smetany.
Některé sýry se rozpouští jen velmi neochotně, nebo se z nich oddělí tuk a zbytek se svaří do jedné koule. Proto volte takové, které jsou k rozpouštění vhodné. Patří mezi ně nejen čedar, ale také gouda, gruyere, havarti, mozzarella, ementál aj. Vyhněte se také levnějším sýrům.
Pokud nemáte k dispozici baby špenát, můžete použít i ten klasický. Pouze ho před přidáním do kaše povařte cca 1 minutu v prudce se vařící osolené vodě, ihned propláchněte ledovou vodou a důkladně vymačkejte. Lze použít i mražený listový špenát, který předem ohřejete a zbavíte přebytečné tekutiny.
* V bezmasé a vegetariánské verzi slaninu vynechte (viz Tipy).
Skvělá volba! Máte hotovo?
Zkuste mých 316 šťavnatých receptů, po kterých se bude oblizovat celá vaše rodina i přátelé 😋
Svěží kuchařka a Voňavá e-kuchařka, díky kterým už nikdy nebudete muset řešit, co zdravého a chutného zase uvařit.
Výživové hodnoty na 1 porci
Líbí se vám recept? Chutnalo vám?
Dejte mi vědět v komentáři ❤️ a pomozte mi ho šířit dál 🙏🏻
odkaz pak stačí vložit do textu e-mailu, komentáře na FB atd.
0 Recenzí / komentářů
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..